Čtvrtek 12. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

160.
Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací úmluva Mezinárodní organizace práce č. 191 o bezpečném a zdravém pracovním prostředí (následné změny) z roku 2023 a k informaci Změny z roku 2022 k Úmluvě o práci na moři z roku 2006, doporučení Mezinárodní organizace práce č. 207 o bezpečném a zdravém pracovním prostředí (následné změny) z roku 2023, a doporučení Mezinárodní organizace práce č. 208 o kvalitní učňovské přípravě z roku 2023 spolu se stanoviskem vlády k nim
/sněmovní tisk 635/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. A vás, kolegyně a kolegové, prosím o ztišení.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, dobré dopoledne. Já si tedy dovolím uvést tento sněmovní tisk. Už jsem tady o něm hovořil

na počátku letošního roku. Jde o materiál, který je připraven na základě čl. 19 ústavy Mezinárodní organizace práce. Ten vládě stanovuje povinnost předkládat Parlamentu každou novou úmluvu a doporučení Mezinárodní organizace práce, a to včetně svého stanoviska k nim s cílem informovat zákonodárce o aktuálním vývoji mezinárodního práva v oblasti práce a sociálních věcí.

Tento materiál obsahuje čtyři dokumenty, přijaté v letech 2022 - 2023. Jde o Úmluvu číslo 191 a související doprovodné doporučení číslo 207, zařazení principu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci mezi základní lidskoprávní zásady Mezinárodní organizace práce, dále doporučení číslo 208 k učňovské přípravě a konečně změny k Úmluvě o práci na moři z roku 2022.

Já si dovolím stručně připomenout, co je obsahem těchto dokumentů. Úmluva číslo 191 je mezinárodně právním vyjádřením celosvětového politického uznání lidskoprávního aspektu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Sama o sobě nepřináší žádná nová práva a povinnost nad rámec toho, čím je Česká republika již vázána, pouze formálně doplňuje oblast DOZP do výčtu základních zásad a práv při práci obsaženého v jiných úmluvách.

Tady to chápeme tak, že tím, že my jsme jako Česká republika byli u zrodu organizace, Mezinárodní organizace práce, tak opravdu v tom dlouholetém, desítky let trvajícím vývoji my jsme země, která si tyto povinnosti velmi dobře plní, ale je potřeba některé věci zpřesňovat i s ohledem třeba na některé situace v jiných třetích zemích. Takže vysvětluju kontext, proč nám může možná přijít jako trošku s podivem, proč se tady tyto věci ještě upravují, dopřesňují, že to třeba nemá úplně praktický význam pro Českou republiku, ale má to význam v jiných částech našeho světa. Vláda proto předkládá návrh na její ratifikaci. Systém potvrdil lidskoprávní hodnotovou orientaci mezinárodní politiky České republiky.

Ostatní dokumenty, doporučení k učňovské přípravě a změny k Úmluvě o práci na moři vzala vláda na vědomí s tím, že jde o výstupy globálního sociálního dialogu, které vzhledem ke své aktuálnosti mohou přispět ke zlepšování pracovních a sociálních podmínek i v České republice nebo pro občany v České republice, kteří pracují třeba právě například na moři. Proto zároveň doporučila vláda věcně příslušným resortům, tedy Ministerstvu dopravy, Ministerstvu školství a mému resortu, aby k nim v rámci svých kompetencí přihlížely v rámci své budoucí činnosti.

S tímto postojem vlády se před letní přestávkou ztotožnil jak Senát, tak i sněmovní garanční výbor. To je asi vše v kostce. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji, pane ministře. Nyní prosím zpravodajku výboru pro sociální politiku, poslankyni Janu Pastuchovou, aby odůvodnila usnesení výboru, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 635/1. A prosím o ztišení, kolegyně a kolegové.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedkyně. Tak my jsme tento sněmovní tisk projednali na výboru pro sociální politiku a přijali jsme toto usnesení: "Usnesení výboru pro sociální politiku ze 49. schůze ze dne 5. června 2024 k vládnímu návrhu, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Úmluva mezinárodní organizace práce číslo 191, o bezpečném a zdravém pracovním prostředí z roku 2023 a k informaci změny z roku 2022 k Úmluvě o práci na moři z roku 2006, doporučení Mezinárodní organizace práce číslo 207 a bezpečném a zdravém pracovním prostředí z roku 2023 a doporučení Mezinárodní organizace práce číslo 208 o kvalitní učňovské přípravě z roku 2023 spolu se stanoviskem vlády k sněmovnímu tisku 635. Po odůvodnění zástupkyně Ministerstva práce a sociálních věcí, vrchní ředitelky Kateřiny Štěpánkové, zpravodajské zprávě poslankyně Jany Pastuchové a po rozpravě výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna

1. dává souhlas k ratifikaci Úmluvy Mezinárodní organizace práce číslo 191 o bezpečném a zdravém pracovním prostředí, v závorce následné změny z roku 2023,

2. bere na vědomí změny z roku 2022 k Úmluvě o práci na moři z roku 2006, doporučení Mezinárodní organizace práce číslo 207 o bezpečném a zdravém pracovním prostředí, v závorce následné změny z roku 2023 a doporučení Mezinárodní organizace práce číslo 208 o kvalitní učňovské přípravě z roku 2023 spolu se stanoviskem vlády k nim;

II. zmocňuje zpravodajku výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podala zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi výboru pro sociální politiku."

To je usnesení. A jenom bych doplnila, že Senát tento tisk již projednal v květnu na své schůzi a dal souhlas. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já děkuji paní zpravodajce. Nyní otevírám rozpravu. Do ní neeviduji žádného přihlášeného, a to ani z pléna, proto rozpravu končím. Je zájem o závěrečné slovo, pane ministře? Paní zpravodajko? Nikoliv, proto přikročíme k hlasování o navrženém usnesení. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

 

Tak jak zaznělo usnesení od paní zpravodajky, také budeme hlasovat. Rovnou tedy zahajuji hlasování.

Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 67 přihlášeno 132 přítomných, pro 117, proti nikdo. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

A já tímto končím projednávání bodu číslo 160.

 

Přistoupíme k bodu

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP