Středa 10. listopadu 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

12.
Návrh na stanovení počtu ověřovatelů Poslanecké sněmovny

Připomínám, že Sněmovna schvaluje ověřovatele nominované na základě parity tak, aby měla nejméně 10 ověřovatelů. Konstatuji, že k dnešnímu dni bylo ustaveno sedm poslaneckých klubů. Z logiky věci by tedy vyplývalo, aby Poslanecká sněmovna v tomto volebním období měla 14 ověřovatelů. Chci se zeptat, zda má někdo jiný návrh? Nikoho nevidím, otevírám tedy rozpravu. Pokud se chce někdo vyjádřit... (O slovo se hlásí poslanec Kolovratník.) Tak jo. Vidím přihlášeného pana poslance Kolovratníka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Já tedy, paní předsedající, ať jsem potom konformní v dalším hlasování, respektive dalším bodu Návrh na nominaci ověřovatelů, tak konstatuji, že když jsme měli vyhlášenou lhůtu na volební komisi, tak jsme... je to tedy správně, jak jste řekla, podle zásady parity, to znamená, po dvou za každý poslanecký klub. Mělo by to být tedy 14, jak jste navrhla, ale z poslaneckého klubu Pirátů, logicky tedy vzhledem k počtu kolegů, jsme návrh neobdrželi žádný. To znamená, do komise přišlo pouze 12 návrhů. Je to konformní. Jednací řád říká, že jich musí být nejméně 10. To znamená, ať je to pak v pořádku, až budeme potvrzovat ta jména. Dávám tady teď protinávrh a prosím o hlasování, ať ty počty souhlasí na 12 ověřovatelů Poslanecké sněmovny.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji za tento návrh, nicméně je potřeba přezkoumat, zda se jedná skutečně o dodržení toho pravidla parity. Takže si dovolím poradit se s organizačním. (Radí se s organizačním odborem.)

Pane poslanče, k vašemu návrhu a podle jednacího řádu skutečně musí být dodržena parita, 14 míst je možné takto schválit a není nutné obsadit úplně všechna. Nicméně samozřejmě se ujistíme hlasováním, zda je souhlas s mým návrhem postupu.

Teď vidím, že se hlásíte o slovo, takže vám dám ještě slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Pokud to tak je - děkuji za vysvětlení legislativy - tak stahuji svůj návrh.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji vám. Myslím si, že to je zjednodušení. Vidím, že nikdo další se nehlásí k tomuto návrhu. Končím tedy rozpravu a přistoupíme k hlasování. S dovolením zagonguji, pokud tady ještě někdo z našich kolegů a kolegyň není v sále přítomen, aby se mohl na hlasování dostavit.

 

Zatím přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna stanoví počet svých ověřovatelů na 14." Myslím, že to je velmi jednoduchý návrh, ale přesto počkám, jestli se ještě někdo bude vracet. Vidím, že asi všichni jsou na svých místech.

Takže teď zahájím hlasování. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 10 bylo přihlášeno 192 poslankyň a poslanců. Pro bylo 182, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že návrh usnesení tak, jak byl přednesen, byl schválen. Končím projednávání i tohoto bodu.

 

Dalším bodem vzhledem k předchozímu je

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP