Úterý 11. ledna 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

4.
Vládní návrh zákona o panevropském osobním penzijním produktu a o změně
souvisejících zákonů (zákon o panevropském osobním penzijním produktu)
/sněmovní tisk 61/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Zbyněk Stanjura. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, začnu podobně jako před chvílí Pavel Blažek. Sněmovní tisk 61 je vlastně kopie sněmovního tisku 1145 z minulého volebního období. Je to jeden z těch zákonů, který poslala do Sněmovny předchozí vláda. Nenašli jsme žádný důvod, proč bychom ho nemohli projednat. Jak říkal pan místopředseda, jedná se o panevropský osobní penzijní produkt. Jedná se o adaptaci unijní legislativy. Musíme se adaptovat na nařízení o panevropském osobním penzijním produktu, což je dobrovolný finanční produkt. Rozšiřuje se paleta možností pro ty, kteří se chtějí zabezpečit na penzi.

Protože lhůta na adaptaci uplyne 22. března, je v návrhu zákona uvedena účinnost od 22. března letošního roku. Nepředpokládám žádný velký politický střet, takže pokud to chceme stihnout, musíme zkrátit lhůty, a já potom, až bude otevřena rozprava, načtu návrh na zkrácení lhůty na projednání ve výborech na 10 dnů tak, abychom mohli v následujících týdnech, kdy podle harmonogramu má zasedat Poslanecká sněmovna, absolvovat druhé a třetí čtení tak, aby to Senát stihl projednat ještě do 22. března. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně, pane ministře. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, paní poslankyně Barbora Urbanová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Vážené kolegyně, milí kolegové, vážený pane předsedající, milá vládo, já jenom doplním pana ministra, že nejde o náhradu či harmonizaci členských penzijních systémů, jde o specifický produkt, který by měl být dostupný ve všech členských státech a přispěl by k vyrovnání nabídky napříč státy EU. Já jsem se zajímala zejména o hospodářský dopad tohoto produktu, takže přestože se očekává zvýšení nákladů na infrastrukturu pro tento produkt, obecně bude prospěšný, protože můžeme konstatovat, že je to další produkt, kterým budeme motivovat občany, aby si odkládali peníze na stáří. Kvituji slova pana ministra, že budeme zkracovat lhůtu pro projednání. A nějakou moji krátkou vložku - já bych kvitovala hlavně, aby se systém do budoucna zpřehlednil. Děkuji moc a zatím se loučím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan ministr. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Tak jak jsem avizoval, navrhuji zkrátit lhůtu pro projednání ve výborech z 60 o 50 dnů, tj. na 10 dnů tak, abychom v příštím týdnu, kdy bude zasedat Poslanecká sněmovna, mohli absolvovat druhé čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně za přednesený návrh. Ptám se, jestli je tu ještě někdo, kdo se hlásí do obecné rozpravy? Ano, pan kolega Hrnčíř. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy a pánové, já si myslím, že tohle je zase další legislativní plevel, který podporuje akorát federalizaci Evropské unie. Já si myslím, že občané mají díky národní legislativě a možnostem dost možností odkládat své peníze na důchod. Myslím si, že takovýhle plevel opravdu nepotřebujeme. Dávám návrh na zamítnutí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Eviduji váš návrh na zamítnutí a ptám se, kdo se další hlásí do obecné rozpravy? Jestli tomu tak není, končím obecnou rozpravu.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak.

 

V obecné rozpravě jsem zaznamenal návrh na zamítnutí předloženého návrhu. Zagonguji, abych přivolal kolegy z předsálí, protože o tomto návrhu budeme hlasovat.

Čili já si dovolím zahájit hlasování. Kdo je pro návrh přednesený panem poslancem Hrnčířem na zamítnutí předloženého návrhu? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 40 bylo přihlášeno 183 poslanců, pro návrh hlasovalo 23 poslanců, proti 137. Návrh byl zamítnut.

 

A nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Není tomu tak, přistoupíme tedy k hlasování.

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu výboru? Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 41 bylo přihlášeno 184 poslanců, pro návrh hlasovalo 174, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má tedy někdo návrh na přikázání dalšímu výboru - výborům k projednání? Není tomu tak.

 

A budeme tedy hlasovat pouze už o návrhu, který zazněl v obecné rozpravě, a sice ke zkrácení lhůty na projednání ve výborech, a sice z 60 dnů na 10 dnů.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zkrácení lhůt k projednání ve výboru? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 42 bylo přihlášeno 184 poslanců, pro návrh hlasovalo 159, proti 19 poslanců. Návrh byl přijat.

 

A já tedy konstatuji, že jsme zkrátili lhůtu na projednání ve výborech z 60 na 10 dnů. Tím končím první čtení sněmovního tisku číslo 61 a děkuji jak panu ministrovi, tak paní zpravodajce.

 

Budeme pokračovat dalším bodem našeho schváleného programu, a to je

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP