(15.10 hodin)
(pokračuje Milan Brázdil)

Mluvím tady za všechny lidi tohoto státu, kteří jednoho dne můžou mít problémy a selhávat jim životní funkce, ale i za ty lidi, kteří přijedou ze zahraničí. Za ty mluvím za všechny a myslím si - a znám tu problematiku - i za 98 % lidí, kteří přednemocniční neodkladnou péčí, tedy na té záchrance, poskytují.

My bychom prostě chtěli - já bych chtěl po vás, abyste pomohli dokončit transformaci čtrnácti záchranek pod jednu státní formu, stejně jako jsou Policie České republiky a Hasičský záchranný sbor České republiky. Oni mají svoje ministerstvo, mají svůj státní rozpočet, jsou řízené z jednoho místa. Třetí složka integrovaného záchranného systému je zdravotnická záchranná služba. Opakovaně jsem vám říkal, že to je nejmenší složka a má nejvíc výjezdů na počet záchranářů. Tak je to správné, je potřeba lidem pomáhat, ale oni jsou čtrnáctkrát rozdílní, jinak zřizovaní, jinak vybavení, ale i jinak financovaní a jinak odměňovaní. Já si myslím, že ti lidé si zaslouží, aby, když odvedou dobrou práci, byli na tom stejně v Královéhradeckém, Moravskoslezském a dalším kraji - mimochodem, aby i pacient v naší republice dostal stejnou péčí na Vysočině, na jižní Moravě a podobně.

Tedy prosím vás ještě jednou, není to zákon, je to zatím jenom diskuse a jako poslední bod. Vím, že mluvím z duše i ministrovi, protože když jsem s ním o tom mluvil, on ví o této problematice, že to není dobře, že to je čtrnáctkrát jinak. Tak vás chci ještě jednou poprosit jako poslední bod, jenom prodiskutovat, jestli to chceme, jestli to je potřeba udělat. Já doufám, že ano. Mluvím, jak jsem řekl, za pacienty, ale i za záchranáře a budu rád, když mi dovolíte to zařadit jako poslední bod dnešního jednání. Já vám děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za návrh, pane poslanče. Jako poslední s návrhem vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Můžete, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já bych si dovolila požádat, aby byl předřazen bod 49. Je to bod, který se dotýká zmrazení platů politiků a je to bod, který je tady už od konce roku 2021, respektive na konci roku 2021 se jím zabývala vláda. Chtěla bych podotknout, že tento zákon, který předložil Andrej Babiš, byl již v roce 2021 v této podobě, ve které jej Andrej Babiš předkládá, touto Sněmovnou schválen, ale protože byly volby do Poslanecké sněmovny, ten zákon přišel do Senátu, Senát ho shodil, a protože již byly volby, tak už se jím Sněmovna nemohla zabývat. To znamená, že tento zákon již mohl být platný od 1. ledna roku 2022.

Tato vláda, která přichází s tím, že valorizací důchodů bere seniorům to, na co mají ze zákona nárok, teď přichází s věcmi, jako že dojde ke zvýšení DPH a dalším krokům. Nebudu vůbec hovořit o tom, že je to vláda, která má nejvíce ministrů, nejvíce vicepremiérů. Rozdíl odměny mezi ministrem a vicepremiérem je také velký. Jestliže chci někomu říkat: pojďte šetřit, měli bychom začít od sebe. Především by měla ten krok udělat vláda. Vláda sice hovoří o tom, že přinese nějaký návrh, ale kdy nám ho přinese? Za půl roku, nebo kdy? Kdy to tedy bude?

Takže já znovu apeluji, předřaďme tento bod. Vůbec mě udivuje, že v organizačním výboru, kde má vláda většinu, už nepřišla s tím návrhem. Jestli bude hovořit o tom, že se nelze tímto návrhem zákona svým způsobem zabývat, protože v návrhu je platnost od 1. ledna roku 2022, všichni víme, že je strašně nutné, aby prošel prvním čtením, a pak ve výborech se dá připravit případný komplexní pozměňovací návrh, na kterém by byla shoda napříč všemi poslaneckými kluby.

Takže v tuto chvíli bych chtěla požádat, aby tento bod byl zařazen, nebo respektive předřazen, z bodu 49 jako třetí bod dnešního jednání. Opravdu mě bude velmi zajímat, jak budou vládní poslanci v případě předřazení tohoto bodu hlasovat. Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za návrh. To byl již poslední návrh, respektive poslední přihláška k pořadu schůze. Budeme tedy jednotlivé návrhy hlasovat.

Ještě než přijdou kolegyně a kolegové z předsálí zpět, načtu došlé omluvy. Nejdříve jedna omluva naopak zrušena, a to panem poslancem Slavíkem. Naopak omlouvají se pan poslanec Bašta Jaroslav z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Benešík Ondřej do 18 hodin z důvodu zahraniční cesty, pan poslanec Hájek Jiří od 15.30 do 16.30 hodin z pracovních důvodů, pan předseda Jan Jakob, a to od 17 hodin z pracovních důvodů. Z členů vlády se omlouvá pan ministr Lipavský Jan, a to od 15.30 hodin z pracovních důvodů.

Nejdříve bychom tedy měli hlasovat návrhy z grémia. Chci se zeptat, zda je zájem o to, abych je znovu četla? Bylo to poměrně obsáhlé, ale jelikož na tom panovala shoda, věřím tomu, že tím pádem jste s tím srozuměni. Nikdo se nehlásí s požadavkem, abych četla ty návrhy z grémia znovu, nikdo ten požadavek nevznáší, takže je číst nebudu. Přistoupíme tedy k hlasování návrhu z grémia jako celku.

Evidovala jsem zájem o odhlášení. Prosím, abyste se všichni přihlásili znovu svými identifikačními kartami. Jen co se počet přihlášených ustálí, budeme hlasovat.

 

Připomínám těm, kteří nově dorazili do sálu, že hlasujeme návrhy tak, jak zazněly, a je na nich shoda z grémia.

Zahajuji hlasování o těchto návrzích jako celku. Ptám se, kdo je pro návrhy z grémia? Kdo je proti?

Hlasování číslo 62, přihlášeno 153 přítomných, pro všech 153. Návrh tedy byl přijat.

 

Nyní tedy návrhy v pořadí, jak zazněly.

 

Nejdříve od pana předsedy Bendy, to byl návrh na pevné zařazení bodu 102, tedy sněmovního tisku 263, a to je zákon o České televizi a Českém rozhlase. Pevné zařazení by bylo zítra za pevně zařazené body v bloku třetího čtení. Takže tak, jak jsme již schválili dohodu z grémia, za těmito návrhy třetích čtení, by toto byl první bod. Všichni víme, o čem hlasujeme.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 63, přihlášeno 161 přítomných, pro 81, proti 79. Návrh byl přijat.

 

Návrh od pana předsedy Bendy, bod číslo 105, sněmovní tisk 312. (O slovo se hlásí jeden z poslanců z klubu ANO.)

K hlasování, pane poslanče? Ještě než dočtu tento návrh, tak tady máme přihlášeného k hlasování pana poslance Babku. (Místo poslance Babky přichází poslankyně Babišová.) Tak nikoliv pan poslanec, ale paní poslankyně Babišová? Je tomu tak. Prosím, k předchozímu hlasování?

 

Poslankyně Andrea Babišová: Chtěla bych ohlásit, že jsem hlasovala proti, ale na sjetině mám pro, takže zpochybňuji hlasování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP