Pátek 18. února 2022, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

Předcházející zahájení jednacího dne schůze

 

(Schůze pokračovala ve 12.45 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 9. schůze Poslanecké sněmovny.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás všechny odhlásím a poprosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Jinak co se týče omluv a náhradních karet, odkazuji na 11. schůzi. Pokud má někdo omluvu nebo náhradní kartu novou, nechť mi dá informaci.

Nyní bychom se měli věnovat pevně zařazenému bodu 1 schváleného pořadu, což je sněmovní tisk 127, opatření při epidemii, zamítnutý Senátem. Nyní je prostor pro případná vystoupení poslanců na změnu schváleného pořadu 9. schůze. Mám tady k tomu písemnou přihlášku od pana předsedy Výborného. Poprosím ho tedy, aby přednesl svůj návrh. (Velký hluk v sále.)

Pane poslanče, máte slovo. Poprosím ostatní kolegy, aby se ztišili, abychom slyšeli pana předsedu, jaké změny v navrženém programu bude navrhovat. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, vládo, kolegyně, kolegové, dovoluji si s ohledem na debaty a diskuse, které se vedly na politickém grémiu Poslanecké sněmovny a s předsedy všech poslaneckých klubů, navrhnout tuto úpravu pořadu 9. schůze Poslanecké sněmovny, a to v následujícím znění: za bod, který máme zařazen pevně k hlasování u sněmovního tisku 127 novely zákona o mimořádných opatřeních při epidemii COVID-19 a kde jsme si usnesením Sněmovny schválili hlasování ve 13 hodin dnešního dne, tak po tomto hlasování navrhuji, abychom zařadili volební body, a to bod 81, Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny, dále bod 82, Návrh na volbu místopředsedy Poslanecké sněmovny, dále bod 83, Návrh na odvolání člena Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, dále bod 84, Návrh na odvolání člena Dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky, dále bod 85, Návrh na volbu členů a náhradníků Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky, dále bod 86, Návrh na volbu členů a náhradníků Dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky, dále bod 87, Návrh na volbu člena Etické komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu a dále bod 88, Návrh na jmenování člena Kontrolní rady Grantové agentury České republiky.

Tyto volební body, které byly schváleny a zařazeny organizačním výborem do programu této 9. schůze, byly předjednány s předsedou volební komise, panem poslancem Martinem Kolovratníkem. Byly projednány, jak již jsem řekl, na politickém grémiu u předsedkyně Poslanecké sněmovny s tím, že budou mimořádně zařazeny dnes, a to jako body následující po hlasování o sněmovním tisku 127.

Děkuji za odhlasování a podporu této změny v pořadu této 9. schůze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Já také, vy už jste to udělal, ale připomenu, že Poslanecká sněmovna svým hlasováním dne 17. února rozhodla, že o návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 94/2021 Sb., o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění COVID-19 a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění nálezu Ústavního soudu, vyhlášeného pod č. 4/2022 Sb., a zákon č. 520/2021 Sb., o dalších úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii onemocnění COVID-19, sněmovní tisk 127/2 - zamítnutý Senátem, budeme hlasovat dnes, to je v pátek 18. února ve 13 hodin.

Nicméně protože nám ještě zbývá prostor, tak se chci zeptat, jestli je ještě nějaký návrh na změnu pořadu? Ještě eviduji přihlášku pana předsedy Okamury, nicméně upozorňuji na to, že ve 13 hodin budu muset vaše případné vystoupení přerušit, abychom mohli hlasovat.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano. Vážené dámy a pánové, já jsem chtěl právě na to upozornit, že jsem se dozvěděl, že tady pan Výborný z KDU-ČSL, prostřednictvím předsedajícího, a pan Michálek z Pirátů už tady obcházejí různá média a říkají, že Okamurovi nedají ve 13 hodin prostor, že mě umlčí a že mi utnete moje vystoupení, přestože jsem chtěl ještě vyhodnotit tu situaci. To znamená, teď je potřeba si to tady říct, aby to všichni slyšeli, pakliže ve 13 hodin budu utnut, že jsem se chtěl vyjádřit ještě k pandemickému zákonu, tak je to další nastupující totalita k tomu, abych se nemohl vyjádřit, protože v těch 13 hodin už mi to slovo evidentně nechcete dát, chcete mi vypnout mikrofon, abych se nemohl vyjádřit.

Takže já jsem toto chtěl říci, já mám v plánu, protože teď jsou zatím návrhy programu, já jsem měl v plánu ještě něco říct. V každém případě jsem chtěl říct to, že pandemický zákon je přímým útokem na svobodu, na demokracii v České republice. Sám pan ministr Válek říkal, že je to kvůli podzimní vlně, přitom tu platnost - to je na základě tlaku SPD tedy, pravda - jste to aspoň trošku upravili ten zákon, že místo neomezené platnosti je tam platnost do listopadu. Tím ale ztrácí slova pana ministra Válka logiku. Snížili jste ty pokuty na 600 000 až 800 000, takže ta práce SPD se tady vyplácí. Díky našemu tlaku také vládní senátoři hlasovali proti. Přesto to tady prosazujete, ale prostě je potřeba si říci, že o tom zákonu už se mělo hlasovat včera ráno kolem půl čtvrté...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, ale já si myslím, že teď jsme v bodu Návrhy na změnu programu, takže vás prosím, abyste se věnoval, případně navrhl nějaký nový bod nebo navrhl změny programu, protože rozprava k bodu, o kterém teď hovoříte, byla ukončena. Je před námi skutečně hlasování ve 13 hodin, takže bych vás poprosil, abyste mluvil k programu schůze. Pokud se poté samozřejmě přihlásíte ve standardním režimu, ve standardním běhu schůze, tak dostanete slovo, nikdo vás umlčet určitě nechce. I o hlasování můžete využít svého přednostního práva a něco k tomu říci. Děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: Sami víte, že protože jste dali pevně hlasování na 13. hodinu, tak už tam žádný prostor nedostanu. To je potřeba opět tady veřejně říct, aby to diváci slyšeli. Právě proto jsem využil ještě tohoto krátkého prostoru, kdy nemám už jinou možnost se tady vyjádřit k té blamáži, která tady byla včera ráno, kdy tady vládní koalice neměla 101 poslanců, přestože se mělo okamžitě hlasovat, a tím pádem by byl pandemický zákon zamítnut. Vy jste šli prostě spinkat, vy jste si šli odpočinout, vy jste nepřišli do práce, takže jste opět účelově ohnuli všechno to, co jste říkali, a místo aby se hlasovalo hned a pandemický zákon byl zamítnut, tak jste si to přesunuli teď na jednu hodinu už bez rozpravy, protože rozprava je ukončena, takže já už nemám kde jinde dostat prostor. A schválně jste si to vymysleli tak, aby teď se tady muselo mluvit ke změnám programu, aby Okamura už nemohl nic říct. Takže to je potřeba říct, tak to je!

A my budeme dál, vám chci na závěr říct, bojovat za svobodu a demokracii v České republice. Nechápu, proč od 1. března omezujete dále další ústavní práva a svobody občanů. Je to úplný nesmysl v situaci, že nemocnice nejsou zahlcené, nestoupají čísla, ruší se karantény, ruší se testy ve školách, protože nejsou potřeba. Kdybyste to chtěli přijmout od podzimu, tak právě v té legislativní nouzi, kterou tady navrhujete, jste to mohli navrhnout v srpnu, v září, když by to bylo aktuální, a udělat to standardním legislativním procesem. Vaši vlastní senátoři to zamítli a já vám znovu říkám: My nepolevíme... (Předsedající: Pane poslanče, pane poslanče...) ... v boji za svobodu a demokracii! A teď mi vezměte slovo a klidně mě umlčujte, ale my se stejně nedáme! (Potlesk poslanců SPD, bušení do lavic zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, neumlčuji vás. Sice to nebylo v souladu s jednacím řádem, měl jste mluvit k programu schůze, ale budiž.

Ptám se, jestli je ještě někdo přihlášen s návrhem na doplnění či změnu programu schůze? Není. Máme pět minut, protože hlasování máme pevně zařazeno, takže přerušuji jednání naší Sněmovny do 13.00, kdy budeme hlasovat.

Pořad, pardon, ano, omlouvám se. Je tu načtena jedna změna programu panem předsedou Výborným. Máme pět minut, takže to zvládneme. Pan předseda Výborný navrhl, abychom za bod 1, čili sněmovní tisk číslo 127, zařadili volební body, tedy body číslo 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 a 88.

 

Já o tom dám hlasovat.

Ano, takže prohlašuji toto hlasování (číslo 89) za zmatečné.

 

Slyším žádost o odhlášení. Všechny jsem vás odhlásil, přihlaste se, prosím, znovu vašimi identifikačními kartami. Číslo přihlášených poslanců se ustálilo.

 

Budeme tedy hlasovat návrh na změnu dnešního programu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Aby stiskl tlačítko a zvedl ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 90 bylo přihlášeno 185 poslanců, pro hlasovalo 185, proti nebyl nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Až v tuto chvíli tedy přerušuji naše jednání do 13.00, tedy na tři minuty. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno ve 12.57 hodin.)

 

(Ve 12.58 se poslanec Vondráček vyjádřil na mikrofon k proběhlým předchozím dvěma hlasováním - na sjetině nepřihlášen, zřejmě se špatně přihlásil. U obou hlasování se zdržel, nezpochybňuje hlasování.)

(Jednání pokračovalo v 13.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Je 13 hodin, dámy a pánové, vrátíme se k přerušenému bodu, který jsme přerušili před závěrečným hlasováním. Jsme tedy v bodě

 

Následující zahájení jednacího dne schůze

Aktualizováno 26. 1. 2024 v 15:19.




Přihlásit/registrovat se do ISP