(15.20 hodin)

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážený pane nepříjemný - pardon, vážený pane nepřítomný ministře vnitra, já bych se v dnešní interpelaci chtěl zaměřit na novou zprávu o projevech extremismu a předsudečné nenávisti. Je to tedy souhrnná situační zpráva z druhého pololetí roku 2022. Dá se říci, že v médiích už to proběhlo, myslím si, že to budeme projednávat, tu zprávu, i na výboru pro bezpečnost. Každopádně jak už bývá dobrým zvykem na Ministerstvu vnitra, ta zpráva vždycky nějakým způsobem jmenuje představitele nebo minimálně hnutí Svoboda a přímá demokracie, kde tedy se tam píše v souvislosti s extremismem. Já tedy nevím, co je extrémního na tom, že - já tady budu citovat pro jistotu - že silnými tématy hnutí se stala válka na Ukrajině a zdražování energií. Já si myslím, že pokud žijeme v demokratické společnosti, samozřejmě opozice má plné právo kritizovat špatný postup vlády a okrádání občanů v České republice.

Netuším tedy, kam až je schopno Ministerstvo vnitra zajít ve svých zprávách, zda tedy, když už nás tady i konkrétně jmenuje, jmenovitě, jestli tedy nebudou nějaké hony na čarodějnice, a to i v souvislosti s tím, že vláda připravuje legislativu, co se týká dezinformací, takzvaných fake news, a chce ještě dávat peníze pro neziskové organizace a novináře zhruba v celkové výši 150 milionů korun daňových poplatníků. Takže já bych byl rád, pokud byste (Předsedající: Čas, pane poslanče.) mi nějak odpověděl (Předsedající: Čas, děkuji.), jakým způsobem Ministerstvo vnitra (Předsedající: Čas vypršel, prosím, čas vypršel.) tuto zprávu sestavuje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosím velmi o dodržování času na interpelaci. Bude samozřejmě odpovězeno písemně do 30 dnů.

Nyní máme prostor pro paní poslankyni Evu Fialovou, připraví se paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím.

 

Poslankyně Eva Fialová: Vážený nepřítomný pane ministře, obracím se na vás jakožto zástupce nejvyššího orgánu, který může pomoci zabránění demolice významné budovy bývalých Schichtových závodů. Jedním z úkolů ministerstva je vyhledávat a uchovávat kulturní památky, mezi něž patří i významné průmyslové objekty. Objekt Schichtových závodů k nim bezesporu patří. Tento objekt z počátku minulého století je spojen s významnými lokálními značkami, všichni znají mýdlo s jelenem nebo tuk na smažení Ceres. Nejen tyto značky jsou spojeny s tímto objektem, mohu dále uvést prvenství ve výrobě bezešvých trubek na světě a mnoho dalších.

Část tohoto objektu se má v dohledné době bourat, její vlastník pro něj nemá další využití. Zdevastovaná stavba je špatném stavu. Osud objektu vyvolal ve veřejnosti znepokojení, o jeho záchranu žádají město i jeho bývalí primátoři Petr Gandalovič a Jan Kubata. Pro účely města se tento objekt nehodí, náklady na jeho rekonstrukci jsou vysoké a překračují možnosti městského rozpočtu. Žádám vás, pane ministře, abyste se připojil k úsilí města Ústí nad Labem o záchranu budovy. Přispět k tomu mohou pouze státní a možná i evropské prostředky. Kdysi reprezentativní budova by mohla opět ožít. Kulturních účelů přichází v úvahu několik. Nabízí se například Muzeum průmyslové revoluce severních Čech. Realizace takového úkolu by mohla být svěřena společnosti Collegium Bohemicum, jejímž spoluzakladatelem je také vaše ministerstvo. Byl by to jistě významný záměr, který by vedl ke zvýšení podvědomí o významu tohoto regionu v rámci republiky, ale i Evropy. Iniciativu o záchranu této budovy jste již na vašem ministerstvu mohl zaznamenat v podobě podnětu prohlášením za kulturní památku panem senátorem a historikem Martinem Krskem. (Předsedající: Čas, prosím.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, bude zase odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů, pan ministr je omluven. Nyní přistoupíme k interpelaci paní poslankyně Jany Hanzlíkové, připraví se paní poslankyně Monika Oborná. Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane nepřítomný ministře, moje interpelace se týká zhoršení plnění opatření v oblasti politiky stárnutí. Politika stárnutí a plnění opatření strategií z této oblasti je pro všechny civilizované země prioritou. Jedním z důvodů k tomu je především demografický vývoj, kdy víme, že populace stárne, a v budoucích letech se to projeví v mnoha oblastech. Je proto nesmírně důležité vytvářet ve společnosti vhodné podmínky. Vzhledem k tomu, že 9 z 10 lidí chce své stáří prožít v domácím prostředí, je naprosto nutné podporovat terénní sociální a zdravotní služby, ale co je nesmírně důležité, podporovat také ve společnosti mezigenerační sounáležitost a spolupráci, a to se v poslední době v oblasti veřejných prohlášení ze strany MPSV a vlády opravdu neděje. Ve veřejném prostoru se můžeme ze strany vlády setkat s komunikací ohledně seniorů v negativním smyslu, a to například, že seniorů bude stále přibývat, bude to stát spoustu financí na úkor budoucích generací, že důchodový systém je neudržitelný, musí se přistupovat k nepopulárním krokům, které se dotknou mladších generací, a mnoho dalších podobných výroků, které ve společnosti vřou a má to viditelný negativní vliv na mezigenerační vztahy a spolupráci. Jen pro dokreslení bych uvedla aktivitu projektu Hate Free, Česko si povídá 2022, což bylo zaměřeno na mezigenerační rozhovory, kde se podle organizátorů projevil oboustranný ageismus, který až překvapuje, cituji: "Diskusní akce generačních názorových protějšků proběhla ve více než třiceti zemích světa a tak silně se generační propast nikde neprojevila." Proto se pana ministra ptám, jaké kroky MPSV a vláda učiní, aby se situace s naplňováním opatření v oblasti mezigenerační spolupráce výrazně zlepšila. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Také nyní konstatuji, že pan ministr je omluven, odpoví vám písemně do 30 dnů.

My přistoupíme k další interpelaci paní poslankyně Moniky Oborné, připraví se paní poslankyně Lenka Knechtová. Prosím.

 

Poslankyně Monika Oborná: Děkuji za slovo. Vážené paní kolegyně, vážení kolegové, vážený, bohužel nepřítomný pane ministře průmyslu a obchodu, 2. února na tiskové konferenci během vaší návštěvy třebíčského regionu jste v souvislosti s výstavbou jaderného bloku v Dukovanech uvedl: "Budeme Vysočině pomáhat s výstavbou silnic, obchvatů či zajištění bydlení. Zároveň podpoříme i rozvoj vzdělávání. Budeme potřebovat novou generaci jaderných inženýrů, techniků a dalších profesí. Nebavíme se o stovkách, ale o tisících." Jako poslankyně za Vysočinu tato slova vítám, naprosto s tím souhlasím, nicméně se tak trochu obávám, aby nezůstalo právě jenom u slov. Podle současných plánů by měl dodavatel nového bloku začít stavět v roce 2029 a o sedm let později by měl už nový blok začít vyrábět elektřinu. Jak ale víme, ani výstavba nových silnic, bytů nebo vzdělání inženýrů není vůbec krátkodobá záležitost. Proto jsem se vás tady chtěla zeptat, zda má vláda nějaký konkrétní plán pro plnění těchto uvedených cílů, kdy a jak hodláte začít s jeho realizací. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za vaši interpelaci. Písemná odpověď přijde do 30 dnů.

A já nyní požádám paní poslankyni Lenku Knechtovou o přednesení jejích dotazů. Připravit se může paní poslankyně Klára Dostálová. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, jak docílit spravedlivých podmínek v odměňování, financování sociálních služeb v České republice, narovnat podmínky ve financování a odměňování v segmentu sociálních služeb pro příspěvkové i neziskové organizace? V příspěvkových organizacích jsou zaměstnanci odměňováni platem, v nevládních pobírají mzdu. Svým příspěvkovým organizacím jejich zřizovatelé pomáhají a doplácejí na platy zaměstnanců automaticky a ze zákona, nevládním nikoliv. Tím je vytvářen rozdíl v odměňování. Jedná se mi o podporu rovných podmínek v odměňování sociálních pracovníků, se kterou se na mě obracejí sociální pracovníci z mého kraje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan ministr je omluven, dostanete písemnou odpověď do 30 dnů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP