Středa 30. listopadu 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

161.
Návrh Pravidel hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2022
/sněmovní dokument 353/

A prosím pověřeného člena organizačního výboru pana poslance Jana Jakoba, aby se ujal slova a předložený dokument předložil. Ale pan poslanec omlouvá, to znamená, že se chystá k předložení tohoto bodu pan poslanec Marek Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, vážené dámy, vážení pánové, organizační výbor předkládá Poslanecké sněmovně ke schválení příspěvky na činnost poslaneckých klubů podle sněmovního dokumentu 353. Jak vidíte, příspěvek na činnost klubu je pevná částka 27 000, variabilní částka na člena klubu vládní strany 5 845 a variabilní částka na člena klubu nevládní strany 7 599 podle koeficientu 1,3 tak, jak byl, jak je zakotven v jednacím řádu. Pravidla hospodaření a vyúčtování jsou přílohou tohoto usnesení. Doporučuji Poslanecké sněmovně, aby takové usnesení schválila, neb se všechny naše kluby podle takového hospodaření řídí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, zahajuji všeobecnou rozpravu a ptám se, zda se někdo hlásí do všeobecné rozpravy k tomuto bodu? Pan poslanec Vondráček, prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Já bych v souvislosti s tímto bodem chtěl připomenout, že nás dostihl problém, který jsme neřešili před rokem, že tehdy vládní koalice smetla ze stolu debatu o tom, zda byl, nebo nebyl porušen jednací řád při ustanovení jednotlivých klubů. Určitě si vzpomínáte, že jsme měli poměrně zahlcené e-mailové schránky, že to téma bylo docela živé i ve společnosti. Já vám tady schválně přečtu dobový text, který byl zveřejněný 15. října 2021: "Čtyři pirátští poslanci ustanovili poslanecký klub. Existence klubu je významná pro každou politickou stranu, protože má právo na finanční podporu z rozpočtu Poslanecké sněmovny, tedy ze státních peněz. Je to další zdroj faktického financování politické strany, komentuje právník Zdeněk Koudelka. Zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny má dvě minimální hranice počtu poslanců pro vznik klubu. Základní je 10 poslanců, novelou v roce 2006 byla doplněna speciální možnost na začátku volebního období ustavit i klub s nejméně 3 poslanci, ovšem jen za samostatně kandidující stranu ve volbách. A zde je kámen úrazu. Piráti nekandidovali sami, ale v rámci koalice se STANem. Je jejich věcí, že zvolili koalici a doplatili na to. Jedním z důvodů kandidování v koalici je, že buď ustaví zvolení poslanci společný koaliční klub, anebo mohou ustavit vlastní kluby, pokud je jich 10. Snížená hranice minimálního počtu 3 poslanců se jich netýká, protože nekandidovali jako samostatná strana. Je jasné, že se jich koaliční partneři ze STAN, ODS, TOP a lidovců zastanou a uznají jejich klub, aby nezhoršili vztahy ve vznikající vládní koalici. Ale řeč zákona je jasná. Existence a poskytování státního finančního příspěvku takovému klubu jsou nezákonné. Je to malá domů pro Piráty. Konečně pirát je jiné označení pro námořního lupiče, nelze se pak divit, že se k veřejným penězům chovají tak, jak plyne z jejich názvu." Konec citace článku. To nejsou má slova, připomínám, to jsem četl, já bych je možná nepoužil. V každém případě, skutečně jednací řád v tomto není jasný. Pro zajímavost, v minulém volebním období navrhoval místopředseda Poslanecké sněmovny Pikal změnu jednacího řádu, která stanovila minimální počet klubu na 5 členů. Protože s tím přišel na poslední chvíli, tak už jsem ho v podstatě neakceptoval, tento návrh. A ještě si vzpomínám, že shodou okolností v současné chvíli předsedající pan místopředseda Bartošek za mnou přišel a ptal se, jestli je to opravdu problém, co se týče výkladu. Já jsem říkal, no, ten výklad není úplně jasný, ale nemyslím si, že by v praxi nastala nějaká problémová situace. To jsme nemohli vědět, že se dostanou do Sněmovny pouze 4 zástupci Pirátské strany.

Jakékoliv hlasování teď o návrhu pravidel hospodaření poslaneckých klubů, jakkoliv je dobře míněno, jak tady může být prodiskutováno, prostě je teď postiženo tou vadou, že my jsme tu debatu neukončili a my jsme se k tomu jako Poslanecká sněmovna nijak nepostavili. Ten bod byl tenkrát zařazen před rokem a nechali jste ho vyšumět, nechali si ho vyšumět do ztracena. A teď se nám to vrací. My samozřejmě i vzhledem k tomu času, je 18.59, vy si to stejně nějak prohlasujete, já to nechci nějak eskalovat tady ten konflikt, ale pravda je, že minimálně na půdě organizačního výboru, ale nejlépe na plénu jsme se k tomu měli nějak vyjádřit, měli jsme k tomu zaujmout stanovisko, měli jsme nějak hlasovat, měli jsme vyslechnout ty různé právní názory - já mám taky svůj nějaký na tu věc - a k ničemu z toho nedošlo. Vy jste se tím promlčeli a teď se nám to vrací.

A samozřejmě hnutí ANO nebude hlasovat v tomto bodu žádným způsobem, protože skutečně tady může dojít k porušení nějakých pravidel pro hospodaření s finančními prostředky státu. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Eviduji dvě přednostní práva. Nejprve pan zpravodaj, předkladatel - ne, v tom případě paní místopředsedkyně Dostálová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. On to v podstatě řekl už můj předřečník, takže já budu jenom velmi stručná a jenom bych opravdu zraky Sněmovny ráda obrátila k zákonu, k jednacímu řádu Poslanecké sněmovny, strana 62, § 77 odst. 5 - já vám ho přečtu: "K ustavení poslaneckého klubu na začátku nového volebního období jsou oprávněni poslanci zvolení do Sněmovny za samostatně kandidující politickou stranu. K ustavení klubu podle věty první je třeba nejméně 3 poslanců." Já bych chápala všechny argumenty, které tady byly řečeny, ale vy jste měli jednu kandidátku za SPOLU a jednu kandidátku za PirSTAN. To znamená, že v kontextu jednacího řádu by tady skutečně měly být dva poslanecké kluby. Proto jenom jsem pověřena tím, abych sdělila, že klub hnutí ANO se k hlasování tady nepřipojí. Pravděpodobně se zdržíme, protože skutečně to může mít dopad do řádného financování Poslanecké sněmovny. Děkuju. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a ptám se, zda někdo další se hlásíte ještě do všeobecné rozpravy? Nikoho nevidím. V tom případě končím všeobecnou rozpravu.

Ptám se na závěrečné slovo - prosím.

 

Poslanec Marek Benda: S dovolením zareaguji. Za prvé, tento dokument Pravidla hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2022 nemá nic společného - a v tomto se oba moji předřečníci mýlí - s tím, kolik klubů je ustaveno a jestli jim Kancelář něco vyplácí, nebo nevyplácí. Tento dokument pouze stanovuje příspěvek. Takže klidně si hlasujte pro, já jsem celkem zvyklý, že hlasujete mnohdy jenom tak jako z trucu, ale opravdu tímto nic nepotvrzujete.

Za druhé, jednací řád je fakt třeba číst v celku. Já jsem ho psal v roce 1995, psal jsem tu novelu v roce 2007, která se dělala. Žádných 10 poslanců tam není, to se mýlí pan kolega Koudelka (Vondráček?), to si pamatuje nějaké staré verze, 10 poslanců je na ustavení nového poslaneckého klubu vzniklého v průběhu volebního období a jednoznačně se tam mluví o samostatně kandidujících stranách. Náš volební zákon připouští koalice, má pro ně zvýšená kvora právě proto, že se jedná o koalice složené z jednotlivých politických stran, a pak už je úplně jedno, jestli je to 34, jako má ODS, 33, jako má STAN, nebo 4, jako mají Piráti. Pokud by se k tomuhle výsledku dospělo nějakým výkladem, o tom výkladu jsme se bavili, já trvám na tom, že výklad, který byl zvolen, je správný. Samostatně kandidující politické strany i sdružené v koalici mají nárok na to, postavit kluby, a pak je tam to jediné pravidlo tří a vím dobře, proč jsem ho tam dával. Byla diskuse pět v roce 2007, protože Zelených bylo tehdy 6. Já jsem říkal, když už to snižujeme, nedávejme tam nic, protože nevíme, co z těch voleb může vyjít.

Tolik ve stručnosti závěrečné slovo a myslím, že můžeme hlasovat o tom textu, který opravdu nemá s ustavením politických klubů poslaneckých stran nic společného.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní přistoupíme k podrobné rozpravě. Ptám se, kdo se do ní hlásí? Prosím, pan předkladatel.

 

Poslanec Marek Benda: Musím asi formálně v podrobné rozpravě odkázat na usnesení pod sněmovním tiskem 353, usnesení organizačního výboru, které zní: "Doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna schvaluje Pravidla hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2022 s výší příspěvku měsíčně: pevná částka na kluby 27 000 korun, variabilní částka na člena klubu vládní strany 5 845 korun, variabilní částka na člena klubu nevládní strany 7 599 korun, koeficient 1,3. Pravidla hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2022 tvoří přílohu tohoto usnesení."

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ptám se, zda někdo další se ještě hlásíte do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím. V tom případě končím podrobnou rozpravu.

Chci se zeptat, pane navrhovateli, zda chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

V tom případě dám hlasovat. Eviduji žádost na odhlášení. Já vás odhlásím, požádám vás, abyste se přihlásili.

 

Vzhledem k tomu, že žádné pozměňující návrhy nezazněly, dal bych hlasovat o návrhu usnesení jako celku, jak ho přednesl pan předkladatel. Počet se ustálil.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 143, přihlášeno je 122 (z tabule 121) poslankyň a poslanců, pro návrh 72, proti 2. Já konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas a návrh byl schválen.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

Přečtu ještě omluvu. Dnes od 19 do 20.15 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Marek Výborný.

 

Vzhledem k tomu, že jsme vyčerpali dnešní program, přerušuji schůzi a přerušuji ji do zítřejších 9 hodin ráno. Každopádně na základě dohody předsedů poslaneckých klubů jednání Poslanecké sněmovny bude začínat až v 10 hodin, tedy přerušeno do 9, ale jednání začne potom v 10. Děkuji vám a přeji pěkný zbytek dnešního večera.

 

(Jednání skončilo v 19.06 hodin.)

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP