Středa 18. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

210.
Návrh na volbu kandidátů Poslanecké sněmovny na člena Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí

A prosím, pane předsedo, abyste se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak je to také první volba, první kolo. Situace je malinko složitější než u těch předchozích z toho důvodu, že 17. května letošního roku bylo doručeno panu prezidentu republiky vzdání se funkce člena tohoto úřadu ze strany pana doktora Aleše Zpěváka. Podle § 19d odst. 1 písm. b) ve spojení s § 19e odst. 4 zákona 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a hnutích. ta funkce panu doktoru Zpěvákovi zanikla dnem 18. května. A tady musím povědět, že ty členy úřadu nejmenuje nebo nevolí přímo Sněmovna, ale podle zákona je jmenuje z kandidátů zvolených Senátem prezident republiky na dobu šesti let. Kandidáty na členy úřadu navrhují Senátu prezident NKÚ, Poslanecká sněmovna a jednotliví senátoři.

Právě proto, že to uvolněné místo, o kterém jsem mluvil, je z těch míst, která jsou nominována Sněmovnou, proto tedy my nyní budeme volit další návrh nebo dalšího kandidáta, ale bude to pouze návrh Poslanecké sněmovny směrem k Senátu, který ho pak posoudí a bude o něm hlasovat. My jsme byli vyzváni Senátem, panem předsedou, dne 3. června, a ta prosba nebo žádost Senátu je, abychom náš návrh zaslali do 27. září do 12 hodin, tedy do příštího týdne. Dnes bychom to tedy měli stihnout. Proto volební komise vyhlásila lhůtu nejdříve do 29. srpna, pak jsme ji prodloužili do 5. září. Obdrželi jsme jeden návrh, a to návrh od hnutí ANO, paní Silvie Konopková, tento návrh jsme promítli do usnesení perolam 139 ze dne 5. září. I zde volební komise navrhuje volbu tajnou, dvoukolovou. Prosím o otevření rozpravy a pak hlasování o té tajné volbě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane předsedo. Otevírám rozpravu, ptám se, kdo se do ní hlásí? Žádnou přihlášku nevidím, v tom případě rozpravu končím. Chcete závěrečné slovo, pane předsedo? Není tomu tak.

Než dám hlasovat, tak zde mám ještě jednu technickou informaci, pro kterou poprosím o pozornost. Týká se členů organizačního výboru, protože došlo k posunutí času organizačního výboru, původně měl být ve 2 hodiny, posouvá se na jednu hodinu. Poprosím vás, kolegyně, kolegové, o shovívavost, aby členové organizačního výboru mohli volit dřív, aby se mohli jednání organizačního výboru zúčastnit. Takže tato změna je důležitá, organizační výbor v jednu hodinu.

Navrhněte prosím způsob volby, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Prosím, navrhujeme tajnou volbu za volební komisi. Prosím hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování, kdo je pro tajnou volbu v tomto bodu, ať zmáčkne tlačítko a a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 136, přihlášeno je 134 poslankyň a poslanců, pro návrh 102, proti nikdo. Konstatuji, že byl vysloven souhlas s tajnou volbou.

Tím myslím, pane předsedo, že jsme se vypořádali se všemi body. Je to tak?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ano, potvrzuji, poprosím o přerušení, vyhlašuji lhůtu na provedení voleb do 13.15, dám tedy 15 minut na volební místnost a výsledky voleb oznámím ve 14.30 na začátku odpolední části jednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, přerušuji tento bod a současně přerušuji současnou 112. schůzi do 14.30. Ještě jednou připomínám, organizační výbor ve 13 hodin, respektive bezprostředně po provedení volby. Já vám děkuji.

(Jednání přerušeno v 13.01 hodin.)

 

 

(Jednání zahájeno ve 14.30 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, než budeme pokračovat v našem programu, požádám předsedu volební komise poslance Martina Kolovratníka, aby nás seznámil s výsledky voleb, které proběhly dnes odpoledne. Prosím vás o ztišení, abychom mohli vyslechnout, jak jsme zvolili. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Konstatuji, že ty čtyři volební body byly všechny úspěšné v tom smyslu, že bylo zvoleno, že Sněmovna rozhodla o zvolení a všechny volby tady tím budou ukončeny.

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP