Středa 11. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Aleš Juchelka)

14.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 150/2017 Sb., o zahraniční službě a o změně některých zákonů (zákon o zahraniční službě), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 681/ - druhé čtení

Předložený návrh uvede za navrhovatele ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, ale pravděpodobně je omluven, takže já poprosím jeho kolegu, pana ministra Šalomouna, aby se ujal slova. Prosím, máte slovo.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi říct několik slov o vládním návrhu zákona o zahraniční službě. Cílem předkládané novely je především doplnit nebo upravit některá ustanovení stávajícího zákona o zahraniční službě s tím, že potřeba těchto úprav vyvstala jednak v souvislosti s jeho dosavadní aplikací, tak s ohledem na stávající mezinárodní situaci. Dále je třeba transponovat směrnici Rady EU 2019/1997, kterou se zavádí náhradní cestovní doklad EU a zrušuje se rozhodnutí 96/409/CZBP. Navrhovaný zákon tak cílí na zlepšení současné právní úpravy zahraniční služby a jejího výkonu, respektive na zvýšení její efektivity. Již v prvním čtení zaznělo, že změny, které předpokládaná novela přináší, lze rozdělit do tří skupin.

První skupina představuje rozšíření předmětu úpravy o zákon o zahraniční službě. Dosavadní právní úpravu postavení a působnosti zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí se totiž navrhuje doplnit v souladu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích a Vídeňskou úmluvou o konzulárních stycích o úpravu působení cizích zastupitelských úřadů v České republice, a to o úpravu, udělování a odnímání souhlasů s jejich zřízením. Tím se rozumějí diplomatické mise a konzulární úřady cizích států a úřadovny mezinárodních organizací nebo institucí v České republice. Doplněná právní úprava též umožní zřízení zastoupení některých dalších subjektů, konkrétně zastoupení cizích veřejných institucí, které se podílejí spolu s cizím zastupitelským úřadem na utváření a rozvoji hospodářských, kulturních nebo vědeckých styků s Českou republikou, zastoupení územních celků cizích států a zastoupení entit, které z hlediska mezinárodního práva nejsou státem.

Druhá skupina změn zahrnuje úpravu ustanovení týkající se služebních a pracovněprávních vztahů na Ministerstvu zahraničních věcí, a to tak, aby právní úprava vyhovovala požadavkům praxe především při zohlednění takzvané rotace, což je střídání výkonu služby nebo práce v ústředí a v zahraničí, která je pro fungování Ministerstva zahraničních věcí zásadní. Proto se v této oblasti navrhovaná právní úprava zaměřuje na další zefektivnění výběrových řízení na Ministerstvu zahraničních věcí a obsazování uvolněných míst, které odráží potřebu zvýšené rotace pracovníků zahraniční služby na větší flexibilitu při obsazování překlenovacích míst nebo obsazení personální rady. Už v prvním čtení byl zmíněn i návrh na doplnění stávajícího práva vyslaných pracovníků na evakuaci o úpravu jejich hmotného zabezpečení po určitou dobu po ukončení nebo přerušení výkonu služby, eventuálně práce v zahraničí v důsledku této evakuace, popřípadě jiných okolností hodných zvláštního zřetele. Nezbytné evakuaci jsme v posledních letech byli svědky například v Afghánistánu či na Ukrajině.

Třetí skupina změn spočívá v úpravě poskytování konzulární ochrany prostřednictvím vydávání náhradního cestovního dokladu Evropské unie, kterou se zajišťuje transpozice v úvodu zmíněné směrnice z roku 2019. Lhůta pro její transpozici uplyne 8. prosince letošního roku, a proto je třeba navrhovanou právní úpravu přijmout, respektive publikovat ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv do tohoto data. Transponovaná úprava přináší mechanismus pomoci takzvaně nezastoupeným občanům členských států Evropské unie v případě ztráty, odcizení nebo zničení cestovního dokladu a současné nemožnosti získat národní náhradní cestovní doklad u svého zastupitelského úřadu, to je zastupitelského úřadu státu, jehož je žadatel občanem.

Návrh zákona obsahuje i návrh změny zákona o cestovních dokladech, návrh změny výše některých konzulárních poplatků upravený v zákoně o správních poplatcích a návrh změny ustanovení kompetenčního zákona upravujícího vzdělávání v oblasti zahraniční služby. Transpozice výše uvedené směrnice si vyžádala kromě úprav v zákoně o cestovních dokladech též změny v zákoně o pobytu cizinců na území České republiky. Navrhovaná právní úprava navíc bude mít pozitivní dopad na státní rozpočet, jelikož její přínos, což je to navrhované zvýšení nevízových konzulárních poplatků, převáží nad náklady související s jejich realizací.

Předkládaný návrh zákona byl projednán v zahraničním výboru, který doporučil s ním vyslovit souhlas. S ohledem na průběh projednávání návrhu zákona v tomto výboru a na jeho závěr doufám, že i zde bude panovat shoda na potřebnosti přijetí navrhované novely zákona o zahraniční službě, a to i s ohledem na plnění závazků plynoucích z členství České republiky v Evropské unii. Proto věřím, že bude posunut do třetího čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednávání, ano, zahraničnímu výboru, jak uvedl, jako výboru garančnímu. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 681/1 a 2. prosím, aby se ujala slova zpravodajka zahraničního výboru poslankyně Barbora Urbanová, která je již u mikrofonu a informovala nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Dobré odpoledne, kolegyně, kolegové, já si dovolím se inspirovat panem ministrem Blažkem a budu velice stručná. Za zahraniční výbor jsme přijali usnesení 20. června 2024, najdete jej pod sněmovním tiskem číslo 681/2, kde jsme Sněmovně doporučili schválit tento tisk. Moc děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Tak prosím tedy. Nyní obecnou rozpravu, tuto otevírám. Paní předsedkyně se hlásí do rozpravy? Ano? Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já vás poprosím, já bych si vzala tři minuty, protože my tady řešíme nějakou problematiku kolem tohoto tisku, takže tři minuty pauzu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Takže tři minuty pauzu na jednání vašeho klubu, ano. Vyhlašuji tedy pauzu v délce trvání tří minut do 13.33.

 

(Jednání přerušeno od 13.30 do 13.33 hodin.)

 

Pauza vypršela, vracíme se tedy k projednávanému bodu a jsme v obecné rozpravě.

Ještě načtu došlou omluvu. Pan ministr Válek se omlouvá od 11.30 do 12.30 a následně od 12.30 z pracovních důvodů.

S přednostním právem se do rozpravy přihlásil pan předseda Michálek, prosím tedy, aby se ujal slova.

 

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl navrhnout přerušení tohoto bodu do pátku, a to z toho důvodu, že nás kolega Radek Vondráček požádal o to, aby se mohlo opoziční hnutí ANO podívat ještě podrobněji na problematiku pozbývání diplomatické hodnosti, případně předložit pozměňovací návrh v této záležitosti. Já jsem to konzultoval s panem ministrem a ten je ochoten v tomto vyjít vstříc. Takže jenom bych chtěl poprosit, jestli bychom mohli případně do budoucna, když je poměrně dost velké množství času na to se připravit na ty zákony, tak to případně signalizovat o něco dříve než zrovna na tom probíhajícím jednání, ale myslím si, že by bylo tedy vhodné to do pátku přerušit a ten prostor v rámci vstřícných vztahů mezi opozicí a koalicí vytvořit aspoň pro uplatnění toho návrhu. Děkuji, takže navrhuji přerušení do pátku

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já ještě upřesním, protože v pátek jsou už pevně zařazené tři body, jak tedy projednávání zákona o veřejném ochránci práv, tak další, jestli chceme dát i podmíněné, že to je čtvrtý bod v pátek, bylo by to vhodné. Pokud pouze takto, bez určení času, i to je možné. Já jsem chtěla jenom upozornit na to, že je tady už hned několik bodů, které jsou pevně zařazené na páteční jednání.

Eviduji zájem o odhlášení všech, proto vás tedy všechny odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili. Jedná se o procedurální návrh, který přednesl pan předseda Michálek, a totiž přerušení projednávání tohoto bodu, tedy novely zákona o zahraniční službě, tisk 681 v druhém čtení do pátku 13. září.

 

Až se ustálí počet přihlášených, tak tedy tento procedurální návrh dám hlasovat. Počet přihlášených je ustálený.

Proto zahajuji hlasování o přerušení tohoto bodu a ptám se, kdo jste pro. Kdo je proti?

V hlasování padesátém devátém je přihlášeno 102 přítomných, pro 101, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Já tedy konstatuji, že jsme přerušili projednávání bodu číslo 14 do pátku 13. září.

Pro tuto chvíli projednávání tohoto bodu končím, přerušuji.

 

Nyní tedy otevírám bod

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP