Čtvrtek 12. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

39.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 496/2012 Sb., o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie a o změně některých zákonů (zákon o audiovizi), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 737/ - druhé čtení

A poprosím pana ministra kultury Martina Baxu, aby se ujal slova.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Vážený pane místopředsedo, milé kolegyně, milí kolegové, já jsem velice rád, že jsme mohli otevřít tento bod ve druhém čtení. Jedná se o zásadní právní normu, kterou připravilo v souladu s programovým prohlášením vlády a plánem legislativních prací vlády moje ministerstvo. Jedná se o velmi významnou změnu v systému, kterým stát podporuje širokou oblast audiovize, kterou nově definujeme už nejenom teď ve smyslu podpory jako podporu filmů, ale také jako podporu televizních formátů, animace a oblast takzvaného gamingu. Je to věc, která reaguje na zásadní změnu, kterou tento sektor prošel v posledních deseti letech. Záměrně říkám deseti letech nebo je to víc než deset let, protože ten zákon byl přijat v roce 2012 a i přes některé dílčí úpravy už dnes neodpovídá tomu, jakým způsobem vlastně je zapotřebí audiovizi podporovat v současné době.

Já už tady nebudu znovu opakovat jednotlivé části, které jsou v tomto zákonu. Je k tomu návrhu zákona připraveno poměrně velké množství pozměňovacích návrhů, které jsou, a to říkám takto otevřeně, v některých částech vlastně zpracovány s podporou mého ministerstva, protože od doby projednání toho návrhu zákona ve vládě se podařilo udělat domluvy ohledně některých částí, které ještě nebyly v té době, bych řekl, tak silně akcentované. Takže tak, jak budou postupně načítány pozměňovací návrhy, včetně dvou mých pozměňovacích návrhů, tak se také vyjeví některé důležité oblasti, které budeme prostřednictvím těch pozměňovacích návrhů chtít změnit. Tolik tedy ode mě úvodní slovo a já se potom přihlásím také k prezentaci svých pozměňovacích návrhů. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, protože jsme návrh v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu jakožto výboru garančnímu, tak konstatuji, že usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 737/1 až 3. A já nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj tohoto výboru, pan poslanec Jan Lacina.

 

Poslanec Jan Lacina: Díky za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych vás nyní stručně seznámil s výsledky projednávání tohoto tisku na jednání příslušných výborů.

Garanční výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu projednal návrh zákona dne 5. září 2024, vydal usnesení doporučené poslancům jako tisk 737/2. V něm "výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu po odůvodnění ministra kultury Martina Baxy za Ministerstvo kultury, zpravodajské zprávě přednesené zpravodajem, poslancem Janem Lacinou a po rozpravě

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky sněmovní tisk 737 schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů obsažených v usnesení výboru. Jedná se celkem o 10 pozměňovacích návrhů,

2. pověřuje předsedu výboru, poslance Matěje Ondřeje Havla, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a konečně

3. pověřuje zpravodaje výboru poslance Jana Lacinu, aby toto usnesení předložil ve schůzi Poslanecké sněmovny, což tedy nyní činím a ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl případné legislativně technické úpravy."

Výbor pro mediální záležitosti pak projednal návrh zákona dne 6. září 2024, vydal usnesení doručené poslancům jako sněmovní tisk 737/3. V něm "výbor pro mediální záležitosti po úvodním slově ministra kultury Martina Baxy a zpravodajské zprávě poslance Jana Laciny a po rozpravě

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby návrh schválila,

2. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby přijala k tomuto návrhu zákona jednu změnu a doplněk obsažený v usnesení výboru,

3. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky,

4. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona na schůzi výboru pro mediální záležitosti, a konečně

5. zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy."

Tolik usnesení příslušných výborů. Budu pak předkládat ještě několik, konkrétně pět pozměňovacích návrhů, které si dovolím načíst v obecné rozpravě. Pro tuto chvíli děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a otevírám tímto obecnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Brož, a připraví se pan poslanec Kettner.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, sněmovní tisk 737 je velmi důležitou normou pro naše kulturní prostředí, pro audiovizi jako takovou. To, co všechno obsahuje, co se v něm mění, máte všichni před sebou. Mluvil o tom pan ministr, proběhlo první čtení a poměrně velká diskuze ve výborech, která bude určitě pokračovat i po druhém čtení. Protože všiml jsem si zřejmě, jak vaším prostřednictvím kolega Lacina avizoval, že bude se hlásit k pozměňovacím návrhům, které tam byly nahrány, myslím, že včera pozdě odpoledne, s kterými jsem se, přiznávám, zatím jako nemohl seznámit. Takže určitě se s nimi seznámíme.

Já bych jenom zdůraznil jednu věc, že oblast filmových pobídek je pro naši ekonomiku velmi důležitá. Já zopakuji něco, co už jsem několikrát říkal i na veřejnosti se k tomu vyjadřoval, protože filmové pobídky, to nejsou dotace tak, jak si to někteří lidé vysvětlují, jak to pojímají, ale filmová pobídka je opravdu investice. Je to jednak investice do našeho tvůrčího zázemí, to znamená, naši tvůrci, umělci mají možnost tvořit. A potom samozřejmě ten obrovský vliv je, že zahraniční produkce sem přijíždějí a natáčejí. Je to něco, o co se země na celém světě perou, a právě prostřednictvím filmových pobídek tyto studia sem lákají. Já nevím, jestli si to všichni uvědomují, ale dneska ta filmová produkce je opravdu obrovská. Náklady na filmy jsou v miliardách korun.

A ty produkce sem potom samozřejmě přijíždějí, najímají místní pracovníky, bydlí v hotelích, jedí v našich restauracích, platí zábory. To znamená, jsou to obrovské příjmy do rozpočtů nejen státního, ale vůbec veřejných rozpočtů. Existuje na to obrovské množství studií, které vlastně každou tu korunu té filmové pobídky ukazují, kolikrát se nám násobí, co nám vlastně vydělává. Takže to jsem chtěl znovu zdůraznit.

A v tomto směru je ta novela velmi dobrým krokem, který určitě podporuji a co rozhodně, jedním z těch hlavních, jestli za sebe můžu říct, je právě stabilizace těchto filmových pobídek. To, že tvůrci mají stabilní prostředí, vědí, co mohou očekávat. Ne tak, jak to bylo historicky zděděné, že se ty peníze různě přelévají z roku do roku, někdy se něco snižuje, zvyšuje a tak dále, takže dává to těm tvůrcům stabilitu, a to je opravdu klíčová věc. A za to pochvala Ministerstvu kultury, panu ministrovi. Vím, že často nechválím pana ministra, ale v tomhle případě si dovolím pochválit.

Jednou z věcí, která v těch diskuzích na výborech se objevila, tak je ta část, kdy se mluví o podpoře herního průmyslu. Je to nově zavedená podpora. Myslím si, že z celého toho zákona, z celé té normy vzbudila největší kontroverze a určitě se i ona bude diskutovat ve výborech velmi důrazně. Dneska proběhlo setkání se zástupci herního průmyslu tady na půdě Poslanecké sněmovny, kde oni nám odpovídali na otázky a vysvětlovali některé věci a obavy, které se ve veřejnosti s touto podporou objevují.

 

Poslanec Lubomír Brož: Takže to je velmi dobře, že ta diskuse k tomuto tématu byla poměrně široká, protože objevují se tam obavy z podpory závislosti, každý ten herní průmysl vidí trošičku jinak. Na druhou stranu jsou tam argumenty k podpoře zaměstnanosti, k podpoře tomu, že vlastně my nechceme být tak, jak se to říká vůbec v průmyslu, montovnou Evropy, jak jsme někdy označováni, ale chceme budovat věci s vyšší přidanou hodnotou. A to je vlastně jedna z těch věcí, která...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane poslanče, já vás musím přerušit, protože je třináctá hodina přesně. Takže omlouvám se a bod přerušuji a současně sděluji, že přerušuji i 112. schůzi Poslanecké sněmovny, a to je do zítra, do pátku třináctého - jsem ani nevěděl, že pátek třináctého zítra - září 2024 do 9 hodin. Hezké odpoledne.

(Jednání přerušeno v 13.00 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane premiére, dalším bodem našeho pořadu jsou

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP