Čtvrtek 12. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

17.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 203/2006 Sb., o některých druzích podpory kultury a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 227/2009 Sb., a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 690/ - druhé čtení

A poprosím pana ministra kultury Martina Baxu, aby se ujal slova.

 

Martin Baxa: Děkuji za slovo, pana místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, o tomto návrhu tady byla vedena, bych řekl, poměrně obsáhlá debata už v prvním čtení. Jedná se o naplnění jedné z povinností, které nám uložil Národní plán obnovy, zavedení pojmu status umělce do české legislativy a vytvoření některých mechanismů na podporu umělců, kteří budou registrováni v tomto statusu.

Je to věc, která určitě bude vyvolávat velkou diskuzi budoucnosti. Já budu prosazovat to, aby tento návrh zákona byl schválen zde ve Sněmovně. Budu to určitě doporučovat i k Senátu, protože jedná se o právní normu, jejíž nepřijetí by nám způsobilo vážné finanční problémy. Myslím, že tímto návrhem vytváříme platformu, na které budeme moci, bude-li k tomu vůle v dalších funkčních obdobích, stavět některá další opatření, která s touto novelou působí.

Já si dovolím jenom v tom kratičkém úvodním slově říct jednu důležitou věc. My z podnětu některých kulturních aktérů, které byly směřovány směrem k Evropské komisi, vedeme v současné době, řekl bych, takový druh dialogu s úředníky Evropské komise, které se týkají toho, zda tento návrh naplňuje podmínky, které máme uvedeny v Národním plánu obnovy. Já vím, že se tento návrh musí přijmout, ale avizuji proto, že nelze vyloučit, že ve třetím čtení předložím návrh na odložení účinnosti toho zákona, pokud by nebyly tyto záležitosti vysvětleny. Nebudu tak ale činit nyní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. A protože jsme návrh v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jakožto garančnímu výboru, tak konstatuji, že usnesení tohoto výboru vám byla doručena jakožto sněmovní tisk 690/1 a 2.

Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Pavel Svoboda právě jako zpravodaj výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Dobrý den, vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, dovolte mi stručně shrnout průběh výboru. Nebudu již opakovat, co tady řekl pan ministr kultury Martin Baxa, podepisuju jeho slova. Jenom zmíním, že návrh zákona byl rozeslán poslancům jako tisk 690 30. 4. 2024. Organizační výbor navrhl výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako garanční výbor.

Výbor tento tisk projednal na svém zasedání 10. července 2024. Doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky sněmovní tisk 690 schválit v předloženém znění. Pověřuje předsedu výboru Pavla Klímu, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny. Pověřuje zpravodaje výboru Pavla Svobodu, aby toto usnesení předložil schůzi Poslanecké sněmovny, ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl případné legislativně technické úpravy. To znamená, nebyly nahrány žádné pozměňovací návrhy.

A tímto bych skončil. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Otevírám tímto rozpravu, obecnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Lubomír Brož.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já opravdu nebudu mluvit dlouho, protože tak jak pan ministr říkal v prvním čtení, ta debata byla velmi, velmi důrazná a velmi silná. Já bych se odkázal zejména na projev naší stínové ministryně kultury paní Pokorné Jermanové, která o tom mluvila velmi podrobně.

Já tady pouze zdůrazním, že tato norma je obrovským zklamáním pro kulturní prostředí, protože to, co bylo myšleno tím, že se tento status zavede jako samostatný zákon, aby podpořil pracovníky v kultuře, lidi, kteří tam pracují, dosahují minimálních mezd, nemají prostě téměř žádné možnosti sociálního zabezpečení, já to teď nechci zase široce rozbírat, taky sám pan ministr uznává, že to absolutně neřeší. Já chápu, že tam dává tenhle ten návrh jako podmínku pro čerpání z Národního plánu obnovy, ale hrozně mě mrzí na Ministerstvu kultury to, že rezignovali na normu, která by opravdu pomohla pracovníkům v kultuře, prostě to tam chybí, a bohužel tato norma, tato podpora, zřejmě bude čekat na další vládu, protože já žádný takový plán tam nevidím, takže tato norma je prostě nic neřešící, jenom prostě jednu jedinou věc řeší, aby se dalo čerpat z Národního plánu obnovy. Já ji určitě nemohu podpořit. Uvidíme, jaké přijdou pozměňovací návrhy, jestli budou nějaké další nahrané.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Má ještě někdo zájem přihlásit se do obecné rozpravy? Pokud nikoliv, tak jí končím. Pane ministře, máte zájem o závěrečné slovo? (Ne.) Pane zpravodaji? Taky ne. Můžeme přejít k podrobné rozpravě. Opět pozměňovací jiné návrhy musí být vždy odůvodněny.

Přihlásil se pan poslanec Ondřej Babka. Jsme v podrobné rozpravě. Máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Dobrý den, děkuji za slovo. Já navážu na kolegu Lubomíra Brože, se kterým jsme sice teda na poslední chvíli, protože jsme si nebyli úplně jistí, že se tento zákon bude probírat dnes, tak jsme nahráli pozměňovací návrh. Ten pozměňovací návrh se vlastně týká v uvozovkách pouhého přejmenování již zmiňovaného statutu umělce. My jsme to tady řešili i v prvním čtení a potom na výboru, že vlastně ten název jako takový prostě evokuje v nemalé části společnosti prostě nějaké věci. Je možná škoda, že ten zákon jako takový se vlastně vztahuje pouze k tomuto.

Tedy pozměňovací návrh ve své textaci nahrazuje pojem status umělce pojmem pracovník v kultuře. Zvolená textace Ministerstva kultury využívající pojem umělec ve všeobecném společenském vnímání evokuje jenom určitou část pracovníků v celé kulturní sféře. Naopak pojem pracovník v kultuře výrazně lépe popisuje rozsah všech pracovních pozic, které jsou i samotným předkladatelem zamýšleny.

Z tohoto pohledu se nám zdá vhodné navrženou formulaci zcela změnit.

Tímto se tedy přihlašuji k pozměňovacím návrhu 4869, který jsme nahráli v systému.

Ještě možná zmíním jednu věc. My jsme samozřejmě se ptali na podvýboru pro kulturu na to, zda je nutné, aby tento status umělce nesl tento název právě pro čerpání peněz z Národního plánu obnovy. A na podvýboru bylo tedy sděleno, že to tak není. Dovolili jsme si tedy tento pozměňovací návrh načíst. Budu rád, pane ministře, když se nad vy a vaše ministerstvo zamyslíte.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Do podrobné rozpravy v tuto chvíli se nikdo již nehlásí, žádný další poslanec nebo poslankyně, v tom případě končím podrobnou rozpravu a končím rovněž druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji všem za spolupráci.

 

Můžeme přejít k dalšímu bodu číslo

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP