Úterý 14. listopadu 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Věra Kovářová)

98.
Návrh poslanců Michala Kučery, Petra Bendla, Karla Smetany, Jaroslava Faltýnka,
Tomáše Dubského, Oldřicha Černého, Ivana Adamce, Jakuba Michálka a Davida Pražáka
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod
způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 495/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády bylo doručeno jako sněmovní tisk 495/1.

Prosím, aby předložený návrh uvedl za navrhovatele poslanec Michal Kučera. Prosím, pane navrhovateli, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, dámy a pánové. Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové a kolegyně, dovolte mi, abych vám předložil, respektive uvedl návrh poslanců Michala Kučery, Petra Bendla, Karla Smetany, Jaroslava Faltýnka, Tomáše Dubského, Oldřicha Černého, Ivana Adamce a Davida Pražáka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, ve znění pozdějších předpisů.

Hlavním cílem této úpravy je prodloužit do roku 2026 období, během kterého je možno poskytovat náhradu za škodu způsobenou kormoránem velkým na rybách a zajistit tak výplatu náhrady škod, k nimž v důsledku nesnižujících se početních stavů kormorána bohužel stále dochází. S ohledem na dosavadní zkušenosti s aplikací zákona č. 115/2000 Sb. je navrhováno, aby se zákon vztahoval kromě zvláště chráněných vybraných živočichů v zákoně uvedených dočasně též i nadále na kormorána velkého na další tříleté období, to znamená na období 2024 až 2026. Prokazatelně způsobené škody se budou hradit za podmínek, v rozsahu a způsobem stanovených zákonem. Toto odpovídá i zavedené praxi, na kterou jsou poškození i orgány zabývající se agendou náhrad způsobených škod zvyklí.

Předkládaná novela by měla být nabýt účinnosti dnem 1. ledna 2024 tak, aby bezprostředně navázala na stávající právní úpravu bez prodlení a bylo možné nahradit škody kormoránem velkým způsobené na obsádkách ryb kontinuálně.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych v souladu s § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, navrhl, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky s návrhem vyslovila souhlas již v prvém čtení, a to především z důvodu časové a věcné naléhavosti, kdy současný neměnný stav výrazně negativně dopadá na dotčené hospodářské subjekty, kterým kormorán velký způsobuje každoročně rozsáhlé škody. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane navrhovateli. Poprosím vás, abyste zaujal místo u stolku zpravodajů. A nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, poslanec Josef Kott. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, paní předsedající. Milé kolegyně, vážení kolegové, než přednesu svou zpravodajskou zprávu, tak bych chtěl upřesnit tu záležitost, že tento zákon skutečně podepsali zástupci všech klubů v Poslanecké sněmovně, ale na základě nějakého jednání zrušil svůj podpis zástupce Pirátů, pan předseda Michálek, takže v konečném důsledku to podepsali všichni kromě Pirátské strany.

A teď k mojí pozměňovací zprávě. V podstatě navážu na to, co tady řekl pan předkladatel, že cílem předloženého návrhu zákona je zajištění podmínek pro hrazení škod způsobených kormoránem velkým na období 2024 až 2026. Návrh je reakcí na aktuálně stále se neměnící situaci, která se týká rozsáhlých škod způsobených na rybách právě kormoránem velkým. Pro účely tohoto zákona jde o navazující dočasné zařazení kormorána velkého pod právní režim zvláště chráněných vybraných živočichů spolu se zavedením odpovědnosti státu za škody jím způsobené.

Předložená novela zákona navazuje na novelizaci z předchozích let, to znamená roky 2017 až 2020 a následně 2021 až 2023, reagující na výjimku kormorána velkého, vyjmutého ze zvláště chráněných druhů. Novelou zákona č. 197/2017 Sb. byl ze seznamu vybraných zvláště chráněných druhů uvedených podle § 3 zákona o poskytování náhrad škod způsobeným chráněnými živočichy vyškrtnut právě kormorán velký a zároveň bylo uvedeno formou přechodného ustanovení zákona přechodné období právě na tři roky, ve kterém jsou škody způsobené tímto živočichem i nadále hrazeny. Jak zde bylo řečeno, že s ohledem na zkušenosti s aplikací zákona č. 115/2000 Sb., se navrhuje, aby se zákon vztahoval krom zvláště chráněných vybraných živočichů též nadále i na kormorána velkého pro období nadcházející, to znamená roky 2024 až 2026. Prokazatelně způsobené škody se budou hradit za podmínek v rozsahu způsobeném, které jsou stanoveny zákonem č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad způsobených zvláště vybranými živočichy.

Jak zde řekl pan předkladatel, vzhledem k tomu, že účinnost zákona od by měla platit od 1. 1. 2024, dovolili jsme si požádat ctěnou Sněmovnu, abychom s tímto zákonem vyslovili souhlas hned v prvním čtení, a věřím, že vzhledem k tomu, že to připodepsali skutečně zástupci všech poslaneckých klubů kromě jednoho, takže se nám to podaří. Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji. Prosím, abyste zaujal místo u stolku zpravodajů.

Otevírám obecnou rozpravu, do které se jako první přihlásila paní poslankyně Klára Kocmanová. Připraví se poslanec Oldřich Černý. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Klára Kocmanová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, mně to nedá, musím se k tomuto návrhu zákona vyjádřit a budu mluvit za celý klub Pirátů, včetně tedy kolegy Jakuba Michálka, který, jak už pan zpravodaj zmiňoval, vzal svůj podpis tohoto zákona zpět.

Tento návrh je podle nás nesystémový, a co víc, bude nás stát nemalé peníze. Návrh zákona přichází s tím, že se opět o tři roky prodlouží přechodná úprava, na jejímž základě stát vyplácí desítky milionů chovatelům ryb za škody, které jim způsobil kormorán velký. Kormorán byl totiž do roku 2013 ohroženým druhem a dávalo tak smysl, aby stát škody kompenzoval skrze Ministerstvo životního prostředí. V současnosti tomu ale řadu let už tak není. Kormorán velký již není ohroženým druhem a kompenzace navržená v tomto zákoně přestává dávat smysl.

Kolegyně, kolegové, já jsem v minulém volebním období nebyla poslankyní, ale již v roce 2020 vyzvala Poslanecká sněmovna svým usnesením rezorty zemědělství a životního prostředí, aby pracovaly na systémovém řešení. Přesto jsme se dnes ocitli ve stejné situaci jako tenkrát a náhrady škod na rybách způsobené kormoránem velkým dosahují v posledních letech 40 až 70 milionů ročně, což je například více než desetinásobek výše náhrad za škody způsobené vlkem. Co je vůbec nejhorší, je fakt, že tady napříč stranami je navrhováno, abychom ročně vyplatili 50 milionů korun z peněz daňových poplatníků za něco, co by mohlo například být řešeno skrze komerční pojištění, a kromě toho tento krok je navíc zbytečná administrativa jak na straně žadatelů o náhradu škod, tak na straně orgánů veřejné správy, tedy obcí s rozšířenou působností, které zajišťují místní šetření k ověření vzniku škod, a také pro krajské úřady, jež přijímají žádosti o náhradu.

Vzhledem k těmto okolnostem, zbytečným výdajům a nesystémovosti tento návrh za Piráty nepodpoříme. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je do obecné rozpravy přihlášen pan poslanec Oldřich Černý. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte i mně se v krátkosti vyjádřit k tomuto projednávanému bodu. Tento návrh novely zákona o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy se předkládá napříč většinovým politickým spektrem této Sněmovny. Za hnutí SPD sděluji, že tuto novelu podporujeme a budeme hlasovat pro její přijetí, a to tak, aby byla přijata již v prvním čtení dle § 90 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Návrh totiž reaguje na škody, které na rybách v českých rybnících páchá kormorán velký, který byl dříve v České republice chráněný, ovšem v posledních desetiletích jeho migrující počty ze severu velmi narostly, a tak byl ze seznamu ohrožených druhů už před deseti lety vyškrtnut. Tím došlo k situaci, že chovatelům nebylo možné proplácet škody, které každý rok napáchá. Proto byl kormorán velký dočasně pod tento zákon zapsán, aby bylo možné škody jím způsobené proplácet. Ty dosahují opravdu velkých částek. Podle dat Ministerstva financí jenom za rok 2022 škody od kormorána velkého přesáhly 50 milionů korun. Pro porovnání uvedu, že například u vydry říční se jedná o škody ve výši 33 milionů a na třetím místě, u vlka, se jedná pouze o necelých 10 milionů, tedy statistiku způsobených hospodářských škod zvlášť chráněných živočichů opravdu vede s přehledem. Podle stávající právní úpravy však tento režim nyní končí a dále by již nebylo možné škody po kormoránu velkém hradit.

Proto tedy podpoříme tento návrh, který proplácení náhrad umožní na další tři roky. Děkuji vám za podporu i za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Bendl. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegyně, kolegové, přihlásil jsem se na technickou, protože nebudu potřebovat víc než dvě minuty. Byl jsem u toho, když jsme v roce 2013 lobbovali v Evropské unii za to, aby kormorán velký byl vyndán z toho seznamu, abychom mohli reagovat na situaci, která je specifická pro Českou republiku. To systémové řešení, na které tady naráží paní kolegyně Kocmanová a Piráti, se totiž nenalézá uvnitř České republiky, ale nalézá se v prostředí Evropské unie, a proto musíme společně tlačit na to, aby se Evropská unie zaměřila na situaci na severu, protože tam je možné minimalizovat počet kormorána velkého velmi jednoduchým způsobem, že se omezí jeho množení, a to v rané fázi. Tím pádem bychom my nemuseli vynakládat tak obrovské prostředky, neboť škody, které kormorán velký páchá v České republice, jsou mnohonásobně vyšší, než které Česká republika pomáhá řešit tímto - ano, je pravda - nesystémovým řešením. V tom má vláda pravdu, ona to říká ve své důvodové zprávě. Přesto my jako Česká republika nemáme lepšího řešení než tohoto.

Chtěl bych z tohoto místa poděkovat poslancům, kteří tento zákon připodepsali, a také poděkovat Ministerstvu financí za ten přístup, i když vím, že to pro ně nebylo jednoduché v dané finanční situaci, ale pomohli jsme tím rybářskému světu. A myslím si, že budeme-li společně tlačit na evropské řešení, nakonec ty finanční prostředky potřebovat nebudeme. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji vám, pane poslanče. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak, končím tedy obecnou rozpravu.

Táži se na závěrečná slova. Pan navrhovatel? Měl zájem. Ano, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kučera: Ještě děkuji jednou za slovo. Já bych možná jenom krátce navázal na to, co tady dneska říkala paní poslankyně za Pirátskou stranu. Skutečně, to řešení není systémové, to si všichni uvědomujeme. My jsme se i na to konto sešli jako zástupci napříč politickým spektrem na platformě zemědělského výboru a dohodli jsme se, že takové řešení hledat budeme, to znamená řešení, které nám do budoucna umožní řešit situaci se škodami, které působí kormorán, aniž bychom vypláceli paušálně náhrady, protože my si všichni uvědomujeme, že to není správně, respektive že to není nějaké dlouhodobé či systémové řešení.

Já vám jenom musím říct, že ani ti samotní rybáři, ti chovatelé, nejsou spokojeni s tím, že dostávají, nebo respektive kormorán působí škody a oni dostávají nějaké náhrady, protože oni ty ryby nechovají proto, aby dostávali náhrady, ale aby hospodařili na tom daném rybníku a měli z toho potom nějaký potenciální zisk. Samozřejmě kormorán nepůsobí ty škody jenom přímo na té rybě v tom daném okamžiku, ale samozřejmě ty ryby dokáže zranit a tak dále, takže ty škody se projevují i v dalších týdnech či měsících. To řešení, které je, bohužel není... (V sále je hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, pane navrhovateli, že vás přerušuji. Kolegyně, kolegové, prosím o klid.

 

Poslanec Michal Kučera: To řešení, které není možné realizovat pouze v České republice, ale je nutno ho přijmout na evropské úrovni, zejména v místě, kde kormorán hnízdí, tam se musí snižovat jeho stav, respektive jeho počet. Takže já vyzývám k tomu, abychom v této věci jednali i na evropské úrovni, aby jednali i naši zástupci europoslanci, respektive zástupci v Evropských komisích a dalších orgánech, které o tom rozhodují, a snažili se o to, aby toto řešení bylo přijato na celoevropské úrovni tak, abychom to další období už nemuseli vyhlašovat, protože bude existovat řešení jiné, které je systémové.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan zpravodaj má zájem o závěrečné slovo. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Ještě jednou děkuji za slovo. Já bych také chtěl zareagovat na slova paní kolegyně Kocmanové. Nesystémové řešení -ano. Česká republika se v rámci svých možností u Evropské komise snažila řešit tento problém na evropské úrovni, nicméně i poté, co se k ní připojily některé země, které mají stejný problém, jako má Česká republika, tak Evropská komise vlastně nesouhlasila s tím, že se to bude řešit na evropské úrovni, a odkázala jednotlivé členské země, aby si to vyřešily samy. Takže já jsem rád za to a také děkuji, že se tady našla shoda na podpoře českého rybářství, a věřím, že do budoucna skutečně je to třeba řešit na evropské úrovni a že se podaří přes Evropskou komisi tento problém vyřešit. A ještě jednou děkuji za podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní, protože nebyla podána námitka, rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Zagonguji a přivolám poslance z předsálí.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 495 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 19, přihlášeno 153 poslanců a poslankyň, pro 141, proti 1. Návrh byl přijat.

 

A nyní zahajuji podrobnou rozpravu. Táži se, zda se někdo hlásí? Není tomu tak, končím tedy podrobnou rozpravu.

Táži se opět na závěrečná slova. Pan navrhovatel? Nemá zájem. Pan zpravodaj také nemá zájem.

A nyní přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Michala Kučery, Petra Bendla, Karla Smetany, Jaroslava Faltýnka, Tomáše Dubského, Oldřicha Černého, Ivana Adamce, Jakuba..." - a tady tedy konstatuji, že pan poslanec Michálek stáhl svůj podpis pod tímto zákonem - "a Davida Pražáka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 495."

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 20, přihlášeno 152 poslanců a poslankyň, pro 141, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas a projednávání končí. Děkuji panu navrhovateli, děkuji panu zpravodaji.

Budeme pokračovat v projednávání dalšího bodu, tím je bod číslo

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP