Pátek 13. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Aleš Juchelka)

14.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 150/2017 Sb., o zahraniční službě a o změně některých zákonů (zákon o zahraniční službě), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 681/ - druhé čtení

V tuto chvíli jej tedy otevírám. Projednávání tohoto bodu jsme přerušili ve středu 11. září 2024 v obecné rozpravě, a to do dnešního dne, do pátku 13. září 2024. Jen připomínám, že návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednávání zahraničnímu výboru jako výboru garančnímu a usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 681/1 a dva (681/2).

Já prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujali za navrhovatele pan ministr zahraničních věcí Jan Lipavský - dobrý den, pane ministře; a zpravodajka zahraničního výboru, poslankyně Barbora Urbanová, dobrý den.

Nyní tedy budeme pokračovat v přerušené obecné rozpravě, do které se přihlásili poslanci... Z pléna nevidím nikoho, pan kolega Radek Vondráček. Pane kolego, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Než jsem se stihl přihlásit písemně, tak už se hlásím tedy z místa. Máme pátek 13., ale stejně mám pro vás dobrou zprávu, že tento bod jsme přerušili 11. a nebylo to pro nic za nic. My jsme mezitím komunikovali s panem ministrem a došli jsme ke shodě a byl připraven stručný pozměňovací návrh, který se týká přiznávání a odebírání diplomatických hodností.

Naše pozice byla taková, že nemůžeme souhlasit s automatickou ztrátou diplomatické hodnosti, protože představte si to třeba v ozbrojených složkách nebo akademické sféře, že byste odchodem ze zaměstnání ztratili hodnost, kterou jste předtím nabyli. Těžko zmapovat všechny situace, ke kterým může dojít, za kterých může dojít k ukončení služebního poměru nebo pracovního poměru diplomata na ministerstvu, a za jakých okolností pak může nastat třeba jeho další působení. My jsme se s panem ministrem dohodli a byl připraven pozměňovací návrh, který dokonce pracovníci ministerstva i odůvodnili, a já s dovolením přečtu odůvodnění, které připravilo ministerstvo:

"Diplomatická hodnost je bytostně svázána s výkonem zahraniční služby, nelze ji tedy využít ani zneužít v jiných vztazích. Vkládání nových ustanovení upravujících zánik diplomatické hodnosti a její případnou restituci v případě opětovného vzniku služebního nebo pracovního poměru v Ministerstvu zahraničních věcí je proto nadbytečným zatěžováním právního řádu. Zánik hodnosti může mít současně negativní psychologický efekt macešského jednání České republiky vůči jejím zaměstnancům ukončujícím působení v zahraniční službě, proto se navrhuje nově navrhované odstavce 5 a 6 vypustit. Úprava navrhovaného odstavce 7, který upravuje odebrání hodností jako sankci za zaviněné porušení povinnosti zaměstnance v zahraniční službě, pouze reflektuje vypuštění dvou předcházejících odstavců a věcně nemění podstatu vládního návrhu."

To je z mé strany vše. Ten pozměňovací návrh je nahrán do systému pod číslem 4886 a podepsán jsem pod ním já a pan poslanec Benda, abychom deklarovali a demonstrovali, že skutečně se jedná o dohodu koalice a opozice v této věci. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr Lipavský se hlásí. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych chtěl v prvé řadě poděkovat panu ministrovi Šalomounovi, že tento tisk představil v prvním čtení, zároveň bych chtěl podpořit tedy to, co říkal pan poslanec Vondráček, že máme shodu na tomto pozměňovacím návrhu. Já jsem rád, že jsme poměrně rychle našli řešení k této výhradě, a tedy potvrzuji, že není problém tyto dva odstavce z daného návrhu, z té novely, vyjmout. A proto máme pozměňovací návrh, který má podporu tedy jak koalice a opozice, která jej iniciovala. Jinak bych chtěl poděkovat za dosavadní projednávání zákona v zahraničním výboru a argumenty pro důležitost toho zákona zde nebudu opakovat, abychom si ušetřili čas. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Ano, prosím, pan poslanec Brabec. Máte slovo, prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Dobrý den, dámy a pánové, vážený pane ministře, já samozřejmě souhlasím s tím pozměňovacím návrhem tak, jak ho navrhl teď pan kolega Radek Vondráček, ale já bych se chtěl zeptat, z jakého důvodu vlastně v té novele bylo navrženo to, co teď měníme? Protože vy říkáte, že souhlasíte s tím pozměňovacím návrhem, ale jestli se nemýlím, tak Ministerstvo zahraničních věcí nebo navrhovatel tedy to navrhoval v této podobě, takže co je příčinou toho, že teď vlastně měníte názor a souhlasíte s tím pozměňovacím návrhem, který je dobrý, ale proč to vůbec bylo navrženo? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Pan ministr. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, byl jsem vyzván, tedy, dovolím si odpovědět. Je to asi otázka spíše kulturního vnímání, jak nakládáme s diplomatickými hodnostmi. Ono jich je dohromady sedm, není to o tom, že v momentě, kdy někdo je pověřen funkcí velvyslance ze strany hlavy státu, že bychom ho potom už nemohli oslovovat "pane velvyslanče"... Takže já jsem tuto výtku zavnímal, myslím si, že jsme se na tom rychle domluvili a rád tomu vyjdu vstříc. Takže je to opravdu určitá míra detailu a třeba i asi společenské debaty, kterou tady vedeme. Zároveň pro mě je velmi důležité, aby tato norma, která zatím Poslaneckou sněmovnou procházela vlastně velmi rychle a korektně, aby na ní byla maximální shoda napříč celým politickým spektrem. To nemá být zákon, kterým se něco na sílu upraví, na tom opravdu musí být shoda, proto také o tu shodu maximálně usiluji a vycházím tedy takto vstříc. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Opět se táži, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy? Mám tu faktickou poznámku pana poslance Hayota Okamury. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hayato Okamura: Dobrý den, vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já tady chci jenom zdůraznit, podpořit význam této nové úpravy těch, kteří po léta a desetiletí slouží v naší zahraniční službě. Myslím si, že si to možná můžeme ještě více uvědomit, jaký význam tato věrná služba řady žen a mužů pro naši republiku právě v té vážné mezinárodní situaci, která je tady už přibližně tři roky a kdy každý den prakticky čteme závažné zprávy z mezinárodní politiky, chci připomenout, že život diplomatů, že to není nějaký život na vysoké noze za velké peníze po nějakých večírcích. Ale že to jsou ženy a muži, kteří s rodinou, s manželským partnerem, který většinou nemůže pokračovat ve své profesi, opakovaně na několik málo let; na tři roky, někdy čtyři roky, někdy dva roky, jsou vysíláni do třeba i velmi vzdálených států, pak se na nějakou chvíli vracejí do ústředí a pak jsou zase vysílání znovu často někam úplně jinam, na jiný kontinent, a to včetně dětí, které jsou opakovaně vytrhávány z kolektivu školního, kde si třeba už našly kamarády, kamarádky. Pak se vracejí, pak zase odcházejí někam úplně jinam.

Takže velice kvituji tuto zákonnou úpravu, a ještě jsou jistě další věci k dořešení - jako možná otázka důchodového zabezpečení těch manželských partnerů, kteří museli v podstatě rezignovat na svoji profesi. Pak jsou tam výjimečné případy, kdy třeba manželka českého diplomata má slovenské občanství, vlastně by chtěla české občanství, ale protože tady de facto v republice u nás nepobývá, tak zase nemůže za stávající právní úpravy to občanství získat. A tak dál, a tak dál.

 

 

Poslanec Hayato Okamura: Potom podpora třeba dětí před vysláním, po návratu, která existuje pro německé diplomaty. U nás zatím není. Možná, že je to spíš peněz, rozpočtu. Obecně by si tahle oblast možná zasloužila i větší pozornost, co se týče rozpočtu, do budoucna. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak, končím tedy obecnou rozpravu a táži se, zda je zájem o závěrečná slova? Pan ministr? Není zájem, paní zpravodajka také ne.

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Prosím, pan poslanec Vondráček je přihlášen, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. A jak jsem již odůvodnil a avizoval v obecné rozpravě, načítám, přihlašuji se ke svému pozměňovacímu návrhu a návrhu pana poslance Bendy, který je v systému nahrán pod číslem 4886. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu a táži se na závěrečná slova? Pan ministr? Nemá zájem, paní zpravodajka také ne. Končím tedy druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu ministrovi a děkuji paní zpravodajce.

A nyní přistoupíme k bodu

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP