Čtvrtek 1. prosince 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Klára Dostálová)

91.
Návrh poslanců Lucie Šafránkové, Tomia Okamury, Radima Fialy a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb.,
o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 266/ - prvé čtení

Stanovisko vlády bylo doručeno jako sněmovní tisk 266/1. Prosím, aby předložený návrh uvedla za navrhovatele poslankyně Lucie Šafránková. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo ještě jednou, vážená paní předsedající. Ještě jednou vážené kolegyně, vážení kolegové, rovněž bych vám za návrh skupiny poslanců hnutí SPD představila zákon o státní sociální podpoře, což je sněmovní tisk 266. (V sále je hluk.) Můžu vás, paní místopředsedkyně, požádat o klid?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, ano, eviduji. Prosím všechny poslance v Poslanecké sněmovně o ztišení, aby paní poslankyně měla prostor pro svoje vystoupení. Děkuji. Paní poslankyně, můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Také vám děkuji. Navrhujeme zde zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku ze současných 300 000 korun na 360 000 a dále navrhujeme zavést do této části zákona o státní sociální podpoře automatický valorizační mechanismus, pravidelnou úpravu zvyšování celkové částky rodičovského příspěvku, a to vždy k 1. únoru daného kalendářního roku o roční míru inflace vyjádřenou přírůstkem indexu spotřebitelských cen za předchozí kalendářní rok podle oficiálních údajů Českého statistického úřadu.

S ohledem na výrazný růst inflace a cen základních životních potřeb a nákladů rodin za bydlení, energie, potraviny, pohonné hmoty, dětské potřeby, splátky hypoték a tak dále považujeme navýšení této dávky státní sociální podpory za nanejvýš akutní a potřebné i proto, že vláda jeho zvýšení za celý rok svého dosavadního působení nepředložila, a zejména proto, že hodnota oněch 300 000 korun a jejich kupní síla je v současnosti úplně jiná, výrazně nižší, než byla v onom roce 2020. To samé platí o měsíční výši rodičovského příspěvku bez ohledu na jejich výši, závislosti, na rychlosti a celkové době jeho čerpání. Navrhovaná částka navýšení příspěvku o 60 000 korun vycházela zhruba z kumulativní míry inflace od doby jeho posledního zvýšení ke dni předložení návrhu.

Vzhledem k vysokému tempu růstu inflace by dnes tato částka měla být ještě vyšší, ale toto dilema by do velké míry vyřešil právě valorizační mechanismus, respektive pravidelná únorová valorizace rodičovského příspěvku. V situaci, kdy se rodiny s malými dětmi, a zejména tam, kde se jedná o rodiče samoživitele, především matky, v důsledku rostoucí inflace tažené růstem cen nejzákladnějších životních nákladů a potřeb propadají ve velkých počtech pod hranici příjmové chudoby, přicházejí o úspory a hrozí jim pád do dluhové spirály či exekucí, považujeme navrhované zvýšení rodičovského příspěvku za nevyhnutelné.

Z hlediska rozpočtových dopadů by se jednalo o navýšení výdajů státního rozpočtu o zhruba 7 miliard korun ročně, samozřejmě s přihlédnutím k vývoji počtu nově narozených dětí, což prizmatem celkových rozpočtových výdajů není nikterak závratná částka, a hlavně je to výdaj, který se nám mnohonásobně vrátí, například v podobě vyšší budoucí udržitelnosti důchodového systému. Jde z hlediska státu o naprosto správnou a oprávněnou investici a kromě nárůstu rozpočtových výdajů na straně jedné je třeba na straně druhé odečíst od tohoto čísla náklady na dávky státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi těm rodičům, které nyní pobírají v důsledku svých velmi nízkých příjmů. O tyto sociální dávky totiž už nebudou muset mnozí z nich napříště žádat s ohledem na jejich vyšší příjmy vlivem zvýšení rodičovského příspěvku. Rovněž tak lze v důsledku nárůstu čistých disponibilních příjmů těchto rodičů a rodin po aplikaci navrhované úpravy do praxe očekávat určité zvýšení veřejných příjmů v souvislosti se zvýšením objemu výběru nejrůznějších nepřímých daní, očekávatelnému díky zvýšení koupěschopné poptávky tisíců rodin s dětmi do čtyř let věku.

Kolegyně a kolegové, učiňme důležitý vstřícný krok směrem k našim rodinám a dětem a podpořme tento návrh. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji paní navrhovatelce a prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, paní poslankyně Marie Jílková.

A než dojde k mikrofonu, načtu omluvu. Omlouvá se od 18.25 pan poslanec Dvořák Jaroslav z pracovních důvodů. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Jílková: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Vážení kolegové, vážené kolegyně, projednáváme tisk číslo 266, je to návrh poslanců Lucie Šafránkové, Tomia Okamury, Radima Fialy a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře.

Návrh zákona byl předložen 11. července 2022, předložen poslancům jako tisk 266 následující den 12. července a tento návrh byl zaslán vládě k vyjádření stanoviska. Vláda zaslala stanovisko 29. července a toto stanovisko bylo nesouhlasné. Pokud - cituji ze stanoviska vlády - "návrh zákona vykazuje řadu legislativně technických nedostatků, postrádá přechodná ustanovení, z nichž by bylo jednoznačně zřejmé, na které rodiče má novela dopadat. Takto formulovaný pozměňovací návrh je proto z hlediska legislativně technického obtížně aplikovatelný." A vláda dále konstatuje, že "navrhovaná úprava má negativní dopad na veřejné finance a z tohoto pohledu se neslučuje se záměrem obsaženým v programovém prohlášení". Dopady na státní rozpočet podle předkladatelů jsou vyčísleny na 7 miliard korun ročně v závislosti na počtu narozených dětí. Účinnost zákona je stanovena od 1. 1. 2023. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji paní zpravodajce a otevírám obecnou rozpravu, do které eviduji přihlášku z místa pana poslance Juchelky. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se k tomu ještě úplně krátce vyjádřím. My skutečně se snažíme úplně od začátku energetické krize bojovat s tím, abychom rodičovský příspěvek navýšili. My sami od 3. června máme pozměňovací návrh, který navyšuje rodičák z 300 na 400 tisíc korun, respektive novelu zákona o státní sociální podpoře, taktéž v systému. A určitě vložíme ve druhém čtení pozměňovací návrh, tedy do tohoto zákona kolegyně Šafránkové.

Mě udivuje, že tato vládní koalice, a možná bych rád slyšel samozřejmě i názor z řad poslanců vládní koalice, jednou řekne, že chce navyšovat rodičovský příspěvek. Například Piráti to chtějí 360 nebo 345 korun za dítě, ale na druhou stranu zase slýcháme od jiných členů vládní koalice, že budeme rodičovský příspěvek snižovat a že de facto je to opravdu velmi štědrá dávka státní sociální podpory. Tak já bych rád věděl, na čem jsme, protože jsem už tady u tohoto mikrofonu slyšel třeba desetkrát z úst pirátských poslanců, hlavně od paní místopředsedkyně Olgy Richterové, od pana předsedy klubu Michálka, vaším prostřednictvím, že se prostě jednoduše budou zasazovat o to, že chtějí navýšit o nějakou část rodičovský příspěvek. Ale v tuto chvíli žádnou takovou normu v Poslanecké sněmovně nemáme. Na druhou stranu slyšíme, že máme velmi štědrý systém, který se týká rodičovského příspěvku. My sami v minulém volebním období jsme ho zvýšili z 220 na 300 tisíc po dlouhé době a myslím si, že v tuto chvíli uprostřed energetické a samozřejmě inflační krize by to chtělo znovu nějakým způsobem tady tento příspěvek refreshovat.

Co se týká délky rodičovského příspěvku, možná že se k tomu dostaneme a možná že vládní poslanci, pokud tady tento tisk pošlou do dalšího kola, připraví pozměňovací návrhy ohledně délky rodičovské, kterou máme až čtyřletou, já s tím problém nemám, můžeme se začít o tom bavit. Nicméně všichni víme, že každá rodina si dokáže svou rodinnou strategii určit sama a může i díky tady tomuto systému být doma na rodičáku klidně jeden rok anebo také dva, tři, čtyři roky, že si to určí tak, jak ona skutečně chce. Proto i já jsem proti jakýmkoliv zásahům, a máme jich čím dál tím více, které k nám přicházejí z Evropské unie do jakýchkoliv práv a svobod rodin, myslím si, že to zažíváme čím dál tím častěji. Možná že čím dál tím častěji to zažívat budeme, poněvadž to řešíme například na stálé komisi pro rodinu. Mně to je strašně líto, protože nedokážeme náš postoj jasně deklarovat a říct, že péče o děti je skutečně v Evropě klíčová, že nám se rodí nejméně dětí obecně na světě, Česká republika je s 1,7 dítěte na matku naopak úplně jako na výši u všech států Evropské unie, co se týká porodnosti, před námi je snad už jenom Francie. Ale nedosáhne žádný stát v Evropě na reprodukci svého obyvatelstva, což je 2,1 dítěte na maminku. A mně je to strašně líto, protože tím pádem se dostáváme do dalších problémů, například v rámci průběžného důchodového systému, který teď tady zažíváme. Budeme chystat penzijní reformu jenom proto, že se nám nerodí děti, protože nejsme schopni jednoznačně - a není to jenom záležitost této vlády, ale i těch vlád předešlých - zacílit motivaci, finanční prostředky prostě a jednoduše do rodin tak, aby se nebály mít děti. Máme to prostě jednoduše naopak a ten trend je opačný.

A mně je strašně líto, že část, část vládní koalice, a můžu říct, že to je v čele i se zpravodajkou tady tohoto tisku, nabíhá tady těmto všem řekl bych evropským nesmyslům a není schopná se zasadit o to, aby náš systém, který je opravdu skvělý, předškolní péče o děti, jednoduše obhájila a nějakým způsobem se zasadila o to, aby to tak bylo i do budoucna, protože ten pružný rodičák od jednoho do čtyř let bychom nechali skutečně na svobodě každé rodiny. Ať si to ona sama rozhodne, kdo tam bude, jestli maminka, nebo tatínek, jak dlouho tam bude, jeden, dva, tři, čtyři roky, možná že budou mít více dětí. Prostě ta rodinná strategie by měla být opravdu svobodná a o tu svobodu, každou svobodu člověka, bychom se měli i tady v českém Parlamentu zasazovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak děkuji A další přihlášený z místa je pan poslanec Feranec.

Než dorazí, načtu jednu omluvu: omlouvá se pan poslanec Svoboda Pavel od 13.30 z pracovních důvodů. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážení páni ministři, dámy a pánové, já se jenom krátce vrátím k hlasování, které proběhlo před chvilkou. Pochopitelně všichni umíme počítat do 67 a všichni víme, že tady je víc poslanců než 67. Teď mě napadá, patrně je chyba v hlasovacím zařízení, které nefunguje. Otázka je, jestli bychom neměli to počítat ručně, jednací řád to umožňuje, že, tyto záležitosti. Může nastat chyba technická. Nicméně nebudu to navrhovat, protože vím, že to je z vaší strany politické gesto, že jste se nepřihlásili, a já tomu gestu i rozumím. Ukázali jste prostředníček opozici. Rozumím tomu, to je politický boj. Mě mrzí, že jste ten prostředníček ukázali těm osobám připoutaným na lůžko. To je od vás hanebné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pane poslanče, já vás musím zastavit, neb nemluvíte k věci, že nemluvíte k věci, projednáváme jiný materiál. (Potlesk z lavic poslanců ANO a SPD.) Děkuju, děkuju

A další do rozpravy se hlásí pan předseda Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Já taky nebudu mluvit k věci, ale já můžu, protože mám přednostní právo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Takže s přednostním právem, prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Takže já to dopovím, to, co tady začal pan kolega poslanec Feranec. Taky tomu rozumím. Rozumím tomu, patrně to také někdy použijeme, možná že brzo. Ale na druhou stranu je pravda to, co tady řekl pan poslanec Feranec, že to, že kašlete na nás, tomu rozumím, to je politika, ale to, že kašlete na lidi upoutané na lůžko nebo že kašlete na ty matky s dětmi, to, že nedokážete překročit svoje ego a svůj stín, to je fakt hanba.

A jak říkám, je to nová taktika, o. k., my to přijímáme. Ale určitě, pokud ji použijeme, a použijeme, tak určitě se to nestane v nějaké situaci, kdy se tady budeme bavit o lidech upoutaných na lůžko, o sociální podporách, o matkách s dětmi, o samoživitelkách, seniorech a podobně. To bychom se museli stydět sami před sebou. (Potlesk z lavic SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a teď se musím zeptat, zda se pan předseda Jakob hlásí s přednostním právem, nebo normálně? S přednostním právem. Tak potom máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Jakob: Vážené dámy, vážení pánové, teď je to trochu podobný případ, rozdíl je v tom, že u tohoto návrhu je stanovisko vlády nesouhlasné.

Možná krátce odpovím i kolegovi Juchelkovi. Nepochybně rodičovskou se vláda zabývat bude, nakonec je to jeden z návrhů NERVu. Já se nedomnívám, a to bych chtěl možná všechny uklidnit, že by se měla ta částka snad snižovat. Nepochybně povedeme diskusi o té délce.

A dovolím se vyjádřit ještě i k procedurálním záležitostem, které tady probíhají. Mě to mrzí a je to škoda, že když tady máme opoziční okénko, tak si nedokáže opozice zajistit dostatečný počet poslanců. Je to mrzuté, ale já to bohužel nedokážu ovlivnit. (Předseda Okamura: My z SPD jsme tady všichni! Tak nelžete!) Prosím, aby na mě nepokřikovali poslanci, když tady hovořím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Prosím poslance... Pane předsedo, prosím, nepokřikujte na sebe vzájemně. Prosím. Pane předsedo Okamuro, prosím o zachování klidu, všechno si to řeknete na mikrofon. Prosím o klid ve Sněmovně.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji paní místopředsedkyni za sjednání důstojnější atmosféry tady na plénu.

A dovolím si dát stejný procedurální návrh jako u předchozího bodu, tedy přerušení projednávání tohoto bodu do 30. 6. 2023. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Vzhledem k tomu, že padl procedurální návrh, o kterém musíme hlasovat hned, nemohu udělit slovo ani na faktickou poznámku. Všechny vás odhlásím a prosím znovu o přihlášení, abychom nastavili kvorum. Znovu zagonguji do předsálí pro kolegy, aby stihli když tak přiběhnout.

A s protinávrhem prosím pana poslance Králíčka.

 

Poslanec Robert Králíček: Navrhuji přerušení tohoto bodu na pět minut.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nejdříve budeme hlasovat o protinávrhu. Znovu zagonguji. Ale vzhledem k tomu, že nemáme kvorum pro hlasování, nelze hlasovat ani jeden z procedurálních návrhů. Ještě tedy chvilku počkám, budu gongovat, ale protože to nevypadá, že by další poslanci přicházeli do sálu, tak z důvodu nedostatečného kvora, které musí být pro hlasování 67, přerušuji tento bod v projednávání. A vzhledem k tomu, že nemáme žádné další body na dnešním programu... Pardon. S přednostním právem pan předseda Okamura. Omlouvám se.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy, vážení pánové, k čemu tady tedy nyní došlo? Hnutí SPD navrhlo zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené občany. Dále hnutí SPD navrhlo zákon na zvýšení rodičovského příspěvku. Dnes je situace, že statisíce domácností, to znamená miliony občanů, nemají peníze na základní životní potřeby, a vládní koalice, pětikoalice, nám odsouhlasila takzvané opoziční okénko dnes od 18 hodin, aby se projednaly tyto dva návrhy SPD. Zároveň se ale poslanci vládní pětikoalice Petra Fialy, tedy ODS, STAN, Piráti, KDU-ČSL a - kdo to tam ještě je? - ODS (správně TOP 09), se zároveň nepřihlásili k hlasování, to znamená, znemožnili projednání toho návrhu. To znamená, nejprve nám jakoby umožnili opoziční okénko, a následně jste tady sehráli tuhletu komedii, ovšem s těmi potřebnými občany jste si zahráli, a nepřihlásili jste se k hlasování, aby vůbec to opoziční okénko neproběhlo a aby nešlo projednat zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené občany a zvýšení rodičovského příspěvku. Takže teď bude ta schůze ukončena, protože vy jste se záměrně nepřihlásili. (Hluk v sále.)

Pak tady předseda poslaneckého klubu Jakob lhal.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Vážené kolegyně a kolegové, omlouvám se panu předsedovi, prosím o klid v sále. Nechte domluvit pana předsedu.

 

Poslanec Tomio Okamura: Pak tady předseda poslaneckého klubu Jan Jakob, to je předseda klubu TOP 09 paní Pekarové Adamové, tady lhal, protože řekl, že tady opoziční poslanci nejsou. Poslanecký klub SPD tady je a jsou to dva návrhy SPD, takže nelžete, my tady jsme, každý se na to může podívat. A je to návrh SPD, my nejsme odpovědní za hnutí ANO. V opozičním okénku byly pouze dva návrhy SPD, takže nelžete! Jste normální lhář prolhanej, vaším prostřednictvím, paní předsedající.

A poslední věc je, že tady ještě Jan Jakob z TOP 09 jménem v podstatě celé vlády, vlastně jste se vysmál do obličeje všem těm potřebným lidem, že jste řekl, že jste navrhl, abyste to ještě chtěli nějak zamáznout, odložení toho projednávání našeho zákona, těchto našich dvou potřebných zákonů, až do června 2023. Neboli vy jste řekl: Všichni rodiče s dětmi, všichni zdravotně postižení lidi, kteří potřebují příspěvek na péči, počkejte si ještě rok, přestože nemáte peníze, protože vy říkáte, počkejte do června na to, až přijde návrh vlády. No, rok a půl dokonce, protože kdyby to šlo normálním legislativním procesem, projednání zákona trvá cirka v průměru jedenáct měsíců, než projde i Senátem a dalšími. To znamená, vy jste se ještě vysmál do obličeje, doslova vysmál těm milionům lidí, kteří mají příbuzné v rodinách, kteří mají zdravotně postižené lidi a potřebují zvýšení rodičovského příspěvku. Ještě jste arogantně řekl jako vaše předsedkyně Pekarová Adamová, počkejte si ještě půl roku, a ještě za půl roku to teprve možná začneme projednávat, ještě nevíme vůbec jak. Ale ti lidi musí každý den, každý den dneska potřebují peníze a kvůli vaší vládě nemají. Takže ta arogance Jana Jakoba - nevím, jestli ještě děláte, z Roztok u Prahy, je to předseda klubu TOP 09, no, je to přesně ten styl, jak mluví paní Pekarová Adamová. Vysmál jste se do obličeje jménem vlády občanům České republiky a pak jste se ještě nepřihlásili, abyste se ještě tady pobavili na úkor těch občanů, aby ještě to byla zábava pro vás. Jo, arogantně ještě ani se o tom nehlasovalo. Kdybyste byli co proto, tak hlasujete proti, to by bylo politické gesto. Řeknete: Dobře, nechceme zvýšit příspěvek na péči, řeknete jménem vaší vlády, my to chceme, nechcete zvýšit rodičovský příspěvek. Kdybyste byli opravdu, kdybyste měli v uvozovkách koule - což je ale úsloví, které použil premiér vašeho koaličního partnera, ODS, to použil Mirek Topolánek, takže to není žádná vulgarita z mých úst - kdybyste měli ty , tak se tady přihlásíte a hlasujete proti těmto návrhům. Ale vy jste takoví srabi, a ještě si tady z toho uděláte komedii, že nejenom že jste se nepřihlásili, ale vy jste ještě znevážili tyhlety potřebné lidi, a je to opravdu odporné. A jsem rád, že jsem to tady mohl vysvětlit. (Potlesk z lavic SPD a ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: S přednostním právem? Tak potom ano, pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já na to jenom navážu, poněvadž to opoziční okénko je skutečně... Kdybychom tady dávali nějaké návrhy, které by prostě a jednoduše byly úplně mimo, ale my se tady bavíme o sociálních věcech od začátku mandátu tady této vládní koalice, a i přesto, že se snažíme předkládat naše argumenty a chceme o tom diskutovat s vámi, tak vy jenom prostě sedíte, mlčíte, máte vytažené karty, neznáme vaše názory.

Prostě a jednoduše poslanci vládní koalice jenom sedí v lavicích a čekají na to, co jim řeknou a ukážou jejich předsedové klubů. Podle toho hlasují, prostě a jednoduše můžou (nemůžou?) mít jiné názory. Nemáte vůbec ve vládní koalici žádné rebely, nikoho, kdo by tady přišel a něco tady řekl ohledně státní sociální podpory anebo ohledně příspěvku na péči. (Potlesk zleva.) A my se snažíme tady fakticky o tom argumentovat, máme tady a předkládáme tady nějaké naše návrhy, tak vy prostě mlčíte, čekáte, trpíte, až to skončí, protože potřebujete jít rychle domů nebo na véču a necháte nás tady v tom plácat se sami. A je to skutečně arogantní, protože jste tady byli a seděli, ale ty karty jste přihlášené neměli a neumožnili jste nám, aby to prošlo do dalšího kola, abychom se vyjádřili pozměňovacími návrhy, abychom prostě a jednoduše dělali normální koaličně-opoziční slušnou, praktickou politiku. Ne, vy arogantně to mocensky a vlivově přebijete a sedíte tady, protože vám to vaši šéfové klubů nařídili, že tady sedět musíte. A teď si všichni vytáhněte karty, a hlavně nemluvte, ať to máme za sebou! Však my se s nimi vypořádáme. (Potlesk z levé části.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Další s přednostním právem je přihlášen pan předseda Jakob. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, já se omlouvám, musím zareagovat. Začnu od kolegy Juchelky, prostřednictvím paní předsedající. Já nevím, jak to funguje u vás, můžu to tušit, asi podle sebe soudíte ty ostatní, ale u nás v demokratických stranách (Smích poslanců SPD a ANO.) probíhá, opravdu probíhá velmi vášnivá diskuse. O tom vás chci ubezpečit.

K panu Okamurovi. (Předsedající: Omlouvám se, pane předsedo, prosím o klid!) Děkuji, paní místopředsedkyně. K panu předsedovi Tomio Okamurovi, prostřednictvím paní předsedající: já jsem tady zdůvodnil ty procedurální návrhy, které jsem podal. Kolikrát vy za poslední rok jste dali podobné procedurální návrhy? No, to jste jich dali celou řadu! Celou řadu. A k jeho slovům na mou adresu - mě vlastně ctí a beru to jako pochvalu. Děkuju, pane předsedo Okamuro.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dále s přednostním právem se přihlásil pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Pane poslanče Jakobe, vaším prostřednictvím, paní předsedající, já se skutečně s vámi nechci přít. My jsme tady přišli ne vášnivě diskutovat, ale já jsem tady předložil x argumentů úplně klidně k tomu, abychom posunuli do dalšího čtení tady tyto dva návrhy kolegů z SPD, to je celé. Od vás nebyl tady jediný, jediný řečník, který by nějaké relevantní argumenty předložil. Ano, byl tady jenom pan Navrátil, vaším prostřednictvím, který mě tady péroval za špatné názvosloví, to je celé. Ale že by něco řekl, že by řekl, jakým způsobem se to připravuje nebo co bylo cílem u vás v klubu vašich vášnivých diskusí, tak to jsme se skutečně tady nedozvěděli. A nedozvěděli se to ani občané České republiky. A proč? No proto, že vy, pane předsedo Jakobe, vaším prostřednictvím, paní předsedající, nedovolíte vaším poslancům, aby vystupovali. Říkáte naopak: Nevystupujte, vytáhněte si kartičky, v klidu a tiše seďte, hlavně hlasujte podle toho, jak my chceme, i když se jedná o jednu větší pitomost než druhou! (Potlesk z levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dále s přednostním právem pan předseda Fiala, a bohužel k panu poslanci Navrátilovi, pokud nemáte přednostní... A máte zastoupení? Jo, dobře, tak ano.

 

Poslanec Radim Fiala: Tak já už jenom na závěr. Pan kolega Jakob si trochu naběhl a já to prostě musím říct. Já vím, jak vypadá vášnivá diskuse v demokratické straně TOP 09. To nám přece předvedl Dominik Feri. (Smích a potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: S přednostním právem pan místopředseda Navrátil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Já už jenom krátce, prostřednictvím vás, k panu poslanci Juchelkovi. Já jsem nechtěl pérovat. Já jsem upozornil na názvosloví, které máme používat v sociálních službách. Ale já jsem tady hlavně vysvětlil, že vláda připravuje zákon o sociálních službách ve spolupráci s Asociací krajů. My jsme si rozdělili jak poskytování služeb, tak jejich financování a zároveň společně tento zákon a jeho novelu tvoříme. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: A dále s přednostním právem pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: V tom případě buďme úplně praktičtí. Já bych vás moc prosil, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, můžete nám, abychom mohli teda diskutovat společně, ten návrh poslat do mailu? Bylo by to fajn, protože já ho prostě a jednoduše dostat nemohu. Nevím, co se v něm píše, můžu pouze hádat, ale nevím to. Proto chci, aby prošly i tady tyto návrhy, protože vím, co se v nich píše. Vím, jakým způsobem je můžeme ve druhém čtení upravit, jak můžeme o nich diskutovat, jaké otázky jsou právě v těchto návrzích kladeny, ale nevím to, co se na ministerstvu připravuje. A pokud to připravujete s rychlostí, s jakou tady schvalujete v této energetické a inflační krizi zákony, tak bych si to rád přečetl předem, protože to možná budeme na konci příštího roku projednávat v legislativní nouzi. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A protože už neeviduji žádnou přihlášku s přednostním právem, přerušuji projednávání schůze do zítra do 9 hodin. Děkuji a přeju hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 18.56 hodin.)

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP