Středa 26. června 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !

 

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

141.
Návrh na volbu členů Orgánu nezávislé kontroly
zpravodajských služeb České republiky

Pane předsedo, prosím, abyste se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: V tomto bodě budeme obsazovat pět neobsazených míst. Je to první volba do tohoto orgánu, on byl zřízen vládou 1. ledna 2018. Nominační dopis předsedy vlády vybíráme z návrhu, které sněmovna obdržela od vlády, jsme obdrželi v letošním roce, 19. března 2024. Je to forma usnesení číslo 138 vlády České republiky. Volební komise toto obdržela 19. března 2024, všechny návrhy a životopisy rozeslala na poslanecké kluby. Zároveň volební komise 28. března 2024 formou per rollam tyto návrhy přijala do usnesení číslo 120. A jsou to následující: Na pět míst pět návrhů: Vlasta Formánková, Ivana Janů, Jan Kudrna, Dušan Navrátil a František Stárek. Volební komise navrhuje volbu tajnou. Tak, jak je u tohoto druhu voleb zvykem, tedy tajnou volbu dvoukolovou.

Ještě pro stenozáznam doplním, že zde využijeme přechodná ustanovení, protože se tento orgán ustanovuje poprvé, takže pokud členové budou zvoleni, tak podle přechodných ustanovení zákona č. 153/1994 Sb., a následně zákona č. 25/2017 musíme provést jednorázově rozlosování těch zvolených členů, kde budeme losovat dvě osoby na dobu tří let, dvě osoby na dobu čtyř let a jednu osobu na dobu pěti let, poté bude složen jejich slib. Nyní prosím paní předsedající o otevření rozpravy a poté hlasování o návrhu na tajný způsob volby.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Otevírám rozpravu, která se vede hodně v sále, tak vás prosím, abyste se ztišili. Do rozpravy se však nikdo nehlásí, tak ji končím.

Zájem o závěrečná slova, předpokládám, není.

 

Budeme tedy hlasovat tak, jak zaznělo o způsobu volby, navržena je volba tajná.

Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 87, je přihlášeno 166 přítomných, pro 154, proti 3. Návrh byl tedy přijat.

 

A já přerušuji jednávání tohoto bodu pro provedení tajné volby.

 

Otevírám bod číslo

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 7:27.




Přihlásit/registrovat se do ISP