(17.00 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Nicméně Česká republika obvyklým klasickým pragmatickým evropským vyjednáváním dosáhla, že její pozice v době zasažení ukrajinskou migrační krizí byla jedině posílena. Dosáhli jsme toho, že tam nejsou povinné relokační kvóty, a dosáhli jsme toho, že Česká republika se rozhoduje podle toho, jak je to pro ni pragmaticky výhodné, a Česká republika se rozhoduje i zároveň podle toho, jaké má být její postavení v Evropě. A my jsme zodpovědným státem, který neodmítá v žádném evropském ohledu solidaritu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času.

Nyní je na pan poslanec Brabec, který interpeluje pana ministra Hladíka, a připraví se pan poslanec Kubíček. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju za slovo, vážená paní předsedající kolegyně, kolegové, vážení členové vlády, pane ministře, ještě jednou zdravím, ta druhá interpelace se bude týkat tématu, o kterém jsme taky už spolu bavili, myslím, že ne jednou, a bude se týkat pokračování projektu, který já považuju za velmi zdařilý, myslím, že úspěšný, a koneckonců dokazují to i čísla reálného zájmu, tedy pokračování kotlíkových dotací. Vím, že dneska už ten program pokračuje v různých modifikacích, ale mně jde o zcela konkrétní věc, a to je, zda a za jakých podmínek by bylo možné pokračovat ve výměně kotlů 3. emisní třídy, protože já si myslím, že ta 1., 2. emisní třída, tam se povedlo významnou část těch kotlů stáhnout z reálného provozu, ale jsem přesvědčen vzhledem k tomu, že ta 3. emisní třída stále ještě obnáší možná 150 000, možná dokonce více kotlů, které jsou reálně v provozu - nevím, jestli všechny budou reálně v provozu, ale hodně z nich je - a samozřejmě jsou to kotle, které taky z pohledu ekologických i ekonomických parametrů zaostávají. A já jsem přesvědčen, že pokud by stát prostřednictvím Ministerstva životního prostředí přistoupil k podobné akci ve velkém, jako byla 1., 2. emisní třída, tak bychom pomohli jak lidem, tak ovzduší, protože je zřejmé, že ti lidé budou pravděpodobně pokračovat, dokud to půjde, pokud to bude reálné, legální v těch kotlích topit. Ale kdyby byla nějaká motivace, tak myslím, že by to své rozhodnutí mohli přehodnotit, a byl by to zajímavý efekt jak řekněme pro obyvatele, tak pro životní prostředí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní požádám pana ministra. Pane ministře, prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Vážená paní předsedající, vážený pane poslanče, je to tak, my máme teď vlastně vypsanou zřejmě poslední vlnu kotlíkových dotací, je tam alokováno 1,4 miliardy korun. Všechny kraje vypíší do konce června, což je zítra, takže poslední bude Zlínský a Jihomoravský kraj. Nicméně tam si myslím, že uspějeme a uspíváme velmi dobře. Co se týká 3. emisní třídy, počítám s tím, že bychom v roce příštím rozjeli podporu výměny kotlů 3. emisní třídy. Asi to už nebude pod tím labelem kotlíkové dotace, ale myslím si, že velmi hezky se nám rozjela ta takzvaná lightka - Nová zelená úsporám Light, takže spíše to bude v tomto duchu. A tak jak už jsem zmínil i v pořadu, shodou okolností jsme tam byli společně, tak já počítám, že kromě kotle na tuhá paliva nebo na biomasu jako takovou, tepelných čerpadel, bychom do tohoto programu chtěli zpátky zařadit kondenzační plynové kotle. Samozřejmě to podléhá notifikaci a tak dále, už některé kroky k tomuto děláme. I z toho důvodu úplně neumím specifikovat to přesné časové rozmezí, ale počítám, že by se to rozjelo v příštím roce. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Má pan poslanec zájem o doplňující otázku? Je tomu tak. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: A v návaznosti na to, co jste právě řekl, jenom abych si byl úplně jistý, Nová zelená úsporám Light samozřejmě je pro nějakou cílovou skupinu, řekněme těch sociálně relativně slabších s nějakými nižšími příjmy - seniorů, matek, otců samoživitelů a tak dále. To znamená, nebyl by to rámec a otázka na konci této věty, nebyl by to rámec pro všechny tak jako 1. a 2. emisní třída, ale tedy jenom pro tuhletu skupinu, anebo pro všechny? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Počítám, že by to byl rámec pro všechny, nicméně samozřejmě trošku rozdělen s tou mírou podpory, to znamená v rámci NZÚ Light zaměřeno na seniory, na lidi s nižším příjmem, vyšší míra podpory, v té standardní Nové zelené úsporám také výměna kotlů 3. emisní třídy, ale řekněme v stávající podobě, to znamená s dotací na zdroj biomasový a tepelné čerpadlo jako takové. Upřímně mně vlastně dává smysl rehabilitovat a podpořit třeba plynové zdroje směrem k těm obyvatelům s nižšími příjmy. U těch řekněme standardně nebo příjmových obyvatel by ta podpora asi byla spíše symbolického charakteru. Takže jenom takhle jsem to chtěl rozdělit, ale počítáme, že to bude pro všechny obyvatele. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a nyní je na řadě pan poslanec Kubíček, který interpeluje paní ministryni Černochovou, a připraví se pan poslanec Janulík. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já svoji interpelaci nepodám, protože bych byl rád, kdyby tady paní ministryně byla osobně, a odpověď ve formě nějakého dopisu mně nepřijde úplně vhodná. Týká se to vlastně i včerejší komunikace o smlouvě USA - Česká republika a komunikace ve vztahu k členům Poslanecké sněmovny a veřejnosti, takže nebudu požadovat písemnou odpověď. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, takže jste ji stáhl.

Další tedy je na řadě pan poslanec Janulík, kterého ovšem v sále nevidím, takže jeho interpelace propadá.

Nyní je na řadě paní poslankyně Maříková, která interpeluje pana ministra Válka, a připraví se pan poslanec Lang. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane nepřítomný ministře, Česko zasáhl nový fenomén elektronických cigaret neboli také novodobých hraček pro děti. Na jedné straně těmto výrobkům fandím, mohou opravdu pomoci kuřákům přestat kouřit, ale na stranu druhou, nemůže se jednat o zábavu pro děti. Vidíme to všude kolem sebe, u škol, v parcích: děti sedí na lavičce, v ruce drží barevnou tužku, ze které v krátkých intervalech potahují. Není to cítit, chutná to sladce a snadno to schovají do penálu mezi barevné fixy.

Vysokou popularitu těchto výrobků mezi dětmi potvrdil i nedávný průzkum Státního zdravotního ústavu o užívání tabáku v České republice, který ukazuje více jak dvojnásobný nárůst uživatelů v mladší věkové kategorii. Proč tomu tak je? Děti rádi experimentují, to známe všichni i ze svých dětských let, ale zatímco z nás většina po prvních zkušenostech s cigaretou odpadla, protože kouřit startky bez filtru opravdu nebyla nijaká lahůdka, u elektronických cigaret je to jiné. Nevím, do jaké míry s tím máte zkušenost, ale ono je to opravdu dobré, navíc když dáte příchuť, jako je cukrová vata nebo gumové medvídky. To je pak, jako byste se hned vrátil do dětství. Mám trochu déjà vu, obdobné problémy jsme řešili již nekonečně dlouho u nikotinových sáčků, které díky díře v legislativě bylo možno legálně donedávna prodávat i dětem. Mezitím, nežli jsme se shodli, že je to asi špatně, se děti vesele staly závislými na nikotinu.

Můžeme se proto poučit a být v tomto případně trochu rychlejší? Můžeme nějak ochránit naše děti a nečekat opět, až nás Evropská unie spasí? Protože tyto cigarety sice neobsahují nikotin, ale nažhavená elektronická spirála může vylučovat těžké kovy, jako je kobalt, nikl anebo olovo. Ty se pak usazují v našem organismu a poškozují ho. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Pan ministr Válek je řádně omluven, i vám tedy bude v souladu s jednacím řádem zaslána písemná odpověď do 30 dnů.

Nyní je na řadě pan poslanec Lang, který v podstatě má všechny čtyři poslední přihlášené interpelace. Nejprve tedy na pana ministra Rakušana a poslední interpelace na pana ministra Dvořáka. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP