Úterý 11. ledna 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 370/2017 Sb., o platebním styku,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 68/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Zbyněk Stanjura. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Děkuji za slovo. Sněmovní tisk 68 byl vlastně pod jiným číslem předložen Poslanecké sněmovně už v květnu loňského roku, vlastně už předloňského roku - v květnu 2020. Sněmovní tisk byl 863. Mám tady poměrně dlouhé úvodní slovo, nicméně díky času, ve kterém se nacházíme, chci jenom připomenout, že se jedná o směnu měn, kdy může být nabídnuta i jiná měna, než v které se vede platební účet. Mnozí naši občané to znají, když vycestují jako turisté. V České republice je tato služba nabízena především zahraničním návštěvníkům České republiky a je pravda - a ono se to říká tak hezky, že mnohdy jsou ty údaje netransparentní - když to řekneme přesně, jak to je, mnohdy ty kurzy jsou velmi nevýhodné. Na to reagovala Evropská unie svým nařízením a jedná se o adaptaci. Já myslím, že to je správné, že to chrání nejenom ty konkrétní lidi, ale chrání to také pověst České republiky.

Takže já doporučuji propustit do druhého čtení a tady bych chtěl navrhnout buď já, nebo pan zpravodaj, kdybychom zkrátili lhůtu o 30 dnů na 30 dnů na projednávání ve výborech. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně panu ministrovi. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Patrik Nacher. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Vzhledem k tomu času budu mimořádně stručný. My si můžeme ty detaily říct ve třetím čtení. Jak řekl pan ministr, jde zejména tedy o změnu zákona o platebním styku, ale i o navazující změny týkající se živnostenského zákona, zákona o České národní bance či finančním arbitrovi, a týká se to tedy zejména těch platebních služeb, které známe pod zkratkou DCC - dynamic currency conversion, to znamená dynamická směna měn. My si pak k tomu můžeme říct nějaký detail. Jistě i na vás se obrátili občané, kteří využili tento moderní způsob výběru z bankomatu v zahraničí - DCC, což vám nabízí ten bankomat hned jako na prvním místě, a ten kurz je extrémně nevýhodný. Já bych využil této příležitosti a doporučil, aby ti lidé, kterým tam naskočí DCC na bankomatu, tak aby to nevyužívali. Takže je to taková prospotřebitelská věc.

Tím bych toho chtěl využít a požádat vás, kolegové, abyste se přihlásili do podvýboru pro ochranu spotřebitele, protože jsou tam zatím tři, jak mě upozornil předseda hospodářského výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji panu poslanci za vystoupení i za lekci z finanční gramotnosti. A otevírám obecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí, neeviduji. Pan zpravodaj se hlásí, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak já, jak bylo řečeno, navrhnu tedy zkrátit projednávání o 30 dnů na 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Děkuju pěkně. Ještě někdo se hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak, obecnou rozpravu tedy končím. Ptám se, zda je zájem o případná závěrečná slova? Není tomu tak. Neevidoval jsem návrhy na vrácení ani zamítnutí předloženého návrhu.

Budeme se tedy nyní zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru jako výboru garančnímu. Ptám se, jestli navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Není tomu tak.

 

Přistoupíme tedy k hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu výboru?

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 43 bylo přihlášeno 183 poslanců, pro návrh hlasovalo 168 poslanců, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přijat, a jako garanční výbor jsme odhlasovali výbor rozpočtový.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh žádnému jinému výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Není tomu tak.

Přistoupíme tedy k hlasování o návrzích, které zazněly v obecné rozpravě.

 

Pan poslanec Nacher navrhl zkrátit lhůtu na projednání návrhu ve výborech o 30 dnů na 30 dnů. Já o tomto návrhu dám nyní hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 44 bylo přihlášeno 184 poslanců, pro návrh hlasovalo 174, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat a my jsme zkrátili lhůtu projednání tohoto návrhu ve výborech o 30 dnů na 30 dnů.

 

Tím končím projednání tisku číslo 68 v prvém čtení. A protože zazněla dohoda, že po 19. hodině přerušíme naše dnešní jednání, tak ho přerušuji do zítřejších 9 hodin. Přeji vám hezký zbytek večera. Zítra v 9 hodin ráno se těším na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 19.03 hodin.)

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP