Středa 6. dubna 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

93.
Návrh na volbu předsedy dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu

Prosím pana předsedu Kolovratníka, aby nás provedl i tímto bodem.

 

Poslanec Martin Kolovratník: V tomto bodě volební komise postupovala identicky jako teď u všech ostatních. Vyhlásila s předstihem lhůtu poslaneckým klubům na doručení nominací na volbu nového předsedy dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu, která byla do 25. března do 12 hodin, a konstatuji, že v usnesení číslo 54 volební komise přijala jeden návrh, a to návrh na pana poslance Jakuba Michálka za sdružení klubu Piráti a Starostové. Zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou. Nyní prosím o otevření rozpravy a následně hlasování o provedení volby.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji za uvedení. Otevírám rozpravu, do které je přihlášen pan poslanec Karel Tureček, a prosím tedy pana poslance, aby se ujal slova.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážený pane premiére, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se pozastavil nad nominací pana Jakuba Michálka do funkce předsedy dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu.

Vládní koalici nelze jistě vyčítat, že chce obsadit svými lidmi posty ve vedení těchto orgánů, dělá to každá vláda, je to přirozené. Nicméně v tomto případě záležitost je poněkud pikantní. Nevšiml jsem si, že by se pan kolega, poslanec Michálek, prostřednictvím paní předsedající, někdy zabýval zemědělstvím. Nechci zpochybňovat jeho erudici, ale očekával bych, že tuto funkci obsadí někdo, jehož kvalifikaci a znalost zemědělství bude nezpochybnitelná. Je tady potřeba zdůraznit, že jde o ryzí politickou nominaci bez ohledu na odbornost.

A ještě bych chtěl něco Pirátům připomenout. Není to tak dávno, co za zvuku harmoniky a na rtech se sloganem "Pusťte nás na ně" nesmířlivě kritizovali ostatní politické strany za politické nominace do dozorčích rad. Dovolte mi zde odcitovat z článku z Pirátských listů ze dne 4. ledna 2019 s názvem Jak děláme výběrová řízení? Devět otázek pro Piráty! Piráti jsou jedinou stranou, která na politicky obsazované pozice vypisuje otevřená výběrová řízení. Do těch se může přihlásit kdokoliv, od toho jsou otevřená. Cílem je vybrat na danou pozici co nejtransparentněji vhodného odborníka, ať už je členem Pirátské strany, nebo není. Mezi takto obsazované pozice patří například dozorčí rady společností či institucí a Státní zemědělský intervenční fond je institucí, které se zpravidla... (Potlesk, ohlasy z řad hnutí ANO a SPD.) ... obsazují poměrným způsobem dle volebního výsledku dané politické strany. Jiné politické strany obsazují tyto pozice bez otevřených výběrových řízení, často pouze straníky, rodinnými příslušníky či známými bez ohledu na odbornost dané osoby. Tato praxe často znemožňuje dostat do daných pozic skutečné odborníky a současně zvyšuje pravděpodobnost, že dané osoby mají pozice spíše jako politickou trafiku, přičemž není v jejich silách odvádět na ni peníze daňových poplatníků adekvátní práci. Řada politiků si o místa v dozorčích radách říká, aby získala více peněz nebo vlivu. (Smích z řad ANO a SPD.)

Vážený pane premiére, vážená vládo, kolegyně a kolegové, nepřipomíná vám to trochu ono rčení o kázání vody a pití vína? Po dohození (odhození?) předsevzetí o kumulaci funkcí nám Piráti předkládají další důkaz o své flexibilitě. Děkuji za pozornost. (Potlesk a ohlasy z řad hnutí ANO a SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Vaše vystoupení vyvolalo nejdříve faktickou poznámku pana ministra Stanjury a následují přihlášky do rozpravy pana předsedy Bendy a pana předsedy Fialy. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura V reakci na vystoupení pana poslance Turečka, který sám sebe považuje za skvělého odborníka v oblasti zemědělství, proč ne, taky tuto odbornou činnost vykonával v řadách KDU-ČSL, TOP 09, momentálně hnutí ANO, uvidíme, kde skončí nakonec. (Potlesk vpravo, bouchání do lavic vlevo.) No, můžete třískat do lavic, ale je to pravda, to se dá ověřit, to jsou fakta. Ale pan poslanec Tureček vám zapomněl říct, kdo může být předsedou dozorčí rady ze zákona: pouze člen poslanecké sněmovny. Neměl bych to říkat, ale myslím si, že když ho nominuje klub, tak to má charakter výběrového řízení, nebo nevím, jak bych to nazval. (Pobavení vlevo.) Nemůže to být nikdo, kdo není členem Poslanecké sněmovny, ze zákona. Já na rozdíl od hnutí ANO tak podrobně nestuduji vnitřní procesy Pirátské strany, vám se to evidentně zalíbilo. Je vidět, že máte velké rezervy, tak se zkuste zaměřit na to, kdo ze zákona může být předsedou této dozorčí rady. Pouze člen Poslanecké sněmovny, pane poslanče Turečku, prostřednictvím paní předsedkyně. A to jste měl vědět jako člen KDU-ČSL, jako člen TOP 09 i teď jako člen hnutí ANO. Děkuji. (Hluk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Ještě posečkají oba pánové předsedové v rozpravě, protože je tady faktická, a to pana poslance Patrika Nachera. (Opět výkřiky v sále.) Prosím. A prosím o klid!

 

Poslanec Patrik Nacher: Ano, nechtěl jsem vystupovat (Smích.), ale mám puzení, jak bylo řečeno, a musím reagovat. První poznámka na slova pana ministra. V tom případě vy nám vlastně tím říkáte, že Jakub Michálek je největší odborník na zemědělství ze 108 poslanců koalice. (Výkřiky a potlesk.)

Poznámka číslo dvě. To, co tady přečetl můj kolega Karel Tureček, opravdu navazuje na určitou konzistentnost, respektive nekonzistentnost v tom, že to opravdu jsou Piráti, kteří často i vaše kolegy z ODS v Praze moralizují, jestli tam či onde jsou na základě výběrového řízení, že oni to budou dělat jinak, od dozorčích rad přes další jiné orgány. Jasně, tady žádné výběrové řízení asi možné není, ale je skutečně neobvyklé, aby někdo, kdo se zemědělství vůbec nevěnuje, byl na tuhle pozici nominován. Takže se nedivte, že my jako opozice na to upozorňujeme. Vy byste tady upozorňovali, kdyby mě klub nominoval třeba na - nevím - na životní prostředí, a mohli by to odůvodnit, že mám jako jediný elektroauto. No tak vidíte. (Pobavení v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Tak nyní je tady smršť faktických poznámek v tomto pořadí: pan předseda Michálek, pan předseda Benda, pan ministr Jurečka a pan předseda Výborný. Nejdříve tedy pan předseda Michálek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já jsem tedy rád, že využijeme této příležitosti k tomu, že se všichni kolegové dozví, že existuje vůbec něco, jako je SZIF, a co to vlastně dělá, že si to vysvětlíme. Ono to totiž není Ministerstvo zemědělství a nedělá to zemědělskou politiku, ale je to platební agentura, která vyplácí a kontroluje plnění dotací. To znamená, v jejím čele stojí ředitel a toho kontroluje kolektivní orgán, dozorčí rada, ve které jsou jak zástupci, odborníci na zemědělství, tak jsou tam právníci, nebo by tam měli být právníci podle mého názoru, auditoři, ekonomové, aby dozorčí rada mohla vykonávat všechny činnosti, které podle zákona vykonávat má.

Když se podíváme na aktuální problémy SZIF, tak co si budeme povídat, je tam jeden velký právní problém, který se diskutuje, a vy velmi dobře víte, jaký problém to je. Je tam taky problém s informačními systémy, je tam problém s vysokou byrokracií pro zemědělce, což jsou věci, které bychom skutečně měli řešit.

Pokud tady vystoupil pan poslanec Tureček a domáhal se výběrového řízení na funkci, kterou může ze zákona dělat jenom poslanec, tak k tomu řeknu jedinou věc. To je přesně ukázka toho, proč v takových orgánech by vedle zemědělců měl být i nějaký právník. Děkuji. (Potlesk vpravo.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Nyní s faktickou pan předseda Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Já bych to moc rád, tuhle debatu, už nějak dovedl ke konci, protože ji pokládám za naprosto nedůstojnou této Poslanecké sněmovny. Nedůstojnou této Poslanecké sněmovny! Já bych rád upozornil na to, že v minulém volebním období ti právě odvolaní členové byli páni kolegové Kott, Kováčik, Oborná, Věková, předpokládám, samí poslanci. V tomto volebním období se vládní koalice rozhodla, že tam nominuje naopak osoby, které nejsou poslanci. Za nás jsou nominováni páni kolegové Hruška, Moulis a Stehlík, ani jeden z nich není poslanec, většinově jsou to opravdu odborníci ze zemědělství, kteří tady nesedí. Já jsem ten zákon o zemědělském intervenčním fondu nepsal, já jsem tam tu přiblblou podmínku - a nemůžu ji označit jinak - že předseda musí být poslanec, nenapsal, ale v okamžiku, kdy všechny ostatní vládní strany navrhly své zemědělské odborníky, nikoliv poslance, jsme hledali bohužel jednoho poslance z vládní strany. Přihlásil se k tomu kolega Michálek. Já mu za to děkuji a bude tam prostě za Poslaneckou sněmovnu, které to předepisuje zákon. Děkuji za pozornost. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní pořadí faktických poznámek je pan ministr Jurečka, pan předseda Výborný a pan předseda klubu SPD Fiala. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Jsou tady určitě erudovanější lidé na tuto tematiku. Já si dovolím jenom velmi skromně, drobně tady říci, že společnou zemědělskou politiku, a jak mají vypadat pravidla a podmínky, určuje Ministerstvo zemědělství. Nad konkrétními dotačními výzvami bdí monitorovací orgán, kde jsou jmenováni zástupci i ze Sněmovny, kde jsou nominováni zástupci odborné veřejnosti, a Státní zemědělský intervenční fond je servisní agentura, která realizuje výplatu a administraci těch peněz a kontrolu. Neřeší nastavení té politiky. Dozorčí rada neřeší otázku nastavení dotačních titulů. Dozorčí rada je kontrolní orgán. Neřeší ani žádné odvolávání, ani žádné přezkumné komise, to v její kompetenci není. A za mě obecně principiálně má platit: do dozorčích rad dáváme mix lidí, kteří mají právní vzdělání, ekonomické, mají nějakou auditorní historii, a dáváme lidi, kteří rozumí i věcné stránce věci. Tady to, co řekl kolega Marek Benda, jasně odráží, že je tady mix lidí, kteří tyto kompetence splňují. Jestliže Jakub Michálek je člověk, který má jednoznačně erudici v oblasti právní, tu nikdo zpochybňovat nemůže, nezpochybňuje, tak si myslím, že je to naprosto adekvátní nominace do této pozice předsedy kontrolního orgánu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Nyní pan předseda Výborný k faktické poznámce.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, paní předsedkyně. Pane premiére, vládo, kolegyně, kolegové, ona toho tady většina zazněla. Já vlastně rozumím tomu, že ze strany opozice, hnutí ANO, to jsou pro ně jakési povinné politické tanečky, které tady je potřeba prezentovat. Nicméně znovu si zopakujme to, co zaznělo, je to ze zákona. Pan kolega Michálek má právnické vzdělání a kontrolní orgán, kterým je dozorčí rada - a pan kolega Tureček, prostřednictvím paní předsedkyně, to moc dobře ví - opravdu neřeší pěstování pšenice nebo řepky olejky nebo něčeho podobného, ale je to kontrolní orgán vůči státnímu fondu a je dobře, za mě říkám jednoznačně je dobře, že v tom orgánu je právník. A je to kolektivní orgán, čili ten má nějakou hlavu v osobě předsedy. Pokud je to právník, jenom dobře. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Ještě dvě faktické poznámky tady jsou v pořadí, pan předseda Fiala nyní a pak se připraví pan poslanec Kučera. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji, jenom velmi stručně. Slyšeli jsme tady už milion důvodů, proč je pan předseda Michálek tím nejlepším kandidátem. K tomu nemůžu nic jiného říct, než že by i předseda dozorčí rady v kontrolní funkci měl vědět, jaký je základní rozdíl mezi některými zemědělskými komoditami. To asi měl.

Na druhou stranu mně nezbývá než vám, pane předsedo, pogratulovat k vítězství v koaličním výběrovém řízení a k politické trafice. (Potlesk poslanců SPD a některých poslanců ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Prostřednictvím, příště. Prosím tedy o faktickou poznámku - pan poslanec Kučera. Prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Ještě jednou dobrý den, dámy a pánové. Já jsem se asi tři vteřiny zamýšlel nad tím, proč zrovna SZIF vyvolává takovou bouři, bouřlivou reakci od našich opozičních kolegů, ale myslím si, že ta odpověď je asi jasná. V každém případě chci říct, že debaty nad tím, kdo má, či nemá být zvolen, jsou myslím v tuhle chvíli už nadbytečné. My svou vůli vyjádříme hlasováním a hlasování - tajné hlasování, upozorňuji - je to, které rozhodne, zda předseda Michálek se stane předsedou dozorčí rady, nebo ne. Takže já bych skutečně vyzval k tomu, abychom se tady nepřetlačovali slovy, protože rozhodnutí, naši vůli vyjádříme právě tajným hlasováním, a chtěl bych vás vyzvat, abychom takto i učinili.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová To je nyní poslední faktická poznámka, nicméně v rozpravě jsou ještě přihlášeni pan předseda Benda, kterého tady teď nevidím, ale předpokládám, že právě faktickou poznámkou své slovo vyčerpal, a nyní je přihlášen do rozpravy ještě pan předseda Fiala, pokud má zájem? Ne, už nemáte zájem. Ano. Nikoho dalšího - ani pan předseda Benda? (Právě vstoupil do sálu.) Takže nikoho dalšího už do rozpravy přihlášeného nevidím, proto rozpravu končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečné slovo? Ani v tomto případě není.

Proto přivolám ještě kolegyně a kolegy z předsálí, protože budeme hlasovat, a to o způsobu volby.

 

Je navržen způsob volby tajné.

Zahajuji hlasování o tajném provedení volby a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 135 přihlášeno 150 přítomných, pro 137, proti žádný. Návrh byl přijat. Budeme hlasovat tajně.

 

Proto přerušuji pro provedení volby tento bod.

Nyní si dovolím načíst omluvy, dám vydechnout panu předsedovi Kolovratníkovi. Nejdříve tedy paní poslankyně Jana Hanzlíková se dne 6. 4. mezi 14.15 až do konce jednacího dne omlouvá z pracovních důvodů, pan poslanec Radek Koten dnes od 16 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Kamal Farhan se omlouvá od 16 hodin do konce dne z pracovních důvodů, což není ani nutné, protože v tu dobu už nebudeme mít jednání, nicméně i pan poslanec Jiří Kobza se omlouvá, a ten mezi 14.15 do 18 hodin z pracovních důvodů. To jsou všechny doposud došlé další omluvy.

 

Otevírám bod číslo

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP