Čtvrtek 18. května 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

136.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Připomínám, že podle schváleného pořadu schůze budeme bezprostředně po projednávání bodu 136 pokračovat projednáváním pevně zařazených bodů. Upozorňuji, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a poté proběhne jejich losování.

Na pořad jednání 65. schůze Poslanecké sněmovny bylo předloženo celkem 12 odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nebyli spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Upozorňuji všechny poslance na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zní: "Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná."

Nyní tedy přistoupíme k projednávání odpovědí na písemné interpelace. Jako první je tu interpelace na předsedu vlády Petra Fialu, který odpověděl na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci Plytké a drahé vládní komunikace. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 363. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 9. a 23. února a 20. dubna do přítomnosti předsedy vlády. Pokračujeme tedy v rozpravě. Vidím, že je přítomen jak pan premiér, tak pan poslanec Kolovratník.

Chci se zeptat pana poslance, máte zájem o vystoupení ještě v rozpravě? (Ano.) Nyní tedy prosím o vaše vystoupení. Kolegyně a kolegové, prosím o ztišení v sále. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Dobré dopoledne, vážený pane premiére, vážení členové vlády, milé kolegyně, milí kolegové. Na úvod své interpelace povím, že jsem rád, že pan premiér dnes je přítomný, že toto téma vydiskutujeme nebo dokončíme a že určitě v ten moment nebo na úvod své interpelace nijak nebudu kritický k tomu, že je to interpelace ze začátku tohoto roku, a naprosto chápu, respektuji pracovní program pana premiéra, kdy tedy bylo přerušeno 9. a 23. února i 20. dubna. A určitě to není téma politické být zbytečně za každou cenu kritický, že ne každý čtvrtek se nám povedlo se tady potkat. Jsem tedy rád, že si to téma vydiskutujeme dnes.

Jenom na úvod - tu interpelaci jsem nazval Plytká a drahá vládní komunikace. Pro vás ostatní, kteří jste se nedívali na její obsah, velmi stručně připomenu, ptal jsem se především vlastně na dvě věci. Tou první byla tehdy kampaň Deštník proti drahotě, kterou osobně považuji za chybnou, neefektivní. Nedával jsem ve své interpelaci konkrétní otázku, kolik stálo vytvoření toho webu, a ani se na to nebudu ptát dnes. Předpokládám, je to relativně malý mikroweb, který asi může stát v řádu desítek tisíc korun, a to si myslím, že není vhodné téma na interpelaci. Považuji to za jeden z provozních nákladů Úřadu vlády nebo vlády jako takové. Přesto se k tomu Deštníku proti drahotě stručně vrátím nebo chviličku se u něj zastavím. Vy jste mi, pane premiére, v odpovědi reagoval, že jste s ním spokojen, že nechápete, jak dřív nic takového být nemohlo. No, tak jenom poprosím, abyste svému týmu zadal, aby se na ten Deštník nebo mikroweb podíval dnes. Já jsem se na to díval dnes ráno. U energií je tam třeba stále úvodní věta, že ceny elektrické energie rostou a stále budou růst v Evropě a nevíme, kdy se ten růst zastaví. Máme půlku května a víme, že už ta situace je poněkud odlišná, jiná. Tak určitě by stálo za to, abyste si takovýto web také aktualizovali, to za prvé.

Za druhé jsem v interpelaci své konkrétní otázky mířil na tehdejší kauzu nebo aktivitu vašeho vládního a koaličního kolegy, pana ministra Rakušana, který na Ministerstvo vnitra vyvěsil onu karikaturu - vak na mrtvoly - s obrazem nebo s obličejem ruského prezidenta Putina. Tady konstatuji, že jste mi věcně odpověděl, že vláda o tom byla informována, že náklady tedy nesl spolek Dekomunizace. Ani to asi není důvodem, abychom se k tomu nějak dlouze zbytečně vraceli v interpelaci.

V úvodním slově ji chci ale aktualizovat, protože to, na co jsem narážel, že vláda podle mého názoru komunikuje nejasným, nerozumným způsobem, někdy zbytečně drahým, a hlavně pro občany České republiky matoucím, tak tu aktualizaci, a tady vás poprosím o reakci a váš osobní postoj, názor, vysvětlení, je informace něco přes měsíc stará ze začátku dubna letošního roku a váže se to k tématu levnějších cen potravin v Polsku, které jsme tady řešili na posledních interpelacích s vaším kolegou, s panem ministrem Stanjurou. A mě tedy totálně zaskočilo a překvapilo, když váš poradce pan Štěpán Křeček v médiích veřejně radí, aby jezdili na nákupy do Polska, pokud se jim to vyplatí. "Koukám se na to z pohledu lidí a platí, že je to skutečně výhodnější," uvedl v partii televize CNN Prima váš poradce pan Štěpán Křeček. Pak to ještě rozvedl, že to není řešení pro všechny, většinou jen pro ty, kteří žijí blízko hranic, ale podle jeho názoru se to na větší nákupy dokonce vyplatí i Pražanům... A tady vás chci, pane premiére, poprosit o reakci. Opravdu si myslíte, že váš poradce, zástupce vlády, tudíž člověk, který mluví svým způsobem i vaším jménem, má toto radit občanům České republiky? Děkuji za vaši reakci.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pan premiér chce reagovat v rámci rozpravy. (Sál se utišil.) Teď bychom měli udržet přesně takovouhle hladinu hluku, prosím, kolegyně a kolegové. To je ideální. Prosím, abychom to zvládli.

Prosím, máte slovo, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já jsem rád, že dnes se tady můžeme setkat při interpelacích. To je parlamentní disciplína, kterou mám rád, a omlouvám se, že jsem se z důvodu zahraničních cest a konání Evropské rady nemohl některých předcházejících čtvrtků zúčastnit, ale pan poslanec pro to projevil pochopení a myslím si, že to nebylo nijak myšleno ironicky, že je to tak skutečně, a tak to také chápu.

Začnu tou poslední otázkou, která souvisí - nesouvisí s komunikací, protože poradci jsou aspoň v mém chápání a i v chápání, které je obvyklé ve světě, pokud ta funkce není definována nějakým legislativním ukotvením, jako je třeba poradce pro národní bezpečnost, lidé, kteří nemají mluvit za vládu, na to máme politickou odpovědnost a lidi, kteří jsou mluvčí nebo něco podobného, ale mají nám radit. A já jsem se celý život řídil tím, že je dobré, když slyším i názory, které nejsou úplně moje nebo které se mně nelíbí, ale jsou to názory odborníků na určité oblasti, kteří mně prostě poskytují nějaké odborné zázemí. Tak je to v případě mých poradců a samozřejmě ne každý z těch poradců dokáže v mediálním prostoru říct všechno, co bych řekl já nebo co by bylo prostě ideálně řečeno, a tak to je i v případě tohoto výroku. Já už jsem opakovaně řekl v médiích, že ho považuji za nešťastný, zasazený mimo kontext. Pan poradce Křeček popsal určitou situaci, která se odehrává, ale to neznamená, že ten výrok za dané situace byl vhodný a že se setkal s takovým porozuměním, jak to on asi myslel.

Co je asi ale důležitější, to není tak, že někdo posílá lidi, aby nakupovali potraviny v Polsku. Vláda tady jednala a jednala velmi intenzivně a výsledek vládního úsilí - někdy i trochu karikovaného, ale zbytečně, protože po ovoci poznáme, dívejme se na výsledky - ten výsledek je, že ceny potravin klesají. Když se podíváme na poslední údaje o spotřebitelských cenách a právě cenách potravin, vidíme, že meziměsíční pokles cen potravin v oddíle Potraviny a nealkoholické nápoje je výrazný, u zeleniny o 5 %, u vajec o 12,9 %, polotučné trvanlivé mléko o 12,3 %, nealkoholické nápoje 2,3 %, oleje a tuky 2,6 %, drůbež 1,5 %, cukr 4 %, a tak bych mohl pokračovat. To nejsou zanedbatelné částky a to nejsou zanedbatelná procenta, čili vidíme tady, že to má efekt, že ceny potravin klesají, a proto je to výsledek politiky naší vlády, tlaku na všechny, kteří tvoří ten řetězec, od producentů až po prodejce, a myslím si, že tady občané jednoznačně vidí. Takže to je ta činnost vlády a to je ta správná reakce.

Samozřejmě kdybychom chtěli být korektní, tak zase můžeme říct, že lidé z Polska k nám jezdí nakupovat pohonné hmoty, to taky všichni víme, ale to teď tady nechci rozebírat, a že vlastně v rámci přeshraniční spolupráce je tohle vlastně běžné. Ale to, co by to nemělo zakrýt, je, že ano, s cenami potravin, jak byly vysoké, jsme nebyli spokojeni, udělali jsme potřebné kroky, ceny potravin jednoznačně klesají, tady jsem ukázal ta čísla, a to má velmi pozitivní vliv i na meziměsíční pokles inflace, což je taky určitě dobrá zpráva pro všechny občany České republiky, a myslím, že z toho musíme mít radost, ať už jsme ve vládní koalici, nebo v opozici - prostě ceny potravin významně klesají a doufám, že ten trend bude pokračovat.

Pokud jde o komunikaci, jsem určitě spokojen s komunikací, kterou dělá vláda ve formě strategické komunikace. To, že bychom mohli zlepšit komunikaci v té či oné oblasti i jednotliví členové vlády, to je samozřejmě vždycky tak, vždycky můžete zlepšit komunikaci, ale to jste asi neměl na mysli, protože nebudeme navzájem si asi posuzovat, jakou má opozice nebo koalice komunikaci, jak je s ní kdo spokojen. Vy jste měl na mysli ty věci, které se realizovaly v rámci strategické komunikace, a tady si myslím, že poměr cena-výkon, respektive ten dopad - a skutečně tady nemá smysl se bavit o drobných částkách - že ten dopad byl dobrý.

Ale já bych tady chtěl opravit tu myšlenku, že my to hodnotíme z hlediska toho, jak to třeba vytváří u občanů pozitivní dojem o vládě. To není vůbec cílem té strategické komunikace, na to máme jiné nástroje, standardní politickou komunikaci. Cílem té strategické komunikace je informovat občany o tom, co jim stát nabízí, co mohou využít, jaké služby mohou využít, kam se mohou obrátit, když potřebují pomoc, na jakou pomoc mají nárok. To je cíl strategické komunikace, a právě z tohoto hlediska ta strategická komunikace, a na to jsou data, jednoznačně dosáhla svého cíle. I lidé, kteří nemohli nebo dřív nežádali, nevěděli o tom, že mají třeba nárok na příspěvek na bydlení, tak o něj začali žádat, a začali o něj žádat v mnohem větším počtu než dřív. To znamená, že naše strategická komunikace, v této věci Deštník proti drahotě, jednoznačně plní svoji funkci, a občané rozuměli tomu, co se jim snažíme říct. Jestli od toho někdo čekal, že to zvedne popularitu vlády nebo něco podobného, my ne, my jsme to od toho nečekali, ani jsme do toho s tím úmyslem nedávali energii a peníze. Ten úmysl byl naprosto jednoznačný - jako stát informovat občany o tom, jaké mají možnosti, jakým způsobem jim stát pomáhá a může pomoci, a to si myslím, že je správné a že to je dobře. Takhle má strategická komunikace fungovat.

Já se ale ještě vrátím k té diskusi, kterou jste to vlastně začal, a to je Ministerstvo vnitra a vyvěšení karikatury prezidenta Ruské federace. Aby už to pro jednou bylo jasno, návrh, výroba té karikatury byla v rukách spolku Dekomunizace. Ministerstvo vnitra využilo ten předmět ve formě zápůjčky. Tisk platil spolek Dekomunizace, Ministerstvo vnitra hradilo pouze instalaci a deinstalaci. Instalace a deinstalace vyšla na 73 000 korun, náklady na instalaci a deinstalaci této karikatury budou státu, rozpočtové kapitole Ministerstva vnitra, vráceny ve formě daru z výtěžku aukce karikatury. Hlavní částka z této aukce bude použita ve prospěch obětí agrese Ruské federace. Náklady státního rozpočtu, tedy kapitoly Ministerstva vnitra, žádné nevznikly a žádné nevzniknou. Tolik k tomu konkrétnímu případu, a jinak si myslím, že jsem odpověděl na všechny vaše otázky a pochybnosti.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Já vidím nejdříve faktickou poznámku pana poslance Juchelky, který se hlásí, takže pak následně eviduji přihlášku pana poslance Kolovratníka. Prosím, vaše dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji. Já budu jenom reagovat samozřejmě na ten pomyslný Deštník proti drahotě, který s velkou pompou tato vláda představila a pořád o něm mluví, i když čím dál tím méně, protože je jasné, že z hlediska lhůt výplat jednotlivých dávek, které se týkají sociální pomoci, například příspěvku na bydlení, to prostě a jednoduše úřady práce nestíhají. Já se domnívám, a my jsme to několikrát otevírali i na výboru pro sociální politiku, že jsou tam řady, že se prodlužuje výplata tady těchto dávek až o 90 dnů, kdy ti lidé čekají na to, aby mohli třeba zaplatit nájem, a mají velikánské problémy s tím, že je nájemci de facto vyhazují z bytů, až po to, kdy vidíme, jakým způsobem v tuto chvíli funguje Česká správa sociálního zabezpečení, kde se 20 000 lidí dožaduje toho, aby jim byly vypočítány starobní důchody.

Tak já se jenom ptám, protože ten Deštník proti drahotě očividně nefunguje, jakým způsobem tato vláda, jestli to vůbec ona na zasedáních řeší, jak ty desetitisíce občanů, které se dožadují svého, jak nebo kdy de facto to bude napraveno, kdy k tomu přijde, protože těch 25 000 čeká průměrně 99 dnů na to, než jim bude vypočítán starobní důchod. V tuto chvíli vidíme, jakým způsobem se k tomu chovají zdravotní pojišťovny, že jim dávají výměry a penále za to, že se neplatí zdravotní pojištění, a já mám pocit, že z toho důvodu, že neřeší tato vláda inflaci, že se všechno zdražuje, že tady, jak říká můj ctěný kolega Martin Kolovratník, poradci vlády doporučují jezdit přes hranice nakupovat... (Předsedající: Čas.) Ano, nakupovat potraviny, že to vláda neřeší. A je to díky inflaci.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Vypršel váš čas. Nyní tedy několik faktických poznámek. Nejdříve paní poslankyně Peštová, následuje pan poslanec Mašek, vládní poslankyně Pastuchová a pan premiér Fiala. Takové je současné pořadí. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající, já se omlouvám za špatné hlasivky.

V každém případě chtěla jsem tady zareagovat na pana premiéra, jestli si uvědomuje, když tady obhajoval ten prapor nebo respektive to, co bylo vyvěšeno na Ministerstvu vnitra, že otevíráte tímto cestu, že v současné době si můžeme všichni dát a zažádat, založíme si nějakou neziskovku a vyvěsíme si cokoliv na jakékoliv ministerstvo, protože to zabalíme do toho, že to bude nějaká aukce nebo že to bude nějaká propagace úplně někoho jiného. To je jedna věc.

A druhá věc, potom už se nedivím tomu, že když si otevřete sociální sítě a přečtu si tam ty tweety pana Novotného, který je shodou okolností váš člen ODS, který tam říká, že má krytí pana Rakušana a vaše krytí a že se mu nikdy nic nestane, tak potom už je mi všechno jasné.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní pan poslanec Mašek s faktickou poznámkou, následuje paní poslankyně Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére, kolegyně, kolegové, navážu na to, co říkala Berenika Peštová, vaším prostřednictvím, a zejména jde o to, že skutečně tady se něco mění, protože vysvětlení pana Rakušana bylo takové, že to byla jeho aktivita, aktivita týmu KRIT, on to přiznal, dokonce se k tomu hlásil, že eventuálně uhradí to, co to stálo, ta koláž. A to vaše vysvětlení, pane premiére, se posunulo někam jinam, že v podstatě si nějaký spolek Dekomunizace zažádal, vyšlo se mu vstříc - je to úplně o něčem jiném a já bych chtěl vědět, kde je skutečně pravda a proč to posunujeme, když už jsme se k tomu jednou přiznali. Zeptal bych se na to raději pana ministra vnitra, kdyby byl přítomen, a myslím si, že to je trochu nedůstojné, pořád měnit to vysvětlování.

A potom mám druhou věc. Vy jste se tady trošku holedbal tím, že máme teď nejlevnější pohonné hmoty, že se to úplně změnilo, že vláda pracovala uvážlivě a teď to nese výsledky. Já bych chtěl připomenout, že jsme spolu s Maďarskem a Slovenskem ve výjimce a můžeme v uvozovkách naveliko dovážet nedemokratickou ropu z Ruské federace, což činíme, meziročně, jestli mám dobré informace, zhruba o 850 000 tun. Některé naše zpracovatelské závody jako Litvínov jsou na tom závislé ještě pořád ze 75 %. Takže to, že je nízká cena nafty, má více souvislostí a já bych to tady snad ani politicky příliš nevyzvedával. Uvidíme, jak bude po Novém roce. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní tedy vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Pastuchová. Pan premiér ruší faktickou a hlásí se s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedkyně. Jenom pro doplnění k Deštníku proti drahotě, který opravdu nefunguje. Vy tady nabízíte pomoc hodně seniorům, ale vrátím se zase k České správě sociálního zabezpečení, a tady bych chtěla opravdu zdůraznit, že to není o pracovnících České správy sociálního zabezpečení, protože tam pracují odborní zaměstnanci, nelze tam taky jen někoho přijmout, aby nám vypočítal důchody, ale mám kolegu nebo kamaráda, který mi píše od prosince, že si zažádal o starobní důchod nebo o důchod a dnes ho ještě nemá, jestli bych to mohla nějak prověřit ze své pozice nebo něco. Takže to máme pět měsíců. Já jsem mu volala, on mi říkal: Já mám našetřené nějaké peníze, ale co mají dělat ti lidé, kteří ty peníze nemají? Ale k čemu se chci dostat? Vy jste dali dotace na bydlení, na staré domy právě pro seniory, ale ten senior si ji nemůže vyčerpat, protože nemá potvrzen důchod. Takže vy nabízíte pomoc, ale z druhé strany ta pomoc u vás není.

A další věc, když si čteme teď ty vaše signály, jak bude důchodová reforma vypadat, tak to vlastně nikdo neví. Takže je další nával na Českou správu sociálního zabezpečení, protože každý se bojí, co bude, takže tam je další nával o žádosti o důchody, a k tomu nám do toho spadne valorizace. Takže já bych byla ráda, jestli toto téma taky někdy probíráte na vládě, a jaké tedy máte k tomu řešení?

Já vím, že to asi není tak moc na vás, ale i moje další interpelace by směřovala na ministra zdravotnictví, ale vy jste jednou pan premiér, tak si myslím, že byste měl vědět o všem a měl byste nám dokázat odpovědět i na tyto otázky. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní nejdříve ještě s faktickou poznámkou pan ministr Stanjura. Faktické mají přednost, tudíž... (Hlasy z pléna.) Já vím, já jenom využívám času, že nemusím zjednávat klid tentokrát. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Paní předsedkyně, já bych chtěl požádat kolegyni a kolegy z hnutí ANO, ať se držíme jednacího řádu. Podívejme se, jaký je obsah interpelace, a sami si řekněte, prosím, dvě nebo tři vystoupení, zda byly k tomu (nesrozumitelné). Já to plně respektuji, podle mě je to na odpolední, na konkrétního člena vlády. Nemůžeme přece přistoupit k modelu - aspoň já si myslím, že nemůžeme - že dám konkrétní písemnou interpelaci v konkrétní věci a pak v rozpravě je debata úplně o všem. Mně to nepřipadá ani konzistentní, ani produktivní, protože jsou to... všichni jsme věděli, které jsou dneska na pořadu sněmovní tisky, my, kteří jsme se na některých podrobných odpovědích podíleli nebo obsahově jsme tady, abychom to případně dovysvětlili - myslím, že to není žádné tajemství, že rezorty, pokud je interpelace na předsedu vlády a jsou tam nějaké detaily, takže podklady zpracovaly jednotlivé rezorty.

Já jsem určitě připravený tady, pokud dojde na ty písemné interpelace, které byly na pana premiéra a týkaly se problematiky Ministerstva financí, případně doplnit s podrobnější argumentací premiéra. Já jenom prosím o nějakou - ne shovívavost, ale o něco, co se přiblíží tomu normálnímu projednávání, protože pak ten bod nazveme Interpelace na premiéra, je vlastně jedno, co je v konkrétní písemné interpelaci, je to jiný formát interpelací, proč ne, když se na něm domluvíme a změníme jednací řád, proč ne, ale takhle si myslím, že to neodpovídá tomu, co je. To není nic ve zlém, protože chtít, aby premiér odpověděl na každý detail ze všech rezortů, je sice hezké, ale není to úplně realistické, to jako nezlobte se.

A mám ještě dvacet vteřin. K té důchodové reformě - já jsem tady seděl, když v roce 2015 váš předseda oznámil důchodovou reformu. Někteří z vašich členů ještě nevěděli, jak vystupovat, to je nejlepší nápad v historii debat o důchodové reformě. Je rok 2023 a nepředstavili jste nic. To neznamená, že nemáte právo kritizovat to, co představujeme my, to samozřejmě ne, ale současně, kde je ta důchodová reforma, kterou jste ohlásili (Předsedající: Čas.) před osmi lety?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Několik faktických poznámek, nyní paní poslankyně Peštová, následuje paní předsedkyně Schillerová, všechno faktické. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla zareagovat na pana ministra Stanjuru. Pane ministře, my jsme reagovali pouze na to, co tady řekl pan premiér, a pokud vím, faktická poznámka je k danému tématu, které bylo před vámi. My jsme si tady nic nevymýšleli. Já jsem bedlivě poslouchala, přišla jsem sem a pouze jsem na to reagovala. A když jsem se koukla zpětně, jak to probíhalo v minulých obdobích, kdy vy jste byli v opozici, tak to bylo úplně stejné, a nikdo tady nikoho nenapomínal z toho, že... (Ministr Stanjura reaguje z vládní lavice.)

Nebudeme na sebe křičet, ne? (Předsedající: Prosím, nekomunikujte spolu.) Ano, já mluvím na vás. Já mluvím na vás, abyste věděl, že to říkám vám.

Když jsem se koukla, jak tady probíhaly diskuse v minulém období, tak to probíhalo úplně stejně. Prostě každý řečník reagoval na toho, kdo mluvil, a mluvil k věci, protože mluvil k danému tématu, on to tady řekl a on pouze na to reagoval. My se omlouváme, pokud tedy nemůžeme ani mluvit věcně, nebo respektive fakticky, tak to už potom nemáme žádnou demokracii. Děkuji. (Potlesk poslanců z hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní tedy s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka, protože paní předsedkyně ji stáhla. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já budu reagovat na svého ctěného kolegu z Moravskoslezského kraje, pana Zbyňka Stanjura, aby už jednou provždy vyvrátil ty lži, že Babišova vláda neudělala nic v důchodové reformě. Vy jste měli na své megashow a tiskové konferenci, která trvala tři hodiny, předsedkyni komise pro spravedlivé důchody za Babišovy vlády, paní Danuši Nerudovou, která přinesla projekt, a Babišova vláda se několik zabývala právě tady v této komisi důchodovou reformou, a já budu citovat slova pana místopředsedy vlády, pana Mariana Jurečky, přímo z té tiskové konference minulý čtvrtek. Cituji: "Danuše Nerudová je také ta, která tady v posledních letech vedla poslední odbornou komisi pro změnu důchodů, a my jsme neudělali to, že bychom všechno stavěli nově na zelené louce. My jsme vzali ty dobré věci, které byly odpracovány, na kterých byla odborná i celospolečenská shoda, a na základě těchto jsme stavěli dále návrh důchodové reformy, který budu za chvíli konkrétně představovat." Takže asi toliko, konec citace. Přiznal se k tomu pan samozřejmě místopředseda vlády Marian Jurečka, měli jste tam Danuši Nerudovou, která byla šéfovou stálé komise pro spravedlivé důchody ve vládě Andreje Babiše. To, že to samozřejmě nedopadlo, je druhá věc, to my přiznáváme, ale není pravda a je lež to, že Babišova vláda nic na důchodové reformě neodpracovala. (Potlesk poslanců z hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pan ministr Stanjura s faktickou poznámkou.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Aleš Juchelka použil oblíbenou pojistnou metodu, vymezuje se vůči něčemu, co jsem neřekl. Já jsem řekl, že v roce 2015 - to je v předminulém volebním období - tady Andrej Babiš vystoupil a říká: Přinesu vám návrh důchodové reformy. Někteří - pamatuji si Martina Komárka, hned vystoupil a říkal, to je skvělé. My říkáme, my nevíme, jestli je to skvělé, my jsme to ještě neviděli.

Já jsem neříkal, že nepracovala důchodová komise. Podle mě pracovala už od dob první Bezděkovy komise. Ale co vláda předložila do Poslanecké sněmovny? Na to se ptám. Já jsem nemluvil o poradních orgánech vlády, to já nijak nezpochybňuji. Já si jenom pamatuju, že to bylo pod taktovkou ČSSD, vašeho koaličního partnera, a vy jste s tím nesouhlasili. To já nijak nezpochybňuju. Ale minulé vlády v období 2013 až 2021 v zásadě nepřinesly nic, co se týče důchodové reformy. To neříkám, že se o tom nedebatovalo, nediskutovalo, nebyly komise, poradní orgány, to je všechno pravda, proč bychom to zpochybňovali, když tam chodili i naši zástupci, tak jako dnes do podobné komise chodí vaši zástupci. Já jsem mluvil o tom, jestli jsme legislativně projednávali návrh důchodové reformy, a říkám, že ne. To jsou fakta, já na tom nic neměním. A říkám, to vám nebere ale právo na kritiku toho, co chystáme my, abychom si rozuměli. Jenom jsem chtěl, abychom to porovnali to úsilí.

A samozřejmě, u důchodové reformy by bylo výborné, kdybychom aspoň se na některých bodech se s vámi shodli, protože my si pamatujeme, že bohužel druhý pilíř byl zrušen, a já vnímám nedostatky na naší straně, protože kdybychom přesvědčili ne 80 (tisíc), ale 800 tisíc občanů, tak by se to politicky mnohem hůř rušilo, než kdyby jich bylo pouze 80. Takže hledám chybu nejdřív na vlastní straně, než říkám, že něco udělal špatně můj politický oponent. Nic víc jsem tím nemyslel, tou poznámkou. Jenom chci říct, že téma interpelace je komunikace vlády a jsme (Předsedající: Čas.) u - a neříkám, že to nejsou palčivé problémy - u jiných palčivých problémů. To je všechno, jsem sledoval tou poznámkou.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Prosím o dodržování času. Nyní pan poslanec Kašník s faktickou poznámkou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Kašník: Vážená paní předsedkyně, kolegové, kolegyně, já budu opravdu velmi krátký. Já bych se zastal, vaším prostřednictvím, pana kolegy Juchelky, který řekl, že kritizujeme, že Babišova vláda nic neudělala. Já myslím, že toho udělala opravdu mnoho, a my za to neseme politické náklady. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pan poslanec Juchelka s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já budu samozřejmě reagovat jenom úplně ale krátce, ani nevyprší ty dvě minuty, na pana ministra Stanjuru, a moc mu děkuji za to, že vlastně opravdu už asi změníme komunikační narativ toho, že Babišova vláda neudělala tedy v důchodové reformě nic. To jsem za to velmi rád.

Ty konkrétní body, na které se ptal, řeknu třeba dva, a to je, že změnila zákonem základní výměru důchodu z 9 na 10 %. To znamená, že tak, jak tato vláda usiluje o to, aby byly ty důchody rovnější nebo spravedlivější, tak to už se událo za minulé vlády. A také například všem seniorům nad 85 let dala 1 000 korun. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pan ministr Stanjura, faktická poznámka. Vaše dvě minuty.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Jestli to označujeme za důchodovou reformu, proč ne, ale pak neříkejte, že my připravujeme jenom parametrické změny v důchodové reformě, jo? Měřme všem stejně.

Ale já jsem vystoupil kvůli jiné poznámce. My - a teď mluvím za občanské demokraty - usilujeme o zachování prvku solidarity a prvku zásluhovosti. Ne navýšení, jak vy jste říkal, rovnější důchody, to není v našem programu. To není tak, jak my chápeme ten systém. My chceme, aby prvek zásluhovosti byl zachován, mimo jiné proto navrhujeme změny v případě mimořádné valorizace, kdy ten prvek byl oslaben, docela z logických důvodů, proto si myslím, že je lepší systém v takovém případě přemýšlet o dočasné sociální pomoci, která nenaruší systém zásluhovosti v důchodovém systému. Takže to jsem chtěl jenom říct, abychom si rozuměli. Neříkám, že jiné strany nemají podobný pocit, jak jste ho popsal vy, že by se měl posílit prvek solidarity, a ne prvek zásluhovosti. My si myslíme, že je to akorát. Také když jsme posilovali prvek zásluhovosti, tak jsme reagovali tehdy, před více než deseti lety, na rozhodnutí Ústavního soudu, který tehdy rozhodl, že prvek zásluhovosti je příliš malý v tom systému. My nenavrhujeme zvýšení, jenom zachování, jenom ať si rozumíme, jaké jsou pozice u té debaty.

A říkám znova to, že případná mimořádná valorizace bude nahrazena dočasnou sociální pomocí. Nám přijde vhodnější, protože to zakládá - kdyby to bylo mimořádné pro ten konkrétní rok, je to jiný příběh - ale my se přece nemusíme přesvědčovat, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedkyně, že to zakládá základ pro všechny následující roky, a v tom je problém, ne v tom konkrétním jednom kalendářním roce. A to se snažíme nějakým způsobem řešit tak, abychom nenarušili stávající poměr solidarity a zásluhovosti. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Pastuchová s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedkyně. Já se tedy omlouvám panu ministrovi Stanjurovi, že jsem se nedržela bodu, ale já jsem se ho vlastně držela. Je to o komunikaci, všechno je o komunikaci, a právě kdyby komunikace byla správná a dobrá vůči nám i vůči občanům, kteří všemu rozumí, tak bychom se tady dneska nemuseli dohadovat a nemuseli jsme o tom diskutovat. Já si myslím, že naší vládě jste vyčítali, jak jsme chaotičtí, jak neumíme komunikovat, jeden den se řekne to... U vás je to také chaotické. Vy vypouštíte balonky, signály, ale kdyby to bylo všem jasné, a právě to je o té komunikaci, tak si myslím, že spousta těchto příspěvků tady nemusí být.

Jestli se vám zdálo, že nejdu k tématu, kde jste vystoupil po mně, tak se za to omlouvám, ale téma je komunikace a toto k tomu všechno patří. Kdyby byla jasná, tak se tady o tom nemusíme dohadovat.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pan ministr Stanjura s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Já jsem zdvořile požádal, to nebyla žádná kritika, opravdu, v obecné rovině se dá říct, že všechno je o komunikaci, a já s tím souhlasím, v té obecné rodině, to není, že bychom se o to přeli nebo dohadovali, jak říkala paní poslankyně Pastuchová. Já se snažím držet principu, že až vláda rozhodne, až se domluví, a vy to znáte sami z koaliční vlády, že to není triviální věc - do té doby nekomentuji, v okamžiku, kdy vláda rozhodne, vysvětluji, obhajuji, vznáším argumenty, a buď s tím uspěji, nebo ne. Takže já určitě žádné balonky nevypouštím. Pokud to dělá někdo z mých kolegů či kolegyň, tak mi věřte, že je kritizuji, protože souhlasím, že nejhorší je, když jednotliví členové přemýšlejí nahlas. To patří na jednání, to je v pořádku, pak se vláda na něčem shodne, pak probíhá legislativní proces, kdy debatujeme s opozicí mimo jiné, a to je v pořádku. Takže já osobně se snažím žádné balonky nevypouštět, přispět k tomu, a všimněte si, jak v minulých týdnech jsem opravdu nevystupoval k mnoha spekulacím, k mnoha zaručeným informacím, co bude nebo nebude součástí ozdravného balíčku. V okamžiku, kdy jsme to zveřejnili, jsem připraven všechny ty kroky vysvětlovat, obhajovat s větším či menším úspěchem. To už záleží na tom, jak v tom úsilí úspěšný budu, a jestli ten, komu to vysvětluji, má pochopení pro ty argumenty, nebo má jiné možná silnější argumenty než my.

To byla opravdu zdvořilá prosba, protože vím, že těch interpelací je hodně, a pokud u první budeme dvě hodiny debatovat všechno, tak na ty ostatní se nedostane, a to by byla velká škoda podle mě.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová To byla zatím poslední faktická poznámka, a nyní se tedy dostáváme k přihlášeným v rozpravě. S přednostním právem pan premiér Fiala, následuje pan poslanec Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Ano, ta interpelace se týká komunikace a je určitě správné nebo logické, že se o určitých typech komunikace bavíme, a to je právě ono. Komunikace, jak tady někdo řekl, je všechno a komunikace má různé formy. Komunikace samozřejmě především znamená spojení, takže aby ta komunikace dobře fungovala, nestačí, aby to dobře dělal jenom ten, kdo vysílá, ale i ti, kteří to přijímají, a tak dál. A já úplně chápu debatu o vládní komunikaci a chápu ty otázky, a myslím, že to je naprosto korektní a správné, kdo rozhodl o tom, že máte takovouto strategickou komunikaci, kolik to stálo, a máte nějak měřeno, nebo víte, že to mělo nějaký dopad, a tak dál. A to jsou věci, na které rád odpovídám. Já se samozřejmě rád, a baví mě taková intelektuální debata, budu pouštět i do diskuse o tom, jaká má být komunikace a jestli dobře komunikuje opozice nebo vládní představitelé, ale to už je jiná diskuse, která je opravdu o jiné komunikaci a nad rámec toho, co si myslím, že původní interpelací sledoval pan poslanec Kolovratník.

Zazněla tu poznámka, nevím, jestli to byla paní poslankyně Pastuchová, nechci to takhle přiřazovat někomu, že premiér má vědět všechno. To bych chtěl opravit. Premiér zodpovídá za všechno, premiér má mít o všem přehled, ale myslím, že by to byla zrůda, kdyby věděl všechno do detailů, anebo by to byl extrémně namyšlený člověk, kdyby si něco takového myslel. Takže skutečně řadu těch konkrétních věcí musí vědět ti, kteří to mají na starosti, a já jsem ten, kdo za to odpovídá, toho se nějak nezříkám. Proto také ještě odpovím na některé věci, které tady zazněly z různých oblastí.

Problémy úřadů práce nezpochybňujeme, od první chvíle, co jsme přišli do vlády a co se ujal rezortu Ministerstva práce a sociálních věcí pan ministr Marian Jurečka, se ta situace řeší. Řeší se různými opatřeními včetně personálních, včetně velmi složité, ale provedené výměny vrcholného managementu. Pokračujeme také v digitalizaci a možná by bylo dobré, když máte takový společný zájem o osud země, si položit otázku, kde jste vy udělali chyby, proč jste nám to předali v takovémto stavu, proč úřady práce takto vypadaly, proč tam nebyly provedeny některé kroky, které by asi už v minulosti provedeny být mohly. (Ohlas v řadách poslanců ANO.)

Pokud jde o tu poznámku, která se týkala mého vysvětlení Ministerstva vnitra a té karikatury, já v tom žádný rozpor nevidím, a řeknu vám proč, když v tom žádný rozpor není - to, že jsem vám popsal velmi poctivě, jakým způsobem to bylo organizováno a financováno, nic nemění na těch původních výrocích o tom, že to bylo rozhodnutí Ministerstva vnitra, a tato odpovědnost, té se nikdo ani nezříká. Ale pokud je otázka o tom, jak je to financováno, organizováno, tak toto je realita a myslím, že to je realita pro stát velmi příznivá, a nevidím na tom nic divného ani rozporuplného.

Bylo zde zmíněno, že ceny pohonných hmot u nás jsou nízké mimo jiné proto, že máme výjimku, pokud jde o ruskou ropu. Tak nejenom proto, to se určitě takto interpretovat nedá, jsou nízké i díky tomu, že jsme nevyslyšeli volání po tom, ať do toho zasáhneme, regulujeme, děláme to, co dělaly některé země, které nám tady byly dávány za příklad, kde pak ty pohonné hmoty nebyly, a nakonec ani ta cena není nízká. My jsme dělali velmi racionální kroky se spotřební daní, s maržemi a tak dál a tak dál, dosáhli jsme snížení té ceny a dneska jsme rádi, že ta cena je takto nízká. Ale já nechci zpochybňovat - protože se ukázalo, jednak je to dobré pro občany a podnikatele, a ukázalo se, že ta cesta opravdu funguje, kterou jsme šli, a měli jsme pravdu my a neměli jste pravdu vy. To konstatuji a každý si může dohledat, co kdo říkal před několika měsíci.

Pokud jde o tu výjimku, ano, máme výjimku, a to je právě výsledek práce naší vlády na evropské úrovni. Já se spíš ptám, proč jsme neměli výjimky na různé věci v minulosti, proč nebyly vyjednány. My jsme ji vyjednali a jsme rádi, že jsme ji vyjednali, prostě proto, že jinak bychom si s tou situací neporadili, protože v jakém stavu jsme převzali energetickou bezpečnost České republiky ve věci tak klíčových surovin, jako je plyn a ropa? V plynu 97 % závislost na Rusku, v ropě přes 50 %. Nikdo s tím nic nedělal. A to 50 %, která nejsou jinak nahraditelná. Co jsme udělali? Nejenom že jsme si vyjednali výjimku, ale domluvili jsme se s dalšími státy a subjekty na tom, abychom rozšířili ropovod TAL. K tomu rozšíření došlo a teď pracujeme na dalším kroku, který - a mám z toho velkou radost - úspěšně pokračuje, respektive překročili jsme další hranici pomyslnou, a to je, že máme souhlas k rozšíření ropovodu TAL na ropovod TAL Plus, a to je přesně ta cesta, která nás zbaví postupně závislosti na ruské ropě, a to jsou ty kroky, které dělá naše vláda, které jsou doložitelné, dohledatelné, o kterých určitě budeme veřejnost informovat, a pravidelně to děláme, a které povedou k tomu, že ta závislost nebude.

A ten druhý příklad, ten je ještě - nebo ten už je teď realizován až do konce, a to je zbavení se závislosti na ruském plynu. Ještě před rokem závislost České republiky, a to se myslím shodneme, na ruském plynu byla 97 %. Nám se během deseti měsíců podařilo tuto závislost úplně změnit, odstranit - dneska ruský plyn tvoří 3 až 4 % naší spotřeby. Koupili jsme kapacitu v terminálu v nizozemském Eemshavenu, který v této chvíli je schopen pokrýt - ta kapacita - 40 % naší roční spotřeby, a děláme další kroky, které povedou k tomu, že plynu bude dost a že to nebude plyn ruský.

Tak tolik, dámy a pánové, k různým podnětům, které zazněly v této diskusi o vládní komunikaci.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Faktické poznámky nyní - pan poslanec Juchelka, následuje pan poslanec Lang, paní poslankyně Peštová a pan místopředseda Havlíček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já budu jenom velmi stručný - to, co se týká těch úřadů práce, víte, já jsem tady seděl v té polovině Sněmovny, kdy tady byl covid, a druhá polovina Sněmovny mohla zůstat doma, protože jsme tady jednali v polovičním počtu, a nikdy jsem nezaznamenal, že by mi na mail přicházely stížnosti například na výplaty různých pomocí covidových, které vláda dělala.

V tuto chvíli vy jste jednoduše zahltili úřady práce a zpožďují se dávky, které mají souvislosti s tím, že jsou lidem rušeny nájemní smlouvy v bytech, protože se nestíhá vyplácet třeba příspěvek na bydlení, kdy chodí České správě sociálního zabezpečení - díky ní, když pozdě ona vypočítává starobní důchody, důchodcům chodí výměry na doplatek u zdravotních pojišťoven. Vám se tady bouří pracovníci úřadů práce, protože jednoduše děláte nesmyslnou politiku, kde všechny agendy nahazujete na pracovníky úřadů práce. Digitalizace samozřejmě nefunguje, ta funguje pouze pro klienty, ale úředníkům samotným samozřejmě digitalizace nepomáhá, naopak jim jejich práci ztěžuje. A tak bychom mohli pokračovat dál a dál.

Takže já bych vás moc prosil, pane premiére, protože už vládnete 21. měsíc, abyste se přestal vymlouvat na předchozí vládu, protože za spoustu věcí, které se dějí v tuto chvíli, za to můžete vy. Vy, kteří děláte špatnou politiku ekonomickou, proinflační, bohužel proti občanům České republiky. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pan poslanec Lang s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Vážený pane premiére, já jsem nechtěl vystupovat, ale když se vracíte ve svých odpovědích také k oblasti Ministerstva vnitra a k té interpretaci, která tam visela, to je ten pytel na mrtvoly s Putinem - my jsme se snažili ministra vnitra interpelovat, snažili jsme se na bezpečnostním výboru na to ptát, kdo to tam vytvořil, jak to tam vytvořil. Pan ministr napřed mlžil, že to nestálo tolik peněz, dokonce snad není ani jedna ta instalace, měly být původně tři, potom jsme se po nějakém čase dozvěděli, kolik to tedy stálo. My jsme vyzývali pana ministra vnitra, zdali by nestálo za to, aby to třeba uhradil, na účet třeba nějaké neziskové organizace a podobně. Vaše odpověď mě tedy absolutně neuspokojuje a plně chápu, že je úplně pod vaši rozlišovací schopnost 70 000 korun, ale pro občany v dnešní době, když se neustále všechno zdražuje, i dálniční známky a podobně, tak 70 000 korun krát tři, protože původně byly ty instalace tři, jak máme ověřeno, není úplně málo peněz.

Já se domnívám, že pan ministr vnitra se vám trošičku vymkl z ruky. Vy jste prostě z mého pohledu slabý premiér, prostě jste pětikoaliční vláda, máte to tam poskládáno, kdyby STANaři si dupli, vy jako slabý premiér samozřejmě ustoupíte, a potom to tak vypadá, jak to vypadá, z pohledu ministra vnitra, který z našeho pohledu si na tom ministerstvu dělá, co chce - ukazuje někde na střeše ministerstva určité začátky procesu s naším panem předsedou, vyřešil si nějaké transparenty - nějaké pytle s Putinem a podobně.

Chtěl bych se ještě obrátit na pana kolegu Kašníka, který tady něco řekl o tom, že ODS nese nějaké těžké politické body a ztráty za to, že vlastně napravuje chyby za předchozí vládu. Vy jste jako ODS, když narážím na největší stanovy, vládní koalici, jste se zpronevěřili svým voličům, když jste říkali, že nebudete zvyšovat daně, že budete dělat další kroky, které klasická pravicová strana nedělá, ale protože jste se spojili, tak vám nic jiného nezbývá, a tím jste se zpronevěřili. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Paní poslankyně Peštová s faktickou poznámkou, následuje pan poslanec Havlíček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, já budu velice rychlá. Chtěla bych také zareagovat na pana premiéra ohledně toho, jak se tady krásně pochválil za to, jak vyjednali výjimku, co se týče ropy - jestli si uvědomil, že ani jedna rafinerie není v českých rukách, to za prvé. Takže ve své podstatě, vy jste výjimku... jenom abychom si řekli, kam ty peníze potom tečou v rámci windfall tax. Když jste tedy vyjednali tu výjimku těm skvělým firmám, které tady patří Polákům, a ne nám, tak by mne jen tak zajímalo, kolik vám v rámci toho windfall tax přiteče, když tedy krásně nám ta ropa z toho Ruska teče, tak kolik vám přiteče do státního rozpočtu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní pan poslanec Havlíček, připraví se pan ministr Stanjura, zatím jsme ve faktických. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére, k tomu plynu. Zásluha vaší vlády na tom, jaký k nám proudí plyn, je čistá nula. Nikoli proto, že byste nechtěli, o tom to není. Je to o tom, že na to nemáte žádný vliv. Proč?

Za prvé - kontrakty uzavírají z drtivé většiny komerční společnosti, protože víte, že vše bylo zprivatizováno už před dvaceti lety - to není vaše chyba, ani naše ne. A to, co si případně nakontrahuje ČEZ, je v pořádku, může si udělat kontrakt s kýmkoli, ale to ještě neznamená, prosím pěkně, že tento plyn k nám ve skutečnosti bude proudit. K nám bude vždycky proudit takový plyn, který se smíchá v německých trubkách, protože hlavní plynovod k nám vede z Německa. A pokud nebude fungovat Nord Stream 1, jako že nefunguje a je porušen, je naprosto zřejmé a je jasné, že se v německých trubkách smíchá plyn zejména z Norska, případně z Nizozemí a tak dále. Jinými slovy, i kdyby fungoval Nord Stream 1, tak tam opět bude namíchán s ruským plynem. Můžeme se bavit o tom, jestli by tam byl podíl třeba 50, 70, 80 %. Neovlivníte to, nemáte šanci to nějak udělat, pokud byste samozřejmě nebyli ti, kdo by nabourali ten plyn Nord Stream 1, což nepředpokládám. Vysvětlili jsme to už panu ministru Síkelovi, několikrát jsme na to byli upozorněni i energetickými odborníky, byli jsme na to upozorněni i serverem Demagog, že toto, co tvrdíte, je čistý politický marketing. Ještě jednou, tato země nemá vliv na to, který plyn k nám bude proudit. Některé společnosti mají vliv na to, s kým uzavřou smlouvu. To jsou dvě úplně odlišné věci. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pan ministr Stanjura nyní, následuje pan premiér.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Chtěl jsem reagovat na vystoupení pana poslance Juchelky, a nedá mi to. Je docela úsměvné, jak proruští politici jako Karel Havlíček (Hluk v sále, bušení do lavic ze strany poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Prosím o ztišení.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Proruští politici jako Karel Havlíček - kolikrát jsme tady slyšeli, že je potřeba, aby tendru na Dukovany se zúčastnil Rosatom, že to bude kompetetivní výhoda a plno cizích slov, jenom nechtěl Rusy a Číňany vyhodit z tendru. Kdyby se neukázalo, že Ruská federace spáchala teroristický čin na území České republiky, tak do dneška by to hájil, jak je to výborné, jak nám Putin dal vynikající cenu a jak tím stlačíme nabídky ostatních. To je třeba říci.

To, co tady říkal o tom plynu, to je extravagantní názor a mne by zajímalo, kdo jiný ho v Evropě zaujímá kromě Karla Havlíčka. To znamená, vy si něco objednáte, a vůbec nevíte, co dostanete. To je interpretace Karla Havlíčka. On tomu možná věří, ale tak to prostě není. Odřízli jsme se od ruského plynu a děláme všechno pro to, abychom se odřízli od ruské ropy. Tak to je.

A teď k panu poslanci Juchelkovi: já myslím, že bychom měli vést vážnou debatu, jaký má být úkol Úřadu práce v budoucnosti. Já z toho modelu nejsem šťastný, já si myslím, že mnohem více práce v oblasti sociálního šetření by měly provádět samosprávy a jejich úřady, které znají území nejlépe ze všech. Ten model byl zvolen, já z něho nejsem šťastný, a o tom se bavme. Kritizovat zároveň digitalizaci úřadů práce je tak odvážné, že bychom to zhoršili, tak máte pravdu. A pak jenom počty. My jsme nastoupili 17. prosince 2021, dnes je 18. května 2023, je to 17 měsíců. Aleš Juchelka říká, že je to 21 měsíců. Je to s těmi počty v hnutí ANO jako vždycky.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji za dodržení času. Pan premiér Fiala s faktickou poznámkou, následuje pak pan poslanec Mašek a další. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Nejprve se vyjádřím k panu poslanci Juchelkovi, u kterého jsem už před nějakou dobou zaznamenal výrazný příklon k používání demagogicky nepravdivých tvrzení. Pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, zkuste se podívat na články, které se týkají úřadů práce za vaší vlády. Já jsem během dvou sekund nalistoval například jeden, který je z října roku 2020, kde se píše, že se má zabránit kolapsu úřadů práce kvůli vyplácení dávek v koronaviru, u kterých se posuzuje nárok každého čtvrt roku. Úřadům práce v polovině října chyběla zhruba desetina zaměstnanců, na úřadech práce byly velké problémy, mají vyplácet šestnáct druhů sociálních dávek. Generální ředitel Úřadu práce Viktor Najmon apeloval na občany, aby zvážili osobní návštěvu Úřadu práce. Tak bych mohl pokračovat. Ano, toto bylo v době koronaviru, čili některé ty problémy, abych byl korektní, byly způsobeny tou epidemií, ale to, že byly na úřadech práce problémy, to se dá dohledat za vaší vlády, to se dá dohledat běžně v médiích. Doporučuji vám takovou rešerši médií provést.

Pokud jde o rafinerie, benzin a ropu. No, my se nestaráme o polského vlastníka rafinerií. Můžeme se tady bavit - to je taky zajímavá debata - proč to tak je, jak to Poláci získali, kdo v tom například sehrává roli. Já tu debatu s vámi rád povedu, ale jindy. Ale my jsme se starali o české občany, o to, aby čeští občané měli benzin a naftu a nestalo se to, co se stalo v jiných zemích, kde realizovali recepty, které jste nám taky doporučovali. Takže starali jsme se především o české občany a jsme rádi, že jsme všechno zajistili.

Pokud jde o plyn, já bych doporučoval panu Havlíčkovi, ať se k tomu nevyjadřuje. Nerozumí tomu a jenom se tady zesměšňuje. (Předsedající: Čas. Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Prosím o dodržování času. Nyní pan poslanec Mašek s faktickou poznámkou. Následuje pan poslanec Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Já bych nejprve k panu ministru Stanjurovi, vaším prostřednictvím. Pan ministr nás tady nejprve školil k tomu, o čem tady můžeme v těch faktických mluvit, ať se držíme tématu, a sám najednou ulítl a označil mého kolegu pana Havlíčka proruským politikem. Tohleto říkáte vy, kteří byste mohli protirusky okamžitě nějakým způsobem fungovat v tom, že byste se třeba zřekli té výjimky na ruský plyn? Vy to neuděláte, v tichosti vám to totiž vyhovuje, protože nám to snižuje cenu. Takže když se to hodí, tak to necháme být, byť to vyjednal někdo jiný. Když se to nehodí, tak to prostě neuděláme a argumentujeme tím, že sem tečou jenom 3 % ruského plynu. Vy víte dobře, že to není pravda, protože s tím plynem se to překupuje, vozí nám ten ruský plyn oklikou. Ten odebírá Indie, Čína a vy vůbec nevíte o jeho pohybu, konzumujeme ho tady. Přitom jsme měli štěstí, že byla mírná zima. Naši lidé jsou spořiví, uspořili, uspořily i firmy, chovají se naprosto přirozeně. Jediné, co jsme si zhoršili, je životní prostředí, protože ti nemajetní tady pálili celou zimu, co je napadlo. To jste museli vidět, když jste se svými limuzínami sjeli někde z dálnice. Takže já bych se držel tématu, opravdu toho, co tady padlo.

Další věc, která tady byla. Vy jste se holedbali, že jste energie a všechno zvládli. Zvládli jste to svým nicneděláním. Vy jste totiž vůbec nereagovali a ono to potom nějak dopadne. Ale ten výsledek je o tom, že ty energie neřešené vámi, například zastropováním elektrické energie u výrobců... Mohli jsme tady mít po celou dobu o 5 procentních bodů nižší inflaci. Ale oni to ti lidé prostě unesou a zaplatí. To je vaše politika.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pan místopředseda Havlíček nyní s faktickou, následuje paní poslankyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane ministře financí, řízení financí vám moc nejde. Když se podíváme na výsledky, je to katastrofa. Když se pouštíte ještě do diskuse nad energetikou, pak už je úplná katastrofa. Prosím pěkně, dohledejte si některé informace. To není nic osobního, to je prostě fakt. Budeme diskutovat klidně o těch financích, já vám budu říkat, proč vám nejdou. Budu vám říkat, proč jsme na tom téměř nejhůř v celé Evropě, a vy budete určitě argumentovat a myslím si, že to bude celkem věcná diskuse.

Stačí se podívat na infrastrukturu plynu, stačí si přečíst pár odborných článků. Teď to vůbec není o tom, že by někdo chtěl nebo nechtěl nějaký ruský plyn nebo ruskou ropu. Vy velmi dobře víte, že to tak není. Velmi dobře to víte, protože si myslím, že jste relativně inteligentní člověk. Ale pokud zde budete ukazovat minulost, tak fajn, tak se o ní pojďme bavit. Pojďme se bavit o tom, jak probíhal tendr na Temelín. Pojďme se podívat na to, jak vláda, ve které vy jste byl, ve které byl pan premiér Fiala, ve které byl ještě jeden člen této vlády, nechala Rosatom dojít až do finále. Nechali jste ho tam dojít z mého pohledu pragmaticky. Nechali jste ho tam dojít proto, protože jste tenkrát tlačili na cenu.

Takže, prosím pěkně, jestli se o tom chcete bavit, klidně to pojďme otevírat a budeme klást jeden argument za druhým. Nechci být vůči vám útočný, protože to, co jste říkal, je úplně směšné, pane premiére. Zameťte si, prosím, před vlastním prahem. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní tedy paní předsedkyně Schillerová, následuje pan poslanec Bžoch. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Zase jsem to nevydržela, dneska jsem nechtěla vystupovat. No, já si myslím, že tady tato krásná rozprava ukázala, co si štěbetají vrabci na střeše, kdo je vlastně skutečným premiérem této vlády. Já si myslím, že to všichni vidíme, kdo do všeho mluví, ke všemu se vyjadřuje, všude byl a všechno zná. Jenom ty finance, ty finance, ty mu tedy fakt nejdou! (Potlesk a smích z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pan poslanec Bžoch, následuje pan poslanec Brabec, faktické, prosím.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Pane ministře Stanjuro, než budete někoho osočovat o tom, že je proruský politik, zameťte si laskavě před vlastním prahem. Nebyl to ani bývalý premiér Babiš, nebyl to ani ministr Havlíček, kteří jezdili do Ruska a klaněli se Putinovi, když po něm něco potřebovali. Byli to vaši dva bývalí premiéři. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pan poslanec Brabec, následuje pan poslanec Juchelka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, dámy a pánové, hosté, diváci. Pane ministře, no, vy jste to udělal chytře, protože samozřejmě s tou provokací jste věděl, že se někteří přihlásíme, a tím pádem se asi nedostane na další interpelace, které vám nejsou úplně příjemné. Ale mně taky vytočila ta zmínka o proruském politikovi, protože - přesně už to tady zaznělo - vy máte k 10. 5. minus 250 miliard deficit státního rozpočtu.

Nikdy jste, pane ministře, neodpověděl na moje dotazy ohledně toho, jak se do rozpočtu Ministerstva životního prostředí dostalo těch nehorázných 50 miliard příjmů. Vždycky jste se vytratil, když jsem se na to ptal. Pamatuji si vás jako lídra opozičního klubu ODS, který za totéž, kdyby to bylo v opačném gardu, by opravdu tady visel u stropu a nenechal by nás odejít, než bychom na toto odpověděli. Takže já bych se na vašem místě skutečně držel věcí, které máte přímo v gesci a které opravdu moc nefungují.

Vrátím se k tomu, pokud říkáte o panu Havlíčkovi, že je proruský politik, což je podle mě úplně nehorázné, tak vy jste pro spoustu lidí v tomto státě protičeská vláda. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pan poslanec Juchelka, následuje pan premiér Fiala, faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já si myslím, že je úplně zbytečné vždycky rozvířit tu debatu tím, že tady někdo řekne třeba tu pravdu jenom napůl nebo tak. Takže ano, pane premiére, co se týká vyplácení dávek na úřadech práce, vždycky samozřejmě jsou problémy v jednotlivých organizacích, rezortech a tak dále, ale my jsme se nikdy nezpozdili ani o den u žádného občana na rozdíl od vás. To, že tam jsou problémy, neznamená, že se jim nezabránilo, protože se jim zabránilo. Samozřejmě jsme vypláceli sociální dávky včas.

Nejlepší obrana je útok. To znamená, budeme nálepkovat, budeme říkat, kdo se kdy spletl tady o čtyři měsíce. Myslím si, pane ministře Stanjuro, že byste si měl nějakým způsobem utříbit počty na Ministerstvu financí, poněvadž vám od začátku vašeho vládnutí prostě ten státní rozpočet nevychází. Pořád tady máme nějakou novelu a pořád tady říkáte, jakým způsobem jsme v minusu. Takže komunikace této vlády.

Myslím si - a já vám dávám dobrou radu - že byste se měli zaměřit tady na toto. Máme jednu z nejvyšších inflací v Evropské unii, máme třetí nejvyšší cenu energií podle Eurostatu, který pan premiér nemá rád, ty statistiky, poněvadž jsou to jasná čísla, máme jedny z nejdražších potravin v Evropě, máme nedostatek léků a máme nejvyšší schodky rozpočtů od roku 1989. Zaměřte se na komunikaci tady tohoto, protože toto je opravdu jedna z nejhorších vlád po roce 1989. Tady tento výčet, tento faktický výčet toho, jak tato vláda vládne, si myslím, že můžete obhájit jedině tím, že budete dělat skutečnou politiku pro lidi. Prozatím to takhle neděláte. Myslím si, že jedna z nejvyšších inflací a nejdražších energií v Evropě je jasným důkazem toho, že jste vláda, která je jednoduše proinflační.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní tedy s faktickou poznámkou pan premiér a následuje pan ministr Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Tak jaká jsou fakta? Ta vy nemáte rádi, vy máte rádi právě to nálepkování a používáte ho tady celou dobu. Ale jaká jsou fakta? Jak jsme převzali energetickou bezpečnost České republiky po působení pana Havlíčka, vlády Andreje Babiše? Stoprocentní nebo 97% závislost na ruském plynu, více než 50% závislost na ruské ropě, prakticky žádný vliv na energetickou infrastrukturu. Žádný tendr nebyl vypsán na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Přitom všichni víme, a na tom se shodneme a za to děkuji, že jádro, jaderná energetika je budoucí, naprosto zásadní pro budoucí rozvoj naší energetiky, našeho průmyslu, zajištění dostatku energií. Zanedbaná dopravní infrastruktura, nic se neposunulo dopředu, nedostatek peněz na dopravní infrastrukturu přes obrovské roky konjunktury - to jsou konkrétní dohledatelná fakta a výsledky vašeho působení.

A s tím plynem, prosím pěkně, opravdu se nezesměšňujte. Podstatné je, od koho a jak se ten plyn kupuje, a pak je další nějaký technický proces, který má nějaké důvody, ale to, že kupujeme plyn od zemí, které prokazatelně nejsou Ruskem, to je prostě fakt. A takhle se na to taky všichni, kteří tomu opravdu rozumějí, dívají a musí se dívat. V Eemshavenu, odkud máme 40 % roční spotřeby, žádný plyn z Ruska nemáme. Pokud jde o ceny energií, jsem rád, že to tady pan poslanec Juchelka zmínil, protože znovu to můžeme říct, je jednoznačná shoda i Českého statistického úřadu, Energetického regulačního úřadu i všech distributorů, že ceny, které zveřejnil Eurostat, neodpovídají tomu, co platí občané v České republice. Když jsme se podívali na skutečné ceny a k tomu to jednání, které jsem svolal, vedlo, tak se ukazuje, že ceny energií, které platí čeští občané a firmy, patří do levnější poloviny Evropy. (Předsedající: Čas!) To je realita! (Nesouhlasné reakce některých politiků z pravé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pan ministr Stanjura s faktickou poznámkou, následuje pan místopředseda Havlíček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Tak další fakta. Myslím, že důležitý parametr je vždy v každém roce schodek veřejných financí vůči HDP. 2020: 5,8 %; 2021: 5,1, 2022: 3,6, 1,5 procentního bodu dolů, což je v objemu HDP zhruba 100 nebo 105 miliard. V logice matematiky hnutí ANO je dluh 5,8 % lepší výsledek než dluh 3,6 %. Zpátky do základních škol na první stupeň! 5,1 je vyšší číslo než 3,6. Plánujeme pro příští rok 1,8, až začne působit ozdravný balíček, a v roce 2025: 1,2. To nikdo nezpochybňuje, jenom pro vás je 5,8 nižší číslo než 3,6 nebo 1,8 nebo 1,2.

Plyn zavlekl do debaty, pane poslanče Mašku, prostřednictvím paní předsedkyně, váš místopředseda Karel Havlíček. Já jsem reagoval, já jsem mluvil až po něm poté, co tady zase neodolal, aby vysvětloval svoji proruskou politiku v minulých letech. A jestli nerozlišujete vztahy s Ruskem před anexí Krymu před rokem 2014 a po, tak to děláte chybu, protože jestli říkáte, že premiéři České republiky před anexí Krymu udržovali vztahy s Ruskem, to je pravda. Udržoval je celý svět, ale bylo to před anexí Krymu, tak si to musíme říct, a ta byla v roce 2014. Takže já si myslím, že to je namístě, a já myslím, že máme docela shodu aspoň v tomto volebním období v zahraniční politice, co se týče vztahů České republiky (Předsedající: Čas!) k Rusku.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní pan místopředseda Havlíček s faktickou, následuje paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane premiére, hrozně se do toho zamotáváte. Ale jednu věc jste prohlásil, a ta fakt nebyla lež, a to musím ocenit, a to je to, že vliv na energickou infrastrukturu má stát prakticky nulovou. Tak se podívejme, kdo zde privatizoval ČEZ, podívejme se, jak probíhala privatizace plynové infrastruktury, podívejme, jakým způsobem se prodávaly rafinerie a podobně. Máte pravdu, více než dvacet let na to má stát prakticky nulový vliv.

Dopravní infrastruktura, pane premiére? Když jsme po vaší slavné vládě v roce 2014 - já u toho nebyl - přebírali dopravní stavby, bylo rozestavěno 800 metrů dálnic, dobře slyšíte, 800 metrů dálnic. A my jsme v rámci toho, jak jsme ji podcenili, předávali a bylo rozestavěno víc než 100 kilometrů dálnic, jenom v posledním roce 2021 jsme zahájili 94 kilometrů nových dálnic a dokončili jsme - opak - dokončili jsme 94 kilometrů a zahájili jsme 74 kilometrů. Zvýšili jsme výdaje na dopravní infrastrukturu z 87 miliard během dvou let na 120 miliard korun.

Tvrdit, že jsme neudělali nic pro jádro, je vrchol drzosti, nezlobte se na mě, protože jádro jsme připravili po stránce investiční, po stránce smluvní, jádro jsme připravili i po stránce změny zákona. Jádro jsme připravili tak, že jste udělali jednu jedinou věc, a to je to, že jste dali tendr, ten jsme už nestihli udělat. Všechno komplet se tři roky předtím připravovalo, všechno komplet.

A co se týká nákupu plynu - ano, je to přesně tak. Nákup plynu - podívejte se, kdo zde kupoval plyn, jaké společnosti. Nikdo nekupoval plyn z Ruska, proboha, všichni kupovali z Německa. Ale to, že do Německa doběhl plyn ruský, je věc druhá, kterou neovlivníte ani vy, ani my. Všechny firmy, které tady kupovaly plyn, kupovaly plyn z německých velkoobchodů, s jedinou výjimkou drobně kupoval ČEZ z Ruska, ale to bylo skutečně velmi, velmi málo, pokud si vybavuji. Takže z toho vyplývá, že nemá vliv český kupující na to (Předsedající: Čas!), jestli sem přijde takový či onaký plyn. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní tedy paní předsedkyně Schillerová, následuje pan poslanec Brabec, a prosím o dodržování dvouminutového limitu.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Tak, pane ministře, a vy máte, vy jste měl rád vždycky nominální zadlužení, pokud si vzpomínám, pane ministře financí, prostřednictvím paní předsedkyně, tak já vám ho připomenu: loni 429 miliard, letos 200 miliard, a příjmy, které získali jste díky inflaci, a teď beru 2023 versus 2021, je o 534 miliard navíc. Vybral jste si rok 2020, kdy byl největší propad ekonomiky, minus 5,5 % HDP, vůbec v novodobé historii. Takže já na vašem místě bych se moc nekasala, prostřednictvím paní předsedkyně, já bych s velkou pokorou přiznala, že vám tam lítá pořád těch 150 miliard rozpočtu a že stejně se bez novely neobejdete na rok 2023.

A co se týče vašeho daňového balíčku, prostřednictvím paní předsedkyně - protože to není konsolidační balíček, to je daňový balíček - to se ještě uvidí, kolik a jak vlastně bude, protože nemáte nic. Nemáte žádný legislativní text, neprošlo to připomínkovým řízením, nikdo pořádně vlastně neví, co tam je.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pan poslanec Brabec a následuje pan ministr Stanjura s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju. No, ještě jeden dotaz, tedy v rámci té diskuse na pana premiéra Fialu, který tady hovořil o tom, v jakém stavu z hlediska energetické bezpečnosti to převzali. Když jste byli takoví vizionáři, pane premiére, a ještě bych uznal tu debatu ohledně anexe Krymu, respektive před anexí Krymu, po anexi Krymu, ale když jste byli takoví vizionáři v minulé opozici, což už samozřejmě bylo po anexi Krymu, tak kolik tady bylo námětů z pohledu tehdejší opozice, a speciálně ODS, k tomu, jak tedy jsme v energetickém nebezpečí a že bychom měli urychleně dělat nějaké náhradní dodávky plynu a ropy? Já si ho nepamatuji. Opravte mě, jestli se mýlím, kolik tady bylo mimořádných schůzí, kolik tady bylo těch debat, jak to tady máme udělat, abychom sem dostali nějaký jiný plyn nebo jinou ropu, a pojďme si říct, a už to tady padlo x-krát: tam nám z toho nepatří v podstatě skoro nic kromě několika zásobníků na plyn, které má ČEZ, ale trubky, jak ty velké, tak i to vedení v rámci plynu, víme, že buď mají Poláci, respektive Němci, nebo Maďaři nebo Poláci. To znamená, bez těchto zemí by bylo velmi, velmi, velmi komplikované - a vy jste to dobře věděli - udělat nějakou samostatnou akci.

Takže teď je to opravdu velmi významně pokrytecké říkat, že jste ty věci věděli. A když jste věděli, tak proč jste na ně neupozorňovali? Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pan ministr Stanjura s faktickou poznámkou, následuje pan premiér Fiala. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Pan poslanec Brabec se bohužel mýlí. Ani ty zásobníky nepatří nikomu, například společnosti ČEZ, ve které má nadpoloviční majetkovou účast ČEZ. Není to pravda. Když pan poslanec a místopředseda Karel Havlíček tady plamenně hovoří o tom, jak nemáme energetickou infrastrukturu a kdo ji privatizoval, má pravdu. Ale byl to váš politický spojenec Miloš Zeman. Ten prodával RWE, to znamená jak zásobníky, tak plynovody. Nebo on - jeho vláda. Jeho vláda přece privatizovala Unipetrol. A nechci se vracet k tomu, kdo z českých firem dvakrát podepsal smlouvu a pak od ní odstoupil, a teď říká, že... Já z toho nemám radost, ale nebyly to vlády ODS - ani u privatizace RWE, ani u privatizace Unipetrolu. My jsme to zdědili. Snažíme se v tom něco dělat a to je fakt, že jsme to zdědili. Můžeme to, jak chceme komentovat, ale to je fakt. Nebylo jednoduché získat souhlas akcionářů TAL+. Myslím si, že kdo někdy jednal nebo měl informace z toho, jak probíhají valné hromady... Ale když už jsme u toho, jak je možné, že za vašich vlád se podepsala nová slova s Unipetrolem, z které byla vyňata inflační doložka? Vyňata! Jak je to možné? Kdo to odsouhlasil? Inflační doložka! A to je jedno, jestli tehdy byla nízká, nebo nebyla. Tak si představte, dodneška nemáme inflační doložku, protože aby se to změnilo, musí být dvě strany. Chápu dodavatele, že inflační doložku nechce, ale vy jste způsobili, že ze smlouvy, kde inflační doložka byla, zmizela, a to nešlo bez souhlasu české strany. Tak se mi k tomu někdo vyjádřete! Jak jste to mohli připustit?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní pan premiér Fiala s faktickou poznámkou, následuje pan poslanec Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já si myslím, že když se někdo začne rozčilovat, tak to zpravidla ukazuje, že argumenty docházejí. Já se nijak nerozčiluji z vašich poznámek na mou adresu, které jsou někdy i neuctivé, ale já jsem si jist tím, co děláme, takže to beru s úsměvem. Pan místopředseda Havlíček ne. Ale pojďme se bavit věcně.

Myslím, že samozřejmě můžeme jít do minulosti a co kdo říkal, jak tady zmiňoval pan poslanec Brabec, ale naše vláda, když jsme vstoupili nebo převzali tu odpovědnost, tak jsme hned začali dělat kroky, abychom energetickou bezpečnost posílili. Proto jsme hned na jaře začali jednat o koupení kapacity v LNG terminálu. Kdybychom nezačali hned, tak se to určitě nepovedlo. A jenom díky tomu, že jsme začali včas, že jsme se začali starat o energetickou bezpečnost, máme tu kapacitu, která pokrývá 40 % naší roční spotřeby, právě v Nizozemsku.

Stejně tak to byla naše vláda, která okamžitě přistoupila k vyhlášení tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany. To je další konkrétní krok a tam jsme z opozice velmi důsledně trvali na tom, aby z toho tendru byly vyloučeny ruské a čínské firmy, to si určitě pamatujete. Bavili jsme se o tom, mluvili jsme o tom veřejně a byl to náš tlak, aby tam ruské a čínské firmy nebyly.

Nechci se tady vracet do minulosti, proč jsme dřív měli smlouvu na norský plyn, pak se neobnovila a tak dál, to je opravdu na jinou debatu, ale chci skončit pozitivně. My jsme skutečně v situaci, kdy stát má malou kontrolu, teď nemyslím jenom vlastnickou, nad energetickou infrastrukturou. Ten problém se ukazuje silněji teď po energetické krizi a myslím, že je potřeba to změnit. Budeme dělat kroky pro to, abychom to změnili, a doufám (Předsedající: Čas.), že v tom dosáhneme konsenzu a budeme mít i vaši podporu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pan poslanec Feranec, následuje pan místopředseda Havlíček s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedkyně. Vážený pane premiére, pane ministře, dámy a pánové, já bych doporučil v reakci na vystoupení pana premiéra, pana ministra se podívat, který bod projednáváme. Je to bod Odpověď na písemnou interpelaci na premiéra. Máme květen 2023, sedmnáctým měsícem je tady nějaká vláda a vy z toho děláte interpelace na Babiše, na Havlíčka, na Zemana svými odpověďmi. Takže vraťme se k té podstatě, protože jinak trošku znevažujete ten institut. Přece institut je, aby Sněmovna, pochopitelně zejména opozice, se ptala vlády a vláda odpovídala, a vy z toho děláte něco jiného. Trošku tím snižujete ten institut, anebo nechcete odpovídat na otázky, které se týkají vás! Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní tedy s faktickou poznámkou pan místopředseda Havlíček, následuje paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vy vždycky krásně odskočíte k nějakému dalšímu tématu, takže řeknete, ta dopravní infrastruktura byla špatně připravena. Když vás uargumentujeme tím, že to bylo o řád lepší, zase přeskočíte na něco dalšího.

Ale k té závislosti nebo spíše k tomu, že stát nemá žádný vliv na energetickou infrastrukturu. To řekl pan ministr financí správně, kdo to zde zavedl, ale tak si to pojďme dohrát opět celé. Elektrizační soustava, respektive ČEZ - privatizace v devadesátých letech. Za tím stála ODS se vším všudy. Co se týká plynu a rafinerií, nepletu-li se, byla to skutečně ČSSD, ale bylo to mimo jiné i v době oposmlouvy, to znamená, opět u toho stála ODS. Takže nehrajme si na to, že jste tady neexistovali. V té době hnutí ANO vůbec nebylo.

A pak nezapomínejme ještě na další věc. Dost významnou roli v tom sehrávají dneska i obnovitelné zdroje. Tak se podívejme, kdo tady vládl mezi lety 2006 až 2010, a podívejme se, kdo byl jedním z aktérů solárního tunelu za 600 miliard korun. A jestli chcete, takhle budeme rozebírat každou věc.

A poslední věc, ještě co se týká jádra. Ještě jednou si to zopakujme, nehledě na to, kdo to nakonec bude dodávat. Kdybychom nevykopali opět jádro, kdybychom nepřipravili všechny smlouvy, kdybychom nezajistili investiční model, finanční model, kdybychom nezajistili dodavatelský model, kdybychom nezměnili zákon, kdybychom to nevyjednávali na úrovni Evropské unie, kde vy jste potom drze přišli s tím, že jste tu takzvanou taxonomii zajistili, ačkoliv byla Evropskou komisí vyhlášena 31. 12. 2021, kdy jste ve vládě byli čtrnáct dní i s Vánocemi, a byl to důsledek dvouleté práce i úředníků, a nejenom České republiky, i Francie, tak jedinou věc, kterou jste měli udělat, a zaplaťpánbůh jste ji udělali, byť se zpožděním (Předsedající: Čas.), je to, že jste to poslali na dodavatele. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Paní poslankyně Mračková Vildumetzová, následuje pan premiér Fiala - s faktickými poznámkami. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére, kolegyně, kolegové, já bych si také dovolila zareagovat na slova pana premiéra, který tady řekl: Argumenty docházejí, pojďme se bavit věcně. Já si myslím, že tato interpelace se především dotýká komunikace, a především ta interpelace je zaměřena na ministra vnitra a vašeho, pane premiére, vicepremiéra, prvního vicepremiéra, který vás v mnoha věcech má zastupovat, a musím říct, že jeho komunikace a komunikace celé vlády je opravdu tragická.

Já jsem včera tady na plénu Sněmovny vystupovala, protože jsme tady měli nedávno zákon o státním podniku, kdy pan ministr vnitra chtěl tento zákon projednat v devadesátce. Ministr vnitra s nikým nekomunikuje, stejně nekomunikuje celá tato vláda. Takovým typickým příkladem je, že jste si změnili programové prohlášení, ale této Sněmovně jste aktuální verzi a představení neudělal ani vy, ani váš první vicepremiér Vít Rakušan. Proto i ta interpelace mého kolegy a proto všichni víme, co způsobilo to, že došlo k vyvěšení vlajky na budově Ministerstva vnitra. To, že si ministr vnitra vytvoří nějaký KRIT na svém rezortu, nikomu o tom neřekne, vybere si tam člověka bez výběrového řízení, jakým způsobem teď komunikuje Českou poštu, a to, co se na rezortu vnitra vůbec děje, je absolutně tragické.

Já hlavně považuju jednání této vlády, že nejenom že nekomunikuje, ale že ta vláda je především velmi arogantní. A to jsme dnes tady viděli v přímém přenosu. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pan premiér Fiala s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Myslím, že o aroganci máme každý asi jinou představu, a nevím, v čem moje komunikace je arogantní. Ale prosím, já vám klidně nechám tento názor.

A vy jste si tady to - teď jsem nemyslel na paní poslankyni Vildumetzovou Mračkovou, ale obecně navíc poznámek - vy jste se tady naučili, a už jsem si toho všiml před nějakou dobou, nás neustále kárat za to, jak odpovídáme, ale to nechte na nás a nechte to na našich voličích, ať posoudí, jestli odpovídáme správně, nebo ne. To není váš úkol, abyste posuzovali kvalitu našich odpovědí - prostě proto, že se vám nelíbí to, že říkáme fakta, že umíme argumentovat věcně, že jsme spoustu věcí, s kterými jste vy nedokázali pohnout, tak jsme je dokázali posunout kupředu. Mně je jasné, že se vám to nelíbí. A já vám ani neberu to, abyste nám říkali, že se vám to nelíbí. Ale moc se mně nelíbí, když nám říkáte: Takhle neodpovídejte. Toto tady nemáte říkat. Vy máte odpovědět na interpelaci a vůbec se nevyjadřovat k tomu, co tady bylo v minulosti a tak dál. Abych použil vaše slova, já to takhle nemám ve zvyku - takhle nás necenzurujte, my si budeme odpovídat, jak my uznáme za vhodné. To je demokracie a tak je to taky správné.

Pokud jde o některé věci, které tu ještě zazněly, tak je chci uvést na pravou míru. Taxonomie, pane místopředsedo Havlíčku? Jak to bylo? Tak se na to pojďme podívat. Jeden z prvních kroků, který jsem udělal, bylo, že jsem se spojil s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen a začal jsem přesvědčovat Komisi, která vůbec k tomu nebyla připravena, aby se jádro dostal do taxonomie. Dostalo se tam. Pak jsme museli svést velký boj, aby to nebylo znovu vyřazeno. A jeden z velkých bojů jsem musel svést i v Evropském parlamentu o to, aby ta taxonomie nakonec byla schválena s jádrem. Je to výsledek práce naší vlády, je to naprosto prokazatelné a mám z toho radost, že se to povedlo, protože je to důležité pro Českou republiku a pro naši dobrou budoucnost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji pěkné dopoledne. Vystoupení pana premiéra vyvolalo řadu faktických poznámek. Nejprve vystoupí pan ministr Zbyněk Stanjura, poté pan poslanec Martin Kolovratník, poté pan místopředseda Karel Havlíček s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Mou faktickou poznámku nevyvolalo vystoupení pana premiéra, už jsem se přihlásil dopředu. Já fakt nevím. Vy nám kladete otázky, my odpovídáme, a pak někdo řekne, že jsme všeználci. Ale když nebudu odpovídat, tak jsem arogantní, že neodpovídám. My jsme ta ostatní témata místo témat, které měl v interpelaci pan poslanec Kolovratník, nevnesli. My jsme nebyli první, kteří o nich hovořili. Já jsem zdvořile požádal, ať se držíme tématu. Za to jsem byl peskován, že tady někoho mistruju. Já jsem opravdu říkal: Zdvořile vás žádám, zvažte to, ať se držíme tématu, že je škoda, že se nedostane k ostatním. Ale když vy přinesete jiná témata, položíte otázky v jiných tématech, tak my odpovídáme. A pak mi zase říkáte: Proč odpovídáte? No, my jsme obránci, vy jste útočníci v této chvíli. Interpelace není jednostranná disciplína, že přijde opozice, zkritizuje vládu, vláda sklopí uši, nic neřekne a odejde.

Já myslím, že je to fér, když nás kritizujete nebo se nás ptáte, tak my odpovídáme, přitom dáváme do souvislosti mimochodem i časový sled okolností, a fakta jsou jasná. Žádné z čísel, které jsme tady v debatě zmínili, nikdo z vás nezpochybnil. Ano, můžeme se přít o interpretaci čísel, to je naprosto normální, ale ta čísla nikdo nezpochybnil a to je podle mě v takové debatě důležité.

Já jsem měl za to, že otázka energetické bezpečnosti je něco, co nás spojuje, ale po dnešní debatě si nejsem úplně jistý, a byla by to hrozná škoda, protože to jsou věci, které nemají přesah na jedno nebo dvě volební období, ale mnohem, mnohem delší. Doufám, že v této otázce shodu najdeme a že nakonec ty rozpory nebudou tak velké v této konkrétní oblasti, jak by to dneska z této dnešní debaty mohlo vypadat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Další faktickou poznámku má pan poslanec Martin Kolovratník, připraví se pan místopředseda Karel Havlíček. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Snažil jsem se té faktické držet a čekal jsem normální vstup do interpelace. Tohle jsem nečekal. Tak já se budu snažit držet té komunikace, ať držím téma, jak jsem nazval svoji interpelaci.

Zbyněk Stanjura: "Naše předvolební heslo o daních bylo jen billboardovou zkratkou.", "Fiala nelhal, jen říkal něco, co nemohl udělat," vysvětluje ministr Blažek. To je ta komunikace, vážení kolegové, na to se snažím poukázat - na to, jakým způsobem komunikujete. A víte, já jsem chtěl být smírný, chtěl jsem to držet v nějaké věcné rovině, a i jsem chvíli souhlasil s tím, co říkal Zbyněk Stanjura. Asi je logické, téma komunikace je strašně široké. A jasně, otevře sociální věci, otevře energetiku, otevře potraviny a tak dál a tak dál. Ale opět, podívejte se prosím, na tu komunikaci. Zbyněk Stanjura tady - bylo to někde před hodinou - apeloval, prosil, ať tedy nezabředáváme do jiných témat. To jsem si říkal, vlastně na tom něco je, co on říká. Minutu na to přijde pan premiér Fiala a udělá z nás ze všech pitomce a začne na nás útočit. A to je, pane premiére, to je ta vaše komunikace, to je ten styl - nejlepší obrana je útok. A víte, já vám tedy v té komunikaci - už nebudu smírný - něco poradím. Podle mého názoru by bylo lepší nejezdit tolik po světě, nedělat si výlety, ale třeba taky zajet mezi lidi tak, jak to dělá hnutí ANO, jak to dělá každý z nás a naše stínová vláda, když s nimi mluvíte, a pak se možná dozvíte a zjistíte, že lidi se před tím vaším balíčkem docela báli o svoji budoucnost, ale dneska už z ní mají otevřenou hrůzu. To za prvé. (Potlesk z lavic ANO.)

A za druhé, ať tedy držím tu komunikaci, ať to posunu dále. Chtěl jsem dát prostor dalším, které jsou dnes v pořadu schůze, tak se budu ptát. Ptám se na jedinou věc: Jak budete komunikovat svůj vládní balíček? Jak a kdy ho představíte poslancům? Jak a kdy ho představíte veřejnosti? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji i za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan místopředseda Havlíček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Já jsem naopak rád, pane poslanče Kolovratníku, že se to zde otevřelo. Mně teď chodí esemesky těch, kteří nás sledují, zejména z energetického sektoru, a radši vám ani nebudu interpretovat to, co mi tam píší. Je hrozně dobře, že se tady čelní představitelé vlády, dokonce v čele s premiérem, vyjádřili k tomu, jakým způsobem by měla fungovat energetika, jak funguje, kdo za co může, jaké tam jsou vztahy. Myslím si, že si každý, kdo tomu alespoň trochu rozumí, udělal jasný obrázek.

A když jsme u té energetické bezpečnosti, na které se nepochybně asi shodneme, tak si jenom uvědomme, že energická bezpečnost je o cenách, je o diverzifikaci zdrojů a je o dostatku zdrojů. A když jsme u cen, tak tam si to jenom prosím ještě jednou vybavte. Máme nejvyšší nárůst cen energií v celé Evropské unii, máme nejvyšší nárůst cen elektřiny a druhý nejvyšší nárůst cen plynu. Já vím, že zase zpochybníte všechny agentury, které to dělaly, ale to je prostě fakt, tohleto se okecat nedá. Dostali jste se do kritické situace a místo toho, abyste ji řešili, místo toho, abyste řekli: Ano, udělali jsme chybu, místo toho, abyste konečně vyhodili neschopného ministra Síkelu, místo toho, abyste udělali alespoň něco, co trošku stabilizuje trh, jediné, co se snažíte dělat, je, že ukazujete, kdo co za vše může.

Jenomže, pane premiére, na to už dneska nikdo neslyší. Na Antibabiše už nikdo neslyší. Dneska už se všichni dívají na to, co děláte vy. Každý se dívá na to, jak berete zodpovědnost, kterou jste vzali do vlastních rukou. Nikdo vás k vládnutí nenutil, vy jste se pro to rozhodli, rozhodli jste se pro to dobrovolně. Výsledek tady všichni vidíme. Horší už to, pane premiére, být nemůže, a nedá se to okecat vůbec ničím, čímž za mě alespoň končím tu krásnou energetickou diskuzi. Určitě si o tom ještě někdy něco řekneme. Díky. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Další faktická poznámka pana premiéra. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Horší to být nemůže, píší mně z energetiky esemesky, jezděte mezi lidi... To jsou argumenty? Ne, to nejsou argumenty. Ale samozřejmě, prosím, my od lidí máme reakce, mezi lidi jezdíme. Spousta lidí, to se budete divit, chápe potřebu úspor, chápe to, že je potřeba něco dělat s důchodovým systémem, který se řítí do katastrofy, a vy se nemůžete vylhat nebo vymlčet z toho, že jste tady osm let měli vládní odpovědnost. Prostě spousta těch věcí, které děláme, se týká mnoha let dopředu, tak to je třeba s důchodovou reformou. Proč jste ji neudělali vy? Proč jste neudělali tu skvělou důchodovou reformu? Proč jste něco neudělali s nejrychleji se zvětšujícím deficitem v Evropě? Proč jste neudělali něco s energetickou bezpečností? Proč jste neudělali něco s dopravní infrastrukturou, abychom na tom byli lépe? Tak bych mohl pokračovat. Ty věci prostě spolu souvisejí. Jestli nám kladete otázky, my na ně odpovídáme, říkáme, co dělá naše vláda, ale také zmiňujeme problémy, které jsou dlouhodobé a které prostě musíme vyřešit. Kdybyste je řešili vy, tak jsme situaci měli usnadněnou. Nemáme ji usnadněnou, my nad tím nepláčeme, my ty věci děláme. A tak, jak jsem vám to popsal s plynem, s ropou, s výstavbou jádra, s dopravní infrastrukturou a s dalšími, budeme postupovat dál.

Pokud jde o otázku, jak budeme komunikovat úsporný balíček: jednak ho komunikujeme už v těchto dnech, ale samozřejmě do Poslanecké sněmovny standardním způsobem přijde legislativní podoba návrhu, budeme o něm tady diskutovat tak, jak diskutujeme o dalších věcech, a nebude se to v ničem vymykat tomu, co je v demokracii běžné, a ty procesy budou tak, jak mají být.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Tím jsme vyčerpali faktické poznámky a eviduji zde řádnou přihlášku pana poslance Kolovratníka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji a pokusím se tedy ukončit tu debatu, ať se ještě dostane na někoho dalšího. Beru vlastně závěr téhle interpelace, že pan premiér teď ve velmi obecné rovině řekl: Budou řádné procesy, přijdou sněmovní tisky z vlády sem do Sněmovny. Tudíž vlastně jsem se nedozvěděl nic. Asi nebude tedy žádný nový web, nebude žádný rozcestník, žádné přehledné vysvětlení všech jednotlivých momentů toho úsporného balíčku.

A já tedy podle § 112 odst. 5 jednacího řádu na závěr navrhuji usnesení, kde Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí na tuto písemnou interpelaci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, zaznamenal jsem si návrh vašeho usnesení. Ptám se, zda se ještě někdo další hlásí do rozpravy? Pokud se již nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Návrh usnesení byl načten, a já tedy dám hlasovat o návrhu usnesení. (Ozývá se ťukání kartou.)

Eviduji žádost o odhlášení, já vás tedy všechny odhlásím, požádám vás, abyste se opětovně přihlásili.

 

Dám hlasovat o návrhu Martina Kolovratníka a jeho interpelaci na premiéra vlády. Já už jsem vás, kolegyně, kolegové, před nedávnem odhlásil. Ještě nefunguje systém? Dobře, odhlásím vás ještě jednou. (Smích a potlesk poslanců vlevo.) Nemohu dát hlasovat, jestliže některý z poslanců hlásí problémy s hlasovacím zařízením. (Šum v sále.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je s navrženým usnesením, že pan poslanec Kolovratník nesouhlasí s odpovědí premiéra vlády? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování: bylo přijato. Je to hlasování s pořadovým číslem 86, přihlášeno je 115 poslankyň a poslanců, pro návrh 58, proti 55.

 

(Potlesk poslanců vlevo. Hlásí se poslanec Michálek, poslanci vlevo se smějí.) Hlásí se pan předseda Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Pardon. Nefungovalo mi hlasovací zařízení. Zpochybňuji hlasování. (Smích poslanců vlevo.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, je zde návrh na zpochybnění hlasování. (Námitky opozičních poslanců, že to neovlivní výsledek.)

 

Hlasuje se námitka.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tuto námitku? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 87, přihlášeno je 114 poslankyň a poslanců, pro návrh 90, proti 10. S touto námitkou byl vysloven souhlas.

 

V tom případě dám hlasovat opakovaně o návrhu usnesení. Pardon, prosím k hlasování.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já, pane předsedající, bych asi chtěla dát námitku proti vašemu postupu, protože pokud se podíváte na sjetinu, tak pan Michálek hlasoval, a to, v hlasování se zdržel. To znamená, že mu hlasovací zařízení muselo fungovat. Je to jasné na té listině, která je v rámci hlasování. Nevím, jakým způsobem byste nám měl v tuto chvíli dokázat, že vám hlasovací zařízení nefungovalo. (Potlesk poslanců ANO. Někteří poslanci ANO stojí před svými lavicemi.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Samozřejmě nemám problém dát hlasovat o mém postupu. Každopádně se chci zeptat, zda pan Michálek může odpovědět na vaši otázku, nebo mám dát hlasovat rovnou? (Poslanec Michálek se hlásí o slovo.) Tak prosím, pane předsedo Michálku.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Prosím vás, hlasování je buď pro, nebo proti, anebo se někdo zdrží hlasování. Pokud vám tam svítí "zdrží" a hlasuji proti, když jsem mačkal proti, tak to není platné hlasování. Tam dobíhal kolega, když předsedající říkal proti, tak jsem hlasoval proti. (Šum zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kolegyně a kolegové, bylo vzneseno zpochybnění hlasování, já jsem o něm dal hlasovat a zpochybnění hlasování prošlo. Jestliže kolega Michálek říká, že hlasoval proti, ale na sjetině je "zdržel se", na sjetině je jiný projev vůle, než on chtěl projevit hlasováním, je zcela na místě, že zpochybnil hlasování jako takové.

Chci se zeptat paní poslankyně Mračkové Vildumetzové - jako další krok bude to, že buď tedy dám hlasovat znovu o usnesení, anebo o námitce proti postupu předsedajícího. Prosím. (Šum v sále.)

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Pane předsedající, děkuji za slovo. Myslím si, že to, co tady sdělil v tuto chvíli pan Michálek, tak jestli hlasuju proti nebo zdržím se, je úplně stejné. To je prostě stejné. To nemůžete zpochybnit v uvozovkách takové hlasování, abyste řekl, že vám nefungovalo hlasovací zařízení. Já bych chtěla ještě požádat - použili to tady kolegové i v minulém funkčním období - aby se podívalo na kamerový záznam. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: V tento moment neprobíhá diskuse, je možné pouze dávat procedurální návrhy. To znamená, že je možné vystupovat pouze s přednostním právem. Přemýšlím, jak se s touto situací vypořádat, protože vy žádáte přezkum kamerového systému... Prosím, paní předsedkyně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Já bych ráda uklidnila situaci, byť pan místopředseda neměl ani paní poslankyni dát slovo, protože nemá přednostní právo, my nejsme v diskusi a ona nevystoupila k hlasování, tudíž v tomto směru by byla namístě dokonce i připomínka k řízení schůze, což vznášet nebudu.

Ale chci požádat paní poslankyni, ať tady v tomhle případě respektuje, že názor se vyjadřuje právě hlasováním o námitce. To hlasováno bylo, mohla se vyjádřit hlasováním o námitce, že je proti takovému postupu, to je její plné právo, a pak se jde dále k hlasování podle jeho výsledku. Námitka přijata byla většinou. Nemusí se to všem líbit, to vyjádřili v tom hlasování, ale je to zcela jasný výsledek hlasování o námitce a je zcela běžnou praxí, že následuje okamžitě poté opakování hlasování o tomtéž.

To znamená, ano, pan předseda Michálek mohl hned poprvé formulovat svoji námitku, respektive stížnost k hlasování asi o něco lépe, to je pravda, to uznávám, protože on nejdříve řekl jenom, že nefungovalo hlasování, neřekl, jak vyšlo na sjetině, ale pak to upřesnil. Já myslím, že tím se to všechno vysvětlilo, že námitka hlasována byla.

A pane místopředsedo, vy byste opravdu měl teď už dát hlasovat právě o opakování tohoto hlasování, protože jiným způsobem se ani postupovat nedá, jinak tady budeme neustále velmi benevolentní vůči jednacímu řádu a vůči těm, kteří nemají právo vystupovat v takovémto okamžiku, a to tak prostě u paní poslankyně Mračkové Vildumetzové teď je.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jenom pro pořádek chci říct, že v průběhu hlasování, jestliže má kdokoliv pochybnosti, může vystoupit se zpochybněním hlasování. Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo, já...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já jenom, paní předsedkyně, dejte procedurální návrh nebo případně nějaký návrh, abych mohl dát hlasovat. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já s přednostním právem se domnívám, že mohu vystoupit, pane místopředsedo. Pojďme si to už jednou ujednotit, protože vy jste mě tady už poněkolikáté vedl k pořádku, například při snaze zařadit bod na pořad schůze, a pak je to tady tolerováno třeba od jiných řídících. Takže já bych se chtěla vyjádřit k tomu, co bylo řečeno. Jestli si paní předsedkyně myslí, prostřednictvím vaším, že to uklidnila, za mě to tedy teď vůbec neuklidnila tím vystoupením, vůbec, ani trochu, a já bych chtěla, ukončeme to. Já si myslím, že jestli pan předseda Michálek hlasoval proti nebo se zdržel, je úplně jedno, nemá to vůbec žádný vliv na výsledek toho hlasování, a každý z nás - tedy i on - si odpovídá za míru trapnosti, kterou tady předvádí. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Můj další postup bude následující. Pan kolega Michálek vznesl námitku, respektive zpochybnil hlasování, tato námitka byla přijata.

 

Dám hlasovat znovu o usnesení. Pro pořádek říkám - jestliže na sjetině výsledek neodpovídá vůli poslance - a je úplně jedno, jestli se zdržel nebo byl proti, ale neodpovídá to jeho vůli - má právo zpochybnit hlasování, a není to jedno.

To znamená, zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, které přednesl pan poslanec Kolovratník, že nesouhlasí s odpovědí pana premiéra na jeho interpelaci, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 88, přihlášeno je 128 poslankyň a poslanců, pro návrh 59, proti 65. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

A já otevírám další interpelaci, další písemnou interpelaci. Ministryně Jana Černochová odpověděla na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci Ukvapených... (Poslanec Růžička se hlásí o slovo. Poslanci volají z lavic.)

Omlouvám se, přehlédl jsem vás, pane poslanče. Prosím.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl zpochybnit hlasování. Já jsem mačkal na hlasovací zařízení a ono se mi tam nic nerozsvítilo - a byl jsem přihlášen. Děkuji. Takže jsem nemohl projevit svoji vůli.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Chci se zeptat: chcete, aby byla prověřena funkčnost hlasovacího zařízení, nebo pouze zpochybňujete hlasování?

 

Poslanec Pavel Růžička: Ano, říkal jsem na začátku, že zpochybňuji hlasování, že jsem mačkal na hlasovací zařízení, a toto hlasovací zařízení nereagovalo, takže jsem nemohl projevit svoji vůli.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře.

 

Poslanec Pavel Růžička: Potřetí, zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zpochybnění hlasování? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 89, přihlášeno je 132 poslankyň a poslanců, pro návrh 128, proti 1. Konstatuji, že s námitkou byl vysloven souhlas.

 

A já tedy budu opakovat hlasování. (Ťukání karet do lavic.)

Eviduji žádost o vaše odhlášení, já vás tedy všechny odhlásím. Požádám vás o opětovné přihlášení a případné sdělení, zda někomu nefunguje hlasovací zařízení. (Hluk v sále.) Vypadá to, že počet přihlášených se ustálil, já tedy ještě jedno zopakuji, o čem dám hlasovat.

 

Pan poslanec Martin Kolovratník interpeloval předsedu vlády Petra Fialu a navrhl usnesení, že nesouhlasí s jeho odpovědí.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh tohoto usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 90, přihlášeno je 131 poslankyň a poslanců, pro návrh 63, proti 67. Tento návrh usnesení byl zamítnut.

 

Než tedy budu pokračovat, chci se zeptat, zda někdo zpochybňujete hlasování, nebo mohu pokračovat? Vypadá to, že nikdo nezpochybňuje hlasování, a v tom případě se vrátím k bodu, který jsem měl otevřený. Ministryně obrany Jana Černochová odpověděla i na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci Ukvapených závěrů raketového zásahu na území Polské republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 364. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 9. a 23. února a 20. dubna 2023 do přítomnosti ministryně obrany.

Pokračujeme tedy v rozpravě. Ptám se pana poslance, zda se hlásí do rozpravy? Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Ministryně Černochová je podle mě ukvapená i nadále, nevím, kde je na cestách dnes, proto, pane předsedající, prosím o přerušení této interpelace do příštího termínu, až bude paní ministryně přítomna. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, já tedy přerušuji tuto interpelaci do přítomnosti paní ministryně Jany Černochové.

Dále předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Jany Pastuchové ve věci Chybějící bezpečnostní prověrky náměstků člena vlády na Ministerstvu zdravotnictví na stupeň "důvěrné". Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 388. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 23. února a 20. dubna 2023 do přítomnosti předsedy vlády.

Nyní budeme tedy pokračovat v rozpravě a jenom avizuji, že v 11 hodin budu nucen tuto interpelaci přerušit. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Mně je tak smutno z toho, protože poprvé, když jsem se dostala na řadu, tak jsem měla dvě minuty, dneska je tomu taky tak. Já mám tu interpelaci napsanou od 18. října roku 2022. Dneska to mohl být zrovna takový výroční den, kdy je tomu sedm měsíců. Je pravda, že jsme se nepotkali i z důvodu mé nemoci a pak pro pracovní nepřítomnost pana premiéra, takže já za dvě minuty určitě nestihnu vyjádřit to, co jsem chtěla. Předpokládám, že to nebude dalších sedm měsíců nebo pět, kdy se dostanu na řadu, protože těch interpelací je tady opravdu pomálu.

Já jenom tedy shrnu rychle, o co v té interpelaci z října šlo, a těšila jsem se na to, že mi třeba pan premiér odpoví, že je vše vyřešeno, a tím bych to mohla uzavřít. Já jsem se na pana premiéra obrátila ve věci neexistence bezpečnostních prověrek na stupeň "důvěrné" u náměstků člena vlády, politických náměstků, pana Jakuba Dvořáčka a pana Josefa Pavlovice, kteří působí na Ministerstvu zdravotnictví. Tito náměstci neměli bezpečnostní prověrku stanovenou vnitřním předpisem Ministerstva zdravotnictví, a jak mi odpověděl pan premiér, já jsem s tím nebyla spokojena, a proto jsem se na něj obrátila touto cestou.

Ještě využiju té minuty - pro krátkou rekapitulaci si dovolím uvést, že jsem vycházela z investigativního článku novinářky Bazalové, která na to právě upozornila. Já určitě budu pokračovat dál, ale nevím, kdy se k této interpelaci zase dostanu, tak vím, že to by směřovalo i na pana ministra Válka. Když nám pan premiér řekl, že opravdu nemůže vědět všechno, tak já bych byla moc ráda, kdybych se příště dozvěděla, že tu prověrku na "důvěrné" mají, protože průměrná doba na schválení si myslím, není jeden a půl roku, skoro dva roky, co tito náměstci tam jsou. (Předsedající: Váš čas.) Budu pokračovat příště a budu ráda, že dostanu kladnou odpověď. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já vám děkuji za vaši vstřícnost, paní poslankyně. Vzhledem k tomu, že je 11 hodin, přerušuji projednání této písemné interpelace a končím tento blok.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, nyní bychom se měli věnovat pevně zařazenému bodu 96, je to sněmovní tisk 433, Mezinárodní úmluva o normách výcviku, kvalifikace a strážní služby námořníků, je to smlouva v prvém čtení, a poté bychom projednávali body z bloku Zákony - druhé čtení, a to v tomto pořadí: bod 8, sněmovní tisk 371, vládní návrh zákona o preventivní restrukturalizaci; bod 9, sněmovní tisk 372, novela insolvenčního zákona; bod 3, sněmovní tisk 347, vládní návrh zákona o zrušení obsoletních právních předpisů; bod 4, sněmovní tisk 360, vládní návrh zákona o veřejných dražbách; bod 5, sněmovní tisk 361, vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o veřejných dražbách; bod 7, sněmovní tisk 366, novela o silničním provozu.

Dále připomínám, že odpoledne se budeme věnovat bodu 137, ústní interpelace. Po jeho skončení bude na základě dohody z grémia 65. schůze přerušena, a to do úterý 30. května do 14.00.

V pátek 19. května bude v 9 hodin zahájena 66. schůze Poslanecké sněmovny.

Přečtu nejprve omluvy: od 15.30 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Jan Bartošek, do 11 hodin z pracovních důvodů pan poslanec Ondřej Benešík, od 15 hodin z osobních důvodů Robert Králíček, od 16 hodin z pracovních důvodů paní poslankyně Jana Krutáková, dále do 11 hodin a od 11 do 11.30 z rodinných důvodů pan poslanec Miloš Nový, do 10.30 hodin z pracovních důvodů pan poslanec Tomio Okamura, na celý jednací den z pracovních důvodů paní poslankyně Michaela Opltová, na celý jednací den z pracovních důvodů pan poslanec Jan Richter, od 9 do 11 hodin z pracovních důvodů pan poslanec Karel Smetana, do 11 hodin ze zdravotních důvodů pan poslanec Jiří Strýček, do 11 hodin z pracovních důvodů paní poslankyně Helena Válková, od 9.15 do 10.15 bez udání důvodu pan poslanec Marek Výborný, do 10 hodin z pracovních důvodů pan poslanec Miroslav Zborovský.

Z členů vlády se omlouvá do 15 hodin z pracovních důvodů pan ministr Marian Jurečka, od 11 do 12.15 z pracovních důvodů se omlouvá paní ministryně Helena Langšádlová, do 16 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Zdeněk Nekula a na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Michal Šalomoun.

Eviduji zde jednu přihlášku k programu schůze, je přihlášen pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já vám k odůvodnění svého nového bodu přečtu text, text Ivana Hoffmana, letitého komentátora Českého rozhlasu a představitele něžné revoluce na Slovensku, který nebyl z nějakých důvodů publikován, a já bych ho tady chtěl přečíst: "Když je řeč o šetření na stáří coby individuálně odpovědnému přístupu k budoucnosti, kdy s pokročilým věkem ubude sil a přibude nemocí, vybaví se mi konstatování historiků, že každá generace nakonec o našetřené peníze přichází. Jsou znehodnoceny revolucí, krizí, reformou nebo válkou, takže kdo šetřil na stáří, vyhazoval peníze oknem. Protože jsem vždy věděl, co přijde, přihlížím dnes k tomu, jak mi vláda znehodnocuje úspory se stoickým klidem. Kontinuální úpadek politiky musel nutně způsobit, že se nakonec k moci dostane parta neumětelů, nějací Piráti, co vyrabují státní kasu, pošlou ekonomiku ke dnu, nadělají dluhy a zatáhnou zemi do války. Stává se to opakovaně, cyklicky a nic nenasvědčovalo tomu, že by tomu nyní mohlo být jinak. Tristní ale musí být dnešní situace pro voliče politiků, ze kterých se vyklubali lháři, kteří jak známo také kradou. Při pohledu, jak ruku v ruce rostou ceny, daně a dluhy, mají voliči vykutálené pětikoalice co dělat, aby pro vrchnost našli nějakou omluvu, polehčující okolnost a nemuseli tak konstatovat, že byli ve volbách za hlupáky, co se nechali obelhat, zmanipulovat a opít rohlíkem. Dobrý pokus, jak samolibé, arogantní diletanty vykreslit jako politováníhodné chudáky, oběti nepřejícného osudu, je povzdech, že mejdan skončil a je čas zatáhnout útratu. Znehodnocování našich úspor, shromážděných díky osobní odpovědnosti, se děje ve jménu kolektivní odpovědnosti. Žili jsme si prostě nad poměry, a výsledkem je inflace. Pokud jde o mejdan, matně si vzpomínám, že ho kdysi politici široké veřejnosti slibovali. Nikdy jsme se ho ale nedočkali, a tak není jasné, jak může skončit. Po generacích, které tuto zemi vybudovaly, přišly generace, které ji vybydlely. Dělo se tak v režimu zmíněného mejdanu, který byl ovšem mejdanem pro hrstku vyvolených. Nezdá se, že by se tito zbohatlíci měli k placení, a ani nemají důvod přestat pařit - noc je ještě mladá, do voleb daleko, a po nich potopa."

Tento komentář je tak trošku namířený proti nám politikům, všem. To není jenom koalice, opozice. Tak se ptám, proč tedy takovéhle věci nejsou odvysílány v Českém rozhlasu? Je to náhoda, možná nějaká technická chyba? Dneska jsem se dozvěděl o článku, který včera byl na TN.cz, ve kterém se píše o tom, že náš český premiér je podle mezinárodního výzkumu nejméně oblíbený evropský lídr a celosvětově se umístil na krásném druhém místě, pouze mimořádným výkonem ho předstihl jihokorejský premiér. Ten článek byl smazán, teď se na něj nedostanete, stejně tak bylo smazáno přes 500 komentářů v této věci. A já si říkám taky, je to náhoda? Možná je to nějaká technická chyba, že zrovna takovéto články se mažou?

Proto navrhuji nový bod v programu, protože v úterý jste mi zamítli, když jsem chtěl řešit, že si tato vláda za miliony kupuje reklamní prostor, kupuje si PR články, najímá si agentury, aby ospravedlňovaly a vysvětlovaly jejich kroky. To, co generace politiků dělaly samy, že si samy musely vysvětlit to, s čím přicházejí, teď se najdou peníze daňových poplatníků a jsou vynakládány na naše průzkumy, zkoumají naše emoce a snaží se nám dostat do hlav.

Já jsem ten svůj nový bod navrhl přesně tak, jak je to napsáno v tom písemném návrhu, a to je Svoboda projevu a pluralita názorů v České republice. Nenavrhuji jeho pevné zařazení, pouze aby byl zařazen na pořad schůze. A vážení přátelé, já si myslím, že opravdu je čas, abychom si našli chvilku a začali se mezi sebou bavit, jak to tedy s cenzurou v téhle zemi je, jak je to s vládní propagandou, jak je to se svobodou projevu. Je nejvyšší čas. Děkuji. (Potlesk poslanců z řad hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče, i za dodržení času. Žádnou další přihlášku ke změně programu nevidím. Z toho důvodu bych dal hlasovat pouze o tomto návrhu a poté bychom postupovali podle již schváleného programu.

 

Pan poslanec Radek Vondráček navrhl zařadit nový bod na program schůze bez pevného zařazení a jeho název je Svoboda projevu a pluralita názorů v České republice.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 91, přihlášeno je 138 poslankyň a poslanců, pro návrh 61, proti 48. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas a bod nebyl zařazen na program schůze.

Já tedy otevírám první bod dnešního jednání a tím je

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP