Pátek 11. března 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Jan Bartošek)

1.
Vládní návrh zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným
konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace
/sněmovní tisk 170/ - zkrácené jednání

Poprosím, aby u stolku zpravodajů zasedl ministr vnitra Vít Rakušan a zpravodaj Pavel Žáček. Protože podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu může ve zkráceném jednání následovat třetí čtení návrhu zákona bezprostředně po čtení druhém, zahajuji třetí čtení předloženého vládního návrhu zákona a očekávám, že zpravodaj výboru pro bezpečnost poslanec Pavel Žáček bude spolu se mnou sledovat od stolku zpravodajů rozpravu, kterou tímto otevírám. Táži se, kdo se hlásí do této rozpravy? Vidím zde přihlášku paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové. Prosím máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, já bych jenom chtěla ještě u toho pozměňovacího návrhu uvést tyto legislativně technické úpravy, které bych předala panu zpravodaji. V bodě 1 v názvu zákona slovo "Ukrajinců" nahradit slovy "občanů Ukrajiny" a u slova "na Ukrajině" nahradit slovy "na území Ukrajiny", aby to bylo ve shodě se zněním § 3 odst. 2 písm. a). V tuto chvíli to i předám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Táži se, zda se někdo další hlásí do rozpravy? Nevidím žádnou další přihlášku. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Současně se táži na závěrečná slova. Chci se zeptat, zda si pan ministr chce vzít závěrečné slovo. (Ministr Rakušan: Krátce.) Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, kolegyně, kolegové, já jenom velmi krátce. Děkuji vám za konstruktivní debatu, která se odehrávala jak tady na sále, tak se odehrávala i v zákulisí. Doufám, že k nějaké elementární shodě jsme byli schopni dojít. Svůj názor logicky projevíme všichni hlasováním. Dovolím si vás ještě jednou poprosit, aby zákon jako celek schválen byl. Opravdu věřím a jsem přesvědčen o tom, že je to v tuto chvíli nutný instrument k tomu, aby vláda byla schopna tu obrovskou krizi zvládnout, abychom byli schopni rychle a efektivně lidem pomoci, abychom dostáli tomu, k čemu se Česká republika zavázala, to znamená pomoci lidem v nouzi prchajícím z Ukrajiny.

Zároveň za Ministerstvo vnitra i za naši legislativu říkám, že opravdu se tady nedopouštíme žádného nebezpečí. Ten zákon je skutečným lex Ukrajina. Týká se explicitně dočasné ochrany pro lidi specifikované přesným vymezením, paragrafovým vymezením, v tomto zákoně. Jakákoliv jiná interpretace dávaná do spojitosti s nějakými relokacemi a podobně prostě není správná. Jenom tady pomáháme. Moc vám děkuji za spolupráci a dopředu vám děkuji za podporu tohoto zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, pane ministře. Chci se zeptat pana zpravodaje, zda chce závěrečné slovo. (Ne.) Není tomu tak. Nyní tedy poprosím zpravodaje poslance Pavla Žáčka, aby nás seznámil s procedurou hlasování, o které potom dám hlasovat. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. S ohledem na to, že ve druhém čtení byly podány dva pozměňovací návrhy, tak se budeme muset vypořádat nejdříve s nimi. Vzhledem k tomu, že návrh na zamítnutí zákona nebyl podán, tak toto nebudeme muset řešit. Přestože vidíte, předpokládám, před sebou všichni, jak vypadají ty dva pozměňovací návrhy podané paní poslankyní Mračkovou Vildumetzovou, tak já bych vám je načetl ještě jednou.

První je návrh, aby se v názvu zákona za slova "Ruské federace" doplnila slova "týkající se dočasné ochrany a zdravotního pojištění občanů Ukrajiny a osob s trvalým pobytem na území Ukrajiny". To je první.

Druhé, v § 1 odst. 1 písm. a) se za slova "dočasné ochrany cizinců" vkládají slova "uvedených v § 3". Pak přistoupit k hlasování jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano, já jsem si poznamenal tento návrh procedury. Poté přistoupíme k hlasování návrhu jako celku, přičemž eviduji návrh, aby se o každém z těchto návrhů hlasovalo samostatně. Pane zpravodaji, prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Já ještě doplním. Tady jsem byl upozorněn, že jsem to načetl včetně legislativně technických změn, na které mě paní místopředsedkyně upozornila. Takže by to mělo být všechno po formální stránce v pořádku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Tedy pořadí je ten návrh první, který jste řekl. Druhý ten, který zohledňuje legislativně technické úpravy, které byly načteny. Říkám to dobře?

 

Poslanec Pavel Žáček: Ano, přesně tak.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Paní navrhovatelka? (Má námitky.) Vypadá to, že si budeme muset ujasnit tento postup. Poprosím vás o trpělivost, pane zpravodaji. Ještě vystoupí paní místopředsedkyně. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já raději abychom to měli správně. Ty legislativně technické byly u pozměňovacího návrhu 1, ano? Legislativně technické byly u pozměňovacího návrhu 1. U návrhu 2 v § 1 odst. 1 písm. a) se za slova "dočasné ochrany cizinců" vkládají slova "uvedených v § 3". Požádala jsem, už když jsme předkládali ty pozměňovací návrhy, aby se o každém hlasovalo zvlášť. Děkuji moc.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jste s tím v souladu, pane zpravodaji?

 

Poslanec Pavel Žáček: Jsem. V podstatě takhle jsem to říkal jinými slovy.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano. Nyní tedy nechám hlasovat o návrhu procedury v tom pořadí, jak to bylo načteno. (Poslanec Vondráček má námitky.) Chcete-li se zeptat, pane poslanče, prosím vystupte k proceduře, ať je všechno jasné předtím, než přistoupíme k hlasování. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já jenom, že bychom hlasovali legislativně technické, pak jedničku, pak dvojku. Tu jedničku pak už hlasujeme ve znění přijatých legislativně technických. Ptám se, jestli máme samostatné hlasování na legtech. Myslím si, že bychom měli mít. Takže legtech, jednička, dvojka, návrh zákona jako celek. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se s tímto postupem ztotožňuji, protože primárně by měly být načteny legislativně technické úpravy, poté pozměňovací návrhy ve znění legislativně technických úprav. Jenom se chci zeptat, pane zpravodaji, jestli s tímto postupem souhlasíte.

 

Poslanec Pavel Žáček: Souhlasím. Celý ten zmatek vzniká z toho, že to tady vlastně děláme na místě a já jsem dostal těsně předtím ty legislativně technické úpravy od paní místopředsedkyně. Ještě bych k tomu dodal, že samozřejmě výbor nezaujal žádné stanovisko, protože byly načteny tyto pozměňovací návrhy až dneska a výbor zasedal včera.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano. Poté co dám hlasovat o jednotlivých návrzích, tak vysloví stanovisko pouze předkladatel. Já tedy zopakuji proceduru. Nejprve legislativně technické úpravy, poté první a druhý pozměňovací návrh tak, jak je představil pan zpravodaj. Zagonguji, přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Eviduji žádost o vaše odhlášení. Já vás tedy odhlásím. Požádám, abyste se přihlásili. Poté co projdeme hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích, tak dávám hlasovat o návrhu zákona jako celku. Počet se ustálil.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo souhlasí s navrženou procedurou, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 10, přihlášeno je 130 poslankyň a poslanců, pro návrh 130. S procedurou byl vysloven souhlas.

 

Požádám vás, pane zpravodaji, abyste nás provedl jednotlivými hlasováními v průběhu schválené procedury. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Takže jako první, jak již bylo řečeno, budeme hlasovat ty poslední úpravy v návrhu číslo 1. To znamená, aby se zaměnila slova "Ukrajinců" za "občané Ukrajiny" a "na Ukrajině" za "na území Ukrajiny".

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane zpravodaji, nejprve jsme schválili legislativně technické úpravy a pozměňující návrhy ve znění legislativně technických úprav. Takže nejprve legislativně technické úpravy.

 

Poslanec Pavel Žáček: To jsem právě načetl, to jsou ty legislativně technické úpravy.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tedy já zopakuji to, o čem jsem dal hlasovat a co jsme schválili, to znamená nejprve legislativně technické úpravy a poté první a druhý pozměňovací návrh.

 

Nyní tedy dávám hlasovat o legislativně technických úpravách.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 11, přihlášeno je 130 poslankyň a poslanců, pro 101, proti nikdo. S legislativně technickými úpravami byl vysloven souhlas. A nyní můžeme pokračovat, pane zpravodaji.

 

Poslanec Pavel Žáček: Jako druhé budeme hlasovat návrh na změnu názvu návrhu zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko pana ministra? Zapněte si prosím mikrofon, pane ministře. (Ministr: Omlouvám se. Nesouhlas.) Dobře.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 12, přihlášeno je 130 poslankyň a poslanců, pro návrh 57, proti 67. Tento návrh nebyl přijat. Můžeme pokračovat, pane zpravodaji.

 

Poslanec Pavel Žáček: Jako další budeme hlasovat doplněk do § 1 odst. 1 písm. a) ve znění toho, jak jsme to několikrát načetli.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Stanovisko pana ministra? (Souhlas.)

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 13, přihlášeno je 131 poslankyň a poslanců, pro návrh 131, proti nikdo. S tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Táži se pro pořádek, jsem přesvědčen, že o všech návrzích bylo hlasováno a můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona. Je to tak, pane zpravodaji? (Zpravodaj: Ano, přesně tak.) Děkuji.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí Ruské federace, podle sněmovního tisku 170, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování s pořadovým číslem 14 je přihlášeno 129 poslankyň a poslanců, pro návrh 128, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Já končím třetí čtení tohoto zákona. Děkuji jak panu ministrovi, tak panu zpravodaji.

 

Otevřu další bod.

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP