Středa 15. června 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

112.
Návrh na volbu člena Rady České televize na uvolněné místo
s funkčním obdobím do 27. května 2026

Projednání tohoto bodu jsme přerušili také 3. června na 25. schůzi a chci konstatovat, že bod byl již přerušen po ukončení rozpravy. To znamená, rozprava byla ukončena a zároveň předseda volební komise pan Martin Kolovratník navrhl, aby se konala tajná volba. Takže o tomto návrhu bychom v tuto chvíli měli rozhodnout. Zeptám se předsedy volební komise.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ano, dobré odpoledne. Potvrzuji tu rekapitulaci. Předchozí dva body byly opravdu, tak jak to běžně děláme, ukončeny, přerušeny k provedení tajné volby. A jak bylo řečeno, v tomto bodě 112, jenom to dopřesním, je to funkční období do 27. května 2026, byla rozprava ukončena, a jak vždy podávám návrh, byl tedy dán návrh na provedení tajné volby, o kterém zatím ještě nebylo hlasováno. Pak by případně měl být bod přerušen a pokračovat další.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane předsedo, takže já o tomto návrhu teď nechám hlasovat.

 

Všichni víme, o čem budeme hlasovat, o uskutečnění tajné volby.

Já si dovolím zahájit hlasování. Kdo je pro návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu? A kdo se zdržel hlasování? (Poznámka z pléna.) Já to říkám.

Hlasování číslo 133, bylo přihlášeno 171 poslanců, pro bylo 75, proti byli 3, zdrželo se 93. Takže návrh na uskutečnění tajné volby nebyl schválen.

 

A já v tuto chvíli tady mám s přednostním právem - hlásí se pan Radim Fiala, ale mám už tady s přednostním právem přihlášeného písemně pana předsedu poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného, takže v tuto chvíli mu s přednostním právem předávám slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, s ohledem na výsledek tohoto hlasování a čas, který je, 13.34, a máme celkem čtyři volební body a myslím, že by bylo dobré, abychom tento druhý týden už všechny tyto čtyři body doprojednali, tak bych poprosil, abychom procedurálně, paní místopředsedkyně, nyní bezprostředně hlasovali o tom, že volební body budeme dnes projednávat do 14.50 s ohledem na to, že na 15.00 je svolána 26. mimořádná schůze. V případě, že bychom volební body nedoprojednali do 14.50, tak bude pokračovat 25. schůze těmito volebními body deset minut po skončení 26. mimořádné schůze. O tomto prosím, nechť Sněmovna hlasuje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Takže o procedurálním návrhu dám hlasovat bezprostředně. Omlouvám se, v předešlém hlasování jsem nezagongovala. Ano, pane předsedo, ještě chcete něco doplnit?

 

Poslanec Marek Výborný: Já se moc omlouvám. Abychom dostáli jednacímu řádu, tento návrh je podáván jménem pěti předsedů poslaneckých klubů koalice. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Dobře, děkuji. V tuto chvíli budeme tedy hlasovat o procedurálním návrhu, a to je, že dnes blokem Volby se budeme zabývat do 14.50, pokud by se nepodařilo volební body projednat, bude pokračovat tento volební blok deset minut po skončení 26. schůze mimořádné schůze. Všichni víme, o čem...

Ano, dobře, pane předsedo?

 

Poslanec Marek Výborný: Aby bylo všem úplně jasno, tak si dovolím ten návrh ještě doplnit - deset minut po skončení mimořádné schůze, a to i po 19., 21. i 24. hodině. Děkuji. (Šum v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Zeptám se, všichni vědí, o jakém procedurálním návrhu budeme hlasovat? (Bez námitek.)

Takže já si v tuto chvíli dovolím zahájit hlasování. Kdo je pro návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

A já v tuto chvíli konstatuji, že u hlasování číslo 134 bylo přihlášeno 178 poslanců, pro bylo 97, proti bylo 67, zdrželo se 14. Návrh byl přijat.

 

To znamená, že jsme odhlasovali, že v tuto chvíli se tímto budeme zabývat do 14.50 a popřípadě pak po skončení 26. mimořádné schůze, ale popřípadě i po 19., 21. hodině a po půlnoci.

 

Nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda klubu hnutí SPD pan Radim Fiala. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, to, co jsem si myslel, že se tady nestane, tak se stalo. Prostě personální volby, které vždycky v Poslanecké sněmovně, co já pamatuju, byly tajné, najednou se budou volit aklamací, budou se volit veřejně. A mně to připomíná, že tak se volilo před rokem 1989, abychom dobře viděli, který soudruh zradil, který soudruh zradil naši neomarxistickou ideu! (Hukot a potlesk.) Já bych řekl, že to je první krok ke konci pětikoalice, protože jestliže si nevěříte, páni kolegové a paní kolegyně, tak to začíná být velký problém.

Já jsem přesvědčen o tom, že bychom měli pětikoalici dát ještě čas, aby se podívali na to hlasování a zkusili přesvědčit kolegy, aby volili, aby podpořili tajnou volbu, a proto vás žádám o 60 minut na poradu poslaneckého klubu hnutí SPD. Děkuji. (Ozývá se potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Takže v tuto chvíli je zde návrh pana předsedy na přestávku v délce 60 minut, takže vyhlašuji přestávku do 14.39. Děkuji mnohokrát.

S přednostním právem ještě paní předsedkyně Alena Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Je to jasný znak toho, že si nevěříte, protože kam moje paměť sahá, nikdy nebyla volba aklamací. Je to mezi vámi nedůvěra. Nejste schopni se domluvit, což se ukázalo už v několika opakovaných volbách. Navážu na předsedu klubu SPD a beru pauzu... vy jste říkala do 14.39 hodin, takže já beru od 14.39 do 15 hodin. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Ano, dobře. Usnesení bylo do 14.50 hodin, takže sejdeme se v 15 hodin na 26. mimořádné schůzi. Děkuji vám mnohokrát.

 

(Schůze přerušena ve 13.40 hodin.)

(Schůze pokračovala v 17.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Zahajuji přerušenou 25. schůzi Poslanecké sněmovny.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Ohledně náhradních karet odkazujeme na 25. a 26. schůzi. Totéž, stejný odkaz platí na 25. a 26. schůzi v případě omluv.

Než budeme pokračovat v našem jednání, připomínám, že jsme dnes před přerušením 25. schůze odhlasovali návrh poslance Marka Výborného, aby Poslanecká sněmovna jednala po 19., 21. i 24. hodině, a to do projednání volebních bodů 110 až 113. Dále připomínám, že body 110, Návrh na jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury České republiky a 111, Návrh na volbu člena Rady České tiskové kanceláře, byly přerušeny dne 3. června tohoto roku po odhlasování návrhu na konání tajné volby.

Nyní tedy otevírám přerušený bod 112, Návrh na volbu člena Rady České televize na uvolněné místo s funkčním obdobím do 27. května 2026. Projednávání tohoto bodu jsme opětovně přerušili dnes s tím, že návrh na konání tajné volby nebyl přijat. Volba by tedy měla proběhnout veřejně pomocí hlasovacího zařízení. Připomínám, že rozprava byla ukončena již dne 3. června 2022.

Nyní prosím předsedu volební komise, aby nás provedl veřejnou volbou. S přednostním právem se ještě hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Víte, nerozumím argumentu, když chci někoho zvolit, že musím volit veřejně. Máme svoji vůli, můžeme ji vyjádřit tajně. "Myslím si, že princip tajné volby při personáliích je správný, a proto my budeme podporovat vždycky při personální volbě tajnou volbu. Opakuji, myslím si, že princip tajné volby při personáliích je správný, a proto my budeme podporovat vždycky při personální volbě tajnou volbu." Tak aby bylo jasno - já pokračuju: "Tak aby bylo jasno, my budeme podporovat tajnou volbu. Tajná volba je pro nás hodnota a princip. A když je něco pro vás hodnota a princip, tak to máte dodržet v okamžiku, kdy to není populární, kdy za to nedostanete potlesk, nesklidíte potlesk, jinak by to nebyla hodnota, za kterou stojíte. Opakuji: tak aby bylo jasno, my budeme podporovat tajnou volbu. Tajná volba je pro nás hodnota a princip. A když je něco pro vás hodnota a princip, tak to máte dodržet v okamžiku, kdy to není populární, kdy za to nedostanete potlesk, nesklidíte potlesk, jinak by to nebyla hodnota, za kterou stojíte."

Asi jste pochopili z mého lehce ironického tónu, že to byla citace. První byla z 3. října 2018. Druhá byla z 26. května 2021. A neřekl to nikdo jiný než tehdejší předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. (Hlasitý potlesk zleva.) No, není to tak dlouho, 26. 5. 2021, rok, tak to není zas tak starý citát. Ten předtím, vidím jasně, starší, ale on člověk se vyvíjí v názorech, ale za ten rok zase asi by se tak vyvinout neměl. Co se změnilo v názorovém rozpoložení - a on nemluvil určitě za sebe, on mluvil tehdy jako předseda klubu ODS za ODS. Takže určitě klub s jeho názorem souzněl. Dnes je to největší koaliční klub a je tady obrovský názorový obrat. No, tak to je ta změna. To je ta změna k lepšímu, to jsou ty demokratické principy, o kterých jsme tady slýchali celé minulé volební období, kterých mají vládní představitelé plná ústa, plné sociální sítě, ale skutek utek.

My víme, že jsme válcováni a budeme zválcováni i dnešní den, nicméně pošlapali jste úplně všechno. A toto nevysvětlíte, kdybyste se rozkrájeli. Hnutí ANO, a mluvím za jeho klub, za všechny naše poslance, kteří jsou teď přítomni, se nebude účastnit takové blamáže. Já si jménem hnutí ANO beru hodinu a půl pauzu na jednání klubu hnutí ANO, ale účastnit se této volby nebudeme. Děkuji. (Hlasitý potlesk a výkřiky zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, na návrh paní předsedkyně Schillerové vyhlašuji pauzu... vyhlašuji pauzu... (Poslanec Radim Fiala se domáhá slova.), vyhlašuji pauzu na hodinu a půl. Ještě chcete navrhnout pokračování pauzy? Tak prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, i já chci, jak správně řekla paní předsedající, i já chci navrhnout pokračování té pauzy, ale než to udělám, tak mi dovolte jenom několik vět.

I já souhlasím, Zbyňku Stanjuro, s tím, že demokracie v personálních otázkách by měla být volena tajně a že je to základ demokracie v personálních otázkách. A v tomhle si myslím, že si rozumíme se spoustou lidí tady v tom sále. Ale bohužel přišla doba, kdy už to neplatí, kdy to přestává platit, kdy přestávají platit základní principy demokracie.

A za poslanecký klub hnutí SPD - a to je zajímavé, že u demokratických stran - ale za poslanecký klub hnutí SPD říkám, že ani my tady nebudeme, protože příště... Nejprve to byla tajná volba, ta se nepovedla. Pak jste si fotili lístky. Potom jsme vám řekli, že se to bude dávat do obálek. Teď už je to veřejná volba aklamací. Co bude příště? Příště přinesete usnesení Ústředního výboru K5. (Velký potlesk z lavic SPD a ANO.)

Takže ani my se této volby účastnit nebudeme a já žádám přestávku na poradu poslaneckého klubu hnutí SPD v délce jedné hodiny po skončení přestávky hnutí ANO. (Potlesk z lavic SPD a ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Vyhlašujeme tedy pauzu na dvě a půl hodiny - hodinu a půl na žádost paní předsedkyně Schillerové a na další hodinu na žádost pana předsedy Fialy za hnutí SPD. (Velký hluk a rozruch v sále.) A přestávka bude tedy vyhlášena... Vyhlašuji tedy přestávku do 20.10 hodin. Ano, souhlas? Do 20.10 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 17.41 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 20.10 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím vás, abyste zaujali svá místa. Je 20.10 hodin, budeme pokračovat přerušeným bodem. Než se nicméně k přerušenému bodu dostaneme, načtu jednotlivé omluvy, kterých dorazilo několik desítek.

Čili dnes se omlouvá od 20 hodin paní poslankyně Pošarová, mezi 20. a 23. hodinou se omlouvá paní poslankyně Knechtová, mezi 20.10 a půlnocí se omlouvá paní poslankyně Fischerová z pracovních důvodů, mezi 20. hodinou a půlnocí se omlouvá z pracovních důvodů pan poslanec Stržínek, od 18 hodin do konce jednacího dne se omlouvá pan poslanec Sadovský z pracovních důvodů, mezi 20. hodinou a půlnocí z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Ožanová, mezi 20. hodinou a 23. hodinou se omlouvá z rodinných důvodů pan poslanec Tureček, pan František Petrtýl se omlouvá od 19.10 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Igor Hendrych se omlouvá od 20 hodin do konce jednacího dne a zároveň stahuje dnešní omluvu od 18 hodin, paní poslankyně Pokorná Jermanová se omlouvá mezi 19. hodinou a půlnocí z pracovních důvodů, paní poslankyně Taťána Malá se omlouvá mezi 18. hodinou a 22. hodinou a pak do konce jednacího dne, pan poslanec Richter se omlouvá mezi 18.30 a 22. hodinou z pracovních důvodů, pan poslanec Karel Sedláček se omlouvá od 20 hodin do konce jednacího dne z důvodu jednání, pan poslanec Stanislav Fridrich se omlouvá po zbytek dnešního dne bez udání důvodu, mezi 20. a 23. hodinou se omlouvá pan poslanec Zlínský z důvodu jednání, paní poslankyně Klára Dostálová se omlouvá od 20 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, paní poslankyně Oulehlová se omlouvá od 20.10 do půlnoci z pracovních důvodů, pan poslanec Vondráček se omlouvá od 20.10 do půlnoci z pracovních důvodů, pan poslanec Ratiborský se omlouvá mezi 17.30 a půlnocí z pracovních důvodů, pan poslanec Vrána se omlouvá od 20.10 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Hrnčíř se omlouvá od 20.15 do 22.45, respektive do konce jednacího dne z důvodu jednání, paní poslankyně Peštová se omlouvá od 17.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, paní poslankyně Schillerová se omlouvá od 20.10 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Okleštěk se omlouvá od 20.10 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan Karel Rais se omlouvá od 20.10 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Janulík se omlouvá od 20.10 do konce jednacího dne z důvodu jednání, paní poslankyně Balaštíková se omlouvá od 17.30 do půlnoci z pracovních důvodů, pan poslanec Karel Havlíček se omlouvá na zbytek dnešního jednacího dne bez udání důvodu, pan poslanec Berkovec se omlouvá od 20.10 do konce dnešního jednacího dne, paní poslankyně Berkovcová se omlouvá od 17.30 do půlnoci, respektive konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Wenzl se omlouvá od 20.10 do konce jednacího dne bez udání důvodu, pan poslanec Helebrant se omlouvá od 18 hodin do 23.59, respektive do konce jednacího dne z důvodu nemoci, pan poslanec Faltýnek se omlouvá od 20.10 do půlnoci, respektive konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Králíček se omlouvá od 18.20 a následně od 21 hodin do konce jednacího dne bez udání důvodu, pan poslanec Kubík se omlouvá dnes mezi 19. hodinou a půlnocí z důvodů jednání, paní poslankyně Věra Adámková se omlouvá po zbytek dnešního jednacího dne bez udání důvodu, pan poslanec Babka se omlouvá mezi 17.30 a půlnocí, respektive do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Lubomír Brož se omlouvá od 20 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Aleš Juchelka se omlouvá od 17.30 do půlnoci, respektive konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Lubomír Metnar požádal o omluvu od 20 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Pražák se omlouvá od 19 hodin do půlnoci z důvodu jednání, paní poslankyně Mádlová se omlouvá od 18.15 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Marek Novák se omlouvá od 17.30 do půlnoci, respektive do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Štolpa se omlouvá po zbytek jednacího dne z pracovních důvodů, omlouvá se pan poslanec Lang z jednání, a to od 19 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, paní poslankyně Fialová se omlouvá od 20.10 do 23.45 bez udání důvodu, pan poslanec Farhan se omlouvá od 19 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Růžička se omlouvá mezi 20.10 a 23.59 bez udání důvodu, pan poslanec Jiří Strýček se omlouvá od 17.30 do půlnoci, respektive konce jednacího dne z důvodu nemoci, pan poslanec Bělica se omlouvá od 18.10 do 23.59, respektive do konce jednacího dne z pracovních důvodů, paní poslankyně Pastuchová se omlouvá od 20.10 do půlnoci, respektive konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Ivo Vondrák se omlouvá od 18 hodin do 23.55, respektive konce jednacího dne z důvodu služební cesty, mezi 19.30 a půlnocí se omlouvá pan poslanec Ryba bez udání důvodu, pan poslanec Kukla se omlouvá od 19.30 do půlnoci z pracovních důvodů, pan poslanec Bžoch se omlouvá od 20.10 do půlnoci, respektive do konce jednacího dne z důvodu jednání, pan poslanec Kettner se omlouvá od 18 hodin do půlnoci z rodinných důvodů. Tak to byly omluvenky.

A my se vracíme k bodu číslo 112, Návrh na volbu člena Rady České televize na uvolněné místo s funkčním obdobím do 27. května 2026. Projednávání tohoto bodu jsme opětovně přerušili dnes s tím, že návrh na konání tajné volby nebyl přijat. Volba by tedy měla proběhnout veřejně pomocí hlasovacího zařízení. Připomínám, že rozprava byla ukončena již dne 3. června 2022.

Nyní poprosím pana předsedu volební komise Kolovratníka, aby se ujal slova a provedl nás veřejnou volbou, a vás zároveň prosím, abyste se pokud možno ztišili. Děkuju.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý večer, kolegyně a kolegové, děkuji za slovo. Snad mi dovolíte ještě povědět větu, kterou považuju za důležitou. Nejsem tu teď tedy v roli politické, poslance nebo člena hnutí ANO, jednoho z poslaneckých klubů, ale opravdu to je pro mě důležité, aby zaznělo v roli předsedy volební komise, která si myslím, že má být nestranná, nezávislá, vykonat svoji práci, svůj úkol, a teď mluvím nejenom za sebe, ale za všechny členy volební komise, kteří tak, jak předpokládám, až projdeme těmito body zde na plénu, jsou připraveni také k realizaci nebo k organizaci té tajné volby, těch bodů k tajné volbě, které jsou v tuto chvíli přerušené, jsou tady připravené ve Státních aktech.

Nyní tedy k bodu číslo 112 k návrhu na volbu člena Rady České televize na jedno uvolněné místo s funkčním obdobím do 27. května 2026. Jak řekl pan předsedající, Sněmovna dnes odpoledne rozhodla o tom, že tato volba nebude provedena tajným způsobem. Možná mohu říci, tak jak bylo zvyklostí, ale bude provedena, a je to ale v souladu s jednacím i volebním řádem Poslanecké sněmovny, aklamací, tedy veřejným hlasováním.

Pro pořádek, abychom se nedopustili žádné chyby, v rychlosti zrekapituluji, jak v tomto případě má Sněmovna podle jednacího řádu postupovat. My se budeme řídit podle čl. 5 jednacího a volebního řádu Poslanecké sněmovny, a to konkrétně odst. č. 14 až 21. S předstihem vás i požádám i o trpělivost a strpení. Mám tu připraveny kolegy ze sekretariátu volební komise a z organizačního oddělení, abychom vždy provedli kontrolu hlasování, aby nedošlo k žádné chybě a nemohla ta volba být poté napadena.

K samotnému procesu, on není zas až tolik složitý. Společně ve spolupráci s panem předsedajícím my necháme hlasovat o každém jednotlivém jméně. Tady připomínám, u této volby vybíráme nebo volíme na jedno neobsazené místo, a vybíráme tedy ze tří návrhů, které Sněmovně postoupil mediální volební výbor. Budeme tedy hlasovat o každém z nich a sčítat pozitivní hlasy. Volební řád Sněmovny říká, že v prvním kole jsou zvoleni ti, kteří získali nadpoloviční většinu hlasů přítomných kandidátů, a pokud by jich bylo více, což je možné, jsou zvoleni ti, kteří obdrželi nejvyšší počet hlasů. Ta logika je celkem jednoduchá.

Pokud by došlo k rovnosti hlasů, tak se mezi těmi, kteří mají stejný počet hlasů, pořádá druhé kolo, volí se znovu. Pokud by rovnost zůstala, rozhoduje los. A tady řeknu i to, že technicky jsme na případné losování také připraveni. Už jsem s předstihem jednal s panem místopředsedou volební komise Karlem Haasem, takže před vašimi zraky, řeknu já jako zástupce opozice, kolega Haas jako zástupce koalice, bychom vložili do krabice, nechci říci osudí, ale do krabice nebo do urny ta jména, o kterých se losuje, a pan předsedající by před vašimi zraky to vylosování provedl.

Takže tolik k procesu volby. A nyní, pane předsedající, můžeme začít jednotlivá hlasování. Možná pro jistotu prosím, protože jsme se tu sešli po přerušení schůze, abyste nás odhlásil, abychom měli přesně spočítané kvorum. Já to teď myslím opravdu v dobrém, aby jako počet... nikdy se to nestalo a počítáme s kvorem. Takže já prosím o odhlášení a přihlášení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, máme tady požadavek pana poslance, abych vás odhlásil, takže já vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se svými identifikačními kartami opětovně přihlásili.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Je to důležité opravdu proto, abychom u každého mohli posoudit kvorum, které je nutné pro zvolení a dosažený počet hlasů.

A nyní, pane předsedající, tedy prosím, vyhlašuji nebo zahajuji tuto volbu, nebo vás žádám, abyste zahájil tuto volbu, a prosím o hlasování o prvním navrženém kandidátu do Rady České televize. Budu je číst v abecedním pořadí: je to pan Jakub Končelík.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, takže já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, dát hlas panu Jakubovi Končelíkovi? Takže já prohlašuji to hlasování (číslo 135) za zmatečné a prosím, aby...

Ještě vás tedy asi jednou odhlásím a pokusíme se, jestli se to zlepší. (Poslanci Tesaříkovi nefunguje hlasovací karta.) Takže jsem vás odhlásil a poprosím vás ještě jednou, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Pan poslanec si půjde vyžádat náhradní kartu, takže počkáme, než mu bude vydána náhradní karta. (Kratičká pauza.) Takže pan Antonín Tesařík bude hlasovat s náhradní kartou číslo 34. (Poslanci Tesaříkovi stále nefunguje hlasovací karta.) Karta pana poslance Tesaříka stále nefunguje, možná kdyby si zkusil jiné místo?

Naposledy ještě zkusím vás všechny odhlásit. Já vás všechny ještě jednou odhlásím, potom bychom vyhlásili přestávku a poprosili bychom informatiky, aby to nějakým způsobem řešili. Ale odhlásil jsem vás ještě pro jistotu a poprosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Tak výborně, už to vypadá nadějně. Pane předsedo, já myslím, že můžeme k volbě přistoupit. Ještě jednou bych vás poprosil, abyste zopakoval před tím opakovaným hlasováním, pro koho budeme nebo nebudeme hlasovat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Takže pokud tedy je vše technicky v pořádku, můžeme přistoupit k volbě, je to v bodu číslo 112, veřejná volba k návrhu na volbu člena Rady České televize na uvolněné místo s funkčním obdobím do 27. května 2026. Hlasujeme nebo vybíráme ze tří kandidátů a prosím o první hlasování o návrhu na pana Jakuba Končelíka.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro pana Jakuba Končelíka? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku.

hlasování číslo 136 bylo přihlášeno 99 poslanců, pro hlasoval 1, proti 4, zdrželo se 94 poslanců. Ale nás zajímají jenom kladné hlasy, takže 1 hlas získal.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ano, potvrzuji. Pro jistotu, omlouvám se, možná je to zbytečné opakování, je to opravdu poprvé, takže i pro stenozáznam pro naše následovníky v budoucích obdobích případných. Kvorum v této volbě je 50, pokud by tedy nominant měl být zvolen, musel by získat nadpoloviční počet hlasů. Kvorum je 50, obdržel 1 hlas, tudíž nebyl zvolen.

Prosím o další hlasování pro pana Ladislava Mrklase.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro pana Ladislava Mrklase? Ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko.

hlasování číslo 137 hlasovalo pro Ladislava Mrklase 99 poslanců.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Takže v souladu s volebním řádem pan Mrklas postupuje, může být zvolen, ale musíme ještě znát ten třetí výsledek. Kvorum tedy je stále 50. A nyní prosím hlasování pro pana Jana Svačinu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro pana Jana Svačinu? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku.

hlasování číslo 138 bylo přihlášeno 99 poslanců a pan Svačina Jan získal 1 hlas.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji, takže já mohu rychle vyhlásit výsledek té volby, který je jednoznačný. Ve všech třech případech bylo kvorum nutné pro zvolení kandidátem 50. Pan Jakub Končelík získal 1 hlas, pan Ladislav Mrklas 99, pan Jan Svačina 1. Konstatuji tedy, že v souladu s jednacím a volebním řádem Poslanecké sněmovny do této funkce byl zvolen veřejnou volbou pan Ladislav Mrklas.

A pane předsedající, tento bod můžete ukončit.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji pěkně za vyhlášení výsledků voleb a já tímto končím projednávání bodu číslo 112.

A pan ministr Jurečka se omlouvá z důvodu zahraniční pracovní cesty odteď do konce jednacího dne. Dále ještě přišla omluva ze strany paní poslankyně Dražilové, která se omlouvá od 20.10 do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: My podle našeho schváleného programu přistoupíme k projednání bodu číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP