Středa 6. dubna 2022, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

Předcházející zahájení jednacího dne schůze

 

(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 16. schůze Poslanecké sněmovny, všechny vás zde srdečně vítám a zároveň prosím o alespoň mírné ztišení.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás všechny odhlásím a poprosím, přihlaste se svými identifikačními kartami, a případně poprosím, abyste mi oznámili, kdo žádáte o vydání náhradní karty. Konstatuji, že o vydání náhradní karty požádal pan poslanec Karel Smetana, bude hlasovat s náhradní kartou číslo 24.

Dále sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: paní poslankyně Andrea Babišová do 12.30 hodin ze zdravotních důvodů, pan poslanec Roman Bělor z pracovních důvodů, Jiří Carbol ze zdravotních důvodů, Aleš Dufek ze zdravotních důvodů, Šimon Heller ze zdravotních důvodů, Jiří Horák ze zdravotních důvodů, David Kasal ze zdravotních důvodů, Lenka Knechtová taktéž ze zdravotních důvodů, Tomio Okamura do 12 hodin ze zdravotních důvodů, Zuzana Ožanová se taktéž omlouvá ze zdravotních důvodů, Pavel Růžička také ze zdravotních důvodů, Bohuslav Svoboda se omlouvá z důvodů pracovních, Julius Špičák do 10 hodin z důvodů zdravotních, paní poslankyně Barbora Urbanová od 10.45 do 12.30 hodin z pracovních důvodů, Helena Válková ze zdravotních důvodů, Milan Wenzl ze zdravotních důvodů.

Z členů vlády se omlouvá do 13.30 pan předseda vlády Petr Fiala ze zdravotních důvodů... (V sále je silný hluk.) ale poprosím... (Zvoní zvoncem.) Velmi poprosím o snížení hladiny hluku. Dále se omlouvá z členů vlády Mikuláš Bek z pracovních důvodů, Petr Gazdík do 11 hodin z pracovních důvodů, Helena Langšádlová ze zdravotních důvodů, Jan Lipavský do 11 hodin z pracovních důvodů, Martin Kupka od 9 do 12.30 z pracovních důvodů.

A dále ještě z poslanců pan poslanec Ondřej Benešík do konce týdne, tedy od 6. do 8. dubna, se omlouvá ze zdravotních důvodů z jednání Sněmovny, a dále se omlouvá po celý jednací den, dnes 6. 4., z pracovních důvodů pan poslanec Andrej Babiš. To by tedy byly nyní došlé omluvy.

Musím ještě jednou zkonstatovat, že rána chápu, že jsou náročná, ale že kdo chce diskutovat, prosím, přeneste diskusi do předsálí.

Dnešní jednání bychom měli zahájit pevně zařazenými body 79, což je sněmovní tisk 43, Nakládání s geneticky modifikovanými organismy, potom bod 7, sněmovní tisk 151, a dále bod 9, sněmovní tisk 174. Poté bychom pokračovali případně projednáváním bodů podle schváleného pořadu schůze, což by byly body z bloku prvního čtení, a ve 12.30 máme pevně zařazený bod 121, Připomenutí genocidy ukrajinského národa během hladomoru organizovaného stalinským režimem Sovětského svazu v letech 1932 až 1933. Ve 13.30 hodin máme pevně zařazené volební body 85 až 96 s tím, že jejich výsledky budou potom vyhlášeny zde v jednacím sále v 16 hodin.

A nyní je, prosím, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prostor pro vaše návrhy na změnu nebo doplnění pořadu schůze. Ano, vnímám, že se hlásí pan poslanec Patrik Nacher. Už byl přihlášen pan poslanec Marek Benda. Dám přednost panu předsedovi poslaneckého klubu. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, poprosím o trošičku ztišení, a jenom bych chtěl navrhnout dnes jako bod číslo 2 sněmovní tisk 173, Návrh zákona, kterým se mění zákon v oblasti správy daní. Jedná se o ten lex Ukrajina ve smyslu možnosti odepisování vyššího procenta daně pro letošní rok. Doporučuji, aby to bylo zařazeno dnes jako druhý bod, jedná se o druhé čtení.

Jak víte, na minulé schůzi jsme udělali první čtení, které nemohlo být projednáno v režimu § 90. Lhůta byla zkrácena na 12 dnů, ta lhůta uplynula včera, takže myslím, že můžeme dnes v klidu udělat druhé čtení a vyslat našim dárcům vzkaz, že bude jejich dárcovství směrem k Ukrajině zohledněno v jejich daňovém přiznání za příští rok. Děkuji za podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Jenom se ujistím, jde tedy o návrh na zařazení nového bodu, děkuji.

A nyní pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, ano, je to nový bod, my to určitě podpoříme, ale já tady znovu chci zařadit, a řeknu vám proč, tisk 41, bod 50, řešení krátkodobého ubytování. Řeknu vám proč.

Včera, když se podíváte na zprávy televize Nova, tak tam příslušný radní z Prahy Adam Zábranský za Piráty řekl, že krátkodobé ubytování se v Praze neřeší, protože k tomu Praha nemá nástroj. A mně už to přijde opravdu absurdní. Praha v čele s Piráty, STAN, TOP 09, KDU nemá nástroj a stejné subjekty tady ten nástroj blokují. Jenom připomínám, že ten tisk už je otevřen, já ho tady nenavrhuji dozařadit, já tady navrhuji, abychom ho doprojednali. A klidně to zamítněme, ale tím prostě dáme jasně najevo, jak se k tomu stavíme.

Jestli vás nepřesvědčilo to, že jsem tady včera četl úryvky z usnesení různých soudních rozhodnutí na úrovni Evropské unie, tak vám přečtu, jak to řeší třeba Amsterdam, který určitě my tady všichni považujeme za svobodomyslné město. Ale já je mám tady ta města všechna. Je třeba požádat o povolení, toto povolení je placené. Od 1. 5. 2021 je vyžadovaná registrace nabízeného ubytování do národního registračního systému prázdninových pronájmů. Před každým poskytnutím ubytování musí být podána ohlášení městu, to je právě to, aby to město mělo nějaké základní informace, kde je uvedeno datum příjezdu, odjezdu hosta. A teď pozor, prázdninový pronájem nesmí být poskytován déle než 30 dnů. To si myslím, že už je velmi tvrdé, to si myslím, že je zbytečné. Je to prostě o důvěře ve vedení města, a to tady říkám já jako opoziční poslanec a opoziční zastupitel. My tam svého primátora nemáme, ani svoji radu. Jestli oni potom tedy tím nařízením rozhodnou nějakou přeregulovanost, tak je to rozhodnutí vedení města. A je paradoxní, že já jako zastupitel opoziční tady tlačím na to, aby vedení města mělo tyhlety možnosti.

Co se děje v centru měst? Je tam v těch místech určitá ztráta bezpečí, hluk, nedodržují se tam základní hygienické podmínky, nepořádek, ztráta soukromí, protože když se vám v těch domech mění ti lidé co tři dny, tak se tam opravdu necítíte bezpečně, ale především se tím vylidňuje centrum města. Tak to pojďme tady jednou, prosím pěkně, rozštípnout. Já jsem s tím otravný a budu s tím otravný. Já jsem zvědavý, až tady v Praze teď budou volby na podzim, jak si to ty subjekty obhájí.

My tím, co bychom schválili případně, pouze dáme možnost obcím si to na svém místě, na svém prostoru regulovat samy a tím už my tady do toho jako Poslanecká sněmovna nebudeme vůbec mluvit.

Takže tolik stručně to odůvodnění. Zařadil bych to dneska na pevný čas ve 12 hodin. Myslím si, že za půl hodiny před tím bodem toto zvládneme, pustíme to do druhého čtení. Když se to pak zamítne, tak se to zamítne, ale bude to nějaká jasná zpráva. To, co je teď, je, že vlastně není nic. Praha se vymlouvá na Sněmovnu, Sněmovna se vymlouvá na Prahu a to si myslím, že pro lidi je nepřijatelné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám. Zazněl jasný návrh na pevné zařazení a já se ještě rozhlížím - ještě paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová má také návrh k pořadu schůze. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych si spíš dovolila než navrhnout program schůze, tak bych si dovolila předat jednu informaci, a to především předsedům poslaneckých klubů, a to ve věci vyhlášeného výběrového řízení na funkci kancléře Poslanecké sněmovny, a to, že včera sedm zástupců organizačního výboru požádalo paní předsedkyni Poslanecké sněmovny, aby neprodleně svolala jednání organizačního výboru ohledně vyhlášení tohoto výběrového řízení. Předsedové klubů a zároveň místopředsedové Poslanecké sněmovny minulý týden obdrželi dopis, který byl poslán současnému kancléři Janu Morávkovi s výzvou paní předsedkyně, aby do 31. března vyhlásil výběrové řízení na kancléře Poslanecké sněmovny. Velmi nás překvapilo, že má někdo vyhlašovat výběrové řízení na funkci, která je v danou chvíli obsazena. Následující den jsme obdrželi dopis od pana Morávka, který uvedl, že podle zákoníku práce se vzdává tohoto místa, ale reaguje tímto na dopis, který zaslala paní předsedkyně, a to s tím, že do 31. března musí být toto výběrové řízení vyhlášeno.

Myslím si, že touto věcí se musí zabývat organizační výbor, a měl by k tomu mít veškeré informace. Jedinou informaci, kterou máme, že v současné chvíli je toto výběrové řízení vyhlášeno, ale pouze do 10. dubna. Ta lhůta je velmi krátká a měli bychom zdůraznit, že kancléř Poslanecké sněmovny je funkcí apolitickou. Kancléř je tady pro všechny poslance v Poslanecké sněmovně, takže já bych pouze chtěla požádat předsedy poslaneckých klubů, aby také podpořili to, že bychom se popřípadě dnes po konání voleb sešli v rámci organizačního výboru, popřípadě zítra. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já jen upozorňuji - děkuji - že jsme stále v bodu návrhy změny pořadu schůze, a tady jsem nezaznamenala, že by nějaký konkrétní návrh padl, a už ani nevnímám, že by někdo další měl zájem ho přednést. Ještě s přednostním právem pan předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já tedy vystoupím s přednostním právem a budu reagovat na to, co říkal pan kolega Patrik Nacher. Už jsme to tady jednou probírali, takže se omlouvám, že zdržujeme, že se tím všichni zdržujeme, ale vládní koalice už uvedla, že připraví vládní návrh, protože v tom, co jste předložili ve sněmovním tisku 41, žádná povolení ani registrace nejdou zavést, protože jste tam navrhli, že se to bude upravovat nařízením, které se vydává v rámci rady, v rámci státní správy, takže není možné provádět další kroky nad rámec zákona. Je možné použít pouze to, co je uvedeno v sněmovním tisku 41, takže by to byl další zákon, který jsme tady k Airbnb schvalovali, který nefunguje. Už jednou jsme tady, když byl nouzový stav, schvalovali zákon, na základě kterého si živnostenské úřady mohou vyžádat údaje od velkých platforem, jako je Airbnb. Ten zákon platí, dělali jsme ho tady narychlo na koleni, nebyl dobře připraven, v praxi nefunguje a ještě ani jedna žádost nebyla úspěšně vyřízena.

Takže prosím, nedělejme tady zmetkovitou legislativu. Pojďme to udělat pořádně, pojďme spolupracovat koalice-opozice-Praha. Nabízím, pojďme si na to sednout klidně dneska, můžeme to probrat. Budeme vás informovat, v jakém stavu to je, ale bude to vládním návrhem, který připraví Ministerstvo pro místní rozvoj, a je tam potřeba i spolupráce s Ministerstvem průmyslu a obchodu, aby to bylo v souladu s evropským nařízením ohledně digitálních platforem a připravovaných směrnic short-term rentals. Je potřeba spolupracovat s Ministerstvem financí, které má na starosti poplatky, protože se tam navrhuje zvýšení poplatků, protože bez fiskální regulace Airbnb nejde efektivně vyřešit, je potřeba tam spolupracovat s digitalizací. Takže to jsou všechno věci, které je potřeba připravit pořádně.

Jako vládní koalice jsme slíbili, že legislativa bude podléhat dopadům regulace, bude tam zpráva RIA a už se nebude opakovat, že tady v Poslanecké sněmovně narychlo a pod nátlakem schválíme zákon, který nemá ve výsledku požadovaný efekt, takže takhle. Jinak do budoucna pojďme to prosím řešit konstruktivně. Chápu, že to je důležité téma, a chci, abychom to skutečně vyřešili. A pokud bude spolupráce opozice - a já věřím, že se na tom shodneme - pokud hnutí ANO ve výsledku díky tomu, že do toho bude zapojeno, podpoří ten výsledný návrh, tak jsme schopni občanům slíbit, pokud potáhneme za jeden provaz, že od 1. 1. následujícího roku ten zákon bude platit a bude vyhlášen ve Sbírce. Takže to je ten cíl, ke kterému bychom měli všichni směřovat, ale nemyslím si, že k tomu dospějeme tím, že budeme dělat řekněme lidovou tvořivost v Poslanecké sněmovně, aniž bychom do toho zapojili příslušné rezorty, aby to skutečně splňovalo všechny požadavky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane předsedo. Jen upozorňuji, jsme stále k návrhům na změnu pořadu schůze, a vám zapnu pět minut. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já bych, protože nemám přednostní právo, tak klidně zařadím bod na 11.50 Odpověď panu Jakubu Michálkovi a odůvodním teď zařazení toho bodu, protože jinak bych neměl šanci reagovat a bylo by to nefér, že ten, kdo má přednostní právo, tak tady v tomhle bodě může mluvit, aniž by navrhoval bod, a já jako řadový poslanec nemůžu, takže to vyřeším touhle formou.

Pane kolego, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně... (Námitka ze sálu.) ... já zdůvodňuji bod, který chci zařadit. Chci zařadit bod v reakci na slova Jakuba Michálka, protože jinak nemám šanci, a je to fakt jednostranná věc a doufám, že vy takovéhle věci nebudete podporovat. To není můj návrh, vy jste si to spletl. To je návrh hlavního města Prahy, kde vy máte primátora. To je návrh vašeho primátora a vy tady polemizujete se mnou. To je návrh zastupitelstva, kde vy máte většinu, kde to prosadili všichni zastupitelé, to je ta podstata. A vy to sem pošlete, já to tady načtu, Hana Marvanová jako předkladatel to tady hájí a vy potom řeknete, že to je špatně udělané. Tak to řekněte svému primátorovi, neříkejte to mně! Ale vy jste mu to neřekli, vy si to takto pinkáte. (Potlesk v levé části sálu.) A potom primátor nám vynadá, že my tady nehájíme dostatečně pozici Prahy! A já tady marně říkám, že to je někdy těžké, protože problémy mimo Prahu ty poslance zajímají méně, budiž světlé výjimky, jako jsou směnárny, taxikáři a podobně. Takže to je ono.

Ale já jenom říkám, že tohleto jsou těšínská jablíčka. Tak pojďme tohle doprojednat, vy si to mezitím někde dodělejte na ministerstvu, pak to sem předložte. Ale z těch informací, co já mám, tak je to tak komplexní návrh nebo se uvažuje o tak komplexním návrhu, že to ani neprojde už vůbec. Už vůbec to tady neprojde a toho já se děsím, že sem přijde třetí verze a znova se to zarazí.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za váš příspěvek. A ještě se s přednostním právem přihlásil pan předseda klubu Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Dobrý den, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, chtěl bych zareagovat na příspěvek paní místopředsedkyně Vildumetzové. Já jsem se taky doslechl z kuloárů, že má být vyměněn kancléř. Paní předsedkyně Pekarová mě o tom informovala tam na chodbě, za dveřmi, že bude výběrové řízení. A já jsem přesvědčen, že to není kancléř TOP 09 ani koalice, že je to kancléř všech poslanců a že by se o tom mělo jednat na nějakém oficiálním fóru, minimálně na organizačním výboru, že bychom se tedy měli pobavit, proč ho chce koalice odvolat, co provedl anebo jestli je to jenom politická čistka. Tak abychom věděli, čeho se tedy dopustil.

A nakonec se tedy může stát, pokud to bude pokračovat tímto způsobem, že budeme vyměňovat i vrátné na vrátnici, protože tady byli za Babišovy éry. Takže pojďte nám vysvětlit, paní předsedkyně, co se stalo, co provedl, proč ho budeme vyměňovat, proč vypisujeme výběrové řízení. Je to kancléř nás všech a bude tady člověk, který tady bude sedět doufám dlouhou dobu, a my chceme vědět, co v tom je. Takže za klub hnutí SPD jednoznačně podporujeme to, co tady navrhla paní místopředsedkyně Vildumetzová. Pojďme to probrat na oficiálním fóru na organizačním výboru. Děkuji. (Potlesk poslanců zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: To byl další příspěvek s přednostním právem mimo vystoupení k návrhům na změnu pořadu. Chci jenom upozornit, stále jsme v tomto bodu Pořad schůze. A už se, jak vidím, nikdo nehlásí.

Mohu tedy svolat kolegyně a kolegy do sálu a zrekapitulovat, že budeme ke změně pořadu hlasovat jednak návrh na zařazení nového bodu přednesený panem poslancem Markem Bendou a poté se budeme věnovat pevnému zařazení navrženému panem poslancem Nacherem. Už se nám ustalují počty lidí v sále.

 

Takže zrekapituluji: nejprve budeme hlasovat o zařazení nového bodu, a sice sněmovního tisku 173, jde o návrh zákona v oblasti daní, druhé čtení. Týká se to pomoci Ukrajině.

A protože myslím všichni víme, o čem budeme hlasovat, zahajuji hlasování. Kdo je prosím pro zařazení tohoto nového bodu? Kdo je případně proti?

hlasování číslo 117 bylo přihlášeno 174 poslanců a poslankyň, pro 173, proti 0, čili tento nový bod jsme zařadili.

 

A ještě nás čeká hlasování o jeho pevném zařazení, a to jako bod číslo 2 dnes.

I o tomto jsem zahájila hlasování. Kdo je pro to pevné zařazení dnes jako bod číslo 2? Prosím, můžete stisknout tlačítko a zvednout ruku. Kdo je proti?

hlasování 118 bylo přihlášeno 174 poslanců a poslankyň, pro 172, proti 0, a já tedy konstatuji, že tento bod byl pevně zařazen dnes jako druhý.

 

A ještě se máme vypořádat s návrhy pana poslance Nachera. Ty se týkají bodu 50, sněmovního tisku 41, novela živnostenského zákona, obsahově se to věnuje Airbnb. První návrh v pořadí zněl, aby byl pevně zařazen dnes ve 12 hodin.

Takže jsem zahájila hlasování o tomto pevném zařazení dnes ve 12 hodin. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 119 bylo přihlášeno 174 poslanců a poslankyň, pro 78, proti 10, a celý výsledek je, že to nebylo pevně zařazeno.

 

A ještě poslední návrh - ale mám tu faktickou poznámku, patrně k hlasování. Nebo to mohu odmazat? Pana poslance Lochmana odmažu, je to asi omyl.

 

Takže druhý návrh, dnes, pevné zařazení zase tohoto bodu na 11.50 hodin od pana poslance Nachera.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro to pevné zařazení? Kdo je proti?

hlasování číslo 120 bylo přihlášeno 174 poslanců a poslankyň, pro 80, proti 10. Ani tento návrh neprošel, bod nebyl pevně zařazen.

 

Tímto tedy konstatuji, že jsme se vypořádali se všemi hlasovatelnými návrhy na změnu pořadu schůze, a jenom se chci ujistit, vnímala jsem vaši přihlášku, paní...? Ne. Dobře.

 

A tímto tedy můžeme pokročit k našemu aktuálnímu prvnímu bodu pořadu dnešní schůze a je to bod

 

Následující zahájení jednacího dne schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP