Korektura


(16.20 hodin)

 

Poslanec Marek Novák: Nebude to regulace pro regulaci, má ji kdo vymáhat. Někde jsem slyšel, že potřeba bude až 5000 nových manažerů kybernetické bezpečnosti, aby zvládli požadavky všech subjektů na zavedení organizačních a technických a procesních opatření, které budou potřeba. Ale v důvodové zprávě jsem nenašel řešení, kdo vlastně vše, co tu máme odhlasovat, bude v těch obcích, nebo na krajích, nebo v různých obecních a krajských firmách, které do toho spadnou také, v nemocnicích, v městských teplárnách, městských vodovodech a kanalizacích a nevím, kde ještě, kdo to bude vlastně dělat?

Fakt si pojďme říct jasně, jaký bude reálný efekt tohoto zákona, kolik to bude stát, jakou organizaci a kdo konkrétně zařídí, kolik lidí má tu potřebnou odbornost a kolik jich bude potřeba dřív, než ten zákon schválíme. Tady bychom skutečně měli odhodit naše stranické dresy a jít do toho společně a společně s tím NÚKIBem, s podnikateli, s obcemi, s kraji, s ministerstvy, protože ten problém je napříč, ten problém se týká úplně všech a je úplně jedno, jaké tričko má dneska zrovna ten hejtman, radní, starosta, je to úplně fuk, všech se to dotkne úplně stejně a všichni to řeší.

Já jsem přesvědčený, že tento návrh sleduje bohulibý účel. Ale ta zvolená cesta dobrá jednoduše není.

Pokud to shrnu, tak bych určitě navrhoval a podpořil jakékoliv prodlužování lhůt nebo vracení, ale neudělám to. Neudělám to z jednoho prostého důvodu. My jednoznačně potřebujeme dobrý zákon o kybernetické bezpečnosti, my jednoznačně potřebujeme implementovat směrnici NIS2. Nicméně všechny vás, kolegyně, kolegové, prosím, pojďme se dohodnout, jak to změnit tak, aby to byl skutečně zákon, který řeší kybernetickou bezpečnost, řeší ji dobře a řeší ji tam, kde ji řešit má. Ne třeba v cukrárně.

Takže tohle je ode mě i jako předsedy podvýboru pro ICT atd. podaná ruka. Myslím si, že i můj kolega králíček, který vystoupí po mně, bude mít podobný návrh. Pojďme si sednout a pojďme to přepracovat my tady, ale hlavně nepouštějme to v té podobě, jaká je předložená. Děkuju vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Ještě než dám slovo panu poslanci Králíčkovi, který je přihlášen do obecné rozpravy, mám tu jednu přihlášku k faktické poznámce, s kterou se přihlásil pan poslanec Petr Letocha. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Já teda tady ve stručnosti zareaguju na pár věcí. Pak se s největší pravděpodobností přihlásím do klasické rozpravy, protože těch poznámek tady jde vícero.

Já bych chtěl teda jednak říct, abychom respektive to, v čem se shodneme tady s panem kolegou, je, že bychom měli skutečně odhodit stranická trička a pořešit tento zákon tak, aby ochránil informační a kritickou infrastrukturu České republiky, protože to si myslím, mělo by být pro nás všechny velmi důležité.

A teď, když bych měl namítnout na některé zde uvedené příklady, tak já si osobně myslím, že společnosti velikosti, které tady pan kolega zmiňoval, už kybernetickou bezpečnost řeší, a myslím si, že tu kybernetickou bezpečnost bychom měli dneska řešit všichni. To, že zákon nějakým způsobem ukládá základní mantinely, opravdu základní mantinely toho, co by mělo být součástí toho řešení, tak v podstatě je jenom o tom, že bychom měli těm, kteří ještě v tuto chvíli tu bezpečnost neřeší, říct alespoň to, na co by se soustředit měli.

Za všechny ještě tady chci podotknout ohledně těch obcí a měst, že by měli najmout nějaké specialisty, vůbec to tak není. Já potom ve své rozpravě tedy přečtu, co všechno bude povinností těch obcí, a jistě uvidíte, že toho není zase tolik a že na tuto funkci není třeba brát nějakého dalšího člověka, ale jednoduše je třeba na to někoho přiřadit. Takže jak říkám, já se ještě přihlásím do klasické rozpravy, kde rozvedu jednotlivé body, které jsem si tady poznačil, a abychom nalezli společnou řeč, tak bych chtěl, abychom opravdu tento zákon schválili a poslali dál, protože si myslím, že je pro nás velmi, velmi důležitý. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. A nyní se přihlásila k faktické poznámce paní poslankyně Lenka Knechtová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Já bych ráda zareagovala na slova pana poslance Letochy, vaším prostřednictvím. Já prostě nemůžu vydržet vždycky tady ten přístup, že se to někomu na úřadě přidá. Já bych vás chtěla, pane poslanče, ubezpečit, že jsem z ORP Tišnov. Každý úředník má plný pracovní úvazek a neví, kam dřív skočit. Takže jakákoliv agenda nebo jakýkoliv nápad, že bychom jim ještě něco přidali v těch úřednících, když pominu ty platy, tak vzbuzuje úplné zděšení, kdy to budou dělat. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní do obecné rozpravy je přihlášen pan poslanec Robert Králíček, poté z místa pan poslanec Adamec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové. Asi by nikdo nečekal, že zákon o kybernetické bezpečnosti bude norma, která by měla budit nějaký rozruch. Kybernetická bezpečnost je přece věcí odborníků. Je to něco,o co se stará někdo jiný. Současně platný zákon o kybernetické bezpečnosti tehdy v roce 2014 prošel vcelku hladce s několika kosmetickými úpravami. Mimochodem, nikdo z poslanců, kteří k němu vystupovali, už ve Sněmovně není. Deset let je dlouhá doba v životě zákonodárce.

V tomto případě bych se vsadil, že to tak nebude. Ti z vás, kteří se kyberbezpečností zabývají, měli možnost v minulých měsících vidět poměrně zásadní odpor vůči mnoha ustanovením návrhu tohoto zákona. Zřídka se stane, že by šel na vládu zákon s tolika rozpory. Stačí odcitovat z předkládací zprávy.

Cituji: "Nadále i přes veškeré pokusy o vypořádání trvá rozpor u zásadních připomínek těchto připomínkových míst, jejichž připomínky mohou být v souladu s legislativními pravidly vlády předmětem rozporu. Asociace krajů, Svaz měst a obcí České republiky, Svaz průmyslu a dopravy České republiky a Český telekomunikační úřad." Konec citace.

A to není vše, protože další nesouhlas byl od Hospodářské komory a nad rámec subjektů běžně oslovených se ozvaly s nesouhlasem i výbor nezávislého ICT průmyslu a Český telekomunikační klastr.

Takže vláda v podstatě návrhem zákona v této podobě jde dál navzdory nesouhlasu reprezentantů vyšších územně správních celků i municipalit, reprezentantům velkých, středních, malých i nejmenších firem, reprezentantů malých a středních firem v oblasti telekomunikací a také dalšího ústředního orgánu státní správy, a to telekomunikačního regulátora ČTÚ.

Mimochodem mi to připomíná poslední dva měsíce diskutovaného digitalizace stavebního řízení. Tam šel taky někdo proti všem, a jak to dopadlo? Takže za mě docela zásadní nesoulad. Zvláště u vlády, jejichž některé strany ze sebe dělají reprezentanty podnikatelské sféry. Jsem sice opoziční poslanec, ale čekal bych od ní větší vnímavost k tomu, co říkají čeští podnikatelé. Myslím, že je dobře vidět, proč podnikatelé, ale i kraje a obce tuto podobu zákona nechtějí.

Já osobně považuji kybernetickou bezpečnost za velmi, opravdu velmi důležitou. Ale způsob, jak se uchopil návrh tohoto zákona, považuji, mírně řečeno za nešťastný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP