(10.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A úplně závěrem bych se vyjádřil ještě v rámci tohoto svého návrhu k tomu, jak se vláda, Fialova vládní pětikoalice, snaží protlačit změnu jednacího řádu Poslanecké sněmovny. A tady na tom mém vystoupení přesně vidíte, o co tady vládě jde. Vláda se snaží totiž totálně umlčet opoziční názory. A tristní na tom je, že to nejvíce tlačí právě strany typu TOP 09, které mají preference teď 5 %, KDU-ČSL, které mají 3 % preference. A já vám řeknu, já jsem tady navrhl dvanáct mimořádných bodů a každý občan, kdo to slyší, tak ví, nebo většina občanů to určitě vnímá tak, že jsou to body mimořádně závažné. A vy teď navrhujete změnu v jednacím řádu, abychom mohli navrhovat změny programu schůze jenom 5 minut, abych to nemohl zdůvodnit, abych nemohl pojmenovat škodlivost vaší vlády. Vy chcete umlčet a cenzurovat i mě a celé SPD, abychom nemohli tady zdůvodňovat. Já jsem byl věcný, šel jsem ke konkrétní věci, ale trvalo mi to 40 minut. A vy chcete, abych mohl mluvit jenom 15 minut, a ještě jenom dvakrát abych mohl s přednostním právem vystoupit. Vy tam drze dáváte, úplně totalitně tam dáváte, to je prostě neskutečné, co vy si dovolujete, ve vládě Petra Fialy. Vy navrhujete ve změně jednacího řádu, aby člověk s přednostním právem mohl mluvit jenom dvakrát. To znamená, přednostní právo tady mají, aby to lidé věděli, všichni ministři vlády Petra Fialy, to znamená 17 lidí. Dále to mají všichni lidé ve vedení Sněmovny - SPD tam nemá ani jednoho zástupce. Většina ve vedení Sněmovny jsou za vládní koalici, takže dalších minimálně 5 lidí, to už je přes 20. A ještě mají přednostní právo všichni předsedové poslaneckých klubů a všichni předsedové stran, to znamená dalších 10 lidí za vládní koalici, to znamená, u vás je to přes 30 lidí. My v SPD jsme dva, kdo mají přednostní právo - já, předseda strany, a předseda poslaneckého klubu Radim Fiala. Takže vy už teď máte patnáctkrát víc přednostních práv než my. A teď vy si prosazujete do změny jednacího řádu, a vede to tady právě pan Bartošek, musím to říct, tohleto jednání, tak vy si tam prosazujete, abychom mohli jenom dvakrát vystoupit - ti, co mají přednostní právo. To znamená čtyři vystoupení, dvakrát dva za SPD, abyste nás totálně umlčeli! To je férovka v podání vládní pětikoalice! Teď už je to třicet na dva, ale vy to nechcete třicet na dva. Vy to chcete udělat ještě neomezeně versus čtyři v podstatě.

To je opravdu... vy jste srabi normální, nezlobte se na mě. Vy nejste chlapi. Vy jste normálně srabácká vláda, která, když vám to nejde a lidi vám už nevěří - lidi vám už nevěří! - tak prostě už používáte takovéhle metody. Když nejste schopni pomoct občanům, tak to máte chlapsky položit, a ne umlčovat tímto způsobem opozici.

Já vám dám příklad, co tenhleten váš návrh jednacího řádu, co je vaším cílem.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Je to návrh k pořadu schůze, toto?

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, já zdůvodňuji tady svůj návrh, proč to tady takhle dlouze navrhuju, abych nastavil zrcadlo právě vašemu návrhu, pane Bartošku, takže právě proto jsem navázal plynule, jestli jste mě poslouchal - možná jste mě neposlouchal - a říkal jsem, že mluvím, ještě navazuji na ten poslední bod. Dávám si na to velký pozor, právě abyste mě necenzuroval, protože právě tady už vidíme tu tendenci hned.

Já vám chci říct, k čemu to vlastně směřuje, co vy navrhujete. Takže vy tady třeba budete napadat SPD, vaše vláda, vaši ministři, těmi svými lžemi a nesmysly, o těch už jsem hovořil, my tady budeme moct s Radimem Fialou vystoupit dvakrát, každý dvakrát. Pak budete napadat dále SPD a my už nemůžeme vystoupit, abychom se bránili. A tohleto je prostě úplně neuvěřitelné. To je neuvěřitelné, co vy navrhujete! To znamená, my tady budeme sedět v lavicích, budeme koukat na to, jak o nás lžete, jak nás pomlouváte, jak lžete lidem, jak nás špiníte, a vy navrhujete, že lidé s přednostním právem budou moct vystoupit jenom dvakrát. To znamená, my budeme mít jenom čtyři vystoupení za celý den. To je úplně neuvěřitelné!

Takže já jsem tohleto měl potřebu ještě na závěr říct. Na druhou stranu děkuju, že jste mi to umožnil říct. Já jsem teda taky plynule navázal na to, abych ukázal vstřícnost, abyste mě nemohl úplně přerušit, ale je potřeba, vážený pane místopředsedo Bartošku, opravdu já vás varuji před těmihletěmi vašimi návrhy.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Mluvte ke mně mým prostřednictvím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, vaším prostřednictvím. Já vím, že to máte diktované i tedy od vládní pětikoalice, ale dostal jste to na starosti. A varuji vás před těmihle těmi změnami jednacího řádu. Jednou se ta situace může otočit a není dobré omezovat svobodu a demokracii. Tady ta Sněmovna, to už je poslední místo z hlediska mnoha občanů, protože občané už se bojí říct své politické názory v zaměstnání, bojí se mluvit nahlas. Právě pod vaší vládou už se bojí mluvit nahlas, bojí se vyjádřit i na sociálních sítích - legitimní politické názory osobní, které nejsou v rozporu se zákony ani s ústavou. A tady to je ještě to poslední místo, kde my jako zástupci občanů se můžeme vyjadřovat, takže vás jenom vyzývám k tomu, vaši vládní pětikoalici, abyste nechali téhleté cenzury a těchhletěch totalitních manýrů. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další s přednostním právem vystoupí pan místopředseda Karel Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, navrhuji zařazení bodu, který jsem nazval Hrozby zvýšení odvodů osob samostatně výdělečně činných. Dobře poslouchejme. Pan ministr financí Stanjura skutečně toto potvrzuje a zcela otevřeně říká: Ano, je to ve hře. A pan premiér Fiala tvrdí, že živnostníci odchází do důchodu s malými penzemi. No, to není úplně nic nového, ale zajímavé je to, že to je naprosto, ale úplně diametrálně odlišná rétorika, než kterou měly strany pětikoalice, konkrétně v tomto případě ODS, před volbami. Tam tvrdili, že naopak živnostníky podpoří. Tam tvrdili to, že se jim zjednoduší podnikatelské prostředí, že se nebudou nijak zvyšovat daně. Nyní je to úplně přesně opačně. Já rozumím tomu, že živnostníci mají o něco lepší podmínky ve smyslu odvodů. Můžeme to teď dávat do rovnítka toho, že mají zase daleko vyšší míru nejistoty a tak dále, ale to není přece nic nového.

Pojďme se podívat, jak jsme k tomu přistoupili my. My jsme na to šli vyváženě, pomohli jsme zaměstnancům a současně jsme zjednodušili podnikání živnostníkům. Jak jsme pomohli zaměstnancům? No tím, že jsme zrušili superhrubou mzdu, že jsme zrušili ten švindl, který tady byl mnoho let, o kterém se dlouze mluvilo, ale nikdo neměl odvahu tak učinit. My jsme tu odvahu našli. Našli jsme ji v době covidové, našli jsme ji v době, kdy jsme cítili, že je nezbytné podpořit zaměstnance, a vyplatilo se to navzdory tomu, že byla celá řada oponentů, kteří tvrdili, že to bude mít katastrofální důsledky. V dané chvíli nejenom že to pomohlo v době covidu, ale pochopitelně to pomáhá i v době energetické krize. Jsem přesvědčen, že zrušení superhrubé mzdy pomohlo daleko více než všechny možné energetické tarify či netarify a než všechny sliby vlády, které byly. Jenom podotknu, že průměrný zaměstnanec nebo zaměstnanec s průměrnou mzdou ušetřil ročně díky tomu 24 000 korun. A podívejme se, jakým způsobem pomáhala vláda nebo pomáhá či spíše nepomáhá běžným domácnostem v současné době. Zaplaťpánbůh, že se superhrubá mzda zrušila.

Ale současně jsme mysleli i na živnostníky - zavedli jsme paušály. Léta se potom prahlo. Udělali jsme to tak, že platí jednou platbou vše, to znamená daň z příjmu, sociální, zdravotní. Přece zcela zásadní věc! Byli jsme první, kdo to udělal. Vše mají živnostníci na jednom místě. Založení živnosti během několika desítek minut, rovněž se to žádalo. Vytvořili jsme jim on-line úřad na Ministerstvu financí v rámci takzvaných Mých daní nebo Moje daně se to jmenuje. Zjednodušili jsme výkazy pro statistiku, aby to nebylo tak administrativně náročné, a hlavně zavedli jsme pojem rodinné podnikání, rodinná živnost, aby měli určité elementární benefity.

Ale to, co je úplně nejdůležitější: v době krize jsme živnostníky nenechali padnout, podpořili jsme je. Vzpomínáte si na kompenzační bonus? 600 000 živnostníků dostalo základní podporu. Dnes jsme v době energetické krize, a podívejte se, co kdo dostal. Nedostali vůbec nic, naopak, podmínky se jim zhoršují. Podívejme se na všechna klimatická opatření, různé balíčky a tak dále, a to se vůbec nebavím o emisních povolenkách. Zhoršuje se jim podnikatelské prostředí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP