Pátek 17. června 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Věra Kovářová)

151.
Návrh na zkrácení zákonné lhůty podle § 95 odst. 1 JŘ pro projednán
sněmovního tisku 235

Prosím, aby tento návrh uvedl navrhovatel tohoto bodu, poslanec Marek Benda. Pane předsedo, prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére, dámy a pánové, včera ve večerních hodinách došlo k jistému opomenutí. Přes dohodu napříč politickým spektrem jsme zapomněli zkrátit lhůtu u sněmovního tisku 235 mezi druhým a třetím čtením na 7 dnů. Pokud bychom trvali na tom, že musíme otevřít znovu druhé čtení, pokračovat přesně podle jednacího řádu, pak by to znamenalo, že se tady budeme muset sejít příští sobotu.

Vycházím z toho, že existuje-li - a jsou k tomu i výroky Ústavního soudu - ústavní většina v Poslanecké sněmovně, která nevznáší námitku, a není-li žalobce, není soudce, pokud je tady takový konsenzus - a já si myslím, že v tuto chvíli je - navrhuji, abychom mimořádně hlasovali o tom, že zkracujeme lhůtu u tohoto tisku ze 14 dnů na 7 s tím, že tím pádem se jím můžeme zabývat příští pátek.

Není to žádný precedens do budoucna. Uvědomuji si, že je to potenciální nebezpečí na odebrání jistých práv opozici, takže by to opravdu muselo být jenom v tomto případě, kdy je naprostý konsenzus Poslaneckou sněmovnou. Je to opravdu proto, abychom nemuseli zasedat příští sobotu. Navrhuji, abychom - a vím, že legislativa se mnou nesouhlasí a respektuji ji, v tomto má pravdu - ale myslím si, že pro pohodlí nás všech, pokud tady tuto míru vzájemného porozumění projevíme, tak pak není nikdo, kdo by to mohl zpochybnit. Navrhuji zkrácení lhůty u tohoto tisku na 7 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Zahajuji všeobecnou rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí do všeobecné rozpravy? Není tomu tak. Končím všeobecnou rozpravu.

Nyní bychom přistoupili k rozpravě podrobné. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Pan předseda Benda, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Já to ještě jednou zopakuji. Poslanecká sněmovna zkracuje lhůtu podle § 95 odst. 1 jednacího řádu pro projednání návrhu zákona ve třetím čtení u sněmovního tisku 235 na 7 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Požádala bych vás, zda byste mi to mohl dát písemně, abych poté přesně definovala usnesení. (Informace od organizačního odboru, že to není nutné.) Ano, tak nemusíte. Stačí to zkrácené usnesení.

Končím tedy podrobnou rozpravu, pokud se do ní nikdo nehlásí.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení. Přivolám kolegy z předsálí. Mezitím přečtu návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí se zkrácením lhůty podle § 95 odst. 1 jednacího řádu u sněmovního tisku 235, a to na 7 dnů."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 179, přihlášeno 142 poslanců a poslankyň, pro 127, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Budeme pokračovat dalším bodem a tím je bod číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP