Středa 18. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Martin Kolovratník)

210.
Návrh na volbu kandidátů Poslanecké sněmovny na člena Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí

A poslední, kterou jsme provedli. Tady jenom připomenu, je to návrh, který Sněmovna odesílá k posouzení Senátu. Navržená kandidátka paní Silvie Konopková získala 99 hlasů a také byla Poslaneckou sněmovnou zvolena. To je vše, děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A já vám děkuji, pane předsedo. Nyní tedy načtu ještě došlé omluvy. Pan poslanec Bělor Roman bere zpět svou omluvu, kterou měl předtím načtenou bez udání důvodu, nicméně od 13 hodin se pan poslanec Bělor omlouvá z důvodu zahraniční cesty, paní poslankyně Langšádlová Helena od 14.30 do 15 hodin z pracovních důvodů, Nacher Patrik od 17.30 z osobních důvodů. Z Členů vlády se omlouvají Fiala Petr od 14.30 z pracovních důvodů a Hladík Petr od 14 hodin z pracovních důvodů.

Nyní vidím přihlášeného s přednostním právem pana předsedu Babiše. (Ministr Stanjura pochybuje, zda může poslanec Babiš v tuto chvíli vystoupit.) Máme pevně zařazený bod, to je pravda, ale pan předseda disponuje přednostním právem. To je možné vystoupit i mezi body. Bohužel náš jednací řád umožňuje i takovouto záležitost. Pan předseda, nevím, jestli vystupuje k tomu tématu nebo nikoliv, to osvětlí, nicméně.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ne. Tak já nebudu dlouho zdržovat, já se omlouvám. Ale já bych chtěl vystoupit, protože po mém vystoupení chci se omluvit a... Takže budu se snažit mluvit rychle. Takže se omlouvám.

Nebudu mluvit k bodu, budu mluvit ke včerejší debatě, kdy jsem si dovolil kritizovat poměry v naší Sněmovně na gastro úseku. A je to náhoda, že paní předsedkyně řídí tuto schůzi. Není to naschvál. Znovu opakuji, potom odejdu. Já nechápu, když tady v dobrém jsem vystoupil, ano, a nemluvil jsem k povodni, protože jsem se dozvěděl, že skutečně v rámci Poslanecké sněmovny ty poměry na gastro úseku jsou neuvěřitelné a skandální. Paní předsedkyně se tím nezabývá a já tomu nerozumím. Jediné vysvětlení je, že zkrátka asi nemáte ráda lidi, nebo nemáte ráda gastro úsek. Tahle vláda za tři roky nám předvedla, že lidi ráda nemá. Ale to všichni víme. Já jsem to kritizoval a paní předsedající a předsedkyně mě hned dehonestovala, jak je to ve zvyku, že zatímco Jesenicko Opavsko řeší nedostatek pitné vody, poslanec Babiš ve Sněmovně se zabývá nemožností dát si ve sněmovní jídelně čočku a kritizuje nízké platy v gastru.

Já jsem tady mohl vystoupit, paní předsedající, s tím, co já jsem udělal. Že jsem v neděli kontaktoval potravinovou banku, abychom jí v pondělí dodali trvanlivé zboží z pekáren. Že jsem do České Vsi na Jesenicku zařídil čerpadlo, že jsem dnes do Mikulovic zařídil kamion balené vody, že jsme vypsali speciální nadaci pomoc pro lidi. O tom jsem nemluvil, kdybych tady o tom mluvil, tak mě hned dehonestujete, že tady si dělám nějaké PR. Já nechápu, proč, proč ten tweet? Proč? Proč ta zloba? Vy jste vůbec nepochopila, o čem jsem tady mluvil. Tak já vám to řeknu na placato.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ještě jednou. Oslovuje se prostřednictvím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Prostřednictvím, paní předsedkyně Pekarová, prostřednictvím vaším. Kuchař v besedě, který má tři roky do důchodu, bere 30 000, vy berete 300 000 a máte všechno zdarma a čočka stojí 77 korun. Se sázeným vejcem. Děláte rauty v hodnotě 100 000 a prodáváte je za 30 000. Ten gastro úsek nemá možnost si sehnat toho kuchaře a vy zkrátka nemáte ráda ty lidi. A co je absolutně skandální, a pan ministr Stanjura odešel, že vám navrhuje na rok 2025 navýšení rozpočtu o 200 milionů.

Takže vy se chováte k vašim zaměstnancům, kterým dokonce říkáte, že mají být rádi, že dostanou nějakou odměnu 20 %. Za Vondráčka měli aspoň 100 %. Víte vůbec, kolik tady bere pomocná síla? Kolik bere? Ano, bere trošku víc než ty kuchařky, které stát není schopen zaplatit, ty mají 18 500, ale bere nějakých 21 000.

Takže já jsem tady vystoupil, vy jste mě hned dehonestovala, že kri... Ano, já to kritizuju. Já nesnáším, když se takhle šéfové chovají k lidem, lidi jsou to nejcennější. A ti zaměstnanci gastro úseku, že ten šéf není schopen sehnat žádného kuchaře. V centru Prahy nabízíte 26 000 kuchaři, který má 30 let? To je výsměch. Vy jste opakovaně přečerpala rozpočet Sněmovny. A vy, já nechápu, já jsem viděl ve vašem životopise, že jste pomáhala v minulosti lidem. Proč ta změna? Proč nemáte ráda ty lidi, proč jim nepomůžete? Proč s nimi nepromluvíte, na co chcete o 200 milionů vyšší rozpočet na příští rok? Na co?

Když tady pan premiér v dnešním rozhovoru říká, že bude hledat jiné způsoby financování povodní, no tak když jste mě kritizovala za povodně a já tam pomáhám okamžitě, no tak řekněte panu ministrovi Stanjurovi, že se vzdáváte navýšení rozpočtu na příští rok 200 milionů a máte je tam. A pan Fiala taky může říct - nechci 1,5 miliardy, když za Babiše byl rozpočet na úřadě vlády jenom miliarda, takže dalších 500 milionů. Takže je neuvěřitelné, jak ti vaši podřízení mluví s tím gastro úsekem. Když si poslanci stěžujou, že jídlo je drahé, tak se snižuje, když přijdou novináři a říkají, jídlo je levné, tak hned měníte ty ceníky. No, to je neuvěřitelné. Takže prosím vás, zkuste se tomu věnovat.

A já vás žádám, abyste okamžitě navýšila tabulkové platy všech zaměstnanců gastro úseku o 20 % a abyste jim vyplácela odměny jak za Vondráčka. V centru Prahy kuchař za méně než 80 000 ráno ani neotevře oči. Takže to není o tom, to je o tom jenom, že vy se chováte k vašim zaměstnancům neskutečně arogantně. Mě tady dehonestujete, že já jsem odtržený od reality.

Paní předsedající, nejsem. Mě taky zalilo firmu v roce 1997 i 2002 i 2013 i teď. Nikdy o tom nemluvím a nikdo nikdy od státu nic nechtěl. V minulých povodních stát nic, ani nepomohl, nikdy nepomohl. Takže mi, prosím vás, nepodsouvejte, že... Ano, my sháníme. Já jsem včera i sháněl čerpadla, vysušovače, všechno sháníme, pomáháme, a nemluvím o tom tady. Ale musím o tom mluvit, když vy mě tady dehonestujete a říkáte, že mluvím, ano, mluvím o poměrech v této Sněmovně, o tom mluvím. A já vás žádám, abyste navýšila ty základní platy všem zaměstnancům gastra minimálně o 20 %, abyste jim dávala odměny, vždyť oni tady dělají pro cizí firmy rauty a v neděli nikdo jim ani nepoděkoval, nikdo. A prodáváte to za třetinu? Kolik tady stojí guláš, tady na Malostranském? Kolik? Osmdesát, devadesát. Tady stál třicet pět, už není na lístku. Ano, může se to zdát někomu směšné, ale já nesnáším tyhle nepravosti a nesnáším tuhle aroganci, když vy berete desetkrát vyšší příjem než ten kuchař, ano, a chováte se k nim úplně neuvěřitelně. Takže vy jenom potvrzujete, že se chováte k těm vašim zaměstnancům za daně řadových občanů arogantně, nemluvíte s nimi. A ještě, prosím vás, dejte jim pokoj.

Když jsem seděl v nějaké restauraci dneska s kuchařem a hned jeho šéf ho volá na kobereček. Tady není totalitní režim, mně na těch lidech záleží. A jako podnikatel vždycky jsem si zaměstnance vážil, je to to nejcennější, co máme. Ale vy jste to nepochopila a chováte se úplně přesně, jak Fialova vláda. Pan ministr financí odešel. No, pan premiér dneska říkal, budeme hledat, budeme se snažit hledat jiné způsoby, jak si poradit s financováním nápravy škod. Tak, pane premiére, zrušte to jedno patro na Úřadě vlády, ušetříte 500 milionů toho zbytečného ministra, (nesrozumitelné) je nadbytečný. Za nás bylo to patro volné. Máte pět set doma, paní předsedkyně Pekarová řekne dvě stě ušetříme. A jděte příkladem.

Vždycky jste lidem říkali, že mají šetřit, ale vy to neděláte. A vůbec nechápu, proč vám pan Stanjura, když říká všem, že nemá peníze. Co ti hasiči? Kolik měli rozpočet? Kolik měli (v roce) 2023? 17,6 miliardy? Kolik mají teď? Na (rok) 2025? No o 2,5 miliardy méně. A proč ti hasiči mají méně? Proč se jim nenavýšily platy? Takže vy se chováte k lidem, k těm nejdůležitějším, které teď my potřebujeme všichni, hasičům, vojákům, policistům. Takže vy jste exemplární případ toho, jak se chová tahle vláda ke všem, a vy tady k zaměstnancům gastra. Takže znovu vás žádám, abyste to přehodnotila. Ti lidé si to nezaslouží. Já vám za to děkuju. (Potlesk od poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S přednostním právem chce nyní reagovat ještě pan poslanec Jakob, pan předseda Jakob.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji za slovo. Pane kolego Babiši, prostřednictvím paní předsedající, dvě poznámky. Za prvé, mohl byste vědět, že paní předsedkyně Poslanecké sněmovny nestanuje výši platů zaměstnanců Kanceláře Poslanecké sněmovny. Za druhé je všeobecně známo, inzeráty veřejnými podloženo, že firmy z vašeho holdingu, který máte ve svěřenském fondu, ať už jsou to pekárny, či drůbežárny, tak poptávají zaměstnance na úrovni minimální mzdy. První si zameťte před vlastním prahem, pak kárejte ostatní. (Potlesk poslanců zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan předseda Babiš s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Prosím vás, pane kolego, prostřednictvím vaší... ani nevím, ve které partaji jste, vy jste Kalouskovec, nebo kde jste teď? V Topce? Nebo KDU? Nevím, kde jste. Zkrátka živíte se politikou. A ty fejky, o kterých mluvíte, tak dneska například taková Vodňanská drůbež shání řidiče za 40 tisíc nebo 44. To je zajímavé, že ti lidé tam pracují. A nejen, že tam pracují, ale když chodí k volbám, tak mě volí. O čem vy mluvíte? Co vy máte v životě za sebou? Vůbec nic, jenom prázdné kecy, jo? Tak si to nechte radši. Ať se nerozčílím a budu tady mluvit strašně dlouho. (Potlesk od poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dostáváme se tedy k bodu, který byl pevně zařazen na 14.30 hodinu, to je bod číslo

 

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP