(23.50 hodin)
(pokračuje Igor Hendrych)

Je to teorie. Je to možná pro někoho konspirační teorie tohle, ale je to vstupenka do České republiky pro člověka, který nemá k České republice vůbec žádný vztah, a potenciálně to může, samozřejmě v individuálních případech, nepředpokládám, že to bude nějaká masová záležitost, znamenat i bezpečnostní riziko pro Českou republiku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a nyní pan ministr Marek Výborný. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já bych chtěl vaším prostřednictvím zareagovat a vrátit se ke korespondenční volbě, k tomu, co tady říkal pan kolega Mašek, prostřednictvím pana předsedajícího.

Mně to přijde tedy neuvěřitelně troufalé, pane kolego, možná opravdu až nepatřičné hovořit o tom, že korespondenční volbou tady někdo nakupuje nějaké hlasy. Kde jste na to, pane kolego, přišel? To je fakt drzost, která...! (Předsedající: Prosím prostřednictvím. Pardon, omlouvám se.) Prostřednictvím. Já jsem to říkal. Od začátku hovořím prostřednictvím předsedajícího. Tak skutečně vy mně chcete tvrdit, že ty hlasy, které by dostalo třeba vaše hnutí ze zahraničí, jsou také nakoupené? Co to je za nesmysl? Buď tady máme mimo jiné volební právo, které je všeobecné - vše-o-bec-né - a pak máme dělat všechno pro to, aby skutečně mohlo být všeobecné, a to i pro ty studenty, pracující občany, kteří mají to občanství a žijí v zahraničí. Přece na tom je to postavené.

A mluvit o tom, že tady někdo bude zneužívat sociální systém? Víte, jak funguje sociální systém? Pokud někdo celý život pracuje v zahraničí a přijede sem na důchod, tak na ten důchod v Čechách nemá nárok, respektive má nárok maximálně na minimální, ale pobírá ho z té země, kde pracoval. Z té země, kde pracoval! Tak tady nevytvářejte tady ty mýty o tom, že tady někdo zneužívá sociální systém. Prostě to není možné! Takhle to je nastavené. Pokud to nevíte, tak si to prosím nastudujte! Děkuji a omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktická poznámka pana poslance Radka Vondráčka, připraví se pan poslanec Roman Kubíček. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Velice stručně. Já tady mám ten výzkum Centra prevence kriminality ze Spojených států, mám další materiály, já jsem o tom chtěl mluvit zítra. To není žádná drzost. Prostě je třeba si uvědomit, že jakákoliv distanční volba, to znamená elektronická, korespondenční, zvyšuje rizika a mimo jiné vznikají ty kauzy kupčení s hlasy. A já o tom zítra budu mluvit. Prostě to je fakt, ale o tom píšou všechny diplomky, pane ministře. To je prostě normální. O tom se snad můžeme bavit. Už jsem to tady přirovnával k tomu, že přece nebudeme řešit skutkovou podstatu krádeže, protože krást se přece nemá. Prostě dochází k tomu, dochází k ovlivňování voleb, k manipulacím voleb, dochází k zločinům celosvětově. A vždycky když někdo má tu povahu, má na to charakter a najde si cestu, tak poruší zákon. A my musíme ty zákony psát tak, abychom pokud možno to porušení maximálně ztížili nebo znemožnili. Ale pohoršovat se nad tím, že k tomu nedochází - dochází. Family voting a kupčení s hlasy je problém korespondenční, elektronické i jakékoliv další volby mnohem víc, než když do té místnosti přijdete. To není nic proti vám, to není nic, co bychom říkali, že to prostě určitě nastane, ale to riziko bude výrazně vyšší. Tak snad jsme poslanci a musíme se bavit na rovinu, když tady přijímáme nějaký zákon, co nastane. Mimochodem, já už jsem z toho citoval, z té zprávy, u České republiky tam není uveden žádný případ, pouze tam píšou, že korespondenční volba není umožněna.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další pan poslanec Roman Kubíček, potom pan poslanec Ondřej Kolář.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pane ministře Výborný, přímo vás oslovím, já se pana Maška, svého kolegy, musím zastat, protože on tady nehovořil o nakupování korespondenční volbou, ale hovořil tady o udělování občanství a o takových nákupech, které fungují. A jestli chcete vědět, zda někdo v tom sociálním systému žije v Čechách a čerpá výhody zdravotního pojištění, přijeďte k nám do jižních Čech, já vám ukážu spoustu Němců, kteří bydlí na území České republiky, platí si zdravotní a čerpají výhody zdravotního pojištění v České republice.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další pan poslanec Ondřej Kolář, připraví se pan poslanec Jiří Mašek. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Kolář: Krásný dobrý večer, vážený pane předsedající, dámy a pánové, kolegyně, kolegové. Já si dovolím reagovat stručně na pana kolegu Vondráčka, vaším prostřednictvím, pane předsedající, který tady zmínil nějaké zvýšené riziko zneužití nebo manipulace voleb, pakliže dojde ke korespondenčnímu hlasování. Nevím. Já jsem osm let dělal starostu docela velké pražské městské části, naše radnice organizovala velkou řadu voleb a já si myslím, že ten systém, tak jak ho máme tady, je dostatečně nastaven pro všemožné manipulace a sám o sobě je rizikový. Slyšel jsem, že se tady řada kolegů zaklínala takovým slovem plenta, a já tedy nevím, ale podle mě ta plenta vůbec žádnou tajnost volby nezaručuje. Příklad. Náš volební systém umožňuje volit třeba v domovech pro seniory, v nemocnicích, může za vámi volební komise s urnou přijít i domů. Ve chvíli, kdy se tohle stane, tak tam žádná plenta nikde není. To všichni víme moc dobře. Můžu vám dát příklad toho, kdy za mnou v minulosti přišel zástupce jedné z menšin, se kterými tady žijeme, a říkal, když mi, vážený pane, tady teď dáte 50 000 korun, tak vám zajistím hlasy všech členů té komunity, která žije v Praze. Já jsem říkal, takhle se to přece vůbec nedělá.

Takže to, že zavedeme korespondenční volbu, neznamená, že se zvýší riziko manipulace. To riziko manipulace tady prosím vás pěkně je a je potřeba s ním umět pracovat, a ne se vymlouvat na to, že když není plenta u korespondenční volby, tak že ty volby budou neplatné, zmanipulované, zfalšované, kdoví co ještě. Ta plenta bych řekl, že je takový jenom přežitek těch volebních místností jako takových, a opravdu nezaručuje žádnou tajnost žádné volby. To se na mě nezlobte.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Opět nám naskákaly další faktické poznámky. Jenom pro pořádek říkám, že faktické poznámky by neměly nahrazovat diskusi jako takovou.

Nejprve vystoupí pan poslanec Jiří Mašek, potom paní poslankyně Lucie Potůčková, paní poslankyně Vildumetzová Mračková a další. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Slibuji, že budu vstřícný ke kolegovi Výbornému, vaším prostřednictvím. Děkuju za to poučení. Je pravda, že například k zemědělství se vyjadřuju minimálně. Dovolil jsem si vyjádřit se ke zdravotnictví, zdravotnímu pojištění, o kterém opravdu něco vím. Pokud jsem zmínil to sociálno, tak tam jste mně dal poučení vy, ale jistě bychom občana, kterému bychom vlastně přiznali státní občanství, a on sem na stará kolena přišel, i kdyby přišel bez toho důchodu, my přece nikoho nenecháme padnout a naše vláda by mu jistě nějaké sociální dávky, byť v minimální výši, dala, co jsme se přesvědčili už v minulosti, že se děje. Takže za to poučení vám děkuju.

Ale docela vážně jsem vzal to, co tady řekl můj ctěný kolega Igor Hendrych, a to je otázka rozdávání českého občanství naveliko. S českým pasem se skutečně velmi dobře dá díkybohu po revoluci cestovat po celém světě a je to vstupenka, kterou by se měly zabývat naše bezpečnostní služby. A já chci hodně věřit a chci tímto také ministra Rakušana vyzvat, aby s řediteli bezpečnostních služeb tuto problematiku projednal, jestli je žádoucí pro tento stát, aby nám tady dramaticky narůstaly bez větší kontroly noví občané České republiky, kteří ani nevědí na glóbusu, kde by tu Českou republiku ukázali, protože moje zkušenost konkrétně ze Spojených států byla ta, že když jsem mluvil o České republice, tak si všichni mysleli, že to je Čečensko.

Takže prosím, teď zcela vážně. Ta bezpečnostní problematika, tak jak to tady kolega Hendrich nadnesl, my se tady v těch souvislostech vlastně dostáváme k velmi, velmi důležitým věcem, které vy jste tím poslaneckým návrhem, naprosto urychleným, jednoúčelovým, k jedněm volbám, vůbec tyhle věci nějakým způsobem nerespektovali.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní paní poslankyně Lucie Potůčková, potom paní poslankyně Mračková Vildumetzová a další. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Potůčková: Já bych tedy reagovala na dotaz některé z kolegyň, pár kolegů před chvílí, co byli, a ptala se na ten § 57a a to bylo to dokládání totožnosti a občanství. Prosím vás, ten § 57a, který je v návrhu ke korespondenční volbě, tak ten se týká, ten odstavec, který vy jste četla, ten se týká vydání hlasovacích sady. Tam samozřejmě už nedokládá. Ale nejdřív, aby mu vůbec mohla být ta hlasovací sada vydána a odeslána, tak on musí být na zvláštním seznamu voličů. A aby se na ten zvláštní seznam voličů dostal, tak tam pochopitelně dokládá občanství platným pasem, platnou občankou nebo případně doložením toho, že získal to občanství. Takže tady asi došlo k nedorozumění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP