Úterý 14. listopadu 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

18.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 269/2021 Sb.,
o občanských průkazech, ve znění zákona č. 471/2022 Sb.,
a zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení
(insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 546/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan, který už je připraven. Proto prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Jenom velmi krátce k návrhu zákona, kterým se mění zákon o občanských průkazech a insolvenční zákon. Cílem navrhované změny zákona o občanských průkazech je i nadále zapisovat rodná čísla do občanských průkazů, a to bez časového omezení. Cílem navrhované změny insolvenčního zákona je ponechání možnosti získávat informace o dlužnících z insolvenčního rejstříku s využitím rodného čísla.

I přes navrhované změny je počítáno s tím, že ve státních systémech bude utlumování rodných čísel nadále pokračovat. Z důvodu právní jistoty dotčených subjektů ve vztahu k případným úpravám jejich systému se navrhuje, jak již bylo řečeno, podle § 90 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, schválení návrhu již v prvém čtení. Účinnost návrhu zákona se navrhuje 1. ledna 2024. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, kterým je poslanec Ladislav Okleštěk. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já jsem se tedy ujal zpravodajování tohoto tisku. Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 269/2021 Sb., o občanských průkazech, ve znění zákona č. 471/2022 Sb. a zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení, takzvaný insolvenční zákon, ve znění pozdějších předpisů. Principiálně se jedná o rodné číslo, které je identifikátorem fyzické osoby, která splňuje podmínky pro jeho přidělení podle zákona o evidenci obyvatel, přestože je rodné číslo uváděno na různých dokladech, například řidičský průkaz, průkaz zdravotní pojišťovny a tak podobně.

Zákon o evidenci obyvatel v ustanovení § 15 jednoznačně stanoví, že dokladem o rodném čísle je kromě občanského průkazu také rodný list, oddací list, doklad o partnerství nebo úmrtní list, na nichž je uvedeno rodné číslo nositele rodného čísla, dále samostatný doklad o přiděleném rodném čísle vydaný, potvrzený příslušným výdajovým místem, nebo doklad o přiděleném rodném čísle vydaný Českou správou sociálního zabezpečení před 1. lednem 2003, dále cestovní doklad, pokud je v něm uvedeno rodné číslo, a doklad vydaný podle zvláštního právního předpisu, pokud je v něm rodné číslo uvedeno.

Cílem navrhované změny zákona o občanských průkazech je i nadále zapisovat rodná čísla do občanských průkazů, a to bez časového omezení. Do zákona o občanských průkazech bude včleněna úprava zápisu rodného čísla do občanského průkazu jakožto jednoho z obligatorních údajů zapisovaných o držiteli občanského průkazu. Ze zákona o občanských průkazech bude naopak vypuštěno přechodné ustanovení, na základě kterého jsou rodná čísla zapisována do občanského průkazu v současné době s časovými omezeními do konce roku 2024.

Pokud jde o navrhované změny týkající se insolvenčního rejstříku, jejich účelem je zachovat existující režim ztotožňování dlužníků v insolvenčních řízeních věřiteli, který je založený na rodných číslech, a nepřecházet na nový systém bezvýznamových klientských identifikátorů a bezvýznamových směrových identifikátorů, o nichž se uvažuje, že by mohly do budoucna nahradit rodná čísla. Garance spolehlivosti vyhledávání dlužníků v insolvenčním rejstříku je klíčovým prvkem fungování insolvenčního práva v České republice. Přechod z rodných čísel na bezvýznamové klientské směrové identifikátory není pouze technickým problémem na straně správce informačního systému, nýbrž s ohledem na výše uvedené také problém věřitelů.

Já bych chtěl jenom zmínit ještě, že s tímto návrhem nejdříve přišla 18. 5. 2023 jako předkladatelka kolegyně Jana Vildumetzová, a jak už se nám často stává, když je ten návrh skutečně tolikero dobrý, tak se nám do půl roku objeví předkládaný vládou či některými koaličními poslanci. Tento osud měl i tento zákon a 25. 9. 2023 byl do systému vložen vládní návrh pod číslem tisku 546. Nicméně musím ku cti tomu vládnímu návrhu říct, že se předkladatel snažil alespoň částečně jej rozvinout a zařadil do tohoto návrhu insolvence. Protože obsahuje to, co bylo předkládáno naší kolegyní už v květnu letošního roku, nemám s tímto zákonem problém. Myslím si, že rodná čísla jsou klíčová pro identifikaci občanů v České republice a není důvod nahrazovat je jakýmikoliv jinými identifikátory, proto má tento návrh mou podporu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy otevírám obecnou rozpravu, do níž nemám žádného přihlášeného... už se hlásí z místa paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Členové vlády, kolegyně, kolegové, i já bych se ráda vyjádřila k této novele. Nevím, kdo ji předkládá - vidím, že ji předkládá pan ministr vnitra, ale všichni víme, že se tady touto vládou založila Digitální a informační agentura. Pan ministr vnitra si nechal ICT systémy vzít a přendat je do Digitální informační agentury, a když se rozvinula velká debata o tom, zda ušetřit 54 miliard, což jsem očekávala, že bude jako první bod v rámci konsolidačního daňového balíčku, tak to prakticky došlo k tomu, že Ministerstvo vnitra si to s vicepremiérem Bartošem začalo přehazovat, kdo to vlastně má v tu chvíli na starosti. A to je přesně to, na co jsme upozorňovali, že Ministerstvo vnitra si mělo nechat nejenom tu věcnou stránku, ale i tu technickou.

A já jsem tedy ráda, že po tolika měsících, protože jak tady řekl můj ctěný kolega Ladislav Okleštěk, že od května tady máme tu danou novelu, aby rodná čísla nadále zůstala v občanských průkazech, a tím ušetřil veřejný a soukromý sektor podle těch odhadů 54 miliard, tak je velmi dobře, že se to sice po mnoha měsících tedy sem na plénum Sněmovny konečně dostalo. Jsem přesvědčena o tom, že to bylo i naším tlakem, protože po vystoupení vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše bylo jasné, že chce, aby rodná čísla tam nadále již nebyla, tak jako tomu bylo v minulosti, a v minulosti už se ten problém táhne mnoho let. Otázkou je, že musíme se na to určitě podívat právě i tím pohledem, že tedy jsou jiné země, které mají nadále identifikátor. Já vím, že to bylo někdy kolem roku 2009, ale já jsem ve svém okolí nikde nezaregistrovala žádný případ, že by došlo ke zneužití rodného čísla. Ano, já dneska z rodného čísla zjistím, kdy se daný člověk narodil, zjistím z toho, jestli ten daný člověk je muž, nebo žena a zároveň, ale to už na to musí mít někdo schopnosti, se z toho rodného čísla snad dá i vyčíst, kde se ten člověk narodil. Myslím si, že v současné chvíli, v současné době, kdy tato vláda říká, že je nutné šetřit, a my s tím samozřejmě souhlasíme, že tohle je typický příklad toho, že se ušetří dané finanční prostředky, které se nebudou muset v žádném případě vynakládat na změnu těch ICT systémů, které by museli vynakládat jak ve veřejném, tak v soukromém sektoru, a nemusím určitě zdůrazňovat, že těch transakcí, ke kterým dochází každodenně v rámci ztotožnění daného člověka v rámci rodného čísla, tak jich je opravdu obrovské, obrovské množství.

Takže z naší strany podpora, a především, co považuji za velmi důležité, že jsem přesvědčena, že právě naším tlakem se podařilo, že tato novela tady v té devadesátce je, že konečně se jednou udělá tlustá čára za tím a jasně bude řečeno, že rodné číslo v občanském průkaze zůstane, a nebudou se na to vynakládat nesmyslně finanční prostředky jak ze státního rozpočtu, tak ale i u ostatních institucí v soukromém sektoru. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Dobré odpoledne, kolegyně, kolegové. Do rozpravy se hlásí pan ministr. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych chtěl oběma předřečníkům srdečně poděkovat za podporu vládního návrhu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přivolám kolegy z předsálí, zagonguji.

Mezitím přečtu omluvy. Omlouvá se Babišová Andrea od 18 hodin z pracovních důvodů.

Ještě gonguji a prosím poslance, aby urychlili příchod do sálu, samozřejmě ne na úkor svého zdraví. Prosím ještě chvilku o strpení.

 

Já jsem zagongovala a přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 546 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 15, přihlášeno 160 poslankyň a poslanců, pro 139, proti žádný. Návrh byl schválen.

 

Nyní bychom zahájili podrobnou rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí do podrobné rozpravy? Není tomu tak, rozpravu tedy končím a táži se, zda je zájem o závěrečná slova? Pan ministr? Nemá zájem, ani pan zpravodaj.

 

Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 269/2021 Sb., o občanských průkazech, ve znění zákona č. 471/2022 Sb., a zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení, insolvenční zákon, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 546."

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 16, přihlášeno 160 poslanců a poslankyň, pro 144, proti žádný. Návrh byl přijat.

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

Končím tímto projednávání. Poděkuji panu ministrovi, poděkuji panu zpravodaji.

 

Nyní se budeme zabývat bodem

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP