Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.10 hodin)
(pokračuje Martin Baxa)

Pan předseda Babiš se ptal, zda to vláda má ve svém programovém prohlášení. Ano, máme to tam. Myslím si, že je to dokonce téma, které nevzbuzuje nějaký nesoulad napříč Poslaneckou sněmovnou. Nicméně zavedení kontroly veřejnoprávních médií prostřednictvím NKÚ vyžaduje novelu Ústavy a já jsem rozhodl o tom, že ten návrh novely Ústavy bude připraven a předložen ve chvíli, kdy bude zjevné, že velká mediální novela, a tedy mimo jiné také navýšení příjmů pro média veřejné služby se dočká konkrétních obrysů při projednávání v Parlamentu, což se v tuto chvíli děje. Takže jak už jsem veřejně avizoval při diskusi v Otázkách Václava Moravce s bývalou poslankyní hnutí ANO Jaroslavou Pokornou Jermanovou, tak my ten návrh určitě předložíme.

Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji. Další s faktickou poznámkou je paní poslankyně Berenika Peštová. Než se dostaví, přečtu omluvy. Od 18.30 do 23 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Roman Bělor, pan Milan Feranec od 19.30 ze zdravotních důvodů, David Kasal do 11 hodin z pracovních důvodů, Pavel Klíma od 12 do 15 hodin ze zdravotních důvodů, Pavla Pivoňka Vaňková z pracovních důvodů do 13.40, Karel Rais od 13 do 16.30 z pracovních důvodů, z pracovních důvodů taktéž Jan Síla, a to od 10.45 do 12 hodin a z ministrů je to pan ministr Petr Hladík z pracovních důvodů, z pracovních důvodů taktéž Marian Jurečka do 10.30. A celý jednací den z pracovních důvodů pan Michal Šalomoun.

Paní poslankyně, máte slovo. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Tak když už jsme tedy v tom nalévání si a vysvětlování si, tak, pane poslanče Jakobe, prostřednictvím pana předsedajícího, poplatek je podle daňového řádu daň. To je daň podle daňového řádu. To byste také měl vědět, když už tedy jste nás tady chtěl tak edukovat. V každém případě, když jsem podávala pozměňovací návrh ke korespondenční volbě, proti kterému jste hlasoval a doteď nevím ty odpovědi správné, tak jsem tam navrhovala, že u korespondenční volby ten, kdo je krátkodobě v zahraničí, a protože to je nová metoda, tak samozřejmě tu korespondenční volbu by mohl mít člověk, který tady platí buď daně, nebo sociální, zdravotní, nebo tady vlastní nemovitost, anebo platí jinou daň, což by mohl být ten koncesionářský poplatek, jak my říkáme, který tady se léta zavádí, nebo respektive my už to všichni máme vžito, proto říkáme koncesionářské poplatky, a to není nic proti ničemu. Prostě je to daň, kterou my platíme za to, že máme veřejnoprávní televizi. Jo? Takže když byste mi tenkrát ten můj pozměňovací návrh odsouhlasili, tak lidé, co jsou v zahraničí, a ve své podstatě by měli tuto nadstandardní metodu volby a platili by tuto daň, tak by mohli volit, ale vlastně na dálku. Bohužel tento pozměňovací návrh jste mi zamázli.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Také děkuji za dodržení času. S další faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Milan Wenzl. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Wenzl: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, pane ministře, já nevím, jestli jsou to poplatky nebo daně prostě, to asi o tom není řeč. Ale mě by zajímalo a hlavně mně chybí nějaké vysvětlení, protože já jsem nenašel nikde, že ve věznicích máme plno odsouzených, kteří mají s sebou rádia. Kdo bude za ně platit ty poplatky? To opravdu nevím. Anebo ve školách, ve školkách, všude to mají. Kdo to za ně bude platit? Kdo bude platit na úřadech? Kdo bude platit za lidi v nemocnicích? A teď si vezměte, že autobazary, které jsou, tak mají plno aut, kde mají samá autorádia vevnitř, ale ještě to nikdo nekoupil. Takže budou to platit vlastně ti majitelé toho autobazaru? Jak to vypadá s tábory pro děti, kde mají rozhlasy, televize? Jak to vypadá se spolky? Některé spolky nejsou v podstatě žádní podnikatelé, nic, třeba takoví Sokolové nebo rybáři, hasiči, oni mají schůze, mají tam televize, mají tam rádia, nebo domovy důchodců, tam leží nemocní, nebo v LDNkách, no, poslouchají rádio, ale kdo to bude za ně platit? Nevím. Nebo když se podívám do Poslanecké sněmovny, tak každý má svoji kancelář a každý v té kanceláři má televizi. Kdo za ně platí ty poplatky? To opravdu nevím.

Tak děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Také děkuji a vyvolalo to jednu faktickou poznámku. Paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji, navážu na svého předřečníka. Mě třeba osobně zajímá to dvojí zdanění, co tam je. Takže já jako občan si zaplatím a pak pracuju v nějaké firmě a je nás tam víc jak dvacet pět a můj zaměstnavatel zaplatí taktéž. Takže to je dvojí zdanění jedné služby. Mě by zajímalo, jakým způsobem jste k tomu došli a co vás vůbec evokovalo, aby vás něco takového vůbec mohlo napadnout. Jestliže já jako občan si zaplatím, chodím do práce, vy jako myslíte, že do té práce ti lidé chodí a koukají tam na bednu v těch fabrikách, prostě pustí si tam bednu, nějakou krásnou telenovelu a místo toho, aby dělali ty šroubky, tak koukají na televizi.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Také děkuji. S další faktickou poznámkou pan poslanec Milan Wenzl a připraví se pan ministr Martin Baxa.

 

Poslanec Milan Wenzl: Děkuji ještě jednou, omlouvám se Patrikovi za to, že ho zdržujeme. (Poslanec Nacher v poslanecké lavici gestikuluje.) Ne? No, tak já bych měl ještě jednou dotaz na pana ministra, protože máme zde hodně uprchlíků z Ukrajiny, jsou ubytováni v obecních bytech, jsou ubytováni na ubytovnách a všichni používají opravdu přijímače. Kdo za ně bude platit? Nebo budeme to od nich vybírat? A také mně přijde takové zvláštní, že dnes v gastronomii na ty podnikatele je vyvíjen opravdu tlak veliký, a teď ještě oni by měli platit zvýšené poplatky třeba v těch hotelích a všude? To nevím. No, je toho určitě hodně, co ještě není dořešeno, kde jsou ta slepá místa. Tak si myslím, že tam bychom mohli ještě něco hledat.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Také děkuji a pan ministr je přihlášen se svou faktickou poznámkou. Pane ministře, prosím.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuju za slovo. Já nyní neodpovím na dotaz paní poslankyně Bereniky Peštové, protože, paní poslankyně, prostřednictvím pana místopředsedy, je to pro mě vlastně nevýhodná situace. Já tady nemohu vystoupit teď s přednostním právem, mám k dispozici pouze faktickou poznámku a vy jste vznesla otázku, která míří k samé podstatě části návrhu. Tak já slibuji, že na vaši otázku odpovím, až budu mít možnost vystoupit v obecné rozpravě.

A co se týká dotazu pana kolegy Wenzla, pane poslanče, já to takhle jako nechci říkat; každý poslanec má právo se na cokoliv zeptat. Ale jsou to čtyři úvodní paragrafy, poměrně krátké, toho takzvaného poplatkového zákona, kde je definováno přesně to, na co vy se ptáte. Tak já to jenom zopakuji velmi stručně. Jak v tom původním zákoně, tak v té naší novele zůstává princip platby za domácnost, která je definovaná tím, kdo má přípojku na elektrickou energii nebo na odběr energie, protože Česká televize a Český rozhlas mají přístup do těchto databází na základě zákona. Tím si myslím, že to odpovídá na několik vašich dotazů.

V druhé části vašich dotazů, které směřovaly k těm různým případům, které jste vyjmenoval, tak v našem novém návrhu je definována jako poplatník právnická osoba a platí se poplatek podle počtu zaměstnanců této právnické osoby s tím, že do 24 zaměstnanců jsou tyto právnické osoby navrženy k osvobození.***




Přihlásit/registrovat se do ISP