Čtvrtek 12. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

32.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další zákony v souvislosti s potíráním domácího násilí
/sněmovní tisk 721/ - druhé čtení

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili ve středu 11. září 2024 v obecné rozpravě. Připomínám, že návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu, dále byl tisk přikázán výboru pro sociální politiku. Usnesení výborů byla doručena jako sněmovní tisky 721/1 a 2. Prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujal ministr pro legislativu Michal Šalomoun a zpravodajka ústavně-právního výboru poslankyně Taťána Malá, a připomínám, že zpravodajkou výboru pro sociální politiku je Klára Kocmanová.

Nyní tedy budeme pokračovat v přerušené obecné rozpravě. A do ní se přihlásil pan poslanec Michael Kohajda. Poprosím jej tedy, aby se ujal slova, a vás, kolegyně a kolegové, prosím o ztišení.

 

Poslanec Michael Kohajda: Dobré dopoledne, dámy a pánové, vážená paní předsedkyně. Já si dovoluji jenom vystoupit s tím, že jsem si dovolil do systému nahrát sněmovní dokument číslo 4861, který obsahuje drobnou novelu občanského zákoníku, kterou ještě doplňuji. Řešení těchto rodinných vztahů, jedná se o konkretizaci osoby obmyšlené v případě událostí, kdy v rámci pojištění je určena osoba obmyšlená, která v současnosti je identifikována pouze jednoduše, často jenom jménem, navrhuji, aby se za to "jménem" doplnilo, "a popřípadě dalšími identifikujícími údaji", což jsou údaje podle § 3019 občanského zákoníku, tedy například bydlištěm nebo datem narození.

Stejně tak pak je potřeba ještě doplnit, že pojišťovna, tedy pojistitel, v případě, že nastane ta situace a ten obmyšlený skutečně by měl získat pojistné plnění, bude o této situaci informován. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji. Nyní už nevidím nikoho dalšího přihlášeného do obecné rozpravy, končím tedy obecnou rozpravu. Je zájem o závěrečná slova? Ani pan ministr, ani paní zpravodajka, nemáme tedy ani žádný hlasovatelný návrh.

Proto zahajuji podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Do podrobné rozpravy se také přihlásil pan poslanec Michael Kohajda.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji, paní předsedkyně, za slovo. Jak už jsem uvedl v obecné rozpravě, jedná se o jednoduchý návrh, který by měl zajistit, aby obmyšlené osoby se dostaly ke svému nároku, který se obecně promlčuje v čtyřleté promlčecí lhůtě. Podrobné odůvodnění jsem zapracoval do odůvodnění, které je obsaženo ve sněmovním dokumentu číslo 4861, na který tímto odkazuji. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji. Nikoho dalšího do podrobné rozpravy... A paní poslankyně, já zapomněla. To bylo totiž včera, vy jste se do ní hlásila. Tak prosím.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já bych se chtěla přihlásit ke sněmovnímu dokumentu 4826, který jsem odůvodnila v obecné rozpravě.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nikoho dalšího už skutečně do podrobné rozpravy přihlášeného nemáme, proto podrobnou rozpravu končím. Předpokládám, že opět není zájem o závěrečná slova jako předtím...? (Není zájem.)

 

Nyní tedy bychom neměli ani co hlasovat, a proto mohu ukončit druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu předkladateli i paní zpravodajce.

 

Posouváme se k bodu číslo 

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP