(14.40 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Takže já s potěšením konstatuji, že tady navazujeme na rozhodnutí už předcházející vlády a kontinuálně pokračujeme v rozvíjení těch kroků a prostředků, které nám umožní (Předsedající: Čas.) chránit Českou republiku před hybridními hrozbami včetně dezinformací.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a je evidentně zájem o doplňující otázku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Vondráček: Pane premiére, blahopřeji, neodpověděl jste mi v podstatě ani na jednu z pěti konkrétních otázek. Já to zopakuji ještě jednou. Které státní instituce odpovídají za podklady a doporučení, na základě kterých aktuálně dochází k omezení svobody slova a k vypínání webů? Pokud soudní přezkum stanoví, že se jedná o nezákonný postup, kdo ponese politickou a právní odpovědnost? Kdo z členů vlády nese odpovědnost teď za ty legislativní návrhy, kdo na nich pracuje, kdo stanovil v zadání jejich obsahu a kdy budou tyto návrhy předloženy do legislativního procesu?

Já bych prosil o ty konkrétní dotazy, které jsou - chápu - spíše v právní rovině. Je to samozřejmě také dáno mým zaměřením. Nejedná se mi tedy o nějakou obecnou odpověď, ale opravdu, co se děje na legislativním poli v této věci, protože na Slovensku přijali speciální zákon - mně se nelíbí, podle mě je špatný, protože je tam vágní definice dezinformace. Ve všech zemích, které s tím mají zkušenost (Předsedající: Čas.), jako je Litva, Lotyšsko, je nějaká možnost (Předsedající: Čas, prosím.) soudního přezkumu. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A pan premiér zareaguje. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Jednak jsem vám odpověděl, na základě jakého rozhodnutí se některé věci dějí, a je dobře, že tady je kontinuita v rozhodování vlád, to si myslím, že bychom všichni měli ocenit.

Za druhé jsem vám odpověděl, že i na základě už rozhodnutí předcházející vlády a našeho rozhodnutí se na příslušných ministerstvech připravuje úprava legislativy. A za třetí - a to je jako podstatné - tady k žádné svobodě slova, k omezování svobody slova nedochází, takže nevím, jak bych vám na to mohl odpovědět, když se nic takového neděje. A pokud jde o činnost dezinformačních webů v České republice, která byla dlouhou dobu tolerována, tam došlo k tomu, že správce domén CZ.NIC svobodným rozhodnutím správce serveru se rozhodl prostě tyto dezinformační weby zastavit. Vláda nezakazovala a nezakazuje, nemůže zakazovat média, v případě dezinformačních webů ale nešlo o média. Za média lze považovat soubory informací připravovaných novináři podle standardních profesionálních pravidel, o to se v tomto případě nejedná. A pokud chcete ještě nějaké právní doplnění, ústavněprávní doplnění, tak vám mohu odcitovat Listinu základních práv a svobod, kde kromě svobody, projevu a práva na informace je také část, která říká: "Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost a ochranu veřejného zdraví a mravnosti." I toto říká naše Listina práv a svobod.

Pokud jde o koordinaci boje s dezinformacemi, jak víte, nedávno byl jmenován vládní zmocněnec. Byl jmenován také do čela komunikačního týmu v rámci strategické skupiny jako poradního orgánu vlády a ten v tuto chvíli buduje tým, který se bude v boji s dezinformacemi systematicky věnovat. Já myslím, že to je potřebné a že je to kontinuální (Předsedající: Čas, prosím.) a navazuje to na kroky předcházející vlády (Předsedající: Čas.), za které děkuji a předcházející vládu v tomto směru oceňuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím velmi o dodržování času. S další interpelací je na řadě paní poslankyně Alena Schillerová, ovšem nevidím ji přítomnou v sále, tudíž její interpelace propadá. Dále byl vylosován pan poslanec Vladimír Zlínský. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji vám za slovo. Vážený pane premiére, po vašem výstižném obecném definování pojmu dezinformace při minulých interpelacích si dovolím doplnit několik vět z Charty 77, a z myšlenek Václava Havla. Cituji z Charty 77: "Statisícům dalších občanů je odpírána svoboda od strachu, protože jsou nuceni žít v trvalém nebezpečí, že projeví-li své názory, ztratí pracovní a jiné možnosti. Uplatnění práva vyhledávat, přijímat, rozšiřovat informace a myšlenky všeho druhu, bez ohledu na hranice, ať ústně, písemně, nebo tiskem, i prostřednictvím umění, je stíháno nejen mimosoudně, ale i soudně, často pod rouškou kriminálního obvinění". Konec citace. 14. listopadu 2009 Václav Havel řekl - cituji: "Neskončila éra diktatur a totalitních systémů. Ona možná skončila v té podobě, jak ji známe z 20. století, ale rodí se nové, daleko sofistikovanější způsoby ovládání společnosti." Konec citace.

A nyní dotazy. Jste schopný, pane premiére, formulovat aspoň tři konkrétní dezinformace, které mají tu moc destabilizovat či rozvrátit Českou republiku a proti kterým se nelze bránit pravdivými protiargumenty? Prokažte, že existují konkrétní dezinformace, pro něž by i Václav Havel obětoval svobodu slova a myšlení.

Vážený pane premiére, chovejte se slušně a férově a konečně vysvětlete občanům České republiky, kde končí svoboda slova a kde začíná dezinformace. Mnoho občanů, kteří nesdílejí vaši ideologii a váš pohled na řešení současných problémů (Předsedající: Čas, čas, pane poslanče.) na to netrpělivě čeká. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní má slovo předseda vlády Petr Fiala. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, samozřejmě můžete se ptát na cokoliv a já vám na to v rámci interpelací odpovím, ale neodpustím si jeden komentář. Srovnávat dobu totalitního režimu, nesvobody, dobu, kdy se občané skutečně nemohli vyjadřovat a pod hrozbou sankcí měli výrazně limitované možnosti projevovat svobodný názor, s demokratickou společností, kde každý může říkat, co považuje za potřebné a za dobré, bez ohledu na to, jakým způsobem se to vztahuje nebo nevztahuje k realitě, je nehorázné. Stejně tak tady není žádná vládnoucí ideologie, není tu žádný jeden světový názor, není tu nic takového, co jsme znali z minulosti, a používat argumenty Charty 77 a lidí, kteří za to zaplatili skutečně ztrátou svobody, často i zdravím a někteří i životem, využívat to k nějaké kritice současné situace, opravdu považuji za minimálně nepřípadné a určitě, určitě nevkusné.

V České republice je samozřejmě dodržována svoboda slova, vláda nic takového neomezuje, nechce omezovat ani omezovat nemůže, a to je dobře. Nemůžete srovnávat dobu před listopadem 1989 s tím, co se děje tady teď v České republice. Mimochodem, i tato Poslanecká sněmovna, to, že tu zaznívají různé názory, to, že já se zodpovídám vám, poslancům, zodpovídáme se veřejnosti, probíhají tu svobodné volby, to je přece jako naprosto zásadní a diametrální rozdíl, a pánbůh zaplať za něj.

Já jsem ten - a můžete se podívat na mou životní historii i politickou historii - který jednoznačně hájí svobodu a svobodu slova, vždycky jsem to dělal a vždycky to budu dělat a budu hájit i vaši svobodu, přestože s vašimi názory hluboce nesouhlasím. Takže o omezování svobody slova, o tom, že by se někdo bál, když řekne svůj názor, nemůže být ani řeč. A já také neznám lidi, kteří by se báli říct svůj názor. Nevím, s jakými lidmi se potkáváte vy, ale já se potkávám se svobodnými, hrdými občany, kteří se vyjadřují kriticky, říkají, co mají na srdci, publikují to na sociálních sítích, publikují to v médiích, a je to tak dobře a je to tak v pořádku.

Něco jiného ale je, že se musíme bránit, nejenom Česká republika - prosím vás, nevykládejte našim občanům, že to je něco zvláštního. Každý demokratický stát se brání hybridním hrozbám, brání se novým formám války a nátlaku. Brání se novým způsobům ovlivňování obyvatelstva, ne z hlediska různých názorů, ale přímo a cíleně ve prospěch cizí velmoci. A tomu je potřeba čelit, je potřeba tomu čelit aktivní kampaní, je potřeba tomu čelit strategickou komunikací, je potřeba tomu čelit tím, že se na to poukazuje, a je potřeba také vypnout některé kanály, které nemají nic společného s médii tak, jak jsou média ve světě definována a chápána. Proto také řada států přistoupila k vypnutí některých Ruskem placených médií, a proto provozovatel serveru v České republice vypnul některé dezinformační weby. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP