Středa 6. dubna 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

95.
Návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu podpory investic

Prosím opět pana předsedu Kolovratníka, aby nás provedl tímto bodem.

 

Poslanec Martin Kolovratník: V tomto předposledním volebním bodu konstatuji, že Sněmovna dnes odvolala předchozí dozorčí radu, a můžeme tedy zvolit novou. Lhůta pro podání návrhu byla také 25. března do 12 hodin a budeme zde v prvním kole první tajné volby vybírat z šesti návrhů na pět míst v této dozorčí radě. Návrhy od poslaneckých klubů jsou v usnesení číslo 57 volební komise a jsou to Šimon Barczi za Piráti a Starostové, Klára Dostálová za hnutí ANO, Petr Hladík za SPOLU, Jaroslava Martanová - Piráti a Starostové, Pavel Nalezený za SPOLU a Marie Pošarová za SPD. I v tomto případě volební komise navrhuje volbu tajnou.

To bylo to usnesení číslo 57, ale i zde došlo během včerejška a dneška ke změně, protože i v tomto případě volební komise při kontrole podaných nominací identifikovala dva možné střety zájmů, a to u kandidátů - u paní Ing. Jaroslavy Martanové, navržena Piráty a Starosty, která je starostkou Vimperka, a pak u pana Mgr. Petra Hladíka, který je prvním náměstkem primátorky města Brna. Jak Vimperk, tak Brno jsou právě příjemci financí ze Státního fondu podpory investic, je to podobné jako u toho SFDI. Zde podle § 7 zákona č. 211/2000 Sb. by se dostali do střetu zájmů, respektive neslučitelnosti funkcí. I zde po jednání, po podání informace poslaneckým klubům, byly tyto nominace staženy písemně, což volební komise akceptovala v usnesení číslo 60 ze dne 6. dubna, vzala toto stažení nominací pana Petra Hladíka za SPOLU a paní Jaroslavy Martanové za Piráty a Starosty na vědomí, a na volebním lístku tedy nebudou.

I v tomto případě tedy opakuji, budete vybírat ze čtyř jmen. Opět nemohu předjímat výsledek volby, bude pak ještě druhé kolo a v případě neobsazení míst volební komise obratem vyhlásí novou lhůtu pro podání těch nových, chcete-li dodatečných návrhů na neobsazená místa.

Navrhujeme způsob volby tajně a prosím o otevření rozpravy.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Otevírám rozpravu, do které se nikdo nehlásí, proto rozpravu končím.

Předpokládám, že opět není zájem o závěrečné slovo.

 

Proto tedy budeme hlasovat o způsobu volby. Ale vidím tady faktickou poznámku pana ministra Bartoše, ale ten se asi jenom už pustil do hlasování? (Ano.) Tak děkuji.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 137 přihlášeno 151 přítomných, pro 137, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Opět mi tady přišla omluva od pana poslance Sadovského, který se z dnešního jednání omlouvá od 14.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

A nyní tedy přerušuji projednávání bodu 95 pro provedení volby.

 

A otevírám bod číslo

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP