Středa 26. června 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !

 

(pokračuje Jan Skopeček)

134.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb.,
o veřejném zdravotním pojištění a o změně
a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 669/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a zpravodaj garančního výboru, kterým byl výbor pro zdravotnictví, pan poslanec Petr Fifka.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku číslo 669/2, který byl doručen dne 11. června 2024. Usnesení garančního výboru vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 669/3.

Nyní se táži navrhovatele, pana ministra, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Ano, má. Takže pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Dámy a pánové, vítám vás do nového dne, jak říkal kdysi v televizi pan Zákopčaník: všem přeju slunce v duši. A nyní mně dovolte krátce k tomuto legislativnímu návrhu... novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, která implementuje do české legislativy takzvanou HTA analýzu, respektive HTA problematiku.

Toto evropské nařízení stanoví rámec pro podporu spolupráce členských států, jde o dosažení vysoké úrovně ochrany zdraví pacientů a zajištění hladkého fungování vnitřního trhu. Obsahem je především zajištění výměny informací o hodnocení zdravotnických technologií mezi Českou republikou a ostatními státy Evropské unie. Návrh určuje členy příslušné koordinační skupiny, kterými za Českou republiku bude Ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Návrh dále směřuje oblast hodnocení humánních léčivých přípravků do rukou Státního ústavu pro kontrolu léčiv a pověřuje Ministerstvo zdravotnictví, aby do budoucna v rámci rozvoje a prohlubování evropské spolupráce v oblasti hodnocení zdravotnických prostředků určilo osobu, která bude tuto činnost v České republice vykonávat.

V rámci druhého čtení byl načten pozměňovací návrh řešící institut započitatelných doplatků na částečně hrazené léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely. Nově by započitatelné doplatky měly být evidovány online v systému eRecept a částka, o kterou pojištěnec překročí svůj limit pro tyto doplatky, by byla zohledněna rovnou v rámci výdeje v lékárně. Pojištěnec by tak započitatelný doplatek neplatil a zároveň by se zdravotním pojišťovnám snížila administrativní zátěž v souvislosti s vracením započitatelných poplatků.

Ministerstvo zdravotnictví tento pozměňovací návrh podporuje a já vám děkuji za pozornost. Hezký den.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za úvodní slovo navrhovatele. Otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec a zároveň zpravodaj. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Petr Fifka: Dobré ráno, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych vás rád seznámil s usnesením zdravotního výboru jako garančního výboru ze své 37. schůze dne 19. června 2024: "Výbor pro zdravotnictví

I. doporučuje Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení o pozměňovacích návrzích podaných vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 48" a tak dále. Návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán, a to... hlasovací proceduru: "za prvé návrhy legislativně technických změn podle § 95, budou-li předneseny, za druhé pozměňovací návrh, jediný pod písmenem A, se kterým vás pan ministr již stručně seznámil, a za třetí hlasovat o návrhu zákona jako celku;

II. zaujal stanovisko k pozměňovacím návrhům", se kterými vás potom seznámím v podrobné rozpravě;

"III. zmocňuje zpravodaje výboru poslance Petra Fifku, aby ve spolupráci s navrhovatelem navrhl případné další úpravy podle paragrafu 95 a pověřuje zpravodaje poslance Petra Fifku, aby na schůzi ve třetím čtení přednášel stanoviska výboru."

Toť strohá zpráva a po ukončení rozpravy potom načtu hlasovací proceduru a pozměňovací návrh.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, pane poslanče. A jsme v obecné rozpravě, do které se hlásí pan poslanec Farhan.

 

Poslanec Kamal Farhan: Pane předsedající, děkuji za slovo. Dámy a pánové, já budu stručný. Jak tady řekl pan ministr, jedná se o transpozici a je tam jeden pozměňovací návrh. Ten pozměňovací návrh vnímám a myslím, že i jako klub hnutí ANO ho vnímáme jako smysluplný. Na druhou stranu, co jsem upozorňoval ve druhém čtení, upozorňoval jsem na to i na výboru a upozorním na to i ve třetím čtení - je třeba aby, jelikož se bude jednat o změnu IT systémů v rámci vrácení doplatků nad limit, tak tady bych znovu upozornil, že je třeba, aby všechny úřady, kterých se to týká, i včetně ministerstva, na to byly připraveny. Tam já vidím to hlavní úskalí. Jinak předpokládám, že já i klub hnutí ANO jsme připraveni to podpořit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Hlásí se někdo další do rozpravy? Nikoho takového nevidím. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu tedy končím. Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Předpokládám, že nikoliv. A nyní přikročíme k hlasování o návrzích. Poprosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko.

 

Poslanec Petr Fifka: Děkuji, pane předsedající. Takže návrh hlasovací procedury sněmovního tisku 669 tak, jak byl schválen garančním výborem, je za prvé na návrhy legislativně technických úprav - ty nebyly předneseny, za druhé hlasování o pozměňujícím návrhu pod písmenem A, a za třetí hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To je poměrně jednoduchá procedura. Přesto se zeptám, má-li někdo jiný návrh, jak postupovat. Není tomu tak, takže já myslím, že můžete, pane poslanče, navrhovat jednotlivé návrhy.

 

Poslanec Petr Fifka: Takže budeme hlasovat jako první pozměňovací návrh pod písmenem A, který předkládala skupina poslanců pod sněmovním dokumentem 4487, týká se započitatelných doplatků na léky. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Stanovisko navrhovatele? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 56, bylo přihlášeno 142 poslanců, pro hlasovalo 135, proti nebyl nikdo. Tento návrh jsme přijali.

 

Poslanec Petr Fifka: Děkuji a nyní poprosím, abychom hlasovali o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, o všech návrzích bylo hlasováno, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu vám návrh usnesení, který zní, že "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů podle sněmovního tisku 669 ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou".

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 57, bylo přihlášeno 147 poslanců, pro hlasovalo 141, proti 1. Návrh usnesení byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas. Tím jsme se vypořádali s bodem číslo 134. Děkuji panu ministrovi i panu poslanci jako zpravodaji.

 

Budeme pokračovat bodem číslo

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 7:27.




Přihlásit/registrovat se do ISP