Středa 19. července 2023, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

Předcházející zahájení jednacího dne schůze

 

(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové a členky vlády, zahajuji další jednací den 71. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás zde srdečně vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, tak nás nejprve všechny odhlásím a poprosím, abychom se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně žádám, abyste mi oznámili, kdo požadujete vydání karty náhradní.

Dále sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: pan poslanec Ondřej Babka se omlouvá z celého jednacího dne z osobních důvodů, Margita Balaštíková z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jaroslav Bašta z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jan Berki z celého jednacího dne z osobních důvodů, Jiří Carbol z celého jednacího dne z osobních důvodů, Lenka Dražilová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jaroslav Dvořák z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jaroslav Faltýnek z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Romana Fischerová z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Josef Flek do 11.30 hodin ze zdravotních důvodů, Jaroslav Foldyna z celého jednacího dne z osobních důvodů, Stanislav Fridrich z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Petr Gazdík z celého jednacího dne z osobních důvodů, Matěj Ondřej Havel z celého jednacího dne z osobních důvodů, Tomáš Helebrant od 14 hodin z osobních důvodů, Ivan Jáč z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Miloslav Janulík z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Ondřej Kolář do 11 hodin z pracovních důvodů, Radek Koten z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Věra Kovářová do 12 hodin a od 16 do 19 hodin z pracovních důvodů, Jan Lacina od 12 do 15.30 hodin z pracovních důvodů, Petr Letocha z celého jednacího dne bez udání důvodu, Patrik Nacher od 13 hodin z pracovních důvodů, Jiří Navrátil z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Miloš Nový do 15 hodin z osobních důvodů, Renata Oulehlová z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Jana Pastuchová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Marie Pošarová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, David Pražák z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Michal Ratiborský z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Bohuslav Svoboda z celého jednacího dne z pracovních důvodů, David Šimek z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Karel Tureček z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Barbora Urbanová z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Helena Válková z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Ivo Vondrák z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Pavel Žáček z celého jednacího dne z osobních důvodů, Marek Ženíšek do 10 hodin z pracovních důvodů.

Přicházíme k omluvám členů vlády. Omlouvá se pan ministr Mikuláš Bek z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Pavel Blažek do 12.30 hodin z pracovních důvodů, Martin Dvořák z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Helena Langšádlová od 9 do 10 hodin z pracovních důvodů, Jan Lipavský do 14 hodin z pracovních důvodů, Vít Rakušan od 15 do 9 hodin ráno z důvodu zahraniční cesty, Vlastimil Válek z celého jednacího dne z osobních důvodů.

Tímto jsem vypořádala prozatím došlé omluvy. Ještě sděluji, že s náhradní kartou číslo 23 hlasuje pan poslanec Teleky.

Než přistoupíme k projednávání bodu číslo 3, což je sněmovní tisk 458, třetí čtení zákona o důchodovém pojištění, tak připomínám, že dnes ve 14 hodin bude zahájena 72. schůze Poslanecké sněmovny. To bude ve 14 hodin.

Nyní máme ještě přihlášená přednostní práva předtím, než vůbec bude otevřen zmíněný bod číslo 3. Pan poslanec Cogan přihlášku před otevřením bodu stahuje. Poté pan předseda Babiš. Jenom pro rekapitulaci pořadí práv - poté paní předsedkyně Alena Schillerová, paní místopředsedkyně Klára Dostálová a pan místopředseda Karel Havlíček. Vše před otevřením bodu. Prosím, pane předsedo, můžete se ujmout slova. Prosím. A poprosím v sále o důstojný prostor pro projednávání. Kolegyně, kolegové, hovory prosím do předsálí.

Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže vážení spoluobčané, dámy a pánové, já jsem plný dojmů z minulého týdne z různých vystoupení pana premiéra. To, že tahle vláda je nejprolhanější v historii naší samostatné České republiky, to víme. Viděli jsme i krásný komentář politika lží a skutečně musím říct, že já bych to nedokázal. No a dnes ráno přišla za mnou jedna naše poslankyně, která včera byla u zubaře, a ta zubařka jí říká: Víte, proč premiér Fiala tolik lže? Může za to Babiš. Tak to je geniální. To je úplně geniální, to se mi fakt líbí.

No potom nejvíc co mě minulý týden zaujalo, byl tenhle... nebo vystoupení pana premiéra, jak zkrotil inflaci. Nejdřív za ni mohl Babiš, potom Putin, potom ČNB a teď ani nevím, jestli tenhle billboard je SPOLU, nebo ODS (ukazuje), ale řekněme že ODS, a tady nám sdělují: Vážení spoluobčané, krotíme inflaci, tlačíme na dodavatelské řetězce, i proto jde inflace dolů.

Tak vážený pane premiére, vy tak můžete tlačit ráno v té místnosti, kde všichni ráno jdeme. To je maximum, co vy můžete tlačit. Jo? A pokud se skutečně...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já bych poprosila opravdu o důstojné projednávání. Některé poznámky...

 

Poslanec Andrej Babiš: Já jsem neřekl žádný vulgarismus.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: ... blízko hraně. Děkuji.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já jsem jen použil jedno slovo na "p" a byl jsem kritizován, to všichni používají. Potom Bartoš řekl "ká" a to bylo všechno v pohodě. Jo, ale to známe, že média mají ten metr, jaký mají.

Takže pokud skutečně pan premiér je takový génius a dokáže to stlačit, tak by bylo fajn, kdyby bylo to máslo i chleba i mléko za 5 korun. Nevím, proč ne. No tak to je tak na úvod.

Včera jsem se zúčastnil rozpočtového výboru. Byl to velký zážitek. Já jsem na ten výbor chodil jako ministr financí. Jako premiér jsem tam nechodil. Člověk se nestačí divit, jak v podstatě pan ministr financí dokáže s takovou lehkostí a nadhledem vysvětlovat, že ten příjem 50 miliard do Modernizačního fondu, který my jsme vyjednali, že on neví, kdo to tam dal. On neví, kdo to tam dal, a že vlastně on nevynáší informace z vlády, proto jsme se to nedozvěděli. Dostali jsme takovou tabulku, kde predikci dělají příjmy... ne, státní rozpočet. Příjmy z Modernizačního fondu jsou 50 miliard a predikce je nula. Dobře slyšíte, nula. Takže samozřejmě šlo o manipulaci, protože pan ministr i vláda tam potřebovali mít tu dvojku. Proto tam mají 295, aby mohli říct, no tak my jsme to dali. Samozřejmě je to podvod, je to nesmysl. No a ten rozpočet, ta nová predikce je minus 321 miliard. No a samozřejmě všechno je z daní. Znovu zopakuji, a to je samozřejmě nenormální pochopit, že když pan premiér říká, jak zkrotil tu inflaci, což je samozřejmě nesmysl, tak proč občané a firmy a živnostníci zaplatili za rok 2022 a 2023 navíc inflační daň 260 miliard? Všichni jsme společně zaplatili. Ano, windfall tax, taky nesmysl. Taky nesmysl, windfall tax. A z toho samozřejmě vypadne 63 miliard. Ano. Tak ve finále kdo to hlavně zaplatí? Hlavně to zaplatí ČEZ, který už dávno měli zprivatizovat, vykoupit 100 %. A znovu opakuji asi posté, že řešení inflace bylo zastropování ceny elektřiny u výrobců na 1 500 korun, a znovu opakuji, vážení spoluobčané, že na Slovensku mají občané 1 500 korun za megawatt.

Rozpočet je neuvěřitelný, ale co je úplně neuvěřitelné, a v podstatě nikomu to nevadí, protože samozřejmě všichni experti jsou provládní. Provládní - kromě profesora Švejnara, ten je jediný nezávislý. Ten působí v Americe a působí i tady, a všichni experti jsou provládní, všichni experti říkají, jak by to bylo úžasné, jak ta vláda všechno dělá fantasticky.

No, takže 63 miliard. Energetická pomoc má být 79 miliard. Tak my bychom strašně rádi viděli, kdo dostal energetickou pomoc. Podle firem, jak to bylo. A taky bychom chtěli vědět, jestli tam nebyly nějaké dodatečné podvody, protože každý ví, že ten strop byl nesmysl, že máme nejdražší elektřinu v Evropě a že v podstatě se dá dodatečně podepisovat nějaké smlouvy, kdy se někdo dobře dohodne s nějakým výrobcem nebo dodavatelem a ten stát mu to zkompenzuje. Takže pan ministr financí řekl, že tedy bude šetřit. No mě fascinuje to, že vlastně ta vláda stále mluví úspory, úspory. A o tom je i dnešní projednávání, že tato vláda šetří jenom na důchodcích zatím, ty už obrala o 7 000 korun, a já jsem zvědav na rozhodnutí Ústavního soudu, i když tedy tady expert ODS tvrdil, že je to jasné, že to bude v neprospěch důchodců.

No ale na sobě nešetří samozřejmě. Nechci tady znovu vykládat, co všechno by měli udělat, ale uvidím podle času, jestli to znovu nezopakuji. Ale co je absolutně největší šok a úplně neuvěřitelné je, že vláda si půjčila miliardu eur na SFDI, to je Státní fond dopravní infrastruktury, který financuje samozřejmě všechny investice do dopravní infrastruktury, no a představte si, že to je na deset let, vchází to do zadlužení veřejných financí, ale nevchází to do rozpočtu. To je neuvěřitelné! Toto jsem ještě nezažil. Já samozřejmě jako ministr financí kdysi, přiznám se čestně panu ministru Stanjurovi, že jsem to taky zkoušel, ale úřednice mě poslaly někam. Ale my jsme se nechovali k úředníkům tak brutálně, jak se chová tato vláda, která jim vyhrožuje a tak dále, ale to není teď téma. Takže co to znamená? Znamená to, že těch 24 miliard SFDI vlastně, když to proinvestují, nebo možná už investují, možná z toho se zaplatí, tak v podstatě je podle toho, jak se vyjadřují zástupci vlády, že to tam nevchází.

No a aby tuto šílenost potvrdil, někdo potvrdil z vlády, tak jsem se díval na podvečerní vysílání, a představte si, že pan ministr dopravy Kupka tvrdí, že on představil nějaký plán, velice nekonkrétní, že by se měl oddělit investiční rozpočet od běžného rozpočtu. Rozumíte tomu? Já tomu nerozumím. Takže my budeme mít nějaký investiční rozpočet, tam si budeme půjčovat peníze, to nebude vcházet do státního rozpočtu, takže se samozřejmě nebude zhoršovat deficit, protože je to výdaj, no a za deset let, když bude splatnost, a někdo to musí zaplatit, no tak já jsem zvědav, jestli to SFDI na to bude mít peníze, nebo to zaplatí rozpočet. No samozřejmě že to zaplatí rozpočet. Takže je to úplně neskutečné. Já tomu nerozumím, jak může být, a bylo by dobré, kdyby nám to někdo vysvětlil, že strategie vlády je investovat a půjčovat si mimo rozpočet. No tak já jsem říkal včera panu ministrovi, já jsem nevystupoval tady na rozpočtovém výboru oficiálně, ale říkal jsem mu: No tak si půjčte tisíc miliard, ne? To je super. Dáte to všude, můžete naplňovat všechny ty investice, které jste zaškrtili a vzali. Takový pan Bartoš by mohl vyhovět obcím na investice do škol a tak dále. Takže já tomu nerozumím, že ještě pan ministr Kupka to zopakoval, že zkrátka... Já si myslím, že to je normální podvod, protože není přece možné, aby si někdo půjčil někde, a vchází to do dluhu, a potom ty peníze, vlastně tu investici nedával do rozpočtu do deficitu. No takže to je samozřejmě strašně zajímavé, nerozumím tomu a bylo by dobré, kdyby nám to někdo vysvětlil.

No potom jsme měli na rozpočtovém výboru EGAP. Přišel nějaký náměstek, údajně se jmenuje Bittner, četl to z papíru, vůbec nevěděl, o čem je. Naštěstí tady byl i zástupce přímo EGAPu, tak jsme se něco dozvěděli. No a pokud nevíte, co je to Česká exportní banka a EGAP, to je banka, která měla podporovat české podnikatele ve vývozu, garantovala jim vývoz, a EGAP to pojišťoval. No a za doby vlád ODS tam prošustrovali asi 80 miliard a bylo tam x podvodů. No a tenhle pan Bittner, já jsem se na něj ptal, kdo to vlastně je, je to nějaký politický náměstek, tak potom jsem si vyslechl takový příběh, jak řešil, on asi je tam člověk na takovou práci čištění personálií, tak v dozorčí radě letiště, když tam vyhazoval toho dotyčného, co je nezávislý mezinárodní expert, tak mu řekl, my potřebujeme místa pro naše kolegy. Víte, my děláme tu politiku, všude naši spolustraníci. Tak to víme u tradičních demokratických stran s bohatou korupční historií, že to tak dělají. No a ten člověk mu říká: No ale Babiš to nedělal. A víte, co mu odpověděl? Že Babiš neměl lidi. Jo. Babiš nestrkal například Kolovratníka do dozorčí rady letiště. Ne, Babiš si tam vybral nezávislé lidi, a tady členové hnutí a poslanci hnutí dobře vědí, že vždycky jsme, že já jsem vybíral lidi podle odbornosti a schopnosti, a ne proto, abych se někomu zavděčil a aby mě hnutí zvolilo za předsedu. No takže to je ten pan Bittner.

Takže teď jsme se dozvěděli, že EGAP tedy podpoří vývozy do Ukrajiny. Já si pamatuji, když jsem byl ministr financí, tak jsem tam řešil podvod dealera Škody Auto na Ukrajině, tam myslím, že nás okradli o 800 milionů. Nevím, jak to dopadlo. Pamatujeme si Adularyu a tohle všechno, různé investice, které dopředu skončily nějakým podvodem. Tak snad to bude fungovat.

Potom jsme měli na rozpočtovém výboru Českou národní banku. Tak to byl taky velký zážitek. Já jsem vystoupil a řekl jsem, že celá politika České národní banky je chybná, jejich teze o inflaci jsou nesmyslné, protože to je ta poučka, to jsou ti teoretici. A je jasné, že tu inflaci na začátku, ale už koncem roku 2021, to ještě nebyla válka, způsobila úplně šílená a nenormální strategie Německa, kdy Merkelová na to, aby vyhrála volby v Hesensku proti šíleným Zeleným, kteří chtějí zničit Evropu, tak zakázala jádro. Neuvěřitelné - zakázala jádro. A tam to začalo. No a samozřejmě emisní povolenky. Pan premiér mě kritizoval, říkal, jak to zařídí. No nezařídil nic. Já jsem napsal x dopisů, x-krát jsem vystoupil na Evropské radě a chtěl jsem, aby emisní povolenka stála maximálně 30 eur v září 2021. Ano, je to podvod, ta směrnice je nesmyslná, ničí to průmysl, no a hlavně průmysl v Polsku a v České republice. My jsme proti tomu bojovali, ale marně, protože někdo z toho má megakšeft.

No a potom jsem se zeptal paní Zamrazilové, proč Česká národní banka má jinou základní sazbu na úroky pro naše občany a pro naše firmy a tak dále. Strašně mě pobavila ta odpověď. Protože samozřejmě, pokud si nastudujete, co říká profesor Švejnar, tak vláda už tím, že... (Hlasitý hovor v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pardon, pane předsedo, musím zakročit. Prosím vás, na pravé straně sálu, pane předsedo. Je to velmi hlasité. Děkuji a prosím příště v předsálí. Omlouvám se a prosím, vraťte se ke svému projevu.

 

Poslanec Andrej Babiš: Zajímavá je teze pana profesora, který tvrdí, že i vláda svými vyjádřeními, kdy stále strašila, jak to bude, může vyvolávat svými vyjádřeními inflaci. Já to netvrdím, ale strašně mě pobavilo, když paní Zamrazilová řekla: ta Lagarde, ta to nezvládla. My jsme měli období, kdy byl úrok na euro nula, a Rusnok, který to všechno způsobil se svými teoretiky, nikdy nevyšla žádná jeho prognóza, tak hned nasadil, a samozřejmě, vážení spoluobčané, dobře teď poslouchejte - minulý rok vydělaly komerční banky na těchto úrocích 180 miliard jenom tak, že tam měly stále uložené ty peníze a točily je samozřejmě. Takže o tom to je. Já vůbec nechápu - a paní Zamrazilové je třeba říct, ano, ona naznačovala, protože ona je z toho Michlova týmu, to jsem taky nepochopil, to je jeho choice, nenáviděného Michla, protože údajně dělal Babišovi poradce, ale od května 2017 jsem s ním v podstatě neměl žádné kontakty, tak naznačovala, že oni by nešli tak vysoko s tím úrokem. A byl tam i další člověk z ČNB. Tihle lidé jsou čistí teoretici, ti vůbec nechápou, jak funguje ekonomika. Mají tu svoji teorii, teorii, kterou přebrala tato vláda.

My jsme dali lidem peníze, my, hnutí ANO ve vládě, navyšovali jsme platy, snížili jsme daně za podpory ODS, zrušili jsme ten podvod superhrubé mzdy. A někdo stále opakuje tu lež, že jsme tím způsobili inflaci. Tak ať mi někdo vysvětlí, proč občanům zároveň stouply úspory o 900 miliard. Vždyť to není normální. Kdyby občané způsobili inflaci - a tam byla velká debata o bytech potom v rámci té debaty s paní Zamrazilovou - tak přece to nemá logiku, kdyby občané vzali peníze a běželi do obchodu a tam byl ten rohlík za 2,90 a byl jeden a těch občanů by bylo 20, jeden nejedl čtrnáct dní a koupil to za stovku. No tak to je přece pitomost. Takže tohle lidi z praxe musí poslouchat a je to úplně šílené. A samozřejmě tato vláda to opakuje, protože vůbec nechápe, o co jde.

Tu inflaci samozřejmě způsobili oni tím, že nezastropovali cenu elektřiny u výrobců. ČEZu, jsme říkali v roce 2022, vezměte si tu dividendu, vykupte ty minoritáře. Neudělali to. Neudělali to jenom proto, protože samozřejmě Babiš. To je všechno. Když my něco doporučujeme, tak to je všechno špatně. Takže paní Zamrazilová mi vlastně vysvětlila, že ta Lagardeová to dělá blbě, Evropská centrální banka. A já to nezpochybňuji. Já říkám, zkrátka jsme v Evropské unii, exportujeme 87 %, máme tady investory a v podstatě je to dominantní centrální banka. A já nechápu, proč nemáme stejný úrok jako v eurozóně. A nemá to nic společného s členstvím v eurozóně. Nemá. Já kdybych byl guvernér, tak určitě bych říkal ano, mějme stejné sazby. Jediná zásluha České národní banky, relativní zásluha, tím, že zničili hypoteční trh, že ti mladí mají problém si koupit byt. Pan Bartoš taky nejdřív, když nastoupil, řekl, že bude stavět byty, teď říká ne, choďte do nájmů, diskutoval s panem prezidentem, nevím tedy, o čem. Choďte do nájmů. Všechny programy, co Klára Dostálová ve prospěch mladých lidí (udělala) - a minulý týden tady byla demonstrace - zrušil a zničil. No tak já jsem zvědav na ten realitní trh. A včera se chlubili tím, že tam došlo k nějaké úlevě, že ty banky nebudou potřebovat z hlediska příjmů, teď nevím co. Ale ta podstata na byt, nevím, 2+kk v Brně, myslím, že stojí 5 milionů, má složit 20 %, to je milion korun. No tak já se ptám, kde ho vezme, ten milion. To nikdo neřeší. Takže ta debata byla strašně zajímavá. Já jsem měl vůbec poprvé možnost diskutovat se zástupcem ČNB. Protože dobře víte, že trvale kritizuji politiku ČNB. Nahrává to bankám. Znovu opakuji, 180 miliard dostaly. Ničí to hypoteční trh. Samozřejmě ty firmy, které můžou, přešly z korunových úvěrů do euroúvěrů. Potom to kritizovaly a pan Michl byl překvapený, jak je to možné. No logicky. Tito lidé nechápou, že podnikatelé musí každý měsíc dát výplaty lidem, odvést daně a nikdo jim nepomůže. To není stát, který si žije, jak si žije, a vůbec neuvažuje o tom, že by někdy mohl někdo přijít a říct: teď jsou vlastně jiná pravidla. Tak samozřejmě ten podnikatel, pokud mu to nebude vycházet a bude mít vyšší úroky, tak co s tím udělá? Tak přestane investovat, investice jsou samozřejmě růst, z růstu je HDP, z toho padají daně - nebo to vezme lidem. Takže je to zase proti.

Takže ta debata s paní Zamrazilovou byla pro mě velice zajímavá a vypadlo z toho to, že ECB, Lagardeová, to dělá blbě a že vlastně celá Evropa, celý svět a Amerika by měly mít stejné sazby, 7 %. Teď nevím, kolik je euro prime rate, asi 4,5 nebo kolik, ale většinou to byla půlka. No tak ano - co si tihle lidé přejí? Oni si přejí to, aby lidi - a teď jsem si vzpomněl na poradce pana prezidenta Pavla, který vystupoval v televizi. Kdysi dělal pro Bakalu, potom dělal v České spořitelně, teď radí panu prezidentovi. Říká: Představte si, že občané České republiky létají na dovolenou! Co si to dovolili vůbec, lítat na dovolenou? Mají peníze!

Takže oni by si to představovali tak, že lidi nebudou snad ani jíst, nebudou nic, budou sedět na zadku a bude tady dvacetiprocentní nezaměstnanost. A to potom je ta jejich strategie protiinflační, což je samozřejmě absolutní pitomost. Protože možná někdo zapomněl na to, že politici a vláda by se měli starat o to, aby občané měli lepší život. A my jsme se o to samozřejmě starali. A tady se vlastně řeší stále rozpočet a stále zadlužení, které je nízké, ale nikdo neřeší nějakou strategii. O investicích moc toho neslyšíme. Teď vznikl ten nějaký výbor a k tomu se dostanu.

Takže jak říká profesor Švejnar, vláda má zajišťovat životní standard a jeho zvyšování. A teď v podstatě dělá všechno pro to, aby ten životní standard zničila. A už v žebříčku prosperity jsme klesli z devátého na dvanácté místo.

Takže je to o tom, že tady jsou různí teoretici a v médiích tam nevidíte nikoho z praxe, ano? Ti skuteční podnikatelé se nějaké veřejné debatě vyhýbají. Proto dneska máme v tripartitě servilního zástupce Svazu průmyslu, který zastupuje ty byty, které ukradl Bakala horníkům z OKD. A samozřejmě se tam všichni plácají po ramenech, jak je to všechno skvělé. A Hospodářská komora? No tak tam je bývalý blízký spolupracovník Ivana Langera, politik. Takže to je ta reprezentace těch podnikatelů, těch zaměstnavatelů. Takhle to tady teď máme.

Takže ten rozpočtový výbor - já jsem hlavně přišel proto, protože paní kolegyně Schillerová konečně donutila ministra financí, aby se dostavil. Ano, a on se dostavil a odpovídal a já jsem s ním tady mluvil i neformálně. Mě vždycky fascinuje to, že tedy on nevěděl o těch 50 miliardách, a teď pan premiér se snaží v rámci jeho lží nám namluvit, že těch 54 milionů pro Michelina, že vlastně on to nechtěl, ale že ho přemluvili. Tak já nevím, když je premiér, tak bouchne do stolu a řekne: ne 54 milionů pro Michelina! Když nemáme pro důchodce peníze a pro sociální péči a tak dále, tak jim to nedáme! Vždyť to je taková pitomost, prosím vás. Já o tom Michelinu něco vím. A na to, aby v tom michelinském průvodci bylo, nevím, 50 našich restaurací... To si skutečně někdo myslí, že sem turisté chodí kvůli tomu, aby šli do michelina? Nevím jako, jestli vůbec někdo z vlády u takového michelina byl, protože ty naše micheliny tady, to se trošku liší od těch francouzských. Takže neuvěřitelné, ale je to tak. A samozřejmě je to všechno díky tomu, že média, která vyhrála, vybraná média, která vyhrála volby této pětikoalici i prezidentovi, tak se předhánějí v tom, jak tahle vláda je úžasná a že vlastně oni nemůžou nic dělat, a tak dále.

Takže tady mám tweet - teď budu mluvit o tom výboru pro strategické investice. Takže tam pan předseda Svazu průmyslu říká (čte): Dnes první jednání výboru pro strategické investice, který svolal pan Fiala. Dobrý start, dobrá vize, snaha projevit odvahu. Za podnikatele - nevím, za koho tedy mluví - jsme připraveni předkládat konkrétní návrhy investic i změny legislativy či návrhu financování. Následující měsíce ukážou, co bude výsledkem. - No tak toho se právě hrozíme.

Problém této vlády, která vyhrála s antibabišem, je to, že všechno, co my jsme dělali, oni ignorují. Oni nejsou schopni uznat, že něco je dobře. Když jsme rekonstruovali D1, a my jsme ji dali do pořádku, ano, 26 miliard úplně nově, tak já jsem uznal, že pan ministr dopravy Stanjura byl u toho, kdy se začaly připravovat dva úseky. Ano, tak to bylo a tak to je. A teď, vážení spoluobčané, toto je (ukazuje) Národní investiční plán České republiky od roku 2020 do roku 2050 a je prvním v historii. Česká republika: země pro budoucnost. Země budoucnosti pro 11 milionů lidí. Ano, já jsem v politice vždycky chodil, a když jsem něco viděl, tak jsem to převzal. Jan Antonín Baťa - Budujme zemi pro 40 milionů. To je copyright na dnešní poměry.

Samozřejmě vláda udělala tedy ten strategický výbor, kde vůbec nechápu, kdo tam sedí. Vždyť tam je vláda, je tam tripartita, je tam ještě hejtman Kuba a Lukl, to jsou samozřejmě hlavně politici. No a kde jsou ty svazy - stavebnictví a další svazy, ty z praxe? No nejsou. A co tam budou oni dělat? Já fakt tomu nerozumím. Takže já vám tady - a hlavně pro pana premiéra bych chtěl tady přečíst tu preambuli toho našeho plánu, který má, a teď to tady hledám - je to 20 000 projektů, projektových záměrů, v celkovém objemu 8 000 miliard, ano, podle rezortů.

Takže když nám pan Kupka včera, a s panem premiérem - vlastně oni vystupují, jako kdyby se teď narodili. Jako kdyby ODS tady nevládla od devadesátek. Jako kdyby nebyli ve vládě do roku 2013. A já předpokládám, že k tomu vystoupí Karel Havlíček a řekne vám, kolik oni postavili za ta léta dálnic, kolik otevřeli - a pokud si to dobře pamatuju, tak to bylo nějakých 800 metrů. Takže ta doprava - například doprava, je tady 6 000 do roku 2050, pane ministře Kupko, tady to máte. Z toho je 3 000 miliard do roku 2030, z toho je 782 miliard dálnic, 457 miliard obchvatů, 44 miliard na nádražní budovy, modernizace železnice je 878 miliard a rychlotratě, které my jsme začali dělat, za nás to začalo, přitom už mohly být dávno postavené, kdyby byl někdo přemýšlel v devadesátkách, tak rychlotratě ve výši 769 miliard.

Takže co se tady říká v tom úvodním slovu? Vážené dámy a pánové, minulý rok jsme oslavili 100 let od vzniku samostatného Československa, ze kterého se zrodila i dnešní Česká republika. Dodnes s úctou a obdivem hledíme na výsledky první republiky, která patřila mezi nejvyspělejší země na světě. - Ano, škoda, že tohle si někdo neuvědomil po revoluci. Republiku proťaly železnice, silnice, z nových letišť vzlétla naše česká letadla. A to je jeden z důvodů, proč obdivujeme jména jako například Tomáš Garrigue Masaryk, Jan Antonín Baťa nebo Antonín Švehla, osobnosti, které měly jasnou vizi, jak budovat stát. I naše vláda - to mluvím já za vládu - se touto úspěšnou minulostí inspirovala, připravila Národní investiční plán České republiky, první v historii. Investiční potenciál naší země na příštích 30 let je součástí našeho projektu - Česká republika: země pro budoucnost - kterou tato vláda ničí - pro 11 milionů občanů České republiky.

Proč jsme tento projekt vlastně spustili? No je to jednoduché. Zjistil jsem, že za posledních 30 let čeští politici naprosto rezignovali na jakékoliv dlouhodobé plánování strategických investic a nedokázali tak využít ohromný potenciál naší země a našich lidí, občanů České republiky. Naším cílem je teď navázat na úspěšnou tradici první republiky a dát státní investiční strategii dlouhodobou vizi. Dlouhodobou vizi! A nechápu, proč tam vzniká něco, proč nenaváže tahle vláda na tento materiál. Ano, jeden poslanec to kritizuje, že je to nějaký seznam. Jasně, to je ten potenciál, a každý ministr si to měl před rozpočtem přečíst a z těch projektů vybrat ty priority a prosazovat je.

Národní investiční plán je mnohem širší, než jste čekali, vlastně je to investiční potenciál naší země do roku 2050. Na jednom místě jsme i pro budoucí vlády - ano, budoucí vlády, a to jsme netušili, že nás budou úplně ignorovat. Každý se diví, proč to funguje v Polsku. No proto, že tam všichni bojují za ty dálnice a společně bojují za ty investice. Ne, tady je to - o tom jsem už mluvil. Takže na jednom místě jsme i pro budoucí vlády shromáždili z našeho pohledu zásadní investice, které vnímáme jako potřebné. Tento plán by měl sloužit příštím premiérům, ministrům, hejtmanům, starostům, prostě všem veřejným investorům, jak se tady píše, v roce 2020. A měl by být v budoucnu hlavním motorem růstu české ekonomiky. Prostě se už nesmí opakovat situace z roku 2009, kdy stát právě v době ekonomického ochlazení zaškrtil veřejné rozpočty, vzal lidem peníze, a tím ekonomickou krizi ještě umocnil a neúměrně prodloužil. No, co mi to jenom připomíná? To je text 2020. Teď jsme 2023. Přesně tohle dělá tato vláda.

Je jasné, že v současné době dochází k ochlazení světových ekonomik, ale naše vláda udělá pravý opak toho, co udělala vláda v roce 2009. Nebudeme lidi strašit, a pokud by soukromý sektor méně investoval, tak právě stát bude investovat v daleko větší míře a převezme štafetu ekonomického růstu.

Včera nám paní Zamrazilová tvrdila, že nejenom klesá samozřejmě spotřeba lidí, maloobchodní obrat, protože tato vláda - ti lidé jí nevěří. Nevěří té budoucnosti, bojí se, proto klesá i porodnost mimo jiné. A samozřejmě lidi chodí nakupovat už jenom - hlavně do Polska, do Německa. A ministru financí to nevadí. Takže přesně tohle ta vláda - tak to mají nacvičeno z roku 2009 - dělá. Takže ještě to zaškrtí.

Smyslem Národního investičního plánu je shromáždění veškerého investičního potenciálu naší země na jednom místě. Vytvoří se zásobník investičních projektů, který by měli ministři, hejtmani, primátoři a starostové aktualizovat, z něho vybírat a realizovat jej podle připravenosti a finančního krytí. - Ono to stálo dost úsilí, tohle všechno udělat, ten plán, ale bohužel na to kašlou, všichni to ignorují, hlavně média to ignorují, protože média, když chtějí, tak samozřejmě to komentují, jak je potřeba, ve prospěch této vlády. - Do budoucna by tyto investice měly být součástí jednotlivých státních rozpočtů, rozpočtů krajů, měst a obcí.

Tak tohle my píšeme. Teď tato vláda vlastně vymýšlí, že investice budou mimo rozpočet, tam se zadlužíme, já to nechápu, ale je jasné, kdyby stát měl auditora první pětky nebo čtyřky nebo nevím, kolik jich je, tak nikdy žádné razítko nedostane. Ale to je zase jiné téma.

Samozřejmě bude sloužit jako podklad a zásadní argument při vyjednávání víceletého finančního rámce prostředků z Evropské unie pro Českou republiku na období 2021 - 2027. Národní investiční plán bude sloužit jako zásobárna projektů pro Národní rozvojový fond, který by měl některé projekty realizovat systémem PPP. No, ideálním PPP projektem by mohla být například dálnice mezi Hradcem Králové a Olomoucí, to je dálniční úsek dlouhý 70 kilometrů, což je dlouhodobě nejkritičtější úsek z hlediska dopravních komplikací naší země. Jediný projekt PPP našich předchůdců skončil fiaskem, tam někdo chtěl krást, ale to neznamená, že bychom měli spolupráci mezi veřejným a soukromým sektorem zavrhovat. Doufám, že právě tato vláda bude první, která úspěšně zahájí výstavbu dálnice na základě PPP projektu.

Už v příštím roce by se měla rozběhnout dostavba dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem v délce 32 kilometrů právě formou PPP. Takže vážení spoluobčané, dovolte, abych vaším jménem poděkoval Karlovi Havlíčkovi, který to zrealizoval! První projekt PPP od revoluce! Od revoluce! (Potlesk poslanců ANO.) A myslíte si, že na té tiskovce, ono se to jmenuje podvečerní vysílání... Mimochodem je strašně zajímavé, všimli jste si, vážení spoluobčané, že Česká televize vůbec nevysílá Sněmovnu? Kdysi ráno, kdy jsem cvičil v pět, tak všechno jelo. Tak zkuste přemýšlet, proč to nevysílají. No proto, že Česká televize, která je součástí této vlády, a tahle parta mainstreamová, která tady to všechno bačuje od revoluce, nechce slyšet a vědět - možná to tady ani také nevysílají. (Potlesk poslanců ANO.) A jak ta média fungují? Já jsem o tom mluvil minule, že byl článek, to je také časopis, který patří jednomu podivnému podnikateli, tak tam mluvili o tom, že tuhle dálnici PPP, první PPP, otevřou údajně v prosinci 2024, a byla tam kritika, ano, na ten první PPP projekt, kde někdo chtěl krást, ano, ale ani slovo o Havlíčkovi, ani slovo o Babišovi, zkrátka my neexistujeme. My neexistujeme! Takže když to bude hotovo, tak přijde pan premiér a pan Kupka, který má nejlepší rezort, protože všechno jsme mu připravili. A hlavně aby - když teď vymysleli, že si budou půjčovat mimo rozpočet, tak to je úplně geniální. Ale já to nechci ani rozvádět. Takže tak to je.

Tahle vláda žije jenom z toho, co my jsme udělali. Můžu tady mluvit o kulturních památkách. Dukovany. Stále vám budou lhát, že Havlíček chtěl Rusko. Nechtěl! A já budu stále opakovat, že 2012 finále tendru, tahle vláda u moci, byl Rosatom proti Westinghouse. Ale tisíckrát opakovaná lež pro některé lidi je pravda. Takže PPP projekty jsou super. Bylo by dobré, kdyby pan ministr Kupka řekl své projekty, které on bude dělat, a pokud skutečně mluví o tom, že dokončí obchvat Prahy, tak já mu budu gratulovat. My jsme to nedokázali. Proč? Protože Hřib dělal politiku. Stále něco chtěl - tady postav obchvat takový - v rámci jednání. Pamatujete na administrativní čtvrť v Letňanech? Tam končí metro v poli. Tam měl být ten olympijský stadion, olympiáda tady měla být. A tyhle pitomosti z minula. Takže pokud tohle pan ministr udělá, dokončí ten obchvat, tak to bude geniální. Protože ano, 30 let ho nemáme.

My jsme dokončili D8 v prosinci 2016, to bylo 32 let, co se stavěla. Hradec se stavěl. Ne stavěl, mluvilo se o tom. Mluvilo se o tom. Takže PPP projekty, ano, já jsem se o to zajímal, dokonce jsem udělal takový seminář. A PPP může být i nemocnice, může být administrativní budova, cokoli může být PPP. To znamená, soukromý investor to zaplatí, hlavně bude stavět rychle a nebude krást, na rozdíl od státu. Pamatujeme si nejdražší dálnice za ODS, pamatujeme si ten Viamont, ten ministr dopravy, který vlastnil stavbu (?) na výstavbu dálnic a seděl ve vládě. Ale to vám samozřejmě provládní média neřeknou. Takže PPP je skvělé. A já jsem neslyšel teď v tom projevu, jak pan premiér říká, že pan Kupka přišel geniálně a do deseti let dostaví tu síť dálnic, nevím tedy dokdy. Já jsem chtěl například, aby karlovarská byla dostavěna do roku 2025, teď se mluví o 2027.

Takže pane ministře Kupko, udělejte PPP, předveďte, že to umíte stejně jako Havlíček, a my vás budeme podporovat. Takže Hradec-Olomouc, tady o tom mluvím, a Praha-Tábor.

Mě fascinuje ta drzost hlavně ODS, když o tomhle mluví. Když jsem já začínal v politice, tak tam byl skvělý senátor z jižních Čech, teď nevím, jak se jmenuje, možná Kubíček mi to připomene, který lobboval za tu dálnici. A představte si, že ta trasa na Benešov od D1 už byla hotová, pět let byla připravovaná, ale potom někdo tam neměl pozemky, tak se to zrušilo.

Já jsem tady minule vystoupil, už dávno, a ptal jsem se, co vlastně dělali po revoluci, jak přemýšleli, proč nešli do zahraničí? Ale na to nepotřebuji být zahraniční expert, abych věděl, že když jedu Brno-Bratislava, tak na úrovni Břeclavi doprava je Rakousko - kolik? - 25 kilometrů nejkratší trasa. Už to dávno mohlo být. Ne, oni se vydali uprostřed. Proč? No protože pozemky - kluci z ODS. Tunel České Budějovice, ano, je tunel, protože zase nějaký radní z ODS tam měl pozemky. A proč by tam měla jít nějaká dálnice? Já tady mám pozemky. No tak to bude stát o miliardu... možná teď nemá peníze dokonce na ten tunel. No tak já nevím, já si myslím, že přece pan ministr Kupka, když tedy zatím žije jenom z naší práce - já jsem vždycky tlačil naše lidi, abychom dělali věci, které lidi poznají.

To hlavní nádraží v Praze bude krásné. Nádraží v Teplicích - historická památka. Tak pan premiér slíbil, že to bude. A ty dálnice samozřejmě, aby to hnali, aby lidi měli pocit, že něco poznají ve svém životě. Já neznám, které projekty jsou pana ministra Kupky. A on by měl říct ano, já udělám taky PPP projekt. Ale on to neřekl v tom projevu. A udělám, nevím, Hradec, nemusí to... samozřejmě to nestihne postavit, ale aby to zadministroval, připravil, vybral tu firmu, tak jak to udělal Karel Havlíček, ano, a samozřejmě potom si to možná otevře, protože když čtu vlastně, teď jsem četl komentář jedné paní redaktorky, nebudu jmenovat, tak Fiala je úplně geniální a asi příští volby zase vyhraje, protože on vlastně nám stlačí inflaci na 2 % a samozřejmě tím neustálým opakováním lží za podpory vládních médií. No, kdo ví? Kdo ví? Kdo ví? My jsme to dělali pro lidi a bylo by dobré, kdyby pan ministr Kupka, když už tedy je to tak fantastické, že objevil Ameriku, a tady si nepřečetl tenhle materiál, aby konečně řekl, já udělám tohle, tady tenhle PPP nebo jiný PPP nebo něco, kde vláda nemá na to teď finance.

Tady se píše: Naším cílem určitě není teď něco rychle sestavit a nasbírat krátkodobé politické body, ale stejně jako naši předci za dob první republiky prostě vytvořit pevné základy dlouhodobého investičního rozvoje naší země tak, aby znovu patřila na světovou špičku. Tak to chtěl Baťa. A Jan Antonín Baťa to tak napsal. Ano, byli jsme v první světové desítce za Masaryka ve světě průmyslových zemí, hospodářských zemí. Baťa nás proslavil všude. Během posledních měsíců vláda provedla rozsáhlý sběr dat - ano, my jsme si s tím dělali plno práce - kterého se zúčastnila všechna ministerstva, obce, města a kraje, a výsledek právě teď čtete. Ano, do toho plánu šly podklady od komunálu, od obcí, měst a krajů, společně jsme to dělali. Společná věc, ano. Když byl covid, tak jsme s hejtmanem Kubou společně bojovali a chtěli a ochraňovali životy našich spoluobčanů. Ale tahle vláda s námi nic společně dělat nechce. Proč? Na to si musíte odpovědět sami.

Poprvé v historii naší země téměř 20 000 projektových záměrů, v celkovém objemu cirka 8 000 miliard. Nejdůležitější je pro nás samozřejmě bezpečnost a zdraví našich občanů. Ano, bezpečnost a zdraví občanů. Katastrofa! Tahle vláda pozvala migranty, nelegální migranty, pašeráky. Sledujete ten monitoring? Už i v Polsku se mlátí mezi sebou migranti a Poláci. A co v Německu? A co bylo u nás? To, že ty, kteří tohle rozhodli a pozvali ty migranty, je jejich zodpovědnost. A pan Rakušan s panem Fialou to podepsali! Podepsali. Kriminalita? Letí nahoru. Ruskojazyčné mafie.

Víte, já jsem o tom přemýšlel, co se vlastně u nás děje. A ono, a nechci strašit, a samozřejmě je jedno, co budou zase psát ti pisálkové, ale po druhé světové válce přišli do Francie ze severní Afriky lidi, kteří chtěli pracovat, protože samozřejmě při druhé světové válce zemřely desítky milionů lidí. Nebyli lidi. Do Německa přišli z Turecka. První generace se integrovala, všechno fungovalo. Až teď třetí generace je v pozici, kdy francouzská policie se bojí jít do předměstí. Bojí! A ve Švédsku? Tam nebyla ta generace. Tam jsou ti ilegální migranti z roku 2015 až 2016. A tam se taky bojí ta policie. U nás máme Ukrajince, nazveme to stejně, řekněme první generace, to jsou ti, kteří k nám přišli do agrese Putina na Ukrajinu. Integrovaní, mají stejná pravidla jak my pracují, jejich děti chodí do škol. Normálka. Super. A teď vláda, protože to samozřejmě přehání s tou Ukrajinou, přišli ti, kteří prchali před válkou. Otázka je, jestli všichni. A teď už slyšíme, co se děje.

Proč měli oni výhody? Proč mohli jít tam zdarma - hentam a do zoologické a toto? Proč? Protože se někdo předháněl tady dělat politiku, jací my jsme, nevím, jací? Ano! A už to způsobuje problémy. Už to způsobuje problém. Takže ti, kteří přišli, a já neříkám, že všichni, a věřte mi, že jich znám strašně moc... A my je potřebujeme. My jsme je proto v minulosti i přijali. To, že ta vláda nedělala nic pro to, aby se nekšeftovalo s vízy na Ukrajině, kde přišel černý Mercedes, stáhl okno, a když mu dali 300 dolarů, tak nějak to dostal. Nebo z Vietnamu. Protože sociální demokracie nikdy nechtěla, abychom zkrátka tyto lidi brali. Jak se to vyřešilo? Polsko jim dává ta povolení, to dělají i obce. A potom u nás dělají načerno. Takže stát přichází o peníze. Nechci tady mluvit o pracovních agenturách, které zneužívají ty lidi, kteří vlastně neodvádějí státu vůbec nic. Problém, který by měl skutečně asi pan ministr Jurečka řešit, i když je to, uznávám, velice těžké.

Takže ano. Já nemám problém. Tady samozřejmě žije x cizinců, ale dneska už jich je 1 140 000. Ano, už je to víc než 10 %. A pan Rakušan ani netuší, kdo tady pobývá v rámci ochrany. On neví, kdo je to. On neví ani, jaké mají profese. Poláci to řešili, vytipovali si lékaře, ano, a udělali pro ty Ukrajince speciálně tuhle zdravotní péči. Takže my ani nevíme tady... Měli jsme tady konflikt mezi Romy a Ukrajinci. Teď slyším od lidí, stále různá nervozita, že tam sedí na sídlištích a křičí tam a lidi jsou naštvaní, potom jim berou lavičky.

Jako pane premiére, zkuste jít mezi lidi, jen tak, dejte si inzerát, nebo choďte metrem jako já. Já jsem šel zase v pátek domů metrem. Vy vůbec nevíte, co se děje v této zemi. A já mám velkou obavu, že to může být velký problém, nejenom ta migrační zrada, vaše migrační zrada... Ale to je vaše spoluzodpovědnost. A všichni, kteří se utopí ve Středozemním moři, to je vaše spoluzodpovědnost. Protože to řešení je jasné: lodě nesmí vyplout! A my jsme byli solidární, hnutí ANO to podporovalo. Ale není možné, aby se tady zneužívaly ty dávky. A naši lidé na to oprávněně poukazují. A my chceme jenom, aby všichni, kteří žijí v naši zemi, měli stejná práva - a stejné povinnosti hlavně! Stejné povinnosti. A i Ukrajinci, kteří k nám přišli před válkou, sami na to poukazují a někdy se i stydí. Takže je to problém.

Já to tu nechci moc rozvádět, protože když jsem se ptal moderátorky, tedy když jsem se ptal pana premiéra na CNN Prima, kolik nás stáli Ukrajinci, tak řekla, že jaká je pozice hnutí vůči Ukrajině? Stále stejná. Akorát jsem chtěl vědět, kolik nás to stojí. A pan premiér řekl, že půjde do Bruselu, když to spočítá všechno, já nevím, jestli už to spočítal, že je to 45 miliard. No a to přesvědčí... Škoda, že to neudělal v rámci předsednictví. Škoda, že neví, že Brusel funguje jenom tak, když pořádně zablokujete Evropskou radu a děláte deal. Jak to udělal Morawiecki!

Proč tam Meloni byla za ním ve Varšavě? No Meloni chce prachy pro Itálii, dostali 1 100 milionů eur! A řecký premiér v 2015 dostal 3,4 miliardy eur. A kolik jsme dostali my? Správně, vážení spoluobčané, 0,0. Nic jsme nedostali. A ještě jsme podepsali tu šílenou zradu. Vždyť ti mladí lidé, kteří přicházejí, jsou ozbrojení. Všichni mají mobily. Kdo v té Francii dělal ten bordel? No to jsou všechno 13 až 17. Ano. Takže tohle se děje v Evropě. A skutečně nemám z toho dobrý pocit a mám z toho velké obavy. A je škoda, že ta vláda si to neuvědomuje.

Takže bezpečnost a zdraví občanů. Bezpečnost. O bezpečnosti se mluvilo, co se děje... Jo, to jsem vám ještě zapomněl říct, že v neděli jsem měl setkání, nějací fanoušci přišli a jedna paní byla z policie a říká: Odchází strašně moc lidí, protože my nevíme, jestli nám vezmou ty platy, protože ta vláda stále - pan ministr Stanjura přišel: vezmeme platy všem. I policistům. Kolik? Čtyři pět procent. No tak samozřejmě ten policista říkal: Ježíši, on mi vezme plat. Tak co udělá? Vezme si výsluhy. A údajně strašně moc z nich jde dělat učitele. To je dobře, oni si vydělají. Ale kdo nás bude chránit? Kdo bude pracovat v té policii? To se budeme bát jít ven? Fakt tu chceme mít to, jak to je v západní Evropě? Já myslím, že bychom to neměli dovolit. A je to samozřejmě špatně, protože naše bezpečnostní složky jako armáda nebo hasiči samozřejmě, které tato vláda taky nepodporuje - my máme na nadaci tolik žádostí od dobrovolných hasičů jak nikdy, desítky, každý týden chodí něco. A vláda na to kašle. Takže to je ta bezpečnost.

A zdraví našich občanů. Tak já jsem byl na té konferenci, kde byly nemocnice, a tam skutečně se pana ministra financí ptali, jestli zdravotnictví je priorita. A on řekl, že není. No... Vždycky říkám, že paní ministryně obrany, je velká škoda, že není ministryně zdravotnictví, protože určitě tento plán - tady je, paní ministryně - 163 miliard by vybojovala, protože ona bojuje za ten rezort. Bohužel pro nás všechny. Já jsem si myslel, že když vybojujete v roce 2024 48 miliard... A Jurečka, pan ministr tady, ten chudák dostal jenom 22, ale ten zase nemá rád důchodce, jim bere ty peníze, proto vlastně tady jsme. No a všichni mají smůlu, minus 29 ministr Bek. Ale on říká, vezme si půjčku. No tak tomu nerozumím... Takže zdravotnictví, paní ministryně, je tady strana 82, za 164 miliard. Víte, já každý týden řeším nějaké ty rakoviny a fakt je to hrozné. Je to hrozné. Prevence.

Ten váš pan ministr, ten se fakt nepovedl, já nevím, už by bylo dobré něco s tím udělat, protože to je člověk, který skutečně řeší všechno kromě zdravotnictví. A řeknu vám ten plán, co je tady:

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, traumacentrum, za 9,6. Fakultní nemocnice Ostrava - ono je to strašně dlouhý - 8,6. Brno. Prosím vás, vždyť tady s paní Schillerovou jsme osobně museli dotlačit úředníky do toho, aby dali papír na tu porodnici. Já jsem tu nemocnici navštívil, vystoupil tam primář, gynekolog a říká: My potřebujeme, my máme tady tři nemocnice, nebo kolik, dvě ne, a chceme postavit novou a bude to super. - No, tak já mám rád výzvy, tak jsem řekl: Tak my to zařídíme. Tak jsme to udělali, protože jedna z úředníků na Ministerstvu zdravotnictví, tam je taková holčička, no to je úplné peklo, vůbec nechápu, jak tihle lidi tam jsou. Nemluvě o tom, že stát, kdyby pochopil, že například si má udělat vlastní projektovou kancelář a nemá to soutěžit, to je všechno zdržení. No tak jsme to vyřešili. No a teď vy vlastně, ODS, tam ten váš hlavní zdravotník, myslím, že pan Kraus se jmenuje, tak ten byl ten ředitel... Tak postavte tu porodnici už. My jsme stihli centrum prevence na Žluťáku, Masarykův onkologický ústav, jediná onkologická nemocnice v České republice. Chtěl jsem Pražákům, kteří mě nesnáší, postavit ještě nejmodernější, to nechtěli, takže Pražáci chodí na prevenci - jaký je termín teď? Leden, únor, příští rok, samozřejmě. Všeobecná fakultka Praha, prosím vás, ta je rozstrkáná na 30 místech, za 6 miliard projekt. Fakultní nemocnice Hradec Králové. Ano, tady máme - svatá Anna, tam byli ti šnajdrojdi, tam je samý beton, a tady je projekt, který skutečně něco přinese lidem. Fakultní nemocnice Plzeň, úžasná nemocnice, úžasná, nové pavilony... Mají heliport. I tady heliport, zdravotní záchranka, peklo, ne? První tendr ukradli 800 milionů, druhý tendr, když jsem kritizoval šnajdrojda Němečka, tak mně Sobotka potom přerušil vládu a potom vznikl lex Babiš. Normální podnikatel kdyby vlastnil tu nemocnici, tak si koupí helikoptéru, má svoje zdravotníky a ty piloty si buď vycvičí, nebo si půjčí. To by udělal podnikatel. No, potom máme tady Olomouc. Thomayerka. Ta je v tom stavu, jak ji postavil TGM. Plicní pavilon, tam jsem byl, nábytek z roku 1960, ještě potkani tam byli ve sklepě. Chtějí centrální urgentní příjem. IKEM. Naštěstí se povedlo, že staví ten pavilon. Teď jste chtěli zlikvidovat toho ředitele, ale kdyby on tam nebyl - a já nechci, aby to byl polibek smrti - tak nic z toho není. Psychiatrická nemocnice Bohnice - velký problém. Velký problém. Reforma psychiatrické péče, to jsme dělali. Homolka, tady máte projekty za 164 miliard... 163. Takže samozřejmě kdyby ten ministr, tady to má sepsané, a možná bude mít jiné projekty, tak by to klidně mohl dělat, ale protože to bylo za naší vlády, tak a priori vy to nechcete. A zdravotnictví bylo pro nás absolutní priorita. Kromě samozřejmě lidí, kromě důchodců, kromě zaměstnanců, ale zdravotnictví absolutní priorita. Bohužel tato vláda to tak nemá.

O investicích naší armády ze strategických důvodů nemluvíme, se tady píše, ale budeme do ní investovat stovky miliard. A vy dobře víte, paní ministryně, že my jsme začínali a zdědili rozpočet 2014, bylo tam 42, končili jsme nějakých 90. Ano, vy za to bojujete, já to chápu, jste rezortní ministr, možná se s těmi 2 %, která my jsme podpořili, mohlo počkat do 2020, my jsme netušili, že samozřejmě to bude na úkor jiných rezortů, ale já rozumím situaci.

No a tady máme: zdravotnictví má v plánu projekty za 163 miliard. Jsou to peníze, které budou investovány do výstavby a obnovy nemocnic a do nákupu nových léčebných přístrojů. Ano, my jsme v rámci těch peněz, které jsme vybojovali společně s kolegy v Bruselu, tak tam byl ten projekt REACT-EU. Obrovský boj na vládě, samozřejmě Maláčová bojovala za svůj rezort, každý bojoval za svůj, ale nakonec jsem prosadil, protože jsem byl premiér, tak jsem prosadil, že šlo 22,5 miliardy do systému zdravotnického. I do malých. I do Nymburku, kde je ODS. My jsme se nedívali na to, že kdo je z ODS nebo z jaké strany. I tam šlo 150 milionů. A v Chomutově 900 milionů bude nová budova. Ano, chtěli jsme všude zdravotnictví. ODS vždycky všechno privatizovala. Střední Čechy, všechny nemocnice zprivatizovali, i Litoměřice chtěli zprivatizovat, my jsme zachraňovali Rumburk, v Lounech je místo nemocnice eldéenka. Takže 22,5 miliardy a vy to musíte vyčerpat do konce tohoto roku. Jo, to je strašně důležité. Takže my určitě - a s námi nikdo nemluví, tedy z vlády s námi mluví dva ministři, ale nechci ani říkat jejich jména, aby neměli problémy, i když by to mělo být normální, ale dobře. Tak.

Zásadní je budoucnost naší planety a samozřejmě klinická (klimatická) změna, boj se suchem a dostupnost vody pro lidi, tady je napsané. Dále výstavba stovek rybníků. - Tak tam zatím fungujete tak, že asi pan Černín a Schwarzenberg mají rybníky, proto teď odpouštíte tu daň pro ně, ne? Vy taky děláte teď ty daně podle kámošů. - Mokřadů, propojování vodárenských soustav, budování přehrad.

Kolega Brabec mi řekl, že ty přehrady, co my jsme připravili, tak to uvidíme, měly by se postavit, a ty další, co jsme chtěli, tak to údajně už nechcete. Výstavba milionu stromů, ale investice do jaderných a vodních energetických zdrojů. Ano, ty Dukovany jsme připravili. Vy jste tady obstruovali ten zákon, nevím kolik, tři sta dní? Nebo kolik? A ještě jste lhali o tom, že Havlíček chtěl ten Rosatom. Vůbec ne. Byla tam bezpečnostní prověrka a bylo to absolutně transparentní. A ještě k tomu Temelínu, kde jste měli ve finále Rosatom! Ruskou firmu Rosatom. Vy! Vláda, v roce 2012, ano? Tak si pamatuji, jak za mnou přišel francouzský velvyslanec a říkal, jak ho vyřadili z tendru na to jádro.

A já pevně doufám, že to nebudete mít nalinkované, že vyhraje nejlepší. A myslím si, že by bylo logické, aby tam nebyl nejen (jen) Westinghouse, ale i EDF. Aby tam byla i Francie, která má nejvíce jádra v Evropě. A ono to vypadá, že už někdo někde něco nějak rozhodl, tak doufejme, že to tak bude. Ale když už o tom mluvím, hlavně prosím vás, skutečně, pokud já chápu, že by - a teď to řekl zakladatel ODS, velice dobře vás charakterizoval, to bych si ani já nedovolil, ale hrozně vtipně, že neuděláte zase nějaký tunel à la soláry 600 miliard nebo církevní restituce 164, že nerozdělíte ten ČEZ a soukromníci dostanou tu lepší část, kde je byznys, a státu zůstane ta horší. Tak to doufejme nenastane.

A tyhle projekty v energetice jsou v hodnotě 625 miliard. Já jsem četl rozhovor nového šéfa Hospodářské komory, kde stále říká, že máme něco dělat s energetikou. Ale já nechápu, o čem vlastně on mluví. Energetiku tady ovládají u nás tři lidé. My všichni to platíme. A co ten stát? Ano, stát má vyplatit a zprivatizovat celý ČEZ a na tom založit svoji strategii. Ale vy o tom nechcete mluvit. Už dokonce i zakladatel béčka ODS TOP 09, pan Kalousek, o tom mluvil, že to máte udělat. Tak já nevím. To dá zdravý rozum. Teď jste vyplatili obrovskou dividendu i minoritářům, a kdybyste byli vykoupili ten ČEZ, tak mohla být celá ta dividenda vaše. Vaše mohla být. A potom aspoň jedna firma by patřila občanům, ano. Máme tady ještě lesy, Budvar, to topka chce zase prodat. A už toho moc nemáme. Letiště...

Mimochodem letiště, když o tom mluvím, tam se chystá nějaká privatizace ČSA Technics. Zase jsem slyšel, že ta firma za nás dělala 5 milionů eur zisk a teď z nějakých záhadných důvodů dělá jenom 5 milionů korun. Tak si to, pane premiére, pohlídejte, aby nekradli ti vaši kámoši.

A pojďme dál. Dopravu, to už jsem četl.

Kybernetická bezpečnost a digitalizace státní správy jsou oblasti, kterým musím věnovat mimořádnou pozornost. Do této oblasti budeme investovat cirka 113 miliard a nezapomněli jsme samozřejmě ani na vládní čtvrť. No, 10 miliard. Jasně. Vládní čtvrť. Mě to fascinuje, že a priori jenom proto, že já jsem to vymyslel - ne, já to nevymyslel, já jsem byl u Macrona v kanceláři 2015, byl ministr hospodářství, a když jsem skončil jednání, tak mu říkám: Kde sedí Michel Sapin, ministr financí? On říká: Tady pode mnou, ve čtvrtém patře. Ano, Francie. Tam to tak mají. Mají ty synergie. A to byl projekt, který měl návratnost pět let. Mohly z toho vypadnout tisíce bytů. Mohly z toho být synergie, nová muzea. Ministr kultury by neseděl v ložnici šlechtice, ale chodili by tam lidé se koukat na ten palác. Ano, a Bartoš by neseděl na Staromáku. Když tam seděla Klára a někdo tam hrál na kytaru a ona nemohla jednat, tak šla ven a dala mu nějaké drobné, aby chvilku nehrál. Proč MMR ministr sedí na Staromáku, když to je historická budova, která by mohla být taky muzeum? Představte si. Taky muzeum. Takže mělo to smysl. Ušetřily by se mraky věcí.

Pan Hřib - ono to vypadá, že on je vlastně primátor, protože ten stávající primátor tam moc nefunguje, ale to není žádná kritika, to je jen konstatování - říká, že už nebudeme jezdit auty. Takže oni všichni ti úředníci mohli jezdit do Letňan po okruhu, i metro funguje, a mělo to obrovské, obrovské synergie. Ale to samozřejmě nejde, protože Babiš. A věřte mi, že ta Arajmu na Ministerstvu financí to spočítala x-krát, x-krát, celý ten projekt.

Ano, možná tam mohla být i nová nemocnice. Mimochodem my tady od revoluce nemáme novou nemocnici. Jedině šikovný ředitel Motolu má dětskou polikliniku a tak dále, úplně novou. To je super projekt, ano. Návratnost obrovská. Uvolnily by si byty a tak dále, ale samozřejmě nic. Mimochodem, pane premiére, pan ministr financí má Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten má strašně moc majetku. Znovu opakuji, když říkáte, že chcete šetřit, tak se ptám: Kolik platí stát soukromým společnostem za nájem? Je to 600 milionů? Je to méně? Kde jsou tedy ty synergie? Mimochodem, pane premiére, naproti Úřadu vlády je taková krásná budova na rohu, jsou to bývalé lázně, historická budova, fantastická budova, bylo tam státní zastupitelství a my jsme měli program, nebo plán tu budovu rekonstruovat a tam se měli přesunout nějací úředníci. Tam je myslím i geodézie za rohem.

Já chápu, že vy jste jiný jak já. Já jsem chtěl v té politice ukázat tady, ano, Národní muzeum jsme dali do pořádku, Státní opera, tu novou scénu. Ministr kultury tu není. Nebo tu Národní galerii. My jsme dali na Úřadu vlády do pořádku všechno, krásná kantýna, krásná zahrada, ta zeď. Údajně konečně budete i dělat pro vaše spřízněné novináře tu místnost nějakou, ale naproti, pane premiére, je krásná budova, a kdybyste ji zrekonstruoval, tak to by bylo super, protože by to určitě vylepšilo to okolí Úřadu vlády.

Tady pokračuji, to slovo... Zdůrazňuji, že dokument, který držíte v ruce, a bohužel nevím, jestli ho někdo držel tajně z vlády, a možná vůbec, je investiční potenciál naší země. V minulosti měla vláda několik usnesení o investicích, ale nikdy se nedostaly do rozpočtu, natož do realizace. Mě to vždy fascinovalo, že kolik je takových usnesení vlády. Já si pamatuji například na usnesení o zámku Litomyšl, že vláda se usnesla, ale potom to nikdo nezrealizoval. Protože ten ministr samozřejmě to musí uchopit a za to bojovat, za ten projekt. A získat peníze. Takže musí ukecat ministra financí, což je ve vašem případě téměř vyloučeno. Ale u nás to bylo tak, že ministr přišel za mnou a my jsme tady šli za paní Schillerovou a nutili jsme ji, aby na to našla peníze. Protože politici by neměli jenom mluvit a mít krásné projevy. To se hlavně panu premiérovi daří a samozřejmě přitom neskutečně lže, ale měli by něco i za sebou zanechat konkrétního. My jsme se o to snažili. A bylo by dobré, kdybyste tedy dokončovali ty naše projekty, ale přišli i s něčím novým.

Naše země má obrovský investiční deficit. Je to způsobené i komplikovanou legislativou. Jen stavební řízení u nás trvá přes pět let, výstavba dálnice třináct let. Pamatujme si na tu farmářku kolem Hradce, to řešila vláda před námi devatenáct let. A mimochodem, když my jsme začínali, tak jsme museli udělat nový zákon o výkupu pozemků a tak dále. A výstavba dálnice třináct let, to je opravdu ostuda a zároveň velký problém pro naši zemi, protože intenzivně pracujeme na změně legislativy, která by výrazným způsobem zjednodušila, zdigitalizovala, hlavně zrychlila výstavbu.

No tak stavební zákon, na kterém pracovala Klára Dostálová, ten jste změnili. Chápu, že starostové chtějí mít tu kompetenci. A proč? Tak to nechť si na to odpovědí občané. Intenzivně pracujeme na přípravě novely stavebního zákona - ano, to jsme nakonec dodělali - a taky zákona o liniových stavbách. Celý zákon zjednoduší povolovací procesy a tak dále.

Tady na závěr píšu: Na závěr bych rád vyzval vás všechny občany naší země k národním konzultacím. Budu rád, když nám napíšete, jaké projekty podle vás v Národním investičním plánu chybí nebo jsou nadbytečné a mohou být řešeny i jinak. No vidíte, na tohle jsem zapomněl. Protože my jsme tehdy lidi vyzvali, zřídili jsme na to mail a nějaký web, a lidi tam psali a my jsme jim na to odpovídali. Protože my jsme s občany komunikovali! Komunikovali. Takže někdo něco napsal, my jsme se na to podívali a řekli jsme mu, proč to tam není nebo proč to tam tedy dáme.

Jsme připraveni plán doplňovat podle představ vás, občanů naší země, kteří k tomu máte co říci. Říkáme tomu "plán", i když už slyším, že někdo může polemizovat o tom, že není závazný s termíny. Klidně tomu můžeme říkat katalog, zásobník investic, databáze, investiční potenciál nebo prostě další sen od Babiše. No prosím, to tady píšu, ano. Strašně bych si přál, aby se tento sen proměnil v realitu. Můžeme se společně podílet na tom, jak bude naše země vypadat za 30 let. Děláme to přece pro naše děti a další generace. Tak je to úvodní slovo.

Tohle je takováhle bichle, je to podle rezortů. Jsou tady ekonomická východiska a možnosti. Takže to není něco, co spadlo z nebe. Na tom jsme skutečně strávili strašně moc času, dali jsme do toho strašně moc energie.

Tady druhá kapitola, jak vznikal Národní investiční plán, další kapitola. Je to přehledné a je škoda... Kapitola 3, investiční potenciál rezortů tady máme, takže doprava. My to máme rozdělené na investiční akce ministerstva z českého rozpočtu a dosazené priority hrazené z dotací, ano. Takže je to rozdělené a doprava má 6 miliard. Druhé je ministerstvo průmyslu - 423 miliard. Ne 6 miliard - 6 154. Takže doprava má toho nejvíc.

Zemědělství je tady... a zdravotnictví - 163. Digitální Česko. Sport! No a to se mi nezdá, tady je jenom 19 miliard. Kdybych vzal všechny hokejové stadiony, tak nevím. Kometa za 1,5 a Litvínov, tam se... Takže to je málo. Vidíte, tady se našla chyba. To je potřeba změnit. Sport si zaslouží desítky miliard. Desítky. Český tenis je úžasný, fantazie. Wimbledon, ano. Ale to je hlavně díky jednotlivým osobám.

Stát! Než my jsme přišli do politiky v lednu 2014, kolik byl rozpočet na sport? 3,5 miliardy. Když jsme končili, bylo to 10,5 miliardy. Kolik je teď? Směšných 5 miliard. Takže pane premiére, my jsme vyhověli sportovcům a udělali jsme Národní sportovní agenturu. A vy to máte pod sebou. Já jsem to měl pod sebou jako premiér. Měl jsem x agend. Nevytvářel jsem si nějaké zbytečné ministry, pro EU a šéfa Rady pro vědu a výzkum a tak dále. Takže ten sport tady vidím, že má toho málo.

Takže říkám, vzdělávání, ano. Ministerstvo školství, 46 miliard. Nové kampusy jsou tady, regionální investice jsou tady. Strategické oblasti pro investice, průmysl, stavebnictví, suroviny, doprava, energetika, vzdělávání, trh práce. Všechno tady je, všechno tady máte. Doprava. Takže první pilíř průmysl, stavebnictví a suroviny. Druhý pilíř doprava, třetí pilíř energetika. Čtvrtý vzdělávání, trh práce a sociální věci. Ano, máme nejmenší lůžkovou kapacitu v domovech seniorů. Jsme horší ještě v porovnání se Slovenskem. Sehnat místo v Alzheimer centru nebo domov seniorů je velký problém. To jsme i v rámci těch peněz z Evropy chtěli, hlavně já jsem chtěl, aby to byl beton, aby to byly nové domovy, aby to nebyla zase nějaká rekvalifikace lidí, kteří i tak nechtějí pracovat.

Další pilíř, podnikání, obchod, výzkum, vývoj, inovace a digitalizace. Ano, to bychom se museli bavit o našem vysokém školství. Proč v Americe je to hlavní centrum vědy a výzkumu? Proč tam mají takovou preferenci pro sport a tak dále? No a potom pilíř sedm, regiony, krajina a zemědělství. Pilíř osm - nevím, proč zdraví až osmička, mělo to být někde před tím. No a kultura devět, veřejné instituce a bezpečnost. Tady je i seznam zdrojů, takže jsme si to nevycucali z prstu.

Ministerstvo dopravy. Dopravní politika České republiky pro období s výhledem do roku 2050. Tak já nevím, co teď pan premiér včera objevil, že Kupka něco objevil, když to tam má v šuplíku. Dokonce je tady národní strategie rozvoje cyklistické dopravy nebo koncepce letecké dopravy pro období 2016 až 2020. Nákladní doprava.

Implementace státní kulturní politiky. Hlavně prosím vás dokončete naše projekty - Uherské Hradiště, Petrkov. Strašně důležitá památka. To jsem také začal a nic o tom neslyším. Tady máte celý seznam toho, z čeho to bylo vyzdrojováno. Takže určitě úředníci, pokud se nebudou bát, tak vám to potvrdí.

K tomu je inovační strategie České republiky. To taky ignorujete. Ta čísla podpory vědy a výzkumu jsou jasná. My jsme to všechno sepsali. Za vašeho působení od revoluce z toho moc nevypadlo na papíře.

Takže bylo by dobré, kdyby - já vím, že tedy nás vláda bude ignorovat. Ale to, že pan premiér dokonce řekne, že nebyla věnována dostatečná pozornost výstavbě silnic a dálnic? Pane premiére, tady je tabulka. Vy jste byl ve vládě Nečase, o tom se moc nemluví. Byl jste ministr školství. Jenom co jste řekl, že nějaký poplatek, jinak z vás nic nevypadlo. Stanjura se alespoň snažil začít ty dva úseky na D1. Takže kolik bylo zahájených a zprovozněných dálnic v kilometrech? 2001, vážení občané - nula. 2011 - nula. 2012 - nula. 2013 - pozor, je tu číslo - 800 metrů. Posloucháte dobře? 800 metrů zahájili a zprovoznili dálnic v roce 2013. 2014 jsme zdědili po vás nulu. Potom od roku 2015 jsme začali. Tady máte ta čísla. Když jsme odcházeli, tak jsme zahájili 94,8 kilometru. My jsme vám připravili 300 kilometrů obchvatů, všeho. Takže mě fascinuje ta neuvěřitelná drzost, že pan premiér řekne, že se tomu nevěnovala pozornost. Přitom se to dá všechno zdokumentovat. Občané to dobře vědí. Pamatujete si, co dělala média, když byla nějaká havárie na železnici? Každý den žlutý pásek. Havlíček zase něco udělal, někde se odtrhl vagon. Když byla zácpa na D1, jasně, může za to Babiš, ano.

Já jsem jel v neděli po D1, a vážení spoluobčané, všechny upozorňuji, že tam se to rozděluje na tři pruhy a ŘSD - zdravím pana ředitele - neoznačilo, že z toho levého pruhu nemůžete odbočit na Benešov. Takže se hezky projedete, ale dobré...

A samozřejmě, když jsem byl ministr financí nebo premiér, jsem známý tím mikromanagementem, tak čumím, jestli se tam něco děje v neděli, jestli někdo staví. Hned jsem volal! Proč nedělají! Pamatuji si, tam na Dé trojce dole. Takže jde to pomalu a já pevně věřím, že není pravda, co jsem se dočetl v médiích, že nejsou peníze na obchvat Českých Budějovic.

Když už jste udělali ten tunel a zbytečně vyhodíte miliardu nebo kolik na ten tunel, mohlo to jít po povrchu a dávno to mohlo být hotovo, tak by bylo skandální, abyste nenašli peníze. Takže my to všechno máme na papíře. A tahle knížka (ukazuje) se jmenuje Může za to Babiš, samozřejmě i za to, že jak byl ten vtip ráno, tak tady je to všechno sepsané. Všechno. I zdravotnictví, do kterého jsme narvali 229 miliard navíc, všechny rezorty, to jsme udělali po... A já v politice vždycky jsem všechno sepsal, co jsem dělal. Když minule pan místopředseda Sněmovny říkal, že co jsme my dělali ve vládě - no tak ano, za první vlády Sobotky jsme dali do pořádku veřejné finance. Byl přebytkový rozpočet, ztransparentnili jsme to Ministerstvo financí. Nekradlo se v ekologických zakázkách, tam jsme to zlevnili třikrát. Třikrát! Tam byl připravován ten tunel, tam někdo chtěl ukrást, myslím, že až 100 miliard chtěli ukrást v těch ekologických zakázkách.

Takže mě jen mrzí to, že v podstatě s vládou není možné normálně komunikovat o těchto věcech, protože zkrátka když pan premiér je takhle neobjektivní a takhle může lhát a tvrdit, že opravdu se nic nedělalo - a teď ještě říká, že někoho tlačí, tak já nevím. Já nevím, na koho tlačil. Tak možná to zařídí. Ale fakt je ten, že těch lidí, kteří chodí nakupovat do Polska a Německa, je stále víc, a ten propad, ten propad spotřeby je úplně dramatický. No ale vládě to nevadí, tady je zase článek Úředníci létají jako diví, někdy dráž než prezident. To píše, to píše.... to vypadá zatím neutrální médium, které se stane součástí antibabišovského Seznam Zprávy, tak určitě už tak nebudou psát. Takže to píše: žádné úspory, ne. Já jsem to znovu říkal: Pane premiére, můžete jít příkladem. Zakažte veškerou konzumaci, žádná fidorka, žádné ferrero rocher, žádné chlebíčky - voda, kafe maximálně, tak jsem to chtěl já. Propusťte sto lidí na Úřadě vlády, jsou zbyteční, zakažte nakupovat IT, šetřete. A zakažte to všem ministrům a ministryním, ať lítají economy do Bruselu, já jsem taky lítal jako ministr financí economy. Až když jsem byl premiér jsem lítal tím speciálem, který jste teď poskytli panu prezidentovi Zelenskému.

Takže vy nešetříte. Vy šetříte na důchodcích. Lidi se bojí o budoucnost. Navyšujete daně, protože celá ta predikce je samozřejmě o daních. No a ty vaše výsledky jsou... samozřejmě klesá maloobchodní obrat, nižší o 12 %, ano, lidi se bojí, šetří. A to, že to bude mít jasný dopad, je jasné. Tady mám analýzu. I vy stále říkáte, jak ti důchodci - vrátím se k tomu skandálnímu vyjádření, že je to hospodářská škoda. Takže my důchodci - já mám střet zájmů zase - jsme pro vás hospodářská škoda. Všichni důchodci, kteří vybudovali tuto zemi, díky bohu, tak jsou pro vás hospodářská škoda. Ale mimochodem, výdaje na důchody jsou čerpány jenom na 51,1 %. Takže není to tak.

Vy neuvěřitelně manipulujete s tím rozpočtem. A samozřejmě lidi, kteří do toho nevidí, vám tleskají. A samozřejmě lidi žijí ještě z úspor. 900 miliard za naší vlády, ano, snižovali jsme daně. A zrušení superhrubé mzdy bylo správné rozhodnutí. A kašlu na to, co říkají ti teoretici, ti ekonomové. A vážení spoluobčané, vždy se podívejte, kdo to je, ten člověk, kde pracuje, kde byl, s kým byl kámoš, ti nezávislí experti, ano? A znovu opakuji, v tom mediálním prostoru o té inflaci a tak dále jediný nezávislý je profesor Švejnar, ale po tomto mém vystoupení ho asi už nikam nepozvou, ani Česká televize, která samozřejmě fandí téhle vládě, fandí, strašně fandí a je ráda to... no.

Takže pan premiér vystoupil po prvním jednání Vládního výboru pro investice a pan Kupka nám připravil plán, kdy by Česká republika měla do deseti let mít mnohem zlepšenou dálniční infrastrukturu. No tak to pan Kupka ani nemusel připravovat. Ale já jsem ten konkrétní plán neviděl. Kdy bude hotová dálnice do Karlových Varů? 2025? Kdy budou všechny dálnice hotové? Proč nepoužil slovo PPP? Takže to jsou ty tiskovky. A ono se to jmenovalo - podvečerní vysílání, nevím, v kolik to bylo. No strašné. Člověk, když do toho vidí, tak normálně neví, jestli to není blázinec. Takže tam byli ti reprezentanti, ti vaši, servilní, kteří o tom vůbec nevědí nic a kteří nereprezentují žádné zaměstnance. Kolik zaměstnávají ti lidi zaměstnanců? Kolik? Nic. Předseda bytového družstva, ukradené Bakalovy byty, OKD, neuvěřitelné.

Ale já chápu, vy jste všechno pokryli, aby nebyl žádný problém. Médiím dáváte desítky milionů, aby byla hodná. Takže pan premiér říká, vypracoval nějakou analýzu, analýzu prostudujeme... ta Hospodářská komora. A pan Kupka tedy, to je jediné, co z toho vypadlo, že má nějaký plán. Ale měl by říct jasně, kdy budou hotové ty dálnice, kdy bude hotová Praha - rakouská hranice přes České Budějovice, kdy bude Hradec - polská hranice, Hradec-Olomouc. My jsme ta čísla říkali. My jsme dělali prezentace a chodili jsme na ŘSD a tam to prezentovali.

Takže priority jsou dokončení Pražského okruhu - to je dobrá zpráva, tak doufejme, že se jim to povede, mají na to ještě víc než dva roky. A znovu opakuji, tady nastává synergie mezi magistrátem, kde je pětikoalice, a vládou, to my jsme neměli. Nám Piráti házeli do toho vidle a jim bylo jedno, že to má dopad na lidi, ale hlavně abychom společně něco vytvořili.

Potom tady mluví o tom oddělení, to mě absolutně fascinuje, já jsem úplně z toho šokován, že jedním - počkejte, o kom to tady mluví, jo, tady - že bude potřebovat v roce 2026 až 2027 investiční prostředky na dopravní infrastrukturu až na hranici 300 miliard. To je víc než dvojnásobek té letošní. Ale samozřejmě potom říká, že jedním ze zásadních doporučení je oddělit investiční rozpočet od toho běžného rozpočtu. Tak fajn. Takže pan Kupka nám říká - my budeme mít nějaký rozpočet investiční, tam si budeme půjčovat peníze na deset, dvacet, třicet let, to nepatří do rozpočtu, no, a to je tedy ale geniální, ale já nevím, jestli toto není protizákonné, protože to mně nepřipadá, že je to normální.

Ale já jsem o tom mluvil včera s panem ministrem Stanjurou, ne veřejně, ale tady jsem se ho ptal - a ano, on tvrdí, SFDI má i jiné příjmy než od státu, a v podstatě proto to nemá v rozpočtu, ale má to v dluhu. Jasně. Když bude splatnost té půjčky, tak když SFDI nebude mít prostředky, tak potom samozřejmě to zaplatí stát. A to je logické.

Takže to je to hlavní, co vypadlo z toho výboru, kde vlastně sedí vláda, tripartita a tři zástupci, kteří jsou politicky servilní vůči této vládě a kteří o podnikání nevědí toho moc.

Potom tedy pan Jurečka reagoval na té tiskovce, mluví o tom, ano, že nám chybí lidi, nejsou lidi. Ale pane ministře, podívejte se, jak to funguje, když firmy chtějí nějakého vědeckého pracovníka do své firmy ze zahraničí, co to je za martyrium někoho sem přivést. A to je samozřejmě problematika černého trhu, problematika personálních agentur, problematika toho, že nejsou lidi a lidi nebudou. A tady určitě by měla vláda mít nějaký program.

Pan premiér byl ve Vietnamu, já jsem tam nikdy nebyl, ale o to víc jsme s Vietnamem spolupracovali. Prosadili jsme a vylobbovali, aby Škoda Auto mohla vyrábět Škodovky ve Vietnamu. Pan premiér si tam střihl tu pásku, ale my jsme měli personální projekt, protože naši vietnamští spoluobčané, dobře víte, že jsou pracovití. Mimochodem, když jsem řešil EET, tak většinou na venkově byli samí Vietnamci, ty malé obchodíky. No a měli jsme tam projekt, že budeme hlavně pro naše zdravotnictví, projekt, kde získáme mladé Vietnamky, aby se učily česky aspoň tři čtyři roky, a potom by mohly u nás nějak pracovat. No, tehdy to vnitro, socani to nechtěli, považovali tu komunitu za, nevím, podivnou. Já je nepovažuji, já si myslím, že jsou to lidi, kteří jsou u nás integrovaní a jsou plusem pro Českou republiku. Takže já nevím, kde bude naše vláda shánět ty lidi a jak to pan ministr práce a sociálních věcí vyřeší, jak vyřeší to, když... to jsem chtěl, a my jsme bohužel ten rezort nikdy neměli, aby když někdo je nezaměstnaný a má nabídku práce, aby když ji dostane, aby nastoupil. A když nenastoupí, nemůže dostat dávky. Já si pamatuji na jednom úřadu práce, který jsem navštívil v severních Čechách, tak - už musím končit, mám nějaký rozhovor - jsme potkali se šéfkou, ředitelkou úřadu práce, jednu paní, která je nezaměstnaná, a ona jí říká: Máte tam nabídku za 30 000. Půjdete do práce? A ona říká: Ne, já chci zpívat. Ona chce zpívat, takže ona je nezaměstnaná, bere dávky, protože chce zpívat. No tak já nevím. Tak to by se asi většině zaměstnancům nelíbilo.

Takže já mám v 11 rozhovor na CNN, takže máte štěstí, že vám tady nebudu ještě vykládat dále, ale možná ještě přijdu. Děkuju vám za pozornost.

Znovu vyzývám vládu, aby nelikvidovala důchodce kvůli tomu, že Babiš je důchodce. Důchodci postavili tuto zemi, máme jim být vděční. Ano, peníze dostali, ale je to stále málo a zaslouží si důstojný život. Děkuju a na shledanou.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Já přečtu omluvy. Pan poslanec Bělor od 12 do 14 z pracovních důvodů, pan poslanec Černý od 11 z rodinných důvodů, paní poslankyně Malá od 13.30 z rodinných důvodů, paní poslankyně Mračková Vildumetzová od 14 z rodinných důvodů, pan poslanec Sadovský celý jednací den z pracovních důvodů, pan poslanec Vondráček od 10 do 14 z pracovních důvodů a pan ministr Šalomoun od 12 do 18 z pracovních důvodů.

Jenom ještě krátká informace. Našli jsme zde zjevně náušnici. Kdyby některé dámy, možná tedy páni, abych se někoho nedotknul, postrádali tento kroužek, tak je tady u nás. Když tak to řekněte i vašim kolegům, je zde náušnice. Děkuji.

A nyní paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, vážení členové vlády, dovolte mi, abych využila svého přednostního práva a vrátila se k diskusi, kterou jsem tu otevřela minulý týden nad mimořádně aktuálním tématem. Já jsem zde zvedla diskusi ohledně toho, jak horké prázdninové dny odhalily následky ideologického boje vládní pětikoalice s elektronickou evidencí tržeb. Hovořila jsem o tom, jak je stále obtížnější platit platební kartou při procházkách po Karlových Varech, v kempech na Sázavě, ve Vranově nebo na hudebním festivalu v Ostravě. Diskutovali jsme o tsunami odmítání bezhotovostních plateb. Sdílela jsem svou vlastní zkušenost, která není omezena pouze na Prahu, ale také na Brno a na Moravu.

Bohužel zkušenosti, které jsou denně publikovány v médiích, ani zkušenosti ostatních poslanců nedokázaly přimět poslance vládní pětikoalice k diskusi nad tímto problémem. Proto bych dnes ráda předložila další dva argumenty k diskusi ohledně politiky pětikoalice, která posílá Česko zpět do divokých devadesátých let.

Podle průzkumu společnosti STEM/MARK vyplývá, že čtvrtina obyvatel České republiky se v posledním roce setkala s tím, že přibývá obchodů, které nepřijímají platby prostřednictvím platební karty a požadují hotovost. Nejvíce se s tímto problémem setkávají Moravané, a to ve 32 % případů. Průzkum provedený v červenci letošního roku - opakuji, v červenci letošního roku - zjistil značný nárůst používání hotovosti. Ale tento problém není omezen jenom na Moravu nebo menší města. S tímto fenoménem se střetnete také v Praze. Téměř třetina českých občanů, 33 %, používá hotovost každý den, zatímco v květnu loňského roku to bylo pouze 25 %, tedy jedna čtvrtina. Hotově platí minimálně jednou denně 37 % mužů, zatímco u žen je to jen 28 %.

Musíme si uvědomit, že jedním z důvodů, proč drobní prodejci a restaurace v malých obcích zaváděli bezhotovostní platby, bylo povinné zavedení elektronické evidence tržeb, a tím i vynucený krok směrem k určité míře digitalizace. Já vždy opakuji, že Česko není pouze Praha a Malá Strana. V malých městech platba kartou často není standardem a bankomat zde také často chybí. Zákazníci proto musí disponovat hotovostí.

Ráda bych tady jasně řekla, že nepatřím mezi ty fanatiky, kteří chtějí a požadují pouze platby prostřednictvím platebních karet. Minulý týden jsem na svých sociálních sítích sdílela fotografii z Monument Valley v Utahu, kde uprostřed liduprosté rezervace bez karty nezaplatíte. Není to tam problém. Proč by to tedy měl být problém u nás v České republice?

Platba jenom prostřednictvím platební karty také není ideální řešení podle mého názoru. Kdybychom chtěli zavádět platbu jenom prostřednictvím platebních karet, byla bych jedna z prvních, který by se ozval. Pro mě je však zcela zásadní, a tímto příběhem jsem to chtěla ilustrovat, že je důležitá možnost svobodně si zvolit, zda budou kupující platit hotově, nebo prostřednictvím platební karty. To se teď vytrácí.

A tady se dostávám k svému druhému argumentu. Toto tsunami nápisů cash only a nemožnost volby zákazníků mezi hotovostí a kartou však má dalekosáhlé důsledky, které nám ministr financí Stanjura prezentoval včera na rozpočtovém výboru. Jeho vystoupení ostatně bylo velmi zajímavé. Například poprvé přiznal, že příjem z Modernizačního fondu ve výši 50 miliard korun ve státním rozpočtu je pouze na úrovni jeho přání, a zároveň zdůrazňoval, že on tyto finanční prostředky do státního rozpočtu nenavrhl, že to byl jiný kolega, jiný člen vlády. Ano, toto doslova tady včera řekl, ale samozřejmě logicky jméno toho kolegy neuvedl. Ale pak samozřejmě jedním dechem uvedl, že pro rozpočet hlasoval.

Takže na moje víc jak tři čtvrtě roku dotazy, které tady vznáším, a dotazy mého kolegy Richarda Brabce, stínového ministra životního prostředí, kde se tam těch 50 miliard vzalo, jsme se včera dozvěděli, to si můžete každý pustit ze streamu Poslanecké sněmovny, že z Ministerstva financí, když putoval rozpočet na vládu, tak těch 50 miliard příjmů v příjmech nebylo. To já vím z eKLEPu. Nebylo. Taky bych se divila, kdyby některý z úředníků se pod to byl ochoten podepsat. No nebyl. Znám je dobře, ty experty, ti by se pod to v životě nepodepsali. Takže těch 50 miliard v příjmech se tam objevilo na vládě. Ale pan ministr nám řekl: Já to nenavrhl, to navrhl jiný vládní kolega. Já jsem to nebyl. Ještě dodávám, že to tam navrhli jak do rozpočtu roku 2023, tak do střednědobých výhledů 2024 a 2025. Takže třikrát 50 miliard, které najednou spadly z nebe bez legislativy, bez notifikace. Nikdo neví, jak se tam dostaly. A pan ministr říkal: Já to nebyl, to byl ten, nebo ten, nebo tamten. Jméno neřeknu. No ale pro rozpočet jsem hlasoval, protože pro rozpočet jsem prostě ruku zvednout mohl.

To je něco neuvěřitelného. Neuvěřitelného. Já jsem byla v šoku včera. V absolutním šoku. Já jsem nepoznala nikdy podobného ministra financí, zaplať pánbůh. Doufám, že tato epizoda skončí výhledově a už se nebude nikdy opakovat. Každý jeden ministr financí, který v novodobé historii byl v našich vládách, ať už byl v jakékoli straně, měl jakékoli politické preference a samozřejmě tu politiku promítal do rozpočtů, tak dělal poctivě svoje řemeslo. Poctivě. To znamená podle rozpočtových pravidel, podle zákona, tak jak se to dělat má. Toto je první, dovoluji si říct neuvěřitelný případ, který se v naší novodobé historii prostě objevil. Těch věcí je tam víc. Chybí tam přes 20 miliard na sociální oblasti, to je mimořádná valorizace, plus ještě na nějaké sociální dávky, samozřejmě všechno na mandatorní výdaje, to tam taky není. SFDI se teď vezme půjčka 24 miliard, takže si deficit uděláme v SFDI, abychom ho neměli ve státním rozpočtu. Jo, že nám to vstoupí do dluhu a do dluhů sektorů veřejných financí, no tak co? To už pana ministra netrápí.

A to tady vůbec nemluvím o té plánované půjčce 137 miliard, kterou si chce vláda vzít, kde si schválila ten záměr a chce to podepsat do konce roku. My nevíme, za jaký úrok. Deset let se budou splácet jenom úroky, má to jenom na úrocích dělat kolem 50 miliard, nám řekl předminule expert, který to má na starosti. Po deseti letech se začne splácet jistina. A co kurzové riziko? Kurzové riziko? Tato vláda, dámy a pánové, šla do voleb s tím, že bude konsolidovat veřejné finance a že bude šetřit, a bude šetřit tak, že zatíží generace, které se narodí v roce 2040. Tak to je teda pecka! Opravdu pecka. Včerejší rozpočtový výbor vstoupí podle mě do dějin.

A zpátky k tomu propojení s cash only. V několika kontroverzních výrocích, protože to jednání trvalo poměrně dlouho, ministra financí se však úplně vytratila informace, kterou vyčteme z tvrdých čísel, že predikce inkasa daně z přidané hodnoty se snižuje o téměř 16 miliard. Takže to, co predikovalo Ministerstvo financí, když se sestavoval rozpočet, teď snižuje o 16 miliard - a to se tam odbylo jednou větou: no ona se snižuje spotřeba. Určitě logicky se spotřeba snižuje, to vidíme. Bodejť by se nesnižovala, když lidi nemají, za co utrácet. Ale hlavně bych já na místě ministra financí už dávno bila na poplach a nechala si dělat podrobnou analýzu.

To se nedá odbýt jednou větou. To je velmi, velmi alarmující signál. Máte rádi to slovo signál, tak já ho použiju a jenom to tak porovnám. První dvě vlny EET přinesly prokazatelně 13-14 miliard korun. Teď máme propad o 16 miliard. Nepřipadají vám ta čísla podobná? Mně tedy určitě ano. A to nemluvím o třetí a čtvrté vlně, která by podle odhadů Ministerstva financí, to nejsou moje čísla, vytvořila dalších necelých 8 miliard. Takže zkrátka na jedné straně snižujeme, snižuje Ministerstvo financí predikci inkasa daně z přidané hodnoty o 16 miliard korun, nemám důvod nevěřit expertům Ministerstva financí, a na druhé straně by nám EET přinesla, jenom ty první dvě vlny, 13-14 miliard. Ty přinesly prokazatelně. Takže pokud zohledníme inflaci a jistou pravděpodobnost, protože nechci tvrdit a nikdy nebudu tvrdit, že každý podnikatel přejde do šedé zóny, nepřejde, ale ponese tu tíhu konkurenceschopnosti, je zcela jasné, že zrušení EET má výrazný dopad na nižší inkaso daně z přidané hodnoty.

Jenže tady to nekončí. Dominový efekt pokračuje. Kvůli tomu, že ministr financí není schopný zabezpečit efektivní výběr stávajících daní, tak musí zvyšovat daně. To je logické. Naše logika hnutí ANO byla zajistit, aby daně platili řádně všichni. Proto kontrolní hlášení, proto konec karuselových miliardových podvodů na DPH. Proto EET, proto boj s transferovými cenami, proto Daňová Kobra a tak dál bych mohla pokračovat. Toto se vytratilo. Naopak shodila se řemenice, zavedl se klientský přístup na Finanční správě, což si bezesporu oni vyložili tak, že mají zůstat v klidu, no a zrušilo se EET. Daňová Kobra - kdypak nám zasyčela naposled? Čísla, která nedávno prezentovalo Ministerstvo financí, jsou čísla, když my jsme končili, naše vláda. Tam není posun ani o centimetr.

Tak jsme to viděli minulý týden, když jsme zde diskutovali o daňovém balíčku a návrhu ministra financí Stanjury a celé vlády zvýšit daně o 73 miliard. To je natolik výmluvné, že právě tento ministr financí chce vzít daňovou slevu studentům, rodinám s dětmi, zvyšovat nebo rušit školkovné, zdvojnásobit daně z nemovitosti pro majitele nemovitostí a zároveň navrhuje zvyšovat ceny dálničních známek, ale nedokáže efektivně vybírat stávající daně. To je přece úplně jasné jak facka: nevybírají se daně, budeme je zvyšovat.

Bohužel jeho přístup k daňovému výběru je takový, že absolutně nedokáže - nebo nechce, protože EET bylo přece vlajkovou lodí vlády Andreje Babiše, vlajkovou lodí Andreje Babiše jako ministra financí - takže nechce zajistit tato vláda, tento ministr financí rovné podmínky na trhu. Takže pod záminkou proklientského přístupu se Finanční správa nejprve zbavila těch nejfunkčnějších nástrojů, aby se následně ten systém pomalu pokládal. Místo toho, aby aktivně řešila problémy způsobené ideologickou zatvrzelostí, tak ministr financí systematicky buduje pasivní a latentní organizaci, která zapomíná na to, že její hlavní klienti jsou poctiví občané a poctiví podnikatelé. Takže místo aktivního využívání dat z kontrolního hlášení, boje proti daňovým podvodům, řešení poklesu deklarovaných tržeb, nebo, znovu opakuji, projektu Daňová Kobra se věnuje Finanční správa oslavě propouštění svých vlastních, dobře fungujících kontrolně-analytických týmů.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já vás opětovně žádám, abyste zajistili provedení důkladné analýzy fenoménu cash only a jeho dopadů na veřejné rozpočty v České republice, protože podle informací, které nám poskytl sám ministr financí, je tento problém stále závažnější, než jsem původně ještě minulý týden, když jsem vystoupila poprvé na toto téma, předpokládala. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A nyní prosím další přihlášenou a to je paní místopředsedkyně Klára Dostálová. Máte slovo, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobrý den, děkuji za slovo. Já jsem nedávno slíbila, ono už to letí, zhruba tak před měsícem, že jakmile budou nová čísla o čerpání zdrojů z evropských fondů, tak budu Sněmovnu pravidelně informovat, protože to považuji za velmi důležité. Včera Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo čerpání za měsíc červen a já si myslím, že skutečně bychom měli asi společně napnout všechny síly k tomu, aby se dařilo čerpat evropské fondy. My jsme o tom částečně hovořili včera na rozpočtovém výboru, kde pan ministr Stanjura má v saldu evropských fondů plus 20 miliard, ale bohužel musíme konstatovat, a včera jsme se o tom i bavili, že už víme, že s největší pravděpodobností nepřijde do Národního plánu obnovy 20 miliard letošní rok, což jsou ta druhá a třetí platba, protože se tam nestíhají naplňovat ty milníky. Takže to bereme jako určitou konstantu, kterou už i přiznalo Ministerstvo financí do médií.

Já bych se dneska nechtěla věnovat Národnímu plánu obnovy, ale právě kohenzním programům, což je operační program Životní prostředí, Integrovaný regionální operační program, podnikání, pro zaměstnanost, školství, opravdu jich máme celou plejádu. Nám v letošním roce končí to staré programovací období, to znamená, o všechny peníze, které můžeme, musíme požádat do konce letošního roku. Už to nejde posunout na ten další rok. Tam samozřejmě, pokud by poslední certifikace proběhla 31. 12. 2023, tak je jasné, že ty platby budou dobíhat třeba až do března, dubna příštího roku, ale požádat a všechny ty projekty uzavřít musíme v letošním roce. O to méně příjemné pro mě bylo zjištění, že když jsem vám tady říkala zhruba začátkem června, když jsem měla květnová čísla, že České republice zbývá docertifikovat neboli požádat o ty evropské zdroje, tak začátkem června to bylo minus 85 miliard. To znamená do konce roku za všechny ty operační programy 85 miliard. No a jaké překvapení bylo, když jsem otevřel čísla za měsíc červen, tak budete se divit, ale je to minus 86 miliard. Řeknete si, jak je to možné, mělo by nám to klesat, proč nám to stoupá? No a tady bych chtěla upozornit ctěnou Sněmovnu, že si musíme uvědomit, že u operačních programů vzhledem k tomu, v jakých obrovských částkách se pohybujeme, hraje velmi velký důraz kurz, protože pravděpodobně lehce oslabila koruna, což způsobilo, že máme vlastně více prostředků k využití oproti tomu, když je posílená koruna. Takže se nám zvedla i ta částka, a proto tedy je to vlastně minus 86 miliard. Ale podle těchto čísel to znamená, že jsme necertifikovali prostě vůbec nic. Prostě vůbec nic za měsíc červen.

A já bych znovu chtěla apelovat na pana ministra financí, aby skutečně přišel k tomu, že bude certifikovat každý měsíc. Já vám to řeknu na konkrétních operačních programech. Není možné to vzít en bloc za všechny operační programy, protože každý operační program má svůj řídící orgán. A úplně nejhůř - a budu jmenovat fakt jenom ty operační programy, které mají certifikaci kolem 70 % - absolutně nejhůř je na tom Integrovaný regionální operační program, který má certifikováno 74,4 %. Když se na to podívám, kolik je proplaceno příjemcům z toho daného programu, tak když jsme se o tom bavili v tom květnu, nebo za květen začátkem června, tak IROP měl certifikovat zhruba 31,5 miliardy, což je 4,5 miliardy měsíčně, když to vydělíte červen, červenec a tak dále. A když se podívám na červnová čísla, tak MMR má certifikovat 30 miliard, ale už to podělíte menším počtem měsíců. Já se ptám, kde na to vezme MMR, aby certifikovalo zhruba 5 miliard měsíčně, kde na to vezme personální kapacitu? A tady je skutečně zapotřebí, aby se rezorty domluvily, aby certifikovalo všechno, co má ruce a nohy, protože to nejsou peníze MMR nebo peníze životního prostředí, to jsou peníze České republiky. A je opravdu alarmující, když tady druhým dechem bereme peníze důchodcům, abychom neuměli jako Česká republika vyčerpat tyto velké zdroje.

Druhým programem, který se pohybuje na 78 % certifikace, je operační program Rybářství, nicméně to je velmi malinký program, ten má zhruba 737 milionů korun k dispozici, kdežto Integrovaný regionální operační program má k dispozici 148,5 miliardy korun. Zároveň tady máme definováno 323 rizikových projektů za 20,7 miliardy korun. Takže když si vezmeme, že víme, že asi nepřijde platba z Národního plánu obnovy 20 miliard, máme identifikovaných 323 projektů za 20,7, tak je to 40,7 miliardy korun, což samozřejmě bude mít neblahý dopad do státního rozpočtu jako takového, protože pokud ta platba nepřijde, tak se nám samozřejmě o to prohloubí deficit.

Takže já takto budu ke ctěné Sněmovně chodit každý měsíc s tím čerpáním. Přijdu tedy pravděpodobně až v září v rámci té Sněmovny a budu vás zase informovat, jaký pokrok jsme udělali za letní měsíce. Ale chtěla bych opravdu vyzvat ty operační programy, které mají takovéto problémy, aby se nebály i těch nepopulárních kroků, protože pokud to ty projekty nestíhají, nezvládají, tak znova říkám, trvat na tom, že nám tady propadnou takové obří miliardy, je chybná úvaha. Naopak tyto projekty, které mají problémy, by se měly zastavit, podívat se na to, jestli by nešly například fázovat, to znamená, že část projektu by byla zaplacena z tohoto období neboli z období 2014 až 2020, a ta druhá část by mohla být financována z období 2021 až 2027. Ale je potřeba, aby se tomu někdo intenzivně na každodenní bázi věnoval, abychom tyto projekty uměli takto nafázovat a ty peníze, které tam zůstávají, rychle využít například pro nějaké rychloobrátkové výzvy, nákup nějakých například přístrojů a tak dále, kde je potřeba skutečně - nebo do digitalizace. Tady jsem trošku v rozporu, ale je potřeba prostě najít nějaké projekty, které by tou rychloobrátkou, ale zase aby to nebyl projekt pro projekt, aby to mělo skutečně tu přidanou hodnotu pro Českou republiku.

Znovu alarmuji, že dneska jsme na číslech u koheze minus 86 miliard, což je způsobeno určitě kurzovým rozdílem, ale místo aby nám to klesalo, tak nám to úspěšně stoupá. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s přednostním jsem přihlášen já, takže já se s dovolením vystřídám s paní místopředsedkyní Dostálovou na chvilku a děkuji jí za to.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pane místopředsedo, prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená paní ministryně, já jsem včera zaregistroval, že proběhlo první zasedání výboru pro strategické investice, a po pravdě řečeno, když jsem si vyslechl tiskovou konferenci pana premiéra Fialy a dalších aktérů, tak jsem měl pocit, že se pan premiér vrátil z nějaké daleké země, že přijíždí profesor z dvouleté stáže někde ze Spojených států a má mnoho zajímavých myšlenek, ale jaksi nepostřehl, co se zde za poslední dva roky odehrálo. Nic proti vlastnímu výboru. Osobně si myslím, že to je zbytečná platforma, zbytečná aktivita, protože to víceméně není nic jiného než rozšířená tripartita, ale to mi nepřísluší vůbec posuzovat, to nechť si rozhodne vláda, případně pan premiér. Z mého pohledu nepotřebujeme výbory, ale potřebujeme výsledky. A o tom chci mluvit. Protože, pane premiére, vaše sebereflexe a akčnost se začíná limitně blížit nule. Nebo si skutečně myslíme, že lidé jsou zapomnětliví, že jsou natolik nesoudní, že by nedokázali posoudit, co se zde odehrává?

Vy jste například tvrdil, pane premiére: nebyla věnována dostatečná pozornost výstavbě silnic a dálnic, nemáme ani vysokorychlostní tratě, díky tomu začínáme oslabovat v naší konkurenceschopnosti. No tak výjimečně nelžete, ale je třeba to doříct. Mně to připadá jako pytláci, co se chytají do vlastních pastí. Protože víte, kdy nebyla dostatečně věnována pozornost výstavbě silnic a dálnic? Ano, bylo to v letech 2011 až 2014. To bylo skutečné dopravní Waterloo se vším všudy. Jenomže to byla vláda, ve které jste byl i vy, pane premiére, mimo jiné i někteří další činitelé z vaší vlády, například pan ministr financí Stanjura, tehdy jako ministr dopravy, ale jemu to tolik už nevyčítám, protože on tam byl opravdu jenom několik posledních měsíců.

Pár čísel. V roce 2010 šlo ještě do dopravy z mého pohledu dobrých 96 miliard korun, v roce 2011 až 2013 to bylo ročně mezi 62 až 65 miliardami korun. A víte, kolik se tehdy zahájilo - ne kolik se dodělalo, kolik se tehdy zahájilo stavět nových dálnic? Protože to je indikátor aktivity vlády. Mezi lety 2011 až 2014 jste zahájili, dobře poslouchejte, 800 metrů nových dálnic. No to bylo logické, protože jestliže se z 90 miliard stáhlo na 60 miliard, tak se muselo okamžitě ukončit to, čemu se říká příprava a zahajování nových staveb. Dojížděly se pouze ty staré. Ano, to byla skutečně doba temna. Byla to doba vaší vlády. Ministři dopravy se tam střídali tenkrát jak na orloji a ministr financí si s nimi do slova a do písmene vytíral podlahu. Osm set metrů jste zahájili! A logicky to byl důsledek škrtů, škrtů, škrtů.

Změna nastala na dopravě až po čtyřech letech. Ano, nemohla tak nastat první, druhý nebo třetí rok, protože ty stavby nebyly připravené, ale poté jsme rozjeli výstavbu tak jako nikdy v historii. Víte, kolik jsme zahájili v letech 2018 až 2021, to byly ty čtyři aktivní roky naší vlády, nových dálnic? Myslím tím zahájili výstavbu? Sto sedmdesát osm kilometrů. Ještě jednou zopakuji, pane premiére, vy jste zahájili 800 metrů, vaše vláda. To není desetinásobně víckrát, to není stonásobně, to je dvousetnásobně víc, dvěstěkrát víc jsme zahájili my stavět nových dálnic než vy.

Víte, kolik jsme zvedli investice do dopravní infrastruktury? Z vašich 65 miliard na 130 miliard během několika let. Zahájili jsme první PPP projekt - 32 kilometrů Strakonické. Nikdo se tady k tomu neodhodlal dvacet let dozadu. A ten, který se o něj pokusily tehdejší vlády, dopadl fiaskem. Stavěli jsme rekordní množství železničních přejezdů - 150 až 200. Ročně jsme rekonstruovali přes stovku železničních nádražních budov, stavěli jsme rekordně obchvaty. A vy jste se negativně vyjádřil k tomu, že se nezačaly připravovat VRTky. No tak víte, kdo je začal připravovat? Právě naše vláda. Naše vláda zahájila studie proveditelnosti a připravila ty první projekty k tomu, aby se vůbec VRTky mohly začít v současné době už ve větším detailu dávat dohromady.

Vaše vláda, a teď myslím vaše vláda skutečná, čili tato vláda, nemyslím ta, ve které jste byl a která zde udělala to dopravní Waterloo, tak jste si namalovali rozpočet na dopravu na 151 miliard korun, což si myslím, že je dobré číslo. My jsme dávali 130 miliard, vy jste to zvedli během dvou let. Jenomže už neříkáte to B, že jste odmítli dát Ministerstvu dopravy peníze. Nechali jste jim jenom 120 miliard korun a zbytek, nakonec to tedy bylo 24 miliard korun zatím předběžně, si musí Ministerstvo dopravy půjčit. Musí si je půjčit na úrok. Skvělé hospodaření! Takže vy vlastně říkáte, investujeme, ale my vám ty peníze nedáme a ty peníze si napůjčujte. Takže to je stejné asi tak, jako když řeknete, zvyšujeme výdaje na školství, ale musíte si ty peníze půjčit. Nebo stejné, jako kdyby tady moje ctěná kolegyně, paní ministryně Černochová, potřebovala investici do nějakých armádních produktů, řekli byste ano, můžete si je koupit, ale vezměte si na to úvěr, ale dejte si ho s desetiletým odkladem. Sice to bude na čtyři, na pět procent, a pak se uvidí. No, pak se uvidí. Někdo to bude muset splácet. A to je to, co mi na tom vadí. Buď na to mám, a pak to tedy investuji, anebo na to nemám, pak to musím přiznat.

Nicméně i tak já musím pana ministra Kupku ocenit, protože on opravdu má snahu pokračovat v investicích, které jsme zahájili. A kdybyste se nechystali Ministerstvo dopravy odrbat, a dokonce neodrbali už v tomto roce a nezadlužili, tak já v zásadě nemám větších výtek ani k tomu takzvanému desetiletému plánu, který pan ministr Kupka připravil v zásadě věcně logický.

Problém je jiný. Víte, že budete potřebovat na ten desetiletý plán, který jste včera představili, 300 miliard korun ročně na dopravu? Tři sta miliard korun ročně. Dnes dáváte 120 miliard korun a zbytek, těch 24, si Ministerstvo dopravy nebo SFDI musí půjčit. Takže mě by zajímalo, z čeho tento ambiciózní plán budeme - a dopravně správný, věcně - z čeho ho budeme financovat? Mě to zajímalo. Ale už příští rok - z čeho budeme financovat, kde na to vezmeme ty zdroje? Víte, že VRTky nás budou stát skoro jeden bilion? To je navíc. Musíme budovat silnice, dálnice, obchvaty, musíme budovat koridorové tratě, musíme dát dalších 100 miliard do bezpečnosti, což je opět výdaj navíc. A navíc nás budou čekat VRTky skoro za bilion. Je pravda, že v následujících možná dvaceti letech, ale to znamená, že to někdo bude muset začít financovat. A mě by zajímalo tedy z čeho? Říkáte PPP. No, možná něco z PPP, ano. A bude dobře, když navážete na PPP, my to podporujeme. Ale z PPP neodfinancujeme to, co vám chybí, to je 180 miliard navíc k rozpočtu, který lze předpokládat, že minimálně bude zopakován, alespoň to, co jste dali letos. Takže navíc ty PPP projekty, dá-li pánbůh, tak ty budou nejdříve v roce 2025, možná dokonce o rok později. A co do té doby? Takže vy holíte Ministerstvo dopravy a současně se chlubíte plánem, který nemáte krytý, a ještě máte tu drzost, že říkáte, že v minulosti my jsme neinvestovali. Je to přesně opačně. Takže toliko k té dopravě.

Dále, co tam zaznělo včera. Neuvěřitelné. Prosím, dobře poslouchejte, co teď budu citovat: "Musíme změnit i energetickou politiku, jinak zde také nebudeme konkurenceschopní. Budeme definovat překážky, které musíme zastavit, abychom mohli efektivněji investovat." Prosím vás, kdo vám to píše? To myslí fakt vážně? Přečtěte si to prosím někdy po sobě! Jako hlavní překážku máte v tom průmyslu, a to je v ministrovi průmyslu. Já bych možná mohl mít radost, že se mu tam příliš nedaří, ale my už vám fakt nepřejeme nic špatného. Já už jsem v situaci, že my jakožto opozice vám přejeme úspěch, což je úplně šílené, ale my se fakt obáváme, že tohleto nemůže dopadnout dobře. O čem to zde mluvíme? Efektivněji investovat v energetice. To je fakt jak ze školy. To pokračuje ta vydařená tiskovka, Česko ve formě. Jako kdybyste něco udělali pro to, tak já to beru, ale vy jen mluvíte a možná se ještě navíc jenom chlubíte cizím peřím.

Proč neřešíte prosím pěkně Temelín, další dva bloky? Jste ve vládě jeden a půl roku. My jsme za dva a půl roku kompletně připravili Dukovany se vším všudy. Vše - investiční plán, finanční model, dodavatelský model, zákon jsme prosadili, prodiskutovali jsme to na úrovni Evropské unie, taxonomie a tak dál. Nechci se k tomu vracet. Já bych chtěl vidět, kdyby toto nebylo připraveno, co byste s tím dělali vy? Vy jste udělali jednu jedinou věc, a to že jste to odeslali třem předem připraveným partnerům. Ale já to říkám proto, že už ta zadávací dokumentace - byla možnost zapojit se a zapojit toho dodavatele do dalších dvou bloků v Temelíně. To nevidíme, co se zde odehrává poslední rok a půl? To nevidíme ten průšvih, že to jádro budeme potřebovat? Proč se to nevytáhne? Proč neřeknete jako vláda, budeme či nebudeme ten Temelín budovat? A když ano, tak to bude tehdy a tehdy. Ono to víceméně časově nevychází jinak, než že to bude po tom pátém dukovanské bloku, to znamená někdy ve čtyřicátých letech, a pak se bude muset přejít na ten šestý dukovanský blok. Ale proč se o tom nemluví? Vy hovoříte o tom, že chcete dělat efektivní energetické investice. Tady máte jednu před sebou, tak to prosím pěkně aspoň rozhodněte. Třeba i negativně. My se budeme hádat, my budeme říkat, že to je třeba, vy možná, že ne. Ale já mám ten pocit, že se tady na tom shodneme. Tak proč se o tom nemluví? Nebo na co čekáme? Vy jste tam rok a půl. Otázka, jak dlouho tam ještě budete? Tak aspoň to ať za vámi zůstane. Jen kritizujete, vysmíváte se. Sami jste neudělali vůbec nic!

A co třeba se podívat na to, že je možnost investovat dneska do společnosti, která je přepravcem plynu NET4GAS. Ano, je výhodná doba na to, investovat do této společnosti nebo do GasNetu, který vypadá, že by mohl být na prodej. To je distributor zase. Kdybyste nevěděli, ten jeden je přepravce, druhý je distributor, největší distributor plynu. To se vůbec nebavím o zásobnících. Co jsme pro to udělali? Aspoň hrajte tu hru, diskutujte, zkoušejte to. Nebude jindy lepší příležitost to koupit než nyní. Z mnoha důvodů. I s ohledem na mezinárodní situaci.

Vy jste nezpůsobili to, že plyn je dneska komplet v rukou privátních hráčů, to vám nepodsouvám, to se stalo někdy před dvaceti lety. Pokud bych vám neměl podsunout to, že to tenkrát bylo v době oposmlouvy, ale nad tím se povznáším. Prostě se to prodalo tehdy tuším za 120 miliard korun a nemáme v ruce nic z toho plynu. Vůbec nic. Říkáte, chcete investovat. Tak já jenom nabádám, tady máte tu příležitost, tu možnost.

ČEZ - úplně stejné. Co jsme udělali? Co jste udělali za poslední rok a půl? Já vím, že můžete říct: vy jste taky neudělali s ČEZem to, že byste tam získali sto procent. Máte pravdu. My jsme připravili nějaké modely, nebyla tehdy energetická krize. A já jsem vám ani nevyčítal to, že jste řekli: my si na to musíme vzít nějaký čas.

Ale pane premiére, vy jste prohlásil v červenci minulého roku, je to přesně rok, že do polovičky roku 2023, to je tedy teď, už jsme za polovičkou, připravíte model toho, jakým způsobem vyřešíte restrukturalizaci ČEZu. Těch variant je tam více. Rozumím, že to není jednoduché, zdála se mi ta doba poměrně dlouhá, jeden rok. Co jste udělali? Neudělali jste vůbec nic! S ničím jste nepřišli. Předložili jste zákon lex ČEZ, který vypadal úplně katastrofálně, a váš poslanec vám ho tady sám jaksi zpochybňuje.Takže vy říkáte - já bych to neříkal, ale vy sami říkáte, a včera, že musíme připravit investice do energetiky. Já se jenom ptám tedy, co jste připravili za ten rok a půl?

Další oblast, kterou jste tam včera opět krásně otevřeli. Vytesat do kamene ty texty! Trh práce. Dobře poslouchejte prosím. "Aby Česká republika se mohla adekvátně rozvíjet a udrželi jsme krok s vyspělými státy, tak je důležité, abychom dokázali zajistit dostatek pracovníků na trhu práce, ať už kvalifikovaných, nebo nekvalifikovaných. Je potřeba efektivně a bezpečně dostat lidi na náš pracovní trh ze zahraničí a musíme udělat kroky, abychom urychlili příchod lidí ze zahraničí na náš pracovní trh." Radostněji k lepším zítřkům!

Prosím vás, kdo vám to píše, pane ministře? To fakt myslíte vážně? Stačí říct jedinou věc, co uděláte pro to, aby sem přišlo více lidí. Nic více, nic méně. Nechte si ty kudrlinky! To víme, že ten problém je v tom, že nemáme lidi. My jsme zvýšili kvótu Ukrajinců z 10 000 na 40 tisíc, a nebylo to vůbec jednoduché. Hádali jsme se tenkrát s ČSSD, s odboráři, ale protlačili jsme to tehdy za krvavých podmínek, musím říct, že nebylo mi z toho úplně dobře. My jsme dokonce museli minimální mzdu pro tyhlety pracovníky nastavit výše než naše. Paní ministryně financí si na to vzpomíná, jak jsme tenkrát museli ustupovat. Ale udělali jsme to. Zjednodušili jsme příchod, rozdělili jsme to na tři skupiny pracovníků a tak dál. Jenomže - a to je sebekritika vůči nám - nedostatečně. Prostě neudělalo se to ideálně, stejně to brzdí dneska všechny úřady, zejména Ministerstvo vnitra, Ministerstvo zahraničních věcí, přehazují si to jako horký brambor, firmy nadávají a bohužel nejde to zásadně rychleji. Je to o něco lepší, ale už jsme to nestihli. Já si to do dneška vyčítám, že jsme nebyli aktivnější a v tomto důraznější a že jsme ten příchod těch pracovníků nezlehčili těm firmám. Ale to je realita.

Vy jste měli ideální příležitost s tím začít něco dělat. Tak čiňte! Udělejte to! Řekněte, co uděláte na vnitru, co uděláte na zahraničních věcích, odkdy to bude, co konkrétně pro to uděláte, kdo to bude organizovat, kdo si to bere v té vládě na starost. To je to, co by mě docela zajímalo. A neříkám to ve zlém. Ale prosím vás, neříkejte nám tady, že musíme udělat kroky, abychom urychlili příchod lidí. To je fakt šílené.

A nakonec bonbonek. Sdělili jste tam, to je krásné: "Je třeba zlepšit využití umělé inteligence." To je fakt moudrost, skvělé. To je třeba, to máte pravdu. Myslím, že kdyby to umělá inteligence tady řídila, ten stát, tak by to dopadlo lépe. Ale víte, že jsme připravili strategii umělé inteligence? Ano. A víte, že jsme tu strategii měli rozpracovánu, že tam byly akční plány, že to byla naše vlajková loď, naše strategie Země pro budoucnost a tak dále? A víte, že jsme byli špička v této oblasti? A víte, že jdeme do kopru s tou umělou inteligencí, že ztrácíme za světem? Tady totiž kdo chvíli stál, stojí opodál. A to je otázka skutečně několika měsíců v té umělé inteligenci a budeme ztrácet. A určitě víte, pane premiére, protože jste člověk z akademického prostředí, že základem pro umělou inteligenci je kvalitní výzkum. Hrozně jsme se mu věnovali, dávali jsme do toho opravdu hodně.

A teď, pozor, vsuvka. Nepochybně víte, nebo si to prosím nastudujte, že podporujete více jak sto - dobře slyšíte - sto výzkumných center v České republice. To samo o sobě je šílené. Z mého pohledu třetina z nich je neproduktivních, neefektivních, je otázka, jestli budou mít nějakou budoucnost. Ale budiž. Podporujete sto výzkumných center. Jdou do toho desítky miliard korun. A víte, co se vám podařilo? Neskutečný majstrštyk - ani jedno z těch výzkumných center není pro umělou inteligenci. Ani jedno! Takže jedna z vlajkových lodí, naše vizitka, něco, co snad každý nepoliticky, neideologicky musí uznat, že je to, co máme podporovat a co dává smysl, notabene v něčem, v čem jsme byli velmi dobří a sklízeli jsme s tím úspěchy a respekt v celém světě, tak nemáme ani jedno výzkumné centrum pro oblast umělé inteligence. A vy řeknete, že je třeba zlepšit využití umělé inteligence. Prosím, už se probuďte!

Je třeba obratem začít připravovat hospodářskou strategii. Kdo si ji vezme na starost, je pochopitelně na vás. Z mého pohledu by to měl být ministr průmyslu, ale ten už balí kufry, jak jsem zaregistroval. Takže je třeba, aby si to vzal někdo, kdo tady přežije alespoň ten rok a půl, dva, možná ještě dva a půl roku. A je třeba, aby ta hospodářská strategie provázela koncepci průmyslovou, koncepci dopravní, vědeckou, školství, zemědělství. Mimo jiné na celou řadu z těchto oblastí máte už strategie ještě námi připravené, anebo i vy jste připravovali, a ne špatné, řeknu třeba školství 2030, a tak dále. Toto je třeba provázat s výhledem veřejných financí, jinak to nejde. Vy si musíte říct, jaká bude zadluženost. Musíme si říct prostě, jaký bude strukturální schodek a tak dále. Jak se bude snižovat. To je všechno na vás. Vy si ty parametry určujete. My můžeme oponovat, ale je na vás, jak si to nastavíte. Ale máte ideální možnost tak učinit. My jsme to tak jednoduché neměli. My jsme byli v menšinové vládě a museli jsme opravdu s čepicí v ruce obcházet kdekoho, aby nám k tomu dal pouvoir. Vy dneska máte ten luxus, že máte stodevítku, nebo stoosmičku, a bez problémů si to můžete prosadit. Přesto jste to neudělali. A na to je třeba teprve navázat ten investiční plán, který tady v rámci toho výběru (výboru?), či jak se to jmenuje, jaksi krkolomně se pokoušíte představovat.

My jsme měli naši strategii, měli jsme Zemi pro budoucnost a měli jsme investiční plán. A vy jste to mohli aktualizovat, mohli jste říct: tohleto se nám tam nelíbí, tohle jste mohli zlepšit, tohle jste mohli udělat tak či onak. Bral bych to všechno. Vy jste strčili obojí do šuplíku a vytvořili jste si výbor. Tak. Takže v současné době nemáte ani strategii, nemáte peníze na ty investice, ale chcete vytvářet strategické investice. Tak to fakt nevymyslíš! Prosím, ale hlavně už začněte něco dělat, protože tohle jsou opravdu jenom prázdné funkcionářské fráze. A vzhledem k tomu, že to zaznělo včera, tak jsem považoval za správné to dnes otevřít. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. A nyní s přednostním právem je na radě pan předseda Okamura. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já tady využiji možnosti vystoupit před zahájením toho třetího čtení návrhu Fialovy vlády, kterým chcete okrást současné i budoucí důchodce o důchody a o ty valorizace, protože prostě podle našeho názoru tady máme důležitá témata, která je potřeba naopak projednat, a je potřeba naopak zamítnout a odmítnout ten váš návrh ohledně těch důchodů.

Podívejte se, jaká je teď situace za uplynulý týden. Premiér Petr Fiala se tady veřejně chlubil, a zcela nepatřičně a absolutně bych řekl nekompetentně, snížením inflace. Přitom situace je taková, nejenom že vláda naopak podporuje inflaci, ale i to zdražování nadále pokračuje. Takže já vůbec nechápu, jak vůbec o tom může mluvit, jak vůbec může premiér Fiala hovořit o něčem, že snad vláda něco řešila nebo že je nějaký pozitivní stav. Chlubí se úplně nesmyslně a tahleta jeho slova, kdy v České republice je inflace za minulý měsíc, v červnu 9,7 %, to znamená, jednou tak vysoká, než je vůbec v Evropské unii, tak to opravdu na chlubení není. Já myslím, že je to úplné selhání. Rád bych tady dodal, že nejnižší inflaci v Evropě, protože Evropská unie nerovná se Evropa, tak má Švýcarsko a Lichtenštejnsko, je to 1,7 %, a to jsou země, které nemají euro. To je potřeba si jenom zdůraznit. To tady jenom dodávám.

Ale pojďme k té inflaci, protože na základě nejnovějších údajů Českého statistického úřadu, já nevím, kdo to panu premïérovi vždycky vysvětluje, protože mu to vysvětluje úplně nějak špatně, nebo spíš, jak tak známe pana premiéra, ten si to vždycky nějak vylže a upraví podle svého, tak dle těchto údajů Českého statistického úřadu je naopak evidentní, že v České republice i nadále inflace roste, pouze se mírně zpomalil její růst, což je dáno zejména vysokou loňskou srovnávací základnou, kdy inflace stoupala enormně rychle a výrazně.

Není pravdou, a všichni občané to vidí na svých peněženkách, není pravdou, že zboží a služby v České republice zlevňují. Jak jsem říkal, tak ta meziroční míra růstu inflace činila v červnu 9,7 %, což je stále jeden z nejhorších výsledků v rámci všech evropských zemí. Takže já opravdu se tady musím důrazně ohradit proti těm nepravdivým informacím, které tady znovu a znovu a opakovaně prostě celé měsíce, v podstatě po celou dobu, co tady je vláda Petra Fialy, říká premiér Fiala, kdy on vlastně inflaci, která je 10 %, tak si to vykládá tím, že se snad něco zlevňuje nebo něco takhle podobně. Je to úplný nesmysl.

Naopak dle dat Českého statistického úřadu Fialova vláda úplně selhala a selhává, protože ceny mnoha druhů zboží i služeb dokonce rostou i meziměsíčně, nejenom meziročně. Takže když se třeba podívám konkrétně, máme teď léto, tak zdražení dovolených o 8,7 %, a to dokonce meziměsíčně, růst ceny zeleniny o 5,1 %, růst ceny brambor - dokonce zdražení o 22,1 %. Já nevím, pan premiér asi nechodí nakupovat, nebo asi mu tam, jak jsme se dočetli, tak na ministerstvech a na úřadech, tak tam utrácejí desítky milionů korun, jsme se dozvěděli teď veřejně, už to tady probíhalo, utrácíte desítky milionů korun z veřejných peněz za catering, za luxusní občerstvení, prostě donáší vám to tam na ministerstva. Tak vůbec asi nevíte, co stojí základní potraviny v České republice. Jinak by to tady pan premiér prostě nemohl tvrdit.

Samozřejmě co se týče meziročního srovnání, když se vrátím k tomu meziročnímu srovnání, tak ceny zemního plynu stouply za Fialovy vlády o 39,8 %, ceny tuhých paliv o 35,2 %, ceny vodného o 16,3 %, ceny stočného o 26,9 %, ceny elektřiny, ve které jsme přitom ve výrobě soběstační, tak stouply o 24,6 % a ceny tepla a teplé vody o 40,7 %. V oblasti potravin se meziročně zvýšily ceny vajec o 28,8 %, ceny zeleniny se zvýšily o 28,2 % a ceny cukru dokonce o 50,3 %.

Takže já vůbec nechápu, jak pan premiér tohleto tady může vykládat. Myslím, že všichni občané vidí, jaká je realita. Chtěl bych vyzvat skutečně premiéra Petra Fialu a vůbec Fialovu vládu, aby přestala, takhle bych řekl, úplně neuvěřitelně jakoby balamutit občany, ať konečně začnou pracovat a tuhletu drahotu řeší. Občané už přezdívají téhleté drahotě, už to má přezdívku, říká se tomu Fialova drahota. Vaše vláda získává prostě další a další přezdívky. Premiéru Fialovi říkají ukrajinský premiér. Fialově vládě říkají ukrajinská vláda, ne česká vláda. Té drahotě říkají Fialova drahota.

Prostě jsou to fakta a je to prostě realita. A tyhlety údaje, které jsem tady sdělil, tak to jsou ty skutečně podstatné a vypovídající oficiální údaje o růstu cen v České republice, protože se dotýkají nezastupitelného zboží a služeb denní potřeby, které mají přímý vliv na klesající životní úroveň českých občanů. To je potřeba si tady prostě říct. A mě by opravdu zajímalo, co tedy vláda skutečně udělá s tou drahotou. Protože jak víme, tak ceny energií... to vůbec není, jak vy se vymlouváte, kvůli Ukrajině, kvůli konfliktu na Ukrajině. Protože jak víte, tak i meziroční růst cen plynu a elektřiny má Česká republika v podstatě nejvyšší v Evropě a naopak okolní země typu Polsko, Slovensko a Maďarsko, ty patří, co se týče růstu cen energií, naopak jsou pod evropským průměrem. Dokonce Maďarsko u plynu je země, která má nejnižší nárůst ceny plynu vůbec v celé Evropě, samozřejmě díky té bilaterální smlouvě, kterou oni mají s Ruskem. Ale v podstatě takový je stav.

Takže já absolutně nechápu, respektive já to chápu, protože premiéra Fialu znám, že premiér Fiala se tady chlubí nějakým snížením inflace, přitom inflace je tady vysoká. Chápal bych, kdyby se inflace tady pohybovala na úrovni Švýcarska 1,7 %. Ale vykládat jako pozitivum 10% inflaci, to je neuvěřitelná - já nevím, jak už to nazvat. To je prostě výsměch občanům úplně do obličeje. A to jsem tady prostě musel okomentovat, aby Fialova vláda místo tohohletoho věčného obelhávání lidí začala skutečně pracovat.

Zároveň jsme všichni přece viděli minulý týden, respektive předminulý týden, že za Fialovy vlády vzrostlo zadlužení českého státu, vlastně zlomilo, překonalo tu magickou hranici 3 bilionů korun. To je úplně astronomická záležitost. Je to 3,099 bilionu korun. Taková je realita. A opravdu bych chtěl tímto vyzvat Fialovu vládu, a už vás tady vyzývám po celou dobu, abyste s tím začali něco dělat. Ale to je samozřejmě marné, tyto výzvy. Takže byste měli prostě odstoupit!

A to ani nemluvím o tom, jaký je teď pokles reálných mezd. Pokles reálných mezd v České republice je o 7,5 %, což je nejvyšší pokles reálných mezd v rámci zemí sdružených v OECD, což jsou v podstatě země, které jsou v OECD, to jsou všechny rozvinutější země, v podstatě jsou tam sdružené. Takže tady prostě prokazatelně, zcela prokazatelně, zcela objektivně se tady po celou dobu vládnutí, co tady Fialova vláda vládne, ten rok a půl, tak jste uvrhli Českou republiku úplně do nejhorších čísel, která jsou i ve srovnání s ostatními zeměmi.

Samozřejmě teď jsme byli svědky i dalších aktuálních průzkumů, kdy z průzkumu pro Mladou frontu DNES vyplynulo, že už 55 % zaměstnanců má problémy vyjít s příjmy. Samozřejmě já už jsem to komentoval. A to je velmi závažná věc. Tady s poslanci Fialovy vládní pětikoalice tato informace ani nehne. Ale já si myslím, že je potřeba o tomhletom mluvit, protože v okamžiku, kdy sáhnete, a už jste sáhli, na důchodce, už jste sáhli na zdravotně postižené občany, teď v tom vašem návrhu zákona, v tom konsolidačním balíčku v uvozovkách, on ten balíček není konsolidační, že jo, to je okrádací balíček, tak vy tam tvrdě trestáte i pracující rodiny s dětmi.

A teď je skutečně ta situace, kdy lidé v produktivním věku, to znamená ti, kteří tvoří HDP České republiky a chodí do práce, platí odvody státu a podobně ze svých mezd, tak vy jste to teď dostali do situace, že 55 % zaměstnanců má problémy vyjít s příjmy, to znamená ti lidé, na kterých stojí v podstatě ekonomika České republiky, tak vy je uvrháváte do chudoby, že nemůžou vyjít ze svých mezd. A to si myslím, že je opravdu úplně fatální situace. Problém roste. A když jsem si četl tuhletu analýzu, tak situace je taková, že lidé, kteří chodí do práce, že se tedy neuživí, že vlastně přes polovina lidí má problém vyjít s příjmy a značná část z nich už musí sahat na své v podstatě poslední úspory v tom smyslu, že už musí z úspor platit i nutné denní výdaje, které potřebují nutně k přežití, takže jsou to v podstatě základní výdaje typu elektřina, plyn, potraviny, bydlení a tak dále. To znamená, ta situace je opravdu vážná. A v této souvislosti tady prostě otvírám tu diskusi a měli by se k tomu vládní představitelé určitě vyjádřit, co s tím vlastně chtějí dělat. Protože s tím neděláte rok a půl vůbec nic. Ale vy skutečně uvrháváte Českou republiku do zcela neřešitelných problémů.

A tady bych chtěl znovu zdůraznit a nastavit zrcadlo k tomu, jak jste si letos prohlasovali tady ve Sněmovně zvýšení platů politiků. Vy jste si sami sobě prohlasovali zvýšení platů politiků. To je neuvěřitelné. SPD hlasovalo proti. Já jsem tady dával ten návrh naopak na zamrazení platů politiků na celé volební období, to jste mi tady zamítli. Poslanců SPD je jenom dvacet. Vy máte tady většinu. Ale prostě kdybyste aspoň nechrochtali u těch korýtek takhle hlasitě. Ale vy na jednu stranu si sami přidáte, a jak víme, tak na catering na ministerstvech dáváte desítky milionů korun na luxusní občerstvení, ale lidi sdíráte z kůže. A před tím opravdu varuji, protože je to opravdu velký problém.

Tady bych rád ještě zmínil další novinku, která teď proběhla i veřejným prostorem, a je to další důkaz toho, že Fialova vláda stahuje čím dál více občanů do bídy, protože naši občané šetří a nakupují mnohem méně než v předchozích letech.

Takže to má samozřejmě dva aspekty. První je ten, že klesají tržby, tím pádem klesají samozřejmě i příjmy státu z DPH a z dalších odvodů. Klesá to v tom smyslu, že by to mohlo být vyšší, a český stát přichází o peníze kvůli téhleté řekl bych nekompetentní politice. No a za druhé samozřejmě je z toho evidentní, že lidé se opravdu dostávají do nouze, protože maloobchodní tržby v České republice klesají již 13 měsíců v řadě. To znamená, přesně to kopíruje - Fialova vláda nastoupila a pak samozřejmě to dostalo tento trend. A v květnu činil pokles maloobchodních tržeb 6,1 %, ale v dubnu už ten pokles je 8,4 %. A opět to vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Lidé šetří a nakupují mnohem méně než předchozích letech.

A tady skutečně se chci se zastavit u několika čísel, protože téměř 60 % našich občanů omezilo nákupy potravin, včetně příslušníků takzvané střední příjmové třídy. To znamená, vy v podstatě už tím vaším přístupem, tou vaší nekompetentností, řekl bych diletantismem, v podstatě zasahujete střední třídu, což jsou ale nositelé té ekonomiky, toho, aby česká ekonomika nějakým způsobem fungovala. Takže vlastně i ta střední třída už v podstatě musí šetřit i na nákupech potravin a o těch chudších lidech, o té nižší střední třídě, o tom už jsem hovořil, o tom hovořím často, že ti lidé jsou opravdu v nouzi, mnoho z nich, milion lidí na nebo pod hranicí chudoby, to už jsou statistiky dokonce půl roku staré, a ten problém se samozřejmě zvětšuje. Ale to, že 60 % našich občanů omezilo nákupy potravin, tak to samozřejmě už totálně zasahuje střední třídu.

A když se na to podíváme konkrétněji, na průzkum toho portálu akcniceny.cz pro Mladou frontu DNES, tak tento pokles je nejpatrnější u zeleniny, kterou nakupuje dokonce o 59 % občanů méně než vloni. Co se týče masa, tak oproti loňsku omezilo 57 % občanů. Takže to samozřejmě jsou velmi důležitá čísla. Já nevím, jak to chce řešit. Teď je tady nový ministr zemědělství za KDU-ČSL pan Výborný, který se ale zemědělství nikdy nevěnoval v životě, tak já si myslím, že právě ty ceny potravin, že to je to téma. Že v Polsku mají levnější potraviny, já už tady na to upozorňuju od loňského jara. SPD tady navrhovalo opakovaně, aby se na vybrané základní potraviny snížilo DPH na nulu, ale Fialova vláda s tím prostě absolutně nic nedělá. Přitom zásadní příčinou tohoto stavu je dlouhotrvající inflace neboli drahota, v jejímž důsledku rychle a rapidně klesá kupní síla českých domácností.

Fialova vláda proti inflaci nebojuje. Naopak těmi opatřeními, která chystáte a která už i provádíte, tak naopak k inflaci výrazně přispíváte. Musím říct, že skutečně i z těchhle údajů, které tady říkám, a jsou to prostě objektivní údaje, je to Český statický úřad a tak dále, tak v podstatě ta situace již překračuje kritickou mez a miliony lidí jsou nuceny používat své tenčící se úspory k placení povinných měsíčních výdajů. A tady skutečně musím zdůraznit, že ten stav, kdy poctivě pracujícím lidem nestačí mzda či plat k důstojnému životu a musí omezovat už i dokonce spotřebu potravin, to je prostě úplně neudržitelný stav a je v rozvinuté společnosti neakceptovatelný. Každý si asi tu rozvinutou společnost představujeme trošku jinak. Já si myslím, že to, jak to vidí SPD, tak my chceme směřovat Českou republiku k těm nejvyspělejším zemím světa, ať je to Švýcarsko, ať je to Japonsko, ať jsou to tyhlety úplně nejvyspělejší země světa, ale Fialova vláda nás směřuje úplně opačným směrem.

Takže v podstatě vaše vláda už dneska páchá na občanech České republiky doslova nevratné škody. A to je potřeba si zdůraznit, protože když jste nastupovali, tak šlo ještě něco zvrátit. Hnutí SPD, jak opakovaně říkám, máme ambici být v příští vládě, chceme být v příští vládě, a samozřejmě všechna ta škodlivá opatření, která přijímá Fialova vláda, chceme zrušit. Ale teď to, co už předvádíte, tak už jsou to nevratné škody a to je opravdu velkou hrozbou. A to ani nemluvím o těch úvěrech, které si berete z Evropy se splatností desítky let, kdy prostě po vás potopa. Je to styl - po nás potopa. A to je opravdu úplně příšerné.

Mimochodem v této souvislosti, když už jsem teda začal mluvit o Evropské unii, tak samozřejmě jak už jsem tady říkal minulý týden, občané to vidí a podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění, CVVM, většina českých občanů nedůvěřuje Evropské unii. Evropské unii dnes už důvěřuje pouze 46 % českých občanů, a dokonce co se týče těch institucí Evropské unie, to znamená Evropská komise a Evropský parlament, tak jim důvěřuje už jenom něco málo přes 30 % občanů. To znamená, většina českých občanů už vidí, že Evropská unie selhala, selhává, nedůvěřuje jí, ale vy prostě pořád, pořád tady prosazujete tuhletu politiku, které prostě většina občanů České republiky už nevěří.

Tady bych odbočil a jenom bych zdůraznil, že hnutí SPD je jedinou stranou v parlamentu, která prosazuje referendum, včetně možnosti referenda jak o těch cizích základnách v České republice, které tady prosazuje Fialova vládní koalice společně s hnutím ANO. SPD je jedinou stranou, která je proti přítomnosti amerických vojsk a cizím základnám v České republice. My tady nechceme dlouhodobě žádné cizí vojáky ani z východu, ani ze západu, to je pro nás nepřijatelné, takže jsme proti. Ale my jsme tady osamocení, jsme tady opoziční strana 20 proti 180, je tady 200 poslanců, takže takový je stav.

Co se týče těch výdajů, řekl bych nehorázného vydávání peněz daňových poplatníků, tak mě zaujala ta informace ohledně té pražské tramvaje, kterou nechali politici Fialovy vládní pětikoalice, tedy ODS, TOP 09, STAN, Pirátů a KDU-ČSL, polepit ukrajinským polepem, ukrajinskými barvami a ukrajinským polepem. A my s tím samozřejmě nesouhlasíme, aby se tímto způsobem vynakládaly veřejné peníze. A jak víme, tak Dopravní podnik hlavního města Prahy už zveřejnil, kolik to stálo. Takže polep té tramvaje stál 243 282,60 koruny. To znamená 250 000. Čtvrt milionu korun na polep tramvaje ukrajinskou barvou máte, ale tady občany sdíráte z kůže.

A to nejsou jediné tyto výdaje. Už jsem tady mluvil o tom, že jste si vytvořili tři ministry navíc, vytvořili jste si tady sekretariáty navíc, rekordní počet politických náměstků. Já jsem se musel zasmát, slyšel jsem nějakou argumentaci exponentů Fialovy vlády, že přece těch náměstků politických - prý to není nic špatného, přes 40 politických náměstků, úplně rekordní počet politických trafikantů a politických kamarádíčků jste ukotvili na ministerstvech, každý stojí statisíce měsíčně. Těch náměstků je prý víc, protože za minulé vlády byli také odborní náměstci a ti nyní nejsou. Tak zapomněli jste dodat, že ti odborní náměstci jsou dneska vrchními řediteli na ministerstvech a podobně, takže v podstatě se jim dala jiná funkce, takže samozřejmě se jedná o nárůst. A to, že za vaší vlády narůstá počet úředníků, to přece víme úplně všichni, o tom už se mluvilo často, všichni to vědí, to je taky objektivní fakt. Takže skutečně za vaší vlády tady bují trafiky pro vaše spolustraníky, rozdáváte je úplně plnými hrstmi z veřejných peněz, no a teď samozřejmě utrácíte všemožně za takovéhle záležitosti a zároveň tady navrhujete plošné zvýšení daní všem českým občanům.

Já se ještě vrátím k té návštěvě ukrajinského prezidenta Zelenského, ale chci mluvit o tom výdaji, jak Fialova vláda, jste mu dali to české vládní letadlo na cestování sem tam po Evropě. Protože jsem minulý týden nedostal odpověď na otázku, kolik to stálo, a já si myslím, že je do toho potřeba, do té částky, započítat i ty gripeny i prostě tu pohotovost, co tady měli vojáci, policisté a tak dále, takže ta částka bude samozřejmě v desítkách milionů korun minimálně, protože jsem nedostal odpověď, tak jsem chtěl tady jenom vám oznámit, že jsem v pondělí podal tím pádem písemnou interpelaci s tímto dotazem a podal jsem ji jak na premiéra Petra Fialu, tak na ministryni obrany Janu Černochovou. To znamená, musíte mi do 30 dnů odpovědět. A protože tady paní ministryně Černochová zrovna sedí, tak bych vás chtěl i tímto požádat, abyste mi skutečně odpověděla konkrétně, kolik stály ty celkové náklady na ten let, včetně toho všeho, co bylo kolem, jak jsem tady o tom hovořil. Kdybyste měla problém to nějakým způsobem spočítat dohromady - to nemyslím osobně, ale to, že tam bylo těch doprovodných nákladů velké množství, jak už jsem to tady zmiňoval, tak budu rád i za tu odpověď.

Takhle to dělali v minulém volebním období ministři, když jsem se jich ptal, tak za mnou přišli a řekli, zpracováváme to, tak jestli se můžeme domluvit, takhle mě oslovovali, že to bude třeba trvat o týden déle, abych o tom nemusel tady prostě zbytečně hovořit. Takže uvítám i klidně i tuhletu informaci, když na tom budete pracovat a třeba když to bude o pár dní později, tak samozřejmě hlavně ať to je správně. Samozřejmě nerad bych dostal informaci, kterou víme, že třeba musí vládní letka nalétat nějaké hodiny a tak podobně. To není ta informace, kterou žádám. Já žádám informaci, kolik to stálo. Takže to už tady říkám za přítomnosti paní ministryně předem, aby ta odpověď nebyla tímto stylem, protože opravdu není potřeba dělat z občanů hlupáky.

Občané na tu odpověď čekají. A když jsem tuhletu svoji žádost zveřejnil, když jsem o tom tady mluvil ve Sněmovně, tak se každý z vás může kouknout na mé sociální sítě. Už jenom to video, kde jsem právě vyzval Fialovu vládu, aby ty náklady vyčíslila, tak má dohromady přes půl milionu přehrání na mých sociálních sítí. Má to mezi půl milionem a čtvrt milionem přehrání, což si myslím, že vzhledem k tomu, že Česká republika má 10 milionů obyvatel, tak že to evidentně občany zajímá, má to rekordní počet lajků, má to rekordní počet i těch takzvaných srdíček, podle toho, jaká je to síť. To znamená, občany to skutečně mimořádně zajímá, mimořádně je to zajímá. Tento příspěvek s tou výzvou byl jeden z mých dvou nejúspěšnějších příspěvku z minulého týdne. Úspěšný rovná se přehrání půl milionu cca na mých sítích. Tím druhým byla ta výzva, kdy já jsem tady vyzval předsedkyni Sněmovny, aby sundala už tu vlajku Evropské unie a tu ukrajinskou vlajku z parlamentu, což také občané velmi kvitovali, i vzhledem k tomu, že samozřejmě většina z nich nevěří Evropské unii a jsme v České republice. Takže to samozřejmě mělo ty ohlasy, které jsem očekával, protože to vidí řada občanů stejně, jako to vidíme my v SPD.

Jenom k té interpelaci. Jsem rád, že je tady paní ministryně Černochová, tady vedle mě opodál sedí, takže bych vás poprosil skutečně o jasnou exaktní odpověď, ať se nemusím vyptávat tady znova, ať to není typu odpovědi, že je to v utajení. To žádné utajení není, jsou to veřejné peníze. Žádná bezpečnost ohrožená už také není, protože ukrajinský prezident už tady není. Prostě nás zajímají ta čísla, kolik to stálo, abych to mohl samozřejmě sdělit veřejnosti, protože občané mi masové píšou, že na tu informaci čekají, kolik to vlastně tedy přesně stálo.

Je to jako s tou tramvají, s tím ukrajinským polepem té tramvaje v Praze. Také jsme se na to ptali. A potom dopravní podnik to zveřejnil na základě zákona 106 o přístupu k informacím a je to ten čtvrt milionu. A občané už si to vyhodnotí, občané samozřejmě jsou rozhořčení, minimálně ti občané, kteří mají podobné názory, jako má SPD, a samozřejmě se jim to vůbec nelíbí. Takže to tak prostě je. Ale je to vaše rozhodnutí a vy si to samozřejmě musíte politicky obhájit. My samozřejmě s těmito výdaji nesouhlasíme.

V pondělí jsem tu interpelaci podal písemně, na odpověď je 30 dnů, takže očekávám opravdu velmi konkrétní odpověď. Jenom ještě zdůrazním, když už tady je zároveň paní ministryně, že i od našich voličů, kteří jsou v armádě, kteří jsou u policie, tak mám informace, že měli třeba plánované dovolené a kvůli té návštěvě nemohli čerpat dovolenou, museli být v práci. Zahrňte prosím do těch výdajů i tyhlety výdaje na tu infrastrukturu, to znamená i na ty lidi, kteří prostě pracovali, byli v práci a tak dále. Skutečně ty výdaje byly monstrózní, to myslím, že je z toho úplně zřejmé. Ale teď je potřeba samozřejmě, abychom se dozvěděli tu částku a tu částku aby se dozvěděli občané hlavně, protože to jsou jejich peníze. Jsou to jejich peníze. A doufám, že to nebudete zatajovat nějakou nekonkrétní odpovědí. To by se nám opravdu nelíbilo a musel bych se tady na to ptát opakovaně znovu a znovu samozřejmě. Já se s nějakou nekonkrétní odpovědí, předem říkám, neuspokojím, proto vyzývám k tomu, aby ta odpověď byla zcela jasná, aby to byla jedna odpověď, a tím abych občanům mohl podat tu informaci, které prokazatelně obrovské množství občanů zajímá. Zajímá je. Takže to je jedna věc.

Když se teď dívám na tabuli, co je dnes na programu, já to samozřejmě vím, tak je to ten návrh Fialovy vlády na okradení současných a budoucích důchodců o ty důchody. Tak já si myslím, že jsou tady další prostě důležitá témata. My samozřejmě s tím okradením nesouhlasíme a budeme hlasovat proti. Ostatně už jsme dali i návrh na zamítnutí. A ještě v té rozpravě naše poslankyně SPD Šafránková podá také návrh na vrácení do druhého čtení.

Ale tady to, co mě zajímá, je, jak se to tedy vyvíjí s tím migračním paktem EU. Protože my jsme vás tady opakovaně vyzývali, aby se Fialova vláda přidala k postoji Polska a Maďarska. To je ten postoj, kdy oni odmítli, odmítli migrační pakt EU. Slováci se alespoň zdrželi. Takže jediná země z Vé čtyřky, která vlastně podrazila všechny naše partnery ve Vé čtyřce, vy jste je podrazili, tak je Fialova vláda, která poklonkuje servilně... to, že lezete do zadku, do Bruselu lezete, a v podstatě vy tady podrazíte i region střední Evropy. A my jsme vás opakovaně vyzývali, abyste se postavili za Polsko a Maďarsko, a vy jste to neudělali. Vy jste o nás bez nás, jste odsouhlasili migrační pakt EU. V prvé řadě to udělal s mandátem vlády ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan, který nám tady chce nastěhovat africké a islámské migranty, úplně neuvěřitelná věc. Ten migrační pakt EU obsahuje i kvóty na migranty. Přímo Maďaři na to upozornili na tom jednání. A v podstatě vy jste tady o nás bez nás rozhodli o tom, že buď bude Česká republika přijímat africké a islámské migranty, anebo bude Česká republika, neboli občané České republiky ze svých daní platit vysoké výpalné, jinak to nazvat nemůžu, ve výši 20 000 eur, v přepočtu cca 500 000 korun, půl milionu korun za každého odmítnutého migranta, což je úplně neuvěřitelné. To znamená, že skutečně hrozí to, že se budou platit miliardy korun výpalného, budeme platit zemím, které přijímají tyhlety nelegální migranty, nepřizpůsobivé nelegální migranty - je to otřes! - anebo je prostě budeme muset přijímat.

Takže tady znova zdůrazním, že SPD chce být ve vládě. A takováto a další rozhodnutí Fialovy vlády samozřejmě zrušíme, postavíme se tomu. Tady bych jenom připomněl, že polský premiér Morawiecki už sdělil, že Polsko chce vyhlásit na to téma referendum. A je to přesně to, co tady říká celou dobu SPD. Referendum. Referendum o těchto věcech, protože já jsem přesvědčen o tom, že s tím většina občanů České republiky nesouhlasí.

Takže tím migračním paktem EU vy chcete skutečně zničit Českou republiku, zničit nás úplně. Už dneska, jak víme podle statistik, je každý desátý člověk, který žije legálně v České republice, cizinec. V těch velkých městech typu Praha je samozřejmě ten poměr ještě vyšší. Takže občané už si velmi stěžují na to, že se v mnoha místech, například v MHD a podobně, už necítí ani jako v České republice. Také jiný kraj, jiný mrav, že jo. Takže ono to soužití není v žádném případě ideální.

Teď samozřejmě ty problémy s těmi migranty, jak je léto, tak to znovu a znovu eskaluje. Když se podíváte v Německu třeba na ta koupaliště, tak už plavčíci posílají otevřený dopis - tam už se některá koupaliště zavírají z bezpečnostních důvodů - a žádají, ať se to buď zavře, anebo ať je tam prostě neustálý policejní dohled na těch koupalištích. Taková je prostě už dneska situace. Ta situace samozřejmě pokračuje celou dobu, eskaluje to od toho roku 2015.

Já už jsem upozorňoval v roce 2013 na migraci. Upozorňoval jsem tady na to jediný. Právě tihleti politici, kteří jsou ve Fialově vládní koalici a tak podobně, spolu s některými novináři, ze mě dělali nějakého, že straším a že je to nějaká xenofobie a nějaký rasismus. Prostě plácali tyhlety úplně nekompetentní nesmysly, jenom že se snažili poštvat prostě veřejnost proti mně, přestože jsem říkal pravdu. Už deset let na to jako jediný upozorňuji. Říkal jsem pravdu a za tou pravdou jsem si stál, neuhnul jsem a stojím si přesně za těmi slovy. Přes ty neustálé výhrůžky, přes ty osobní ataky na moji osobu se ukázalo, že jsem měl pravdu. Já jsem neuhnul nikdy z cesty a prostě přesně říkám ty samé věci a neměním názory, kam vítr, tam plášť. Takže je potřeba o tomhletom hovořit.

Problém je, že tihleti afričtí a islámští migranti nejsou nějaká lednička nebo pračka, kterou když se nám nehodí, tak vyhodíme někam na ulici a pak na smetiště. Problém je, že jsou to samozřejmě lidi, kterých se tím pádem už nezbavíme. To je ten problém. To znamená, že ukazovat na Německo s tím, že to u nás není ještě jako tam, je nesmysl, protože v Německu už to nevyřeší, už se jich nezbaví nikdy. Ale my tady ještě můžeme zachránit ten sociální smír a tu bezpečnost tím, že sem nebudeme brát nikoho takového. Já za SPD říkám jasně, že tady nechci žádné tyhlety africké a muslimské nelegální migranty, žádné takové tady prostě nechci. Říkám to na rovinu. A útočte si na mě, jak chcete. Je to prostě tak, že já chci bezpečnou Českou republiku, kde přesně víme, kdo tady s námi žije. Chci se pohybovat mezi přizpůsobivými lidmi, nikoliv mezi nepřizpůsobivými lidmi.

Takže to, co tady předvádí Fialova vláda, je opravdu otřes! Vy normálně ničíte Českou republiku úplně v přímém přenosu tím, že jste tady odsouhlasili ten migrační pakt EU.

Také mě zaujala samozřejmě další aktuální čísla, když jsem sledoval a dělal jsem si monitoring, co třeba teď psal známý rakouský deník Die Presse. To bylo zajímavé, jak oni psali o tom, kolik je stojí ti migranti, které si tam vzali. No a polovina všech Syřanů, kteří tam pobývají, a třetina Afghánců pobírají sociální dávky. To znamená, jsou nepřizpůsobiví, je to jenom přítěž. Je opravdu potřeba tohleto odmítnout a zabránit tomu.

Byl tam zajímavý ten citát ředitele vídeňského úřadu práce - teď jsem si tady nepoznamenal jeho jméno, ale četl jsem to minulý týden a určitě si to můžete dohledat - který na rovinu řekl, že ti lidé jsou totiž většinou negramotní. To znamená, oni jsou nezaměstnatelní, protože jsou negramotní. Takže i kdyby pracovat chtěli - což do značné míry nechtějí samozřejmě, oni chtějí sosat dávky, jsou to typičtí nepřizpůsobiví lidé, což vidíme i v západní Evropě, vidíme to všude - tak tam je problém, že oni jsou negramotní. Nejsou to žádní učitelé a doktoři, jak se nám tady snažili tihleti probruselští aktivisté, ti takzvaní sluníčkáři, ty tady reprezentuje právě Fialova vládní pětikoalice, jak se nám snažili tady namluvit. V rámci toho jste pořád na mě útočili, že straším a takhle. Prostě lhali jste v přímém přenosu, včetně mnoha novinářů. Ne všech, pravda, všichni nejsou stejní, rozhodně nebudu všechny házet do jednoho pytle. Znám spoustu slušných a seriózních novinářů. Ale ten rok 2015 to bylo úplně neuvěřitelné.

Ukázalo se, že SPD má prostě pravdu. SPD vzniklo v roce 2015. Já už jsem to říkal i z dřívějška, samozřejmě už z doby, kdy jsem byl senátorem. Takže jsem tady na to upozorňoval a žádné strašení to nebylo. Je to tak. Je to tak a je to tak! No, podívejte se, jak to vypadá ve Franci. To znamená, my to tady opravdu nechceme. A znovu říkám, a říkám to na rovinu, že tady nechci žádné takovéto nepřizpůsobivé africké a islámské migranty. Říkám na rovinu "ne!" šíření islámu v České republice. Myslete si o tom, co chcete. Nechci tady žádné mešity, nechci tady nic takového. My jsme tady Česká republika a nechci tady žádné problémy. To, co vidíme v Německu, kde už tam ti muezzini prostě svolávají na mši a je to slyšet, tam to bylo tuším v Kolíně nad Rýnem, prostě přes celé město, to je opravdu děsivá situace. To je děsivá situace! Když to otočím, kdybych si chtěl postavit v Saúdské Arábii křesťanský kostel, tak si myslím, že by trvalo asi chvilku, než přilétne na mě kámen. Nebo kdybych si chtěl dát na ulici pivo nebo se tam projít v plavkách.

To znamená, oni se nám nepřizpůsobí. My u nich se nemůžeme chovat podle naší kultury, ale jim tady kvůli politikům, jako jste vy, necháváte úplné eldorádo. To prostě není vyvážený přístup a je to velmi nebezpečný přístup. Takže tohle je ta migrace. Já to prostě považuji za ohrožení České republiky, ohrožení Evropy. Samozřejmě je potřeba tomu zabránit všemi možnými prostředky, všemi demokratickými prostředky. Je potřeba změnit i zákony, i proti Evropské unii, proti odporu některých těchto politiků Fialovy vládní pětikoalice. Je potřeba upravit zákony tak, aby se tady nikdy nedělo to, co se děje v západní Evropě. Nikdy se to tady nesmí stát. Ale Fialova vláda bohužel odsouhlasila, hlasovali pro migrační pakt EU, kdy nám sem chce Evropská unie nalifrovat nepřizpůsobivé migranty z Afriky a z různých islámských zemí, kteří tady budou samozřejmě obtěžovat, parazitovat a budou jenom přítěží a bude nám tady stoupat kriminalita. To znamená, já to prostě opravdu nechci, aby se musely ženy bát chodit venku, aby se musely bát mít prostě krátkou sukni.

Já myslím, že už dneska ta bezpečnostní situace je v tomto ohledu neúnosná. Podívejte se do metra, jak si všichni chrání kabelky, jak si chrání své věci, aby je neokradl nějaký kapsář. To je situace teď v České republice. Je to výsledek dosavadních vlád i současné vlády. Už jsem na to upozorňoval asi před měsícem, že za Fialovy vlády prudce stoupá kriminalita v České republice. Už jsem vyzýval, je to asi měsíc, jsou to normálně oficiální čísla policie, že je tady nárůst trestných činů. Ptal jsem se ministra vnitra, co s tím chce dělat. Neodpověděl. On nechce dělat nic. On neodpověděl, jaké má řešení. Odpověděl ještě tedy velmi přihlouple, což tedy už je úplně neuvěřitelná arogance, že prý to meziroční srovnání vychází z roku, kdy byl covid, takže tam byla nižší kriminalita a teď se přirozeně zvýšila.

O čem to mluví? Ambicí jakékoliv vlády a ministra vnitra by snad mělo být, aby tady byla co nejnižší kriminalita, aby kriminalita měla sestupnou tendenci. On to ještě obhajuje. On to ministr vnitra Vít Rakušan ještě obhajuje a říká, že to je v pořádku, jinými slovy, že tady prudce stoupá kriminalita, stoupá i počet vražd, násilná kriminalita. Já jsem vám to tady všechno vyjmenovával před měsícem a taky jsem se nedočkal od vlády žádného návrhu, co s tím chtějí dělat. Nic. Ministr Rakušan, předseda hnutí STAN, nic. On to prostě neřeší. Ale místo toho, na co se soustředil minulý měsíc, je, že jel do Evropské unie a odsouhlasil v Bruselu migrační pakt EU, to znamená přijímání migrantů do České republiky. To je neuvěřitelné.

Takže tahle vláda je vysloveně protinárodní. Je to škodlivá vláda, která musí skončit. Takže vy naopak jdete úplně vstříc, vstříc jdete tomu, aby se tady zhoršovala kriminalita, aby se zvyšovalo sociální pnutí a aby tady byly problémy. To znamená, kriminalitu neřešíte, české občany nechráníte a naopak ještě to vlastně katalyzujete, celý ten problém. Takže to je opravdu velký problém. A já si myslím, že... My to chceme řešit, ale Fialova vláda to prostě řešit nechce. Takže dneska už ty průzkumy jsou takové, že Fialově vládě důvěřuje jenom 30 % občanů České republiky, jak víme z těch průzkumů. Jak víme, tak samotnému premiérovi důvěřuje už jenom 20 % lidí, takže tuším, že je to dokonce s paní Pekarovou nejméně oblíbený politik v České republice vůbec, nejméně důvěryhodný. A ve standardní zemi, ve standardní demokracii byste sami od sebe museli odstoupit přece. Dobře, máte tady vládní většinu, ale kdyby to fungovalo normálně, tak přece musí dojít k výměně. Musí dojít k výměně aspoň personální, aspoň personální výměně za někoho, kdo by pracoval pro občany a udělal něco pozitivního.

To znamená, já jsem o té migraci tady chtěl... takhle podrobněji to rozebrat, protože - a upozorňoval jsem na to už na jaře, na ta stoupající čísla i těch záchytů migrantů i do České republiky. To tady také, také to tady představitelé Fialovy vlády bagatelizovali. A takové ty argumenty, že jich tady většina nechce být - oni tady jsou všichni, jo - a že jdou někam do Německa, to jsou tedy hodně hloupé argumenty, protože jsme v Schengenu a naše hranice jsou jako cedník, samozřejmě, takže samozřejmě ti migranti k nám volně můžou přecházet.

A jak víme, když připomenu to znásilnění nezletilé dívky v Lukavci u Terezína, která šla jenom během dne domů, mezi vesnicemi, a znásilnil ji tam africký migrant. A pak dostal dva roky, tuším, že dostal, tedy po velkém odporu... zdvihl se odpor, odvolací trest (soud) mu nakonec dal tuším čtyři roky, maximální sazba je tam ale deset let, tak to je opravdu výsměch vůbec českým občanům. To znamená, znásilnil normálně nezletilou českou dívku v Lukavci u Terezína tady v Ústeckém kraji migrant z Německa, černošský migrant, africký migrant. Takže on se ještě tady... my mu ještě... bude mít teplo tady u nás, stravu, a pak bude vyhoštěn někam. No to je neuvěřitelné! Já myslím, že je takový člověk, možná řeknu něco silnějšího, ten by si zasloužil vykastrovat. Já tam jinou věc prostě nevidím. Protože znásilnit nezletilou dívku, která jde přes den, jde v podstatě k sobě domů, tak to je neuvěřitelné zvěrstvo, a dát mu ještě dva roky a pak odvolací čtyři roky, když sazba je deset let, to je opravdu výsměch všem. A jenom to znovu... to samozřejmě vzbuzuje oprávněné obavy občanů. Jmenoval se nějak... Diallo nebo takhle, ale je to všude, všude to bylo samozřejmě medializováno.

Já si vzpomínám, jak mě tady šikanovala jedna redaktorka Českého rozhlasu - já jsem zapomněl už její jméno, ale je to také všude, je to dohledatelné - která mě tady šikanovala, tady v předsálí, tady před sálem Sněmovny, útočila na mě a dělala z toho kampaň proti mně. Prý jaké mám důkazy. Jaké mám prý důkazy, protože já jsem zveřejnil jako první tuhletu kauzu. Tak ani se mi samozřejmě... Já nežádám ani omluvu, nic, ani od Českého rozhlasu, protože... a pak se na mě sesypala jako vosy i ostatní sluníčkářská média, co si to prý dovoluji, že jsem to řekl, a jaké mám prý důkazy? No, já jsem měl zdroj v téhle kauze, který jsem neřekl, a samozřejmě už po pár dnech se ukázalo, že jsem měl pravdu, k tomu znásilnění skutečně došlo a už, jak mnozí z vás víte, nebo nevíte možná, už proběhl i soud. Takže takhle pracuje veřejnoprávní Český rozhlas, bohužel, že útočí ještě na toho, kdo se tady zastane znásilněné nezletilé dívky proti nelegálnímu africkému migrantovi, který si sem přešel z Německa. Ale já jsem to samozřejmě vydržel, já jsem to zvládl, přestože ty útoky byly úplně nehorázné z těch některých takzvaných sluníčkářských médií vůči mně, co si to prý dovoluji? A to je opravdu neuvěřitelné. A měl jsem samozřejmě pravdu a jsem rád, že jsem to řekl, i přes ty útoky, protože SPD chrání naše slušné občany. SPD chrání naše slušné občany a vždycky bez bázně za nimi budeme stát i proti tomuhletomu, proti té politické korektnosti.

Zajímavé je, že k tomu všemu dochází po vstupu do Evropské unie, kdy třeba ještě v devadesátých letech, a říká mi to řada lidí, řada lidí mi to říká, i lidí, co mám kolem sebe, že jsme se tady svobodně nebáli říct jakékoliv své názory po sametové revoluci. Byla to opravdu doba, kdy jsme si říkali, otevřeně jsme říkali své názory. Dneska se lidi bojí už, že jsou zastrašeni, zastrašováni, i Fialovou vládou, protože vy prosazujete cenzuru. Vy prostě lidi, kteří řeknou pravdu nebo svobodně vyjadřují svůj názor, označíte za dezinformátory. To je drzost úplně! To je tak hanebné, co předvádíte!

Dokonce jste vloni udělali i tu funkci vrchního cenzora, to byl ten pan Klíma. ODS udělala funkci na Úřadu vlády - vrchního cenzora. To snad není možný vůbec. A až po obrovském mediálním tlaku z naší strany, z opozice, jste tu funkci potom po dlouhé době zrušili. A to jste tady chystali ještě nějaký náhubkový zákon. To znamená, to je neuvěřitelné, kam až vy zacházíte, kdy jakékoliv názory, které nejsou v souladu s politikou Fialovy vlády, vy automaticky označíte za dezinformátory, za proruské, přitom to vůbec nemá s tím nic společného. Za, já nevím, že jsou to nějací obhájci Putina nebo co. Prostě lež na lež. To je úplně jak za těžké totality, co tady předvádí Fialova vláda, a také řada občanů už ten pocit má, protože občané se skutečně bojí říct své názory. Zeptejte se, až půjdete mezi občany, zeptejte se běžných lidí na nějakých městských slavnostech, na nějakých těchto akcích, zdali se nebojí říct své názory. A spousta lidí vám řekne v podstatě, je to opravdu značná část lidí, to nejsou jednotlivci, že se bojí říct v zaměstnání své názory, bojí se říct veřejně své názory, aby nebyli nějakým způsobem perzekvováni.

To znamená, to je stav, který nám tady nasadila vláda Petra Fialy, to znamená, ti, kteří se zaštiťují demokracií, ale jste těmi největšími odpůrci demokracie. Viz - vy zásadně odmítáte zákon o referendu a naopak jste tím největším ohrožením demokracie v České republice, protože ty totalitní manýry, které tady máte, to je opravdu, opravdu šílené. Je to šílené. To znamená, kdokoliv, kdo cekne, kdo řekne něco jiného, než je vaše oficiální vládní linie, tak ho prostě pošpiníte, poplivete, onálepkujete. Takhle to přesně dělali za Hitlera a to přesně se dělalo v padesátých letech za komunistů. Obojí jsem nezažil, znám to jenom samozřejmě z knih, znám to jenom samozřejmě z vyprávění, ostatně jako my všichni tady, předpokládám, téměř, ale to byla přesně tahleta doba. A já bych to nerad tady zažil. Nerad bych to tady zažil.

A samozřejmě ten, kdo nejvíce eskaluje tenhle způsob, tuhletu atmosféru strachu ve společnosti, vyhrožování, strachu, a ten, kdo nejvíc rozděluje společnost, je premiér Fiala a předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová. Bezesporu. A tím pádem to samozřejmě občané vidí a ohodnotili to ztrátou důvěry, protože premiér Fiala v okamžiku, že nesouhlasíte, tak vždycky řekne, že jsou všichni, že my v opozici jsme populisté a extremisté. Jeho oblíbené úsloví. Jsme tady dvě opoziční strany, hodil nás vždycky, do jednoho pytle nás hodí a řekne, že opozice jsou populisté a extremisté . On nemá argument, on jenom plivne tu špinavou slinu, on jenom rozděluje společnost, on poštvává jedny vůči druhým. To je premiér Fiala. A to samé, podobné věci, dělá předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová. Jenom poštvat lidi proti sobě. Způsobit napětí ve společnosti. Způsobit nepohodu, strašit lidi, vyhrožovat. A to je prostě skutečně problém. Tito dva politici jsou ti, kteří nejvíce rozdělují společnost a štvou lidi proti sobě. Občané to prostě už vidí.

A já si myslím, že to je špatně. Že bychom měli směřovat ke společnosti, kde si za prvé tady budeme říkat pravdivě to, co je problém. Takže vy tady kývnete na migrační pakt EU, odsouhlasíte, a já říkám, že to je špatně, ale vy říkáte, že to je dobře. To prostě není možné vůbec tohleto. Ale to je, jako kdybych se bavil s nějakým hotentotem. To prostě není normální. Vy říkáte, že je dobře, že má Česká republika přijímat africké a islámské migranty. Já říkám, že to je špatně. Ale to se pak vůbec nemůžeme dohodnout, protože jestli takhle tedy vidíte rozdíl, takhle diametrálně odlišné názory máte, tak já to vůbec nechápu, jak tohle vůbec může někdo říkat. To je opravdu problém.

A ve světle těchto problémů, kdy prostě máme drahé energie, v České republice je kvůli Fialově vládě vysoká inflace, jednou tak vysoká, než je v Evropské unii, tak samozřejmě vy tady teď navrhujete, chcete tady dnes definitivně prosadit, protože tady má dnes proběhnout závěrečné třetí čtení toho, že chcete snížit řádné valorizace důchodů, zrušit jejich mimořádné valorizace a ještě významně zhoršit podmínky předčasných starobních důchodů včetně jejich snížení. Já nevím, co na to prostě říct. Předložili jste za ten rok a půl, co jste ve vládě, vůbec nějaký pozitivní návrh pro občany tady? Já jsem si nevšiml ani jednoho pozitivního zákona, který by zlepšil životy občanů v České republice za rok a půl. Ani jeden jste tady nepředložili, respektive neprosadili. Nic.

Když to jenom stručně zrekapituluji, tak jste tady natvrdo prosazovali pandemický zákon, potom jste v letošním roce prosadili, že vezmete zdravotním pojišťovnám 14 miliard korun, a tím samozřejmě zhoršujete dostupnost zdravotní péče. A myslím si, že občané to vidí, zvláště poté, co jste vzali ty ekonomické migranty z Ukrajiny. To se divím, že nikdo nebouchá, když to říkám. Že nikdo z vládních politiků nebouchá do lavic. No jasně, vy jste vzali ekonomické migranty, protože jak České dráhy, a potvrzují se opět moje slova, a znovu jsem to tady říkal jako první loni, kdy na mě všichni útočili, stojím si za tím, neuhnu, znovu se potvrzují moje slova. České dráhy, ale i Student Agency navýšily počet spojů na Ukrajinu. Už to dokonce proběhlo poté, co já jsem o tom začal hovořit před čtrnácti dny, tak už to začalo probíhat i mainstreamem, to potvrzuje nadpis na serveru televize Nova tn.cz, že prudce stoupají spoje, navyšování spojů na Ukrajinu, protože jedou na dovolenou a zase se vrátí. Normálně už je to nadpis, i server televize Nova. Zatímco já jsem to tady říkal, celou dobu to tady říkám, tak jste bouchali do stolu, plivali jste na mě, špinili jste mě. Nejvíce mě špinil mimochodem jeden lidovec tady, který říkal, když jsem tohleto řekl, zase něco plácal, že pro Putina, proputinovský, proruský zase, lži. A ukazuje se, že je to opravdu ekonomická migrace. Do značné míry ano. Takže vy vyplácíte statisícům lidem, až statisícům lidem, abych byl přesný, naše sociální dávky a podporu z našich peněz, z peněz občanů, ekonomickým migrantům. To přece je úplně neuvěřitelné. To je prostě normálně, kdybyste nebyli politici s imunitou, tak podle mě je to normálně na trestný čin týkající se hospodaření s veřejným majetkem, protože to přece není možný. Přece v uvozovkách uprchlík, který se vrací na dovolenou do země, ze které uprchl, tak přece ta země je tím pádem bezpečná. Takže na části se bojuje, to tady nikdo nezpochybňuje, ale na většině toho území se evidentně žije zcela normálně, jsou tam plné obchody, diskotéky tam probíhají, že jo, vždyť to všichni vidíme, určitě ty informace máte, vidíte to i na videích a všude, stačí se podívat. Diskotéky, normálně hamburgery, fronty na atraktivní zboží, lidi se normálně procházejí, plné supermarkety, luxusní auta tam jezdí. Naopak od té doby, co Ukrajinci dostali přístup do Evropské unie na základě konfliktu, tak - to už jsem tady také říkal loni - fronty na ukrajinsko-polské hranici s ojetými auty. Oni si tam odvezou ta auta, zase jedou zpátky sem, zase nakoupí, zase odvezou. Už jsem o tom hovořil, že v letošním roce, a to byl mainstream, si ukrajinští poslanci nakoupili rekordní množství superluxusních aut, rolls-royce, mercedesy, AMG. To zaujalo i západní média, protože společným znakem toho bylo, že všichni platili hotově, protože auta jsou napsaná na příbuzné. To znamená, to je evidentní podle mého názoru korupce jak vyšitá, ale evidentně je tam hlavně bezpečno, když si tam nakoupili ti poslanci rolls-royce a všechno možné, ukrajinští poslanci, a v klidu si tam jezdí.

Takový je stav. A já vás chci vyzvat, abyste už ukončili tuhle podporu ekonomických migrantů. Chápu, že je potřeba přiměřeně pomoci skutečným válečným uprchlíkům, ale přiměřeně, tak aby to nebylo na úkor našich občanů samozřejmě, protože k tomu nemáte ani mandát. Ale tohle, co vy předvádíte, že necháváte vysávat ekonomickými migranty obrovské částky z našeho rozpočtu, to je úplně výsměch. Jezdit si na dovolenou jako do země a pak se vrátit sosat dávky. To je neuvěřitelný, co Fialova vláda předvádí! A já si za těmi názory stojím! A klidně na mě znovu útočte. Protože vy pořád útočíte jenom. Útočíte na politické oponenty. A já prostě jsem politicky nekorektní člověk a budu si říkat tyhlety názory vždycky otevřeně a upřímně, protože to tak prostě je.

Ale já se ptám, abych tuhle debatu posunul - kdo bude mít odpovědnost za tyhle miliardy, které jste zaplatili těm ekonomickým migrantům? Já neříkám, že všichni jsou ekonomičtí migranti. To jsem neřekl. Ale značná část ano. A měli by si to skutečně zaplatit v prvé řadě ti ministři Fialovy vlády, kteří toto rozhodli. Je to ministr vnitra Vít Rakušan, je to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL a je to premiér Petr Fiala. A také ti, kteří tento problém neustále eskalují, což je předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Nebo ho katalyzují, ale jako prostě tento problém schválně pořád to tady prosazují. Tito lidé by podle mého názoru měli být pohnání k hmotné odpovědnosti za toto rozhodnutí. Proč to mají platit občané? Proč mají platit dávky ekonomickým migrantům? To prostě není normální.

Takže migrační pakt EU z jedné strany, z druhé strany takovéto obrovské výdaje. Jenom to, že o tom tady mluvím politicky nekorektně, tak už zase určitě budu terčem útoků některých lidí, ale stejně svůj názor nezměním. Takže ztrácíte čas. Já tady nebudu ohýbat páteř a přetvařovat se a kličkovat. Je to prostě tak.

A úkolem takzvané péče řádného hospodáře, se kterou byste měli hospodařit a měli byste vládnout s takzvanou péčí řádného hospodáře, což je přímo terminus technicus, tak je, abyste nevypláceli jakékoliv veřejné peníze těm, kteří na to prostě nemají mít nárok.

Tady vy jste to omlouvali vloni na jaře tím, vy jste to omlouvali tím, že vznikl konflikt, vy jste sem pozvali, vy jste otevřeli prostě stavidla, a že sem přišlo prostě téměř půl milionu uprchlíků. A tenkrát jste říkali, no ono je toho tolik, že to nestačíme kontrolovat, a takhle. Ale máme více než rok po. A ten systém pokračuje z vaší strany. To je přece šílený! A že teď od července se něco omezilo? Ale jak? Ekonomičtí migranti nemají mít nárok na nic přece. Jak omezilo? No tak to až na základě tlaku nás opozice jste trošku omezili podporu příspěvku na bydlení. Ale prostě to je přece neuvěřitelné. Já jenom připomenu tu reportáž televize Prima, kde i majitelka penzionu v Jihlavě potvrdila, že tam má za ty dávky ubytované mladé Ukrajince, kluky, mladé Ukrajince, kteří nepracujou, zevlujou tam celý den, sosají dávky. A teď řekla, když nebudou platit, tak je budu muset vyhodit, oni tady celý den stejně nepracujou a nechodí do práce, nic.

To je systém, který nastavila Fialova vláda. Já hlavně nechápu, proč nejdou bojovat teda na tu Ukrajinu. Jsou to ukrajinští občané, to taky tedy se řada našich voličů oprávněně, oprávněně se na to ptá. Takže vždyť to je jejich země, to není naše země, to je jejich země, já nemám s Ukrajinou nic společného přece, s nějakou jejich válkou, to prostě ať nás do ní nezatahuje Fialova vláda. My chceme mír. My chceme mírové jednání, a ne neustálou eskalaci prostě. Samozřejmě k tomu míru musí být dva, ale musí být hlavně vůle a sednout si ke stolu a jednat prostě. A já prostě opravdu nebudu přebírat odpovědnost za zkorumpovanou Ukrajinu, prostě jedna z nejzkorumpovanějších zemí v Evropě. A to je oficiální žebříček toho Evropského účetního dvora. Ano, teď jsem si vzpomněl, Evropský účetní dvůr, oficiální orgán Evropské unie, a Ukrajina je podle toho žebříčku, teď to nevím přesně z hlavy, tuším 130. místo na světě. Takže já nebudu podporovat zkorumpovanou zemi, kde se rozkrádají peníze úplně. To se ani nedivím, tak tam se nalily prostě biliony korun. Běžný Ukrajinec má velmi nízkou životní úroveň. Já jsem tam byl, v roce 2015 jsem se tam byl podívat. Byl jsem pozván Rusíny, což je tam ta utlačovaná menšina na Zakarpatské Ukrajině, protože ukrajinský režim nechce uznávat jinou než ukrajinskou národnost, to není vůbec žádné, to není vůbec kompatibilní s Evropskou unií tohleto. Ani nesmí vyučovat ve škole rusínštinu, to jsou ti Rusíni, jak byla Zakarpatská Ukrajina, to bylo součástí Československa, do toho roku 38 tuším. Takže to je prostě stav, takže ani nápisy v rusínštině samozřejmě. Když jedu po Slovensku, tak dvojjazyčný nápis, nemá s tím vůbec nikdo problém. Když si tady chce někdo udělat německou školu nebo, já nevím, to, tak to tady je v Praze, že jo, nikdo s tím problémy nemá. Ale prostě ta Ukrajina není vůbec kompatibilní s demokracií toho západního střihu.

A ještě vám řeknu jednu věc, to, co jsem tady slyšel od exponentů Fialovy vlády, že Ukrajina má být členem Evropské unie a NATO. Za sebe říkám, že já nechci, aby byla Ukrajina členem Evropské unie a NATO. Klidně mě tady zase v uvozovkách sežerte, prostě nechci, nechci, to bude problém. Bude to problém a říkám to hned. A už tuším, jak určitě někteří představitelé Fialovy vládní pětikoalice už zase asi budou psát nějaký twitter (tweet) nebo něco, že Okamura je proruský nebo proputinovský, přestože to vůbec není pravda. Nemám s tím nic společného, s Ruskem, a jenom proto řeknu, že nechci, aby byli v EU a v NATO. Blázni jste, kdo tohle to říká. To píšou magoři úplný tohleto, jo, úplně převrátíte, to je přesně to rozeštvávání společnosti! To jsou dezinformace.

No, teď když jsem řekl slovo dezinformace, tak se u toho taky krátce zastavím. Když se zeptáte lidí a podíváte se i na sítě, a jak jsem říkal, tak mě sleduje na sítích na mých profilech téměř 600 000 občanů České republiky, jenom Facebook mám 400 000. Tak když to tak čtu, a už jsem to viděl teda v obrovském množství příspěvků k diskusi, tak za největšího dezinformátora v České republice je považován premiér Fiala. To je ten, co sliboval, že nebude zvyšovat daně, a teď je zvyšujete plošně. To je ten, který říkal, že Česká republika je ve válce, přitom ve válce nejsme. Největší dezinformátor v České republice je Petr Fiala. Takže ten by měl být, ten by měl být přece jako jmenován, já nevím, já nevím, co dělá, no tak to je marný se ptát, co dělá ministr vnitra Vít Rakušan, ale samozřejmě s tím byste si měli přece promluvit, ať nešíří dezinformace. To je ten problém.

A vím, že to budeme mít my v SPD v předvolební kampani těžké. Protože už se mi doslýchají tamtamy, jak právě Fialova vláda, ministr vnitra Vít Rakušan, jak chystá neférové podpásové předvolební metody vůči opozici. Včetně těch nejhorších možných. To znamená zneužívání státní správy, a u tohoto nechám zatím, zneužívání i orgánů státní správy politickém boji proti opozici. Takže se mám na co prý těšit. To jsou metody. To jsou metody, které nás čekají. Ale my to nevzdáme. My to nevzdáme, ale už o tom mluvím radši předem, už o tom mluvím radši předem, co se chystá. Ale u toho to zatím nechám. Necháme se překvapit. Necháme se překvapit, jenom abyste o tom věděli. Protože já myslím, že mnozí vládní poslanci o tom ani nevědí, co se chystá, co se má chystat a co se děje v tomto ohledu. Myslím, že většina z vás by možná, protože sice máme jiný názor, ale většině z vás by asi zatrnulo, protože to jsou opravdu, co se tak doslýchám, tak jsou to opravdu metody jak z padesátých let úplně, takže to je prostě politický boj. Já takové metody nemám, nedělám je, ale co jsem slyšel, tak je to skutečně bezskrupulózní úplně. Takže takhle to prostě se tady chystá. Takže to má samozřejmě k nějaké demokracii daleko.

Dnes se mě média ptala, a to jsem rád, ohledně toho návrhu SPD, tuším, že někde nám to vyskočilo, informovali mě, informovali mě kolegové, že by snad vláda měla tento týden, dneska, projednávat návrh SPD. My jsme podali novelu ústavy na zakotvení práva na platbu v hotovosti. A to si myslím, že je taky docela důležité, protože zakotvení práva na platbu v hotovosti je podle názoru SPD potřebné za účelem zajištění práva na ochranu soukromí našich občanů, které je samo o sobě základním lidským právem zakotveným v Listině základních práv a svobod. A dalším důvodem toho našeho podání je obava řady našich občanů o to, že se bezhotovostní platby brzy stanou povinnými nebo že papírové peníze mohou být zcela zrušeny. Zároveň zachováme právo státu přijmout nezbytná opatření k boji proti financování terorismu, daňovým únikům nebo ke snižování rizika korupce.

Myslíme si, že vývoj v EU směřující k dalšímu omezování, či dokonce k úplnému zákazu hotovostních plateb by představoval významný zásah do osobních svobod a podstatně by zvýšil riziko zneužívání velkého množství informací souvisejících s nárůstem bezhotovostních plateb, a to ať již přímo ze strany příslušných bankovních institucí shromažďujících informace o bezhotovostních platbách, tak zprostředkovaně ze strany státních institucí či potenciálně i dalších třetích osob. Takže to jsem chtěl tady jenom připomenout, že my jsme podali ten návrh ústavního zákona na zakotvení práva na platbu v hotovosti. Mimochodem Slováci už to mají v ústavě. Slováci už to v ústavě mají a uvažují o tom i Rakušani. Už i na vládní úrovni se o tom hovoří od roku 2019. Ještě jsem nestačil tedy dohledat, jestli už to přijali, nebo ne, ale je to skutečně vážná věc a jsem rád, že si toho tady všímají i v okolních zemích. Já už jsem to prosazoval i v minulém volebním období. A myslím, že je to skutečně důležité, aby občané měli tu volbu, aby občané měli volbu, a je to myslím součástí té svobody, aby občan si mohl zvolit, ten, který prostě chce mít tu svobodnou, nechce být kontrolován, chce mít zachováno právo na soukromí a tak dále. Takže to jsem chtěl jenom poznamenat, že to je takové, že to bylo dnešní téma.

Takže z mého pohledu jsem tady shrnul ty aktuální věci, které si myslím, že jsou skutečně důležité. To znamená, když to ještě krátce řeknu, tak drahota, Fialova drahota, tu je potřeba řešit, proto tady o tom hovořím. Dále je potřeba odmítnout ten migrační pakt EU, což Fialova vláda nechce udělat. Vy tady chcete přijímat migranty nebo platit výpalné, ovšem z peněz nás všech, to je samozřejmě problém. No a samozřejmě jsem tady hovořil i o té svobodě, o té cenzuře, kterou tady prosazuje Fialova vláda, o těch dezinformacích, které šíří premiér Petr Fiala. A to jsou všechno důležitá témata, abychom se nebavili jenom o té ekonomice. A proč to shrnuji? Oproti tomu se podívejme, co tady navrhuje Fialova vláda - plošné zvyšování daní všem občanům České republiky navrhujete, a taky firmám, a zároveň taky navrhujete okradení současných i budoucích důchodců o důchody. A s tím my samozřejmě zásadně nesouhlasíme. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, ještě před otevřením bodu je s přednostním právem přihlášen pan ministr Marian Jurečka, který tedy stahuje svoji přihlášku s přednostním právem. Vzhledem k tomu, že žádné přihlášky s přednostním právem nejsou, tak otevírám

 

Následující zahájení jednacího dne schůze

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP