(17.10 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Vážení kolegové, zejména z pětikoalice, prosím, vystupme, vystupte z této bubliny kolem Poslanecké sněmovny a pojďte více mezi lidi. Já jsem jenom tento týden byla v Břeclavi, byla jsem na setkání s občany v Brně-Kohoutovicích, v Brně-Komíně, a chodím pravidelně po České republice. Meziroční nárůst cen zemního plynu o více jak 60 %, elektřiny o 35 %, tepla, teplé vody o více jak 20 %, tuhých paliv o 46 % a potravin, kde ceny mouky rostou meziročně o 64 %, mléka o 49 %, olejů, tuků o 50 %, drůbežího masa o 34 %, stravovacích služeb o 25 % a tak dále, tak ten rozhodně naše domácnosti pocítí drasticky. Tento mimořádný nárůst pocítily téměř všechny společenské vrstvy u nás, poslechněte si je. Bavte se s nimi o tom.

A jak jsem řekla, v problému růstu spotřebitelských cen není Česká republika sama, dynamický růst cen je problémem celého rozvinutého světa. Bohužel i díky nečinnosti současné vládní pětikoalice se však Česká republika zcela vymyká průměru zemí EU, protože míra nárůstu spotřebitelských cen je u nás na zcela jiné úrovni. Jen pro srovnání, podle předběžných údajů Eurostatu byla meziroční změna spotřebitelských cen 27 členských zemí EU v červenci zhruba asi 9,8 % a u nás, teď jsem vám to říkala, 17,2 za srpen, 17,5 to bylo za červenec. To znamená, že dnes je naprosto zřejmé - bavili jsme se o tom dnes celý den při projednávání energetického zákona - že pětikoalice při řešení této situace zaspala a že pomoc, která se dostává našim lidem, je nedostatečná, dokonce pro celou řadu našich občanů se rovná zatím jedné velké nule, pořád jedné velké nule.

V současnosti jediným štěstím českých domácností je nejnižší míra nezaměstnanosti ze všech zemí EU, kterou jsme si pořád ještě udrželi a díky které má většina našich občanů zaručený pravidelný měsíční příjem. Když dnes slyším volání vládní politiky, vládních politiků, jak se navážejí do pomoci, kterou poskytla naše vláda občanům a firmám v bezprecedentní zdravotnické krizi, tak se skutečně nad tím musím pozastavit. Hrůza pomyslet, že bychom měli dnes nejvyšší - čtvrtou nejvyšší - míru inflace v EU po pobaltských zemích a v důsledku neposkytnutí pomoci ve zdravotnické krizi bychom měli také vysoké množství zavřených podniků, a tedy ještě k tomu ke všemu vysoká čísla nezaměstnanosti. Já doufám, že vám toto dochází, že program jako Antivirus, kompenzační bonus, ale celá řada dotačních programů z dílny MPO pod vedením Karla Havlíčka tomu právě zabránila. I o tom slyším na těch náměstích. I tam slyším slova díků od velké řady podnikatelů, kteří za tuto pomoc děkují. Tehdy jste mluvili jinak, tehdy jste volali, jak je to nedostatečné, že by měla být vyšší - vzpomínám si, pan vicepremiér tady už není, pan vicepremiér Jurečka, jak ten mě tady neustále vyzýval, ať to jdu vysvětlit podnikatelům, že jim dáváme málo. Určitě jsme celou řadu věcí mohli udělat lépe, ale stojím si za tím, že jsme nezaspali a že jsme pomohli, a tím jsme přispěli i k záchraně nezaměstnanosti, že zůstala zaměstnanost vysoká u nás, nejvyšší v Evropské unii, a tudíž nejnižší nezaměstnanost.

České domácnosti reálně chudnou, to jsou tvrdá data, která vycházejí buď z Českého statistického úřadu, nebo z různých průzkumů. Pokles reálných příjmů je pro třetí kvartál roku 2022 predikován až ve výši téměř 10 %. Celkově má reálná mzda v roce 2022 poklesnout o 7,6 % a taktéž v roce 2023 je predikován její pokles. Lidé dnes žijí především z úspor - ti šťastnější, kteří si je vytvořili, přičemž díky nám a naší politice se podařilo zvýšit míru úspor domácností v procentu disponibilního příjmu až na hranici 21 %. Dnes, pár měsíců po vládnutí této koalice, se nacházíme na úrovni 12 % disponibilního důchodu domácností.

I samotná nálada spotřebitelů se výrazně zhoršuje. Důvěra spotřebitelů je na desetiletých minimech. Pak se nedivme, že tisíce zoufalých lidí zaplní Václavské náměstí, a pro mě obrovským zklamáním bylo, když premiér této země je označil za proruské fanatiky. Já jsem nesouhlasila s celou řadou projevů těch, kteří organizovali tento mítink, kteří tam vystupovali s názory, které bych nikdy nepodepsala a nikdy se s nimi neztotožnila, ale ti lidé pod pódiem, ti tam přišli proto, že mají strach o svoji existenci. Absolutní neakceschopnost této vlády se projevila v propadu důvěry občanů a firem ve schopnosti této vlády, a tak bych mohla pokračovat.

Ještě jednou vás vyzývám, choďte mezi lidi - a prosím, my se snažíme jako konstruktivní opozice předkládat návrhy. Další schůze, která bude následovat po této schůzi, má konkrétní tři poslanecké návrhy, které představí v mém zastoupení místopředseda klubu Aleš Juchelka, náš stínový ministr práce a sociálních věcí. Pojďte o nich mluvit, pojďte je podpořit. Přestaňte vysílat signály a nevymlouvejte se na peníze. (Potlesk z řad ANO.) Teď jste schopni tady vzít 130 miliard u energetického zákona z kapes daňových poplatníků a ty takto poslat distributorům energií, místo abyste včas zastropovali ceny u výrobců. Pojďte řešit sociální problémy občanů této země dřív, než bude pozdě. Děkuji vám. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji a nyní je přihlášen s přednostním právem pan předseda Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, tématem této mimořádné schůze svolané opozicí mají být sociální dopady krize na občany České republiky. Ano, situace, ve které se nacházíme, je krizí, a to krizí velmi vážnou, která má potenciál rozvrátit dlouhodobou sociální stabilitu naší společnosti, její soudržnost a sociální smír. Vznik této situace je jasný, je to vláda premiéra Petra Fialy, tedy vláda ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů.

V oblasti sociální politiky je působení pětikoaliční vlády stejně jako v ostatních oblastech evidentně nekompetentní, nedostatečné a velmi poškozující české občany, zejména ty nejohroženější a nezranitelnější. Začalo to už hned na počátku působení této vlády, když v rámci jejího návrhu rozpočtu na letošní rok došlo k několika výrazným škrtům právě v rezortu práce a sociálních věcí. Šlo například o snížení objemu prostředků určených na příspěvek na péči pro zdravotně postižené o 1 miliardu korun, o odebrání 700 milionů korun určených na náhradní výživné pro rodiče samoživitele či o škrtnutí 1,5 miliardy korun ve slevách na jízdném pro studenty a důchodce. SPD samozřejmě s touto vládní politickou nesouhlasí.

Čili ihned po svém nástupu dala tato Fialova vláda svými rozpočtovými prioritami jasně najevo svůj asociální charakter a pohrdavý nezájem o osudy a životy sociálně slabších skupin obyvatelstva. Sebrala peníze těm nejslabším, těm, co se nemohou bránit. Vláda rovněž odmítla řešit problematiku rozsáhlého zneužívání sociálních dávek, kde jsme přišli jako SPD s kvalitním a komplexním návrhem zákona, který by byl i nemalým zdrojem veřejných příjmů, kdy propočty hovoří minimálně o 1 miliardě korun ročně navíc pro státní rozpočet, kdybychom ukončili zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými. Vláda tento návrh odmítla. Vláda přes opakované sliby do dnešního dne nepředložila návrhy zákonů na zvýšení příspěvku na péči pro osoby závislé na pomoci jiných osob v domácí péči, kde současná výše těchto příspěvků absolutně nestačí na důstojný život a pořízení základních asistenčních služeb, zejména po jejich letošním zdražení. Stejně tak vláda a Ministerstvo práce a sociálních věcí dodnes nepředložily návrh na zvýšení neuvěřitelně nízkého příspěvku na mobilitu pro tělesně postižené. SPD samozřejmě oba tyto návrhy již také dávno vypracovalo, podalo do Sněmovny a čekají zde už měsíce ve Sněmovně na projednání, které ale Fialova vládní koalice blokuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP