Středa 5. dubna 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Klára Dostálová)

122.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu kinematografie

Opět předávám slovo panu předsedovi volební komise.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Je to poslední volební bod, který navrhneme na tajnou volbu. Rada Státního fondu kinematografie, v první volbě, první kolo, budeme obsazovat dvě místa. Tuto volbu konáme trochu s předstihem, protože ta místa se uvolní až 27. 5., kdy končí mandát panu Jiřímu Kubíčkovi, a 3. 6., kdy končí mandát panu Čestmíru Kopeckému. Ta příprava nebo ten krok dopředu je po dohodě jak s Fondem, tak s Ministerstvem kultury. Je to z toho důvodu, že pan ministr kultury Martin Baxa nám ty nové nominace zaslal už 10. února a jsou tady nominace na dva členy.

Stručné vysvětlení. Výzva Státního fondu probíhala už v závěru loňského roku, od 14. listopadu do 6. prosince. Podle zákona je to na dva končící mandáty na řádné období tří let. Fond obdržel 19 platných nominací pro 6 kandidátů. Pan ministr má právo je zúžit podle zákona svým rozhodnutím a následně poslat návrhy sem do Sněmovny. To zúžení mělo takovou logiku, že sem byli postoupeni všichni kandidáti, kteří získali dvě a více nominací. Jsou to následující: paní Pavlína Kalandrová s devíti, Bára Kopecká se čtyřmi, Jiří Kubíček se dvěma a Jan Svačina se dvěma nominacemi.

Tyto návrhy volební komise promítla do usnesení per rollam číslo 93 z 1. března, které je pro vás i pro volbu takto připravené. I zde volební komise navrhuje volbu tajnou a v tomto usnesení konstatujeme, že v případě zvolení zvoleným členům započne tříleté funkční období nejdříve dnem 4. června.

I v tomto bodě, paní předsedající, prosím o rychlé otevření rozpravy a poté o hlasování o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a otevírám rozpravu, do které nevidím nikoho přihlášeného, rozpravu tedy končím a v souladu s pokyny pana předsedy volební komise zahajuji hlasování o tajné volbě a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 61, přihlášeno 150 poslankyň a poslanců, pro 120, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Prosím ještě pana předsedu volební komise, aby nás informoval, kdy budou vyhlášeny výsledky voleb.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nyní tedy prosím o přerušení tajné volby. Lístky budeme vydávat 20 minut, takže volební místnost bude otevřena do 14.20. Následně prosíme, paní předsedající, o 30 minut na sčítání, takže výsledky zde na plénu s vámi bych představil nebo oznámil ve 14.50 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, a než přeruším schůzi na proběhnutí volby do 14.50 hodin, načtu ještě dvě omluvy. Omlouvá se paní předsedkyně Pekarová Adamová od 13 hodin z pracovních důvodů a pan Strýček Jiří od 13 hodin z rodinných důvodů.

Přerušuji schůzi do 14.50 na volby, které proběhnou nyní v předsálí. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno ve 14.01 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 14.50 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nehlučte. (V sále sedí jen tři poslanci.)

Já nyní požádám pana předsedu volební komise poslance Martina Kolovratníka, aby nás seznámil s výsledky voleb.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Pane předsedající, děkuji a zdravím celou odpolední Sněmovnu. Tedy oficiálně pro zápis z jednání Sněmovny konstatuji: Ve volebním bodu číslo

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP