(10.40 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Takže toto tady my jako vládní koalice říkáme. Chceme dořešit, napravit to, v případě zdravotnické záchranné služby počítáme s tím od 1. ledna, to je ten vzkaz tady pro kolegy. Z hlediska legislativního procesu, já jsem tady některé věci řekl před dvěma měsíci, že je uděláme a dokázali jsme je udělat a stihli jsme třeba účinnost od 1. července. A tady korektně i poděkuji vám jako opozici, že jsme se na tom dokázali dohodnout. Ale prosím pěkně, toto je starost nás v tenhle okamžik. Ministr je zodpovědný za to, když řekne, že nějaký termín naplní, aby to stihl z hlediska projednání na vládu, máme ukončené připomínkové řízení, dáváme ten návrh na Legislativní radu vlády a na vládu. Jsou tam některé připomínky, které v té zásadní rovině budeme je diskutovat na vládě, protože sama paní bývalá náměstkyně ví velmi dobře, že prostě nevypořádáte s některými resorty všechny připomínky. Ty opravdu patří potom třeba na doprojednání na úrovni vlády.

Takže přistupujme tady tímto způsobem. A já si opravdu ale nemyslím, že je jako fér argumentovat tady třeba otázkou toho covidu. Protože i ti lidé, kteří slouží v nemocnicích kolem covidových pacientů, a nejenom kolem covidových, jak jsem zmiňoval sestry, které fungují na áru, na jipkách, lidé, kteří pracují v hospicích, to jsou také náročné profese fyzicky, psychicky, takže prosím, nevytrhujme tady tu argumentaci úplně z kontextu, protože to je zase nefér vůči těm ostatním. A já chápu, že tady patří ty emoce, ale byl bych rád, kdyby ty emoce byly v nějakých mezích slušnosti, a ne že nám tady pan poslanec Brázdil podsouvá ve svém projevu, že my si o lidech, kteří pracují jako záchranáři - myslím, on tady použil slovo, které podle mě do toho slovníku, který tady má zaznívat na půdě Poslanecké sněmovny, prostě nepatří. Takže prosím ty emoce zase držme v nějakých korektních mantinelech. (V sále je hlučno.)

Jasný závazek platí: leden 2023. Budou tam v tom systému možnosti předčasných odchodů, budou tam principy, jako je participace zaměstnavatelů, protože tyto věci jsme řekli, že tam prostě chceme v tom systému a v těch principech mít. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní jsou ale faktické poznámky, paní předsedkyně, a je jich hned několik. Takže nejdříve pan poslanec Mašek se svou faktickou a připraví se paní poslankyně Pastuchová, následuje pan poslanec Brázdil. A poprosím, kolegyně a kolegové, o ztišení v sále. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, vážení ministři, já bych chtěl ještě přece jenom zareagovat na pana ministra Jurečku. A je to pořád nepochopení. Pane ministře Jurečko, my jsme vloni rozhodli, schválili předčasné důchody pro integrovaný záchranný systém. Já jsem osobně hovořil s policejním prezidentem i s generálním ředitelem hasičů. A i oni by v jednotlivých případech měli takové hasiče, na které by se to vztahovalo, protože by to třeba pro ně bylo výhodnější než výsluhový systém. Čili bylo to systémové řešení, ale které by v tuto chvíli systémově vyřešilo záchranáře. Prostě mělo to hlavu a patu. Je to jasně vymezená skupina, nebudeme do toho míchat sestry, dirigenty, piloty a nikoho jiného, protože řada profesí má nějaké zájmy. Ale šlo tam postupně při změně zákona o IZS posunout vámi zmiňované drážní hasiče, vámi zmiňované obecní policisty po úvaze a bylo by to při otevření zákona IZS a bylo to diskutovatelné.

To, co navrhujete vy, je něco úplně jiného. Je to vmezeření záchranářů mezi takzvané náročné profese kategorie čtyři, kam nepatří prostě. To jsou všelijací hutníci, těžce pracující lidé, je to nesystémové a zkracuje to těm záchranářům minimálně ten nárok o dva a půl roku. Tak to prostě je. Tady jsme to mohli opravit. Jako dneska když říkáte, že opravujeme pěstouny, je to potřeba, je to oprava toho, co se nepovedlo minulý rok, tak tohle je přesně to samé. Tak jestli se tady dneska mohlo něco potkat, tak je to přesně tohleto. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášena s faktickou paní poslankyně Pastuchová. A ještě jednou vás požádám, kolegyně, kolegové, o ztišení. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Já děkuji, děkuji, paní předsedkyně. Já děkuji panu předsedovi Výbornému, vaším prostřednictvím, že mi odpověděl, že vlastně chyba tam je, ale není to chyba Ministerstva práce a sociálních věcí, ale chyba Ministerstva vnitra. Takže máme tu pana ministra vnitra, takže já bych požádala pana ministra vnitra, vaším prostřednictvím, kdyby byl tak hodný, protože vy jste nám ji neukázal, my to nevíme, a proto kolega Brázdil navrhuje dát do druhého čtení, abychom to tedy mohli opravit. A vy jste vlastně, pane ministře Jurečko, já jsem vás prosila, jestli tady těm kolegům řeknete, že to v tom zákoně bude platit stejně, těch pět let. A vy jste teď tady řekl jednu větu, možná jsem ji pochopila špatně, že za deset let to bude rok. Takže za padesát let, vážení kolegové, to nevím, od kolika tam budeme pracovat, za padesát let dosáhneme těch pěti let. Takže tím jste tady odpověděl na to, že to připravujete v úplně jiné formě pro ty záchranáře, a těch pět let za těch dvacet let to nebude. Jestli jsem to pochopila špatně, tak mě prosím opravte. Ale my máme v návrhu něco jiného a vy jste konkrétně... Ti záchranáři tomu nerozumí, co vy připravujete, je legislativa nezajímá. Bude to tam? Řekněte ano, ne. Bude tam pět, až pět let za dvacet let, nebo ne? Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Brázdil. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Brázdil: Milí záchranáři, slyšeli jste to? Slyšeli jste to. Vy přesně jste slyšeli to, že řekl Marian Jurečka - my to neuděláme stejně, jak to tam v zákoně je. On to chce zrušit, to, co v tom zákoně je, ale chce to nahradit něčím jiným. Musíte padesát let, museli byste padesát let fungovat v plném pracovním procesu, předtím samozřejmě studujete. To je nereálné! Plán (nesrozumitelné) dohromady IZS a zvlášť závažné profese. Prosím, to je úplně něco jiného, to je uzavřená skupina tří složek. A vy jste teď jim řekl, že vlastně to teď neodhlasujeme, ale už jim to seberete. A vy to nikdy nedostanete, to, co v zákoně už je! My to chceme jenom napravit, aby to bylo platné. Prosím, pak si s tím udělejte a řešte to dál, jak chcete. (Hovoří velmi důrazně.)

Teď jenom zvedněte, kolegové, ještě jednou vás prosím, pan Marian Jurečka jistě dá volné hlasování, řekne neutrální, a vy si to rozmyslete. Moc vás za všechny z celé republiky, za horskou službu, za záchranou službu, prosím, zvažte to, abyste se dokázali jednoho dne podívat svému záchranáři, až vám bude pomáhat, do očí říct: to jsem byl já, který ti umožnil, kdybys byl nemocný, kdybys nezvládal, abys neskončil na dlažbě. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stále ještě jsme v rozpravě a nyní už je přihlášena s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Tak ještě jednou, pane ministře. Prosím, já vás prosím, z vaší odpovědi jsem vyrozuměla - nechme ten balast, nechme všechno, už tam netahejme nic, jenom jednoduchá odpověď. Porozuměla jsem, že chcete účinnost od 1. ledna 2023 pro tento okruh lidí, ale už jsem neporozuměla těm parametrům. Něco dovodili mí kolegové, pojďte to tady potvrdit nebo vyvrátit. Jasně řekněte - já vím, vy mi řeknete: ještě jsou v připomínkovém řízení, ještě vláda, a tak dále. Řekněte "já jsem navrhl toto, milí záchranáři", tak aby tomu prosím rozuměli. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní se již nikdo nehlásí do rozpravy. Pokud tomu tak opravdu je, tak rozpravu končím. Je zájem o závěrečné slovo pana předkladatele? Je zájem. Takže poprosím, pan předkladatel nejdříve.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já si myslím, že ta debata tady byla obšírná. Já jsem řekl ty věci z hlediska závazků, k 1. lednu to platí, ty kroky uděláme. My ten princip v některých pohledech na to nastavení vidíme o něco jinak než vy, ale princip toho, aby tito lidé měli nárok dřívějšího odchodu, tady je. Máme ho nastaven na přímo počet odpracovaných směn, nikoliv na roky, to je důležité. Máme ho i vstřícnější vůči lidem, kteří odpracují ne celých dvacet let, takže v tom je třeba i jiný pohled toho návrhu.

Ale možná se vracím k meritu toho, proč tady vlastně dneska o tomto tisku jednáme, a to je to, že tento tisk je opravdu zacílen na podporu pěstounů. To hlasování, které dneska budeme dělat, je především o tom, ocenit pěstouny a navrátit tu nespravedlnost, která se stala, a to je rozdíl v tom pohledu, že to není u pěstounů legislativně technická věc. Tam změnou zákona jsme ji přímo vyňali z této možnosti tohoto systému. Takže my je tady v tomto vracíme, myslím, že je to důležité. A znovu se vracím k tomu, že ten návrh zákona, vládní návrh zákona, bude tuto věc, kterou vy jste vnesli do té debaty tím pozměňujícím návrhem, řešit.

Já si myslím, i ta loňská zkušenost ukázala, že dělat tyto věci pozměňujícími návrhy je strašně nešťastné. Protože vstupujeme do systémových dlouhodobých letitých řešení v rámci důchodového systému, pak to mají být opravdu věci, které jsou prodiskutované i s ostatními resorty, to není jenom resort Ministerstva práce a sociálních věcí, jak tady bylo zmíněno. Je to například resort Ministerstva vnitra, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva dopravy, Ministerstva financí a tak dále. Takže prosím pěkně, ty věci opravdu dělejme systémově na základě opravdu kvalitně propracovaných návrhů, protože ty kroky, které se tady ukázaly v minulosti, pozměňující návrhy, nejsou tou šťastnou cestou vedoucí k dobrému cíli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP