Středa 23. března 2022, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

Předcházející zahájení jednacího dne schůze

 

(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji druhý jednací den 16. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás tu vítám. Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: Babiš Andrej - pracovní důvody, Bačíková Jana - pracovní důvody, Balaštíková Margita - zdravotní důvody, Blaha Stanislav - osobní důvody, Bžoch Jaroslav - pracovní důvody, Dražilová Lenka - zdravotní důvody, Dufek Aleš - pracovní důvody, Fifka Petr - zahraniční cesta, Fridrich Stanislav od 18 hodin - rodinné důvody, Jakob Jan - zdravotní důvody, Kasal David - pracovní důvody, Kašník Pavel - zdravotní důvody, Navrátil Jiří - pracovní důvody, Pastuchová Jana - rodinné důvody, Pokorná Jermanová Jaroslava - rodinné důvody, Richter Jan - pracovní důvody, Růžička Pavel - zdravotní důvody, Sládeček Karel do 13.30 - pracovní důvody, Smetana Karel - zdravotní důvody, Šimek David do 10.30 - pracovní důvody, Urbanová Barbora od 10.45 do 16 - pracovní důvody, Vích Radovan - zdravotní důvody, Vojtko Viktor - zahraniční cesta.

Z členů vlády se omlouvají: Bek Mikuláš - pracovní důvody, Černochová Jana - zdravotní důvody, Lipavský Jan - pracovní důvody, Šalomoun Michal od 10 hodin z pracovních důvodů, Válek Vlastimil do 11 hodin z pracovních důvodů. A také se ze zdravotních důvodů z celého dnešního jednání omlouvá pan poslanec Jaroslav Dvořák.

Dnešní jednání bychom měli zahájit pevně zařazenými body, bod 77, sněmovní tisk 86, trestní zákoník, třetí čtení, bod 78, sněmovní tisk 68, o platebním styku, třetí čtení, bod 1, sněmovní tisk 43, o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty, druhé čtení.

Následně bychom pokračovali projednáváním bodů dle schváleného pořadu schůze, což jsou body z bloku zákonů v prvním čtení. Ve 13.30 máme pevně zařazené volební body 80 až 86.

Ptám se, zda má někdo... Ano, hlásí se - s přednostním právem k programu, ano? - paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych opět chtěla požádat o zařazení bodu Odškodnění obcí v kauze Vrbětice, a to ohledně provize Stanislava Polčáka jako europoslance a předsedy Sdružení místních samospráv. Požádala bych, aby tento bod byl zařazen jako dnešní bod po projednání třetích čtení, to znamená po bodu 77 a 78.

Chtěla bych říct, že tak jak jsem včera... (V sále je hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím o klid.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: ... jak jsem včera tady o té celé kauze a věci hovořila, tak jsem se dnes z médií dozvěděla, že v žádném případě nebylo možné, aby Sdružení místních samospráv, kterému byl Stanislav Polčák předsedou a nyní je čestným předsedou, takže v žádném případě nemohl pomáhat a zastupovat ty jednotlivé obce. Já si myslím, že v této Sněmovně sedí řada starostů, kteří jsou členy buď Svazu měst a obcí, nebo Sdružení místních samospráv, nebo Spolku pro obnovu venkova a tak dále, a kdo je členem těchto svazů, ví, že obec a město tam platí členský příspěvek a za tento členský příspěvek jsou různé služby od těchto organizací. Jednou z těchto služeb je například právní poradna a další věci, které se poskytují jednotlivým městům a obcím. A já bych vám tady ráda znovu odcitovala a ukázala článek... (Ukazuje článek.) ... z ledna... (V sále je stálý hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se velmi omlouvám, paní místopředsedkyně, že vás přerušuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím o klid, ať nemusím používat zvonek.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já nevím, ale mně opravdu nepřijde normální, že si někdo vyinkasoval 8 milionů korun za to, že zákon, který jsme tady schvalovali v Poslanecké sněmovně v takzvané devadesátce, připravilo a napsalo Ministerstvo vnitra, Ministerstvo vnitra tento zákon připravilo a napsalo, a k tomuto zákonu se pak připodepsali jednotliví poslanci, včetně Jana Hamáčka, pana Nováka, Radka Vondráčka a dalších poslanců napříč politickým spektrem, a bylo to z toho důvodu, že už končilo dané funkční období a schvalovalo se to v devadesátce. Myslím si, že si ještě všichni pamatujete, jak jsme to schvalovali v jednacím sále v mimořádných podmínkách, ve kterých jsme byli v té druhé budově.

A já bych vám ráda znovu tady ukázala ten článek z ledna roku 2022 a znovu vám musím odcitovat pana ministra vnitra: "Jsem rád, že se stát postavil k odškodnění za výbuchy ve Vrběticích čelem. Necelých 14 milionů korun, které jsme zatím proplatili, je výsledek skvělé spolupráce starostů dotčených obcí, Sdružení místních samospráv České republiky a pracovníků Ministerstva vnitra."

Takže zákon napsalo Ministerstvo vnitra, připodepsali se k tomu jednotliví poslanci, protože kdyby to šlo do legislativního procesu v rámci vnitra, muselo by být vnitřní, vnější připomínkové řízení a tak dále. Takhle ten proces byl rychlejší, proto se to tímto způsobem udělalo, že ho připravilo vnitro, připodepsali se poslanci a schválilo se to v devadesátce. Tak může mi někdo říct, za co tedy budou ty obce platit? Proto znovu říkám, je nutné tento bod otevřít, je nutné tento bod projednat a je tady nutné vyjádření Ministerstva vnitra. Děkuji vám. (Potlesk z řad ANO a SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já také děkuji. Hlásí se ještě někdo ke schválenému pořadu 16. schůze s žádostí o změnu? Není tomu tak.

Nyní budeme hlasovat... Hlásí se s přednostním právem pan předseda klubu STAN Cogan. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Podávám námitku jménem pětiklubu k zařazení tohoto bodu do jednání.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Paní předsedo, chtěl jste říci veto? Tak prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Ano, jedná se o veto.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. (O slovo se hlásí poslankyně Mračková.) Hlásíte se s přednostním právem? Pak se s přednostním právem hlásí také pan předseda Okamura. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. No, co k tomu říct? K tomuto nejde vůbec nic říct. Jestliže nechcete řešit takovouto věc, nechcete, aby byla zařazena na pořad schůze... Ano, můžeme se domluvit, jestli to nevyhovuje dneska, můžeme to projednat zítra, popřípadě v pátek, ale já jsem v naprostém šoku, protože s hnutím STAN kandidovala Česká pirátská strana, tamhle vidím pana Michálka a pana Bartoše teď, jak se baví s panem předsedou ODS. Já vůbec nevím, že oni, kteří - pane Michálku, prostřednictvím paní předsedající, já se v tuto chvíli snažím hovořit na vás, protože vy jste byli také jedni z těch, kteří jste teď podpořili, aby nebyl zařazen bod ohledně odškodnění v kauze Vrbětice. Tak to tady bylo řečeno prostřednictvím pěti klubů, tak se k tomu pojďte vyjádřit, a já chci říct jedno. Doufám, že protikorupční organizace, kde vy jste vyhrával první příčky, a nejste pro zařazení takového bodu, aby se tady vyjasnily všechny tyto věci, kde je opravdu neskutečná řada pochybností, a jestli vám znovu připadá normální, že si někdo vyúčtuje 8 milionů korun za to, co napsalo Ministerstvo vnitra a připodepsali se k tomu poslanci, tak kdybyste alespoň byli natolik féroví a dali jste o tom bodu hlasovat. Ale to, jak jste se v tuto chvíli k tomu teď postavili, tak jste prostě řekli: Nechceme to řešit. Budu věřit tomu, že protikorupční organizace, Rekonstrukce státu, Frank Bold a další, jsou protikorupční organizace a že oni se ozvou. A opravdu mě překvapuje, že Česká pirátská strana v tuto chvíli řekla, že nechce tento bod projednávat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, už jsme to tady probírali včera, že europoslanec a místopředseda vládního hnutí STAN Stanislav Polčák si žádal osmimilionovou provizi za to, že pomohl prosadit zákon odškodňující obce. Včera nám to tady vládní poslanci koalice Petra Fialy zamítli, ten bod. Dnes už třetí den v řadě máme tady tuhle kauzu a opět nám vládní pětikoalice zamítla ten bod, abychom to mohli projednat. To znamená, ano, tady zvláštní zřetel padá samozřejmě na Piráty, protože Piráti říkali před volbami, že bojují za transparentnost, a teď vetem pěti poslaneckých klubů... To znamená, předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek, a před chvílí tady byl i předseda Pirátů Ivan Bartoš, takže o tom moc dobře věděli a souhlasili s tím, že se nemá mluvit o tom, proč místopředseda jejich koaličního partnera hnutí STAN pan Polčák žádal osmimilionovou provizi za prosazení zákona.

My to samozřejmě usnout nenecháme, takže se pokusíme svolat mimořádnou schůzi na toto téma, aby tedy byl další dostatečný prostor k tomu, abychom celou záležitost kolem vládní pětikoalice a proti tomuto jejich podnikatelskému projektu, jak vysávat z veřejných peněz peníze do vlastní kapsy, abychom to tady probrali. A hlavně, i když to budete zamítat stále dokola, tři a půl roku o tom budeme samozřejmě hovořit ve všech médiích, protože je zcela jasné, že dokud vy se k tomu nepostavíte čelem - protože včera jsem tady vyzýval pana premiéra Petra Fialu, aby to odsoudil, toto jednání, aby to alespoň verbálně odsoudil, a všichni jste viděli, že tady seděl jako pecka a bál se cokoliv říct. Nakonec na ten mikrofon stejně nešel a stejně neřekl... Kdyby alespoň řekl, že se na to zeptá Víta Rakušana, jak to vlastně bylo, ale ani to neměl odvahu říct. Kdyby alespoň řekl, že to prověří, kdyby alespoň řekl, že bude žádat vysvětlení, ale ani toto premiér Petr Fiala nebyl schopen tady říct na to, že druhý nejvyšší člověk u jeho koaličního partnera, to znamená hnutí STAN - a je to europoslanec a místopředseda STAN Stanislav Polčák - neřekl předem nám tady ve Sněmovně a v Parlamentu, že za prosazení zákona odškodňujícího obce okolo Vrbětic kvůli výbuchům, že za to bude inkasovat 8 milionů.

Připomenu, že pro ten zákon jsme tady hlasovali všichni, byli jsme pro, o tom není, to téma. Téma je to, že hnutí STAN obchoduje se zákony, že je to flagrantní střet zájmů. Petr Gazdík, který tady opět sedí, což je místopředseda hnutí STAN a ministr školství, včera neodpověděl na otázku, kde já jsem ho žádal, aby předložilo hnutí STAN soupis všech zakázek europoslance pana Polčáka, místopředsedy STAN, který je zároveň advokátem, za kolik a pro koho během mandátu europoslance dělal zakázky pro města a obce a pro další subjekty, protože aby mohla veřejnost porovnat, kolik zinkasoval případně ještě z veřejných peněz, kolik milionů zinkasoval například - ony to můžou být i desítky milionů, když tedy vidíme tu sazbu 8 milionů za jeden zákon - tak kolik vlastně ještě zinkasoval, aby se na to mohla veřejnost podívat. Takže vy tady zatajujete tyhle důležité informace, a stejně se toho tématu nezbavíte, nezbavíte se ho celé tři a půl roku až do voleb, protože tohle je potřeba vysvětlit a postavit se k tomu čelem.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní s přednostním právem pan ministr Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Kolegové, kolegyně, je to fakt nehoráznost, aby tady pan poslanec Okamura se otíral o odvahu premiéra. Zvykněte si na to, že vy ho tady nebudete školit, vy ho tady nebudete vyvolávat. Petr Fiala jel osobně do Kyjeva. Mám přečíst vaše proruské facebookové statusy, které se snažíte v tuto chvíli schovat, mám je přečíst? Já to klidně udělám. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji... ano, pan ministr bude pokračovat.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Tak dovolte mi, abych citoval, přesně jako by to psala Putinova propaganda. Tomio Okamura napsal: "Ukrajina je rozdělená země, kulturně, nábožensky i politicky. Dříve bylo toto území rozděleno mezi Polsko, Rusko a Turecko. Později, v 18. století, ji plně ovládlo Rusko. Současná Ukrajina je výtvor bolševiků, kteří rozdělili ruské impérium na republiky Sovětského svazu. Snaha Spojených států využít ji proti Rusku je nebezpečná hra ohrožující budoucnost nejen Ukrajiny, ale i Evropy. Pokud se to Spojeným státům podaří a v Evropě vznikne opět válka, Ukrajina přestane existovat." Tomio Okamura. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Zdá se, že se nikdo nehlásí... ještě se hlásí pan předseda Fiala, prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Já ještě zareaguji na pana ministra financí. Vážené kolegyně, kolegové, to je samozřejmě status, který vznikl před válkou na Ukrajině, a já si myslím, že celkem věrně historicky popisuje vznik Ukrajiny a není na tom nic zvláštního. Ale nechápu, jak historie vzniku Ukrajiny souvisí s prodejem zákona za 8,5 milionu. Tomu tedy fakt nerozumím.

Ale přece jenom bych raději řešil toho pana Polčáka..., toho pana Polčáka a 8,5 milionu. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S přednostním právem se hlásí pan ministr Stanjura, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Radim Fiala, můj bývalý kolega. Pamatuji si naše debaty, ale to sem nebudu tahat. Vůbec jsem nemluvil o chování pana Polčáka. Mluvil jsem o nepřijatelném slovníku vašeho předsedy pana Tomio Okamury, který tady si dovolil drze tvrdit, že premiér nemá odvahu, jenom proto, že on si myslí, že ho Tomio Okamura bude vyvolávat a že on jak žáček se bude zpovídat někomu, kdo tady dlouhodobě zastává proruské postoje. A tak to prostě bude, na to si zvykněte.

Takže nemíchejte, pane předsedo poslaneckého klubu SPD Radime Fialo, prostřednictvím paní místopředsedkyně, dvě věci dohromady. Pan Tomio Okamura je prostě člověk, který nepozná, kdo má odvahu a kdo nemá, a posuzuje odvahu podle toho, jestli on někoho vyvolá a on okamžitě přijde odpovídat na jeho blbé otázky, anebo ne. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Pane ministře, co svět světem stojí a parlamenty existují, vždycky premiéři odpovídali na otázky opozice, minimálně v interpelacích. A já si myslím, že si na to budeme muset zvyknout i v Česku, že se vás opozice bude ptát a že se bude ptát na to, co jste udělali a co jste neudělali, anebo pokud bude někde problém, tak budeme žádat, abyste ho vyjasnili. A já jsem tady odsud panu premiérovi slíbil, že se zítra v interpelacích zeptám na to, na co jsme se ptali a chtěli udělat jako mimořádný bod, a vy jste na to nechtěli odpovědět.

Takže pane ministře, s úctou k panu premiérovi i k vám, my se budeme ptát, budeme se ptát pořád, a i když se vám budou zdát ty otázky blbé, tak na ně budete odpovídat. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. S přednostním právem pan ministr Stanjura. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Ale to je samozřejmost, na to máme interpelace, to nikdo nezpochybňuje. Jenom dopředu hlásím, že Petr Fiala je zítra na Evropské radě. (Ojedinělý smích zleva.) No, tak můžete se smát. Určitě někdo svolal Evropskou radu kvůli tomu, aby premiér nemohl odpovídat Tomio Okamurovi na jeho interpelace, to je velmi pravděpodobné. (Potlesk zprava.) Myslím si, že každý normální politik ve Sněmovně bez ohledu na politickou příslušnost rozumí tomu, že premiér v době války, v době ruské invaze jede na Evropskou radu, to je prostě povinnost premiéra, a myslím si, že každý rozumný člověk to pochopí. Pokud to někdo nepochopí, tak problém je na jeho straně, ne na straně premiéra.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nikdo se již nehlásí, konstatuji tedy, že navrhovaná změna paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové na zařazení nového bodu - Odškodnění obcí a tak dále - byla vetována, čili o tomto návrhu nebudeme hlasovat. Můžeme tedy přejít k projednávání dle schváleného pořadu schůze.

 

Začneme bodem

 

Následující zahájení jednacího dne schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP