(16.30 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Ne, tady se opravdu bavíme o lidech, jako jsou whistlebloweři, kteří zachraňují miliardy veřejných peněz, kteří zachraňují lidské zdraví, upozorňují na to, že třeba dochází k... (v) zahraničí pan David Graham, který upozornil na negativní důsledky léků, a zachránil tím 26 000 lidských životů - 26 000 lidských životů! - díky tomu, že upozornil na negativní účinky lidských léků. Takže to je opravdu věc, kterou nemá smysl srovnávat s tím, když na sebe děti žalují ve školce. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další faktická pan poslanec Brázdil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo, já bych zareagoval. To, že jsem tady řekl, že bonzáctví je špatná vlastnost, na tom si trvám. Nevím, proč jste mluvil o panu Babišovi, nevím ani, v jakých souvislostech. On něco říkal o nějakém slově, sprostém, které neumím ani vyslovit. Prostě bonzáctví, dobře. Ale i to bych bral, když ten dotyčný jde a jde za tím a je přesvědčený, on v podstatě říká svůj názor, za ním si stojí a je pod tím podepsaný. To není bonzování a takových lidí si vážím, když řekne svůj názor, nestydí se za to a neschovává se za nějakou anonymitu. Ale tady v tomto zákoně mluvíme o anonymitě. To jsme opravdu úplně za hranou všeho chápání, aspoň mého normálního selského rozumu. Podepsat se, říct, co si myslím, a jít si za tím, nést i kůži na trh, že možná můj názor není dobrý - dobrá, to vyžaduje odvahu, ale rozhodně to oddělí zrno od plev, kdy ti, kteří budou jenom chtít někomu ublížit - jenom tím, že někoho nařknete, a teď se tím bude muset někdo zabývat, toto my chceme? Já to nechci.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní se přihlásil pan zpravodaj. Prosím, máte slovo. Do rozpravy, předpokládám.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já do rozpravy, ale v rámci svého příspěvku krátce zareaguji na předchozí debatu. Já bych chtěl jenom zdůraznit, že poslanci hnutí ANO při projednání na výboru hlasovali pro tento zákon jako celek. My dlouhodobě podporujeme ochranu oznamovatelů korupce, takže ten argument s naším panem předsedou Babišem není úplně přesný, protože předcházející vláda tento návrh předložila a byly to obstrukce ze strany současné koalice, které zamezily tomu, aby byl přijat v určité podobě. Dnes jsme v pozici, kdy opět podpoříme vládní návrh. A teď už je jenom debata o jednotlivých dílčích parametrech, kde budeme mít v rámci poslaneckého klubu hnutí ANO volné hlasování, a to se týká i té anonymity. A to si myslím, že potom není otázka nějaké knížky, kterou napsal náš pan předseda před několika lety.

Já můžu říct, že se tady s panem kolegou lišíme v tom uvažování. Já jsem tady chtěl jenom zdůraznit, že jsme se tomu opravdu věnovali na ústavně-právním výboru, neprojednali jsme to během jednoho zasedání výboru, jedné schůze, ten bod jsme přerušili. V podstatě pod záštitou paní poslankyně Naiclerové se konal i odborný seminář na konci ledna, kterého se zúčastnili zástupci jednak těch úřadů, kterých se to týká, a jednak společností, kterých se to týká, a ten závěr byl poměrně jednoznačný, kdy řekli, že nedochází k nadužívání a zneužívání těch systémů, kde už to funguje, že to je trend, který se objevuje v těch společnostech, především opravdu těch velkých a těch nadnárodních, které už ty systémy mají. Řada úřadů už ty systémy má a samozřejmě s těmi anonymními oznámeními pracují.

Já bych chtěl jenom zdůraznit, že s tím počítá i náš právní řád, protože státní orgány anonymní oznámení už dneska přijímají. Počítá s tím například nařízení vlády č. 145/2015, upravující oznamování na ministerstvech. Anonymní podněty samozřejmě přijímá i policie a státní zastupitelství, orgány činné v trestním řízení posuzují podání, nebo respektive trestní oznámení, podle obsahu, to znamená, jestli je ten obsah relevantní a má se následně věc prošetřovat, nebo nikoliv. Není důležité, zda je to podepsáno, nebo není podepsáno.

Tento zákon má pouze stanovit určité mantinely, určitá pravidla, aby oznamovatel měl jistotu, že se jeho podáním někdo skutečně bude zajímat a bude takzvaně prošetřeno. On s tím počítá i návrh Rámcového rezortního interního protikorupčního programu, předloženého samotným Ministerstvem spravedlnosti do mezipřipomínkového řízení, a v rámci semináře, který se konal, a v rámci diskuse jsme si také potvrdili, že anonymní oznámení tvoří 58 % všech oznámení, která zkoumají oznamovací systémy evropských firem, a ve 38 případech anonymní oznamovatel během toho šetření, když vyjde najevo, že je brán vážně a že se tím někdo skutečně zajímá, svoji identitu dodatečně odhalí a vyjeví.

Já jsem proto připravil pozměňovací návrh, který se týká toho anonymního oznámení, který je vlastně stoprocentně v jiné pozici, než tady vystoupil můj ctěný kolega, a my máme v rámci hnutí ANO volné hlasování o těchto dílčích parametrech. Podstatné je, že zákon podpoříme jako celek. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu.

Táži se na zájem o závěrečná slova. Pan ministr nemá zájem, pan zpravodaj také ne.

Nezazněly žádné návrhy, o kterých bychom měli hlasovat, zahajuji tedy podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy, přednesené podrobné rozpravě, musí být vždy odůvodněny. O slovo se přihlásila jako první paní poslankyně Hana Naiclerová a připraví se pan předseda Marek Benda. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Naiclerová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já se tedy jenom přihlašuji v podrobné rozpravě ke svému pozměňovacímu návrhu, který je vedený elektronicky pod číslem sněmovního dokumentu 2450. Odůvodnění již jsem přednesla v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní přichází na řadu pan předseda Marek Benda a poté pan předseda Jakub Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, dámy a pánové, já bych se s dovolením přihlásil ke svému pozměňovacímu návrhu pod sněmovním dokumentem 2477. Jenom pro stručnost, ústavně-právním výborem prošel návrh, aby nejenom vybrané přestupky, ale všechny přestupky spadaly pod působnost tohoto zákona, a já tak, jak jsem nabízel v jednáních, která probíhala v rámci vládní koalice, navrhl, aby to byly jenom přestupky závažnější, to znamená, s horní hranici alespoň 100 000 korun, abychom se nebavili o běžných dopravních přestupcích a o tom, že si někdo stěžuje na svého zastupitele, jestli někde špatně zaparkoval. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní pan předseda Jakub Michálek, poté pan zpravodaj. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já se hlásím k pozměňovacímu návrhu, který je uložen v systému jako sněmovní dokument 2467. Je to pozměňovací návrh, který předkládám já, pan předseda Josef Cogan a pan předseda Jan Jakob.

Jenom mi dovolte ještě krátce doplnit k oznamovatelům. Já se skutečně domnívám - to, že pokud je někdo whistleblower, který je poctivý, má poctivý záměr a má občanskou odvahu upozornit na nějaké nekalosti, tak bychom ho neměli trestat, ale naopak chránit, a je to skutečně nejúčinnější protikorupční opatření. To, pokud se někdo rozhodne oznámit korupci nebo jiný trestný čin, vyžaduje velkou odvahu, nese to s sebou samozřejmě hrozbu odvety, šikany nebo vyhazovu, a člověk tak leckdy váhá, zda vůbec ty nekalé praktiky oznamovat nebo s tím něco dělat. Teď se to konečně daří změnit, což oceňuji. Oceňuji, že se to podařilo teď dostat v Poslanecké sněmovně do druhého čtení, a myslím si, že to může mít praktický efekt, že to ukazuje i ty kauzy, kterých jsme byli svědkem, jako byla třeba kauza sportovních dotací nebo zahraniční kauzy ohledně nebezpečných léků nebo daňových úniků v Pandora Papers.

Pokud jde o anonymní oznámení, myslím si, že potřebujeme, aby člověk, který se dostane do takovéto nepříjemné situace, měl co nejméně obav, že z té snahy nebo poctivosti něco řešit bude mít akorát problémy, aby ti lidé, kteří věděli třeba o otravě nějaké řeky, aby se ozvali, aby se to netutlalo. A v době, kdy šetříme každou korunu, tak si myslím, že je nepřijatelné, aby se důvodná upozornění na korupci na nějakém úřadě házela do koše jenom kvůli tomu, že se autor bál možné odvety. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP