Čtvrtek 18. května 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o veřejných dražbách
/sněmovní tisk 361/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede pan místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Já ho prosím, aby se opětovně ujal slova. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, spolu s návrhem zákona o veřejných dražbách vstupuje do druhého čtení i doprovodný změnový zákon, to jest návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o veřejných dražbách. Dovolte mi tedy jenom krátkou rekapitulaci, mnoho již bylo řečeno u předchozího tisku.

Obsahem první části návrhu je změna živnostenského zákona, respektive jeho příloh. Důvodem je nové vymezení živnosti v oblasti veřejných dražeb. Jak již bylo řečeno, pro veřejné dražby na návrh vlastníka budou nově platit jednodušší, a to je důležité, méně administrativně náročná pravidla. Z tohoto důvodu se provádění těchto dražeb navrhuje přesunout z dosavadního režimu koncese do mírnějšího režimu vázané živnosti pod názvem provádění veřejných dražeb s výjimkou dražeb nucených. Nucené dražby i nadále zůstanou v nejpřísnějším režimu, tedy koncese. Kromě toho bude zrušena současná živnost provádění dobrovolných dražeb movitých věcí podle zákona o veřejných dražbách, která vzhledem ke zmíněnému uvolnění pravidel jaksi pozbývá praktického smyslu.

Další části návrhu pak už obsahují pouze drobné změny daňových předpisů, které jsou potřeba z důvodu nového pojetí veřejné dražby jako zvláštního způsobu uzavření smlouvy. Ve vztahu k veřejným dražbám cenných papírů se navrhuje novelizace ustanovení zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Novela katastrálního zákona potom odráží změnu terminologie, namísto pojmu nedobrovolná dražba bude zaveden pojem dražba nucená nebo nucená dražba.

Stejně jako návrh zákona o veřejných dražbách, i tento návrh doprovodného změnového zákona byl v prvním čtení přijat napříč politickými stranami, rovněž ústavně-právní výbor doporučil Poslanecké sněmovně jeho schválení a já i v tomto případě avizuji, že bych v podrobné rozpravě se přihlásil k pozměňovacímu návrhu, který obdobně, jako to bylo u toho návrhu předchozího, posouvá účinnost zákona o jeden rok. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu, usnesení výboru vám byla doručena jako sněmovní tisky 361/1 a 361/2.

A já opětovně prosím, aby se slova ujala zpravodajka ústavně-právního výboru, poslankyně Zuzana Ožanová, informovala nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. Paní zpravodajko, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, budu mluvit obdobně jako u předchozího tisku - nyní jsme u tisku 361. Garanční ústavně-právní výbor tento tisk projednal dne 14. 4. 2023, kdy usnesením přerušil projednávání, a následně 3. 5. 2023 výbor přijal usnesení. Nyní přejdu k usnesení výboru:

"Po vyjádření náměstka ministra pro místní rozvoj Jana Fluxy, zpravodajky poslankyně Zuzany Ožanové a po rozpravě ústavně-právní výbor

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby návrh schválila;

II. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu;

III. zmocňuje zpravodajku výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podala zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona na schůzi ústavně-právního výboru."

Tolik k usnesení. Lze jen konstatovat, že ústavně-právní výbor nepřijal žádné pozměňovací návrhy k tomuto zákonu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní zpravodajko, a já otevírám obecnou rozpravu, do které jste přihlášena vy, tak vás poprosím, abyste se rovnou ujala slova v rámci obecné rozpravy.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, podala jsem jeden pozměňovací návrh společně s panem ministrem Ivanem Bartošem, tento pozměňovací návrh má číslo 2599. Jedná se pouze o opravu chybného odkazu v poznámce, kdy v čl. I bodu 6 se text "31, odst. 2" nahrazuje textem "§ 33". Je vhodné, aby i odkazy byly správně. To je vše.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Do obecné rozpravy se zatím nikdo jiný nehlásí. Podívám se do sálu, zase někdo nehlásí z místa? Není tomu tak, obecnou rozpravu tedy končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Pan ministr má zájem o závěrečné slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já jenom, aby to někde nezapadlo, k podrobné budu načítat nebo se přihlásím k pozměňovacímu návrhu, který posouvá účinnost o jeden rok na 1. 1. 2025.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, určitě. Obecnou rozpravu jsme ukončili, tedy zahajuji podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Do podrobné rozpravy se hlásí paní poslankyně Ožanová.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, pane místopředsedo. Přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu číslo 2599.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Dál se hlásí pan ministr Bartoš.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Děkuji za slovo. Jak už jsem avizoval, hlásím se k pozměňovacímu návrhu posunujícímu účinnost zákona a ten je v systému uložen pod číslem 2608.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Pokud tomu tak není, podrobnou rozpravu končím.

Předpokládám, že zájem o závěrečná slova není.

Tím jsme vyčerpali tento tisk a já končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Budeme pokračovat bodem číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP