Středa 10. dubna 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

128.
Návrh poslance Mariana Jurečky a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 605/ - třetí čtení

A nyní tedy jsme v obecné rozpravě a následuje vystoupení paní poslankyně Vladimíry Lesenské. Poprosím vás tedy o ztišení.

Jenom avizuji, že v dnešních 14 hodin bude jednání přerušeno, proto prosím, abychom s tímto počítali, případně paní poslankyně samozřejmě bude moci pak dokončit své vystoupení, jakmile se na bod dostane znovu.

Prosím ještě jednou, kolegyně a kolegové, o ztišení a přesunutí vašich rozhovorů do předsálí. Ještě stále je tady vysoká hladina hluku, zejména z pravé části, ale i z levé části sálu.

Už je to lepší, tak vás poprosím o vystoupení. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážení zástupci vlády, vážené kolegyně, kolegové, sněmovní tisk 605, jak jej řešili a předložili pan poslanec Marian Jurečka a další, mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Tady bych znovu zdůraznila, že se nejedná o vládní návrh, který by předkládala vláda, ale že se jedná o poslanecký návrh, který neprošel klasickým připomínkovým řízením - ani vnitřním, ani vnějším. Neprošel tedy standardním legislativním procesem. Jedná se o návrh, který v původním znění a v původním záměru navrhovatelů vlastně řešil a měl řešit podpoření poskytování sociálních služeb v přirozeném sociálním prostředí klienta a podporu neformálně pečujících. Měl rozšiřovat poskytování sociálních služeb pro osoby závislé na návykových látkách, kdy se vlastně vymezila nová cílová skupina a doplnily se nové základní činnosti.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, paní poslankyně, ale hladina hluku je opět velmi vysoká. Ještě jednou vás, kolegyně a kolegové, žádám, ať opustíte sál, pokud nechcete věnovat pozornost vystupující. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Navrhovatelé, kolegové poslanci se zaměřili na určení sítě sociálních služeb nadregionálního charakteru, která doplňuje síť krajských sociálních služeb. Ač pan poslanec, potažmo pan ministr ujišťoval, že novela byla komunikována s poskytovateli služeb, následná diskuse na jednotlivých jednáních výboru pro sociální politiku tomuto ujišťování moc neodpovídala. Navíc pozměňovacím návrhem bylo k původnímu návrhu novely přidáno navýšení příspěvku na péči ve II., III. a IV. stupni.

Kolegyně a kolegové, já bych vám ráda přednesla stanovisko poslaneckého klubu hnutí SPD k projednávané novele zákona o sociálních službách. Vláda Petra Fialy se oblasti sociálních služeb věnuje po celou dobu svého vládnutí podle mého a podle našeho klubu nedostatečně a tímto návrhem se do jisté míry snaží pouze částečně hasit požár, který dlouhou dobu ignorovala, a obrazně řečeno přikládala pod kotel. Jde zejména o situaci zdravotně postižených občanů závislých na pomoci jiných osob a jejich rodin, kteří jsou zásadním způsobem odkázáni na příjem z příspěvku na péči. Příspěvek na péči je sociální dávkou určenou osobám, které z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebují pomoc jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb v rozsahu stanoveném stupněm jejich závislosti, právě podle zákona o sociálních službách. Z tohoto příspěvku pak tyto osoby hradí pomoc, kterou jim může dle jejich rozhodnutí poskytovat buď blízká osoba, asistent sociální péče, registrovaný poskytovatel sociální péče nebo v určitých případech pobytová zařízení, jako jsou dětské domovy, speciální lůžková zdravotnická zařízení hospicového typu nebo zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc a další poskytovatelé sociálních pobytových služeb.

Výše těchto příspěvků na péči je ve vztahu k cenám sociálních služeb a potřebám zdravotně postižených dlouhodobě naprosto nedostatečná, přičemž nejhorší je situace osob dospělých i dětí v I. a II. stupni závislosti, kde se tento příspěvek nezvyšoval již osm let. Od pana ministra jsme se na jednání sociálního výboru dozvěděli, že je připraven návrh úhradové vyhlášky, kde předpokládáme, že se cena služeb nebude snižovat, ale naopak navyšovat.

Co se týče příspěvku na péči pro dospělé osoby v I. stupni závislosti, tedy pro lidi, kteří nezvládají až čtyři základní životní potřeby, je jeho výše aktuálně 880 korun za měsíc. Ještě o více než 50 % je vlastně v dnešní době nižší, než byla v době 2011, kdy ji tehdejší ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 pan ministr Drábek snížil z tehdejších 2 000 korun na již zmiňovaných 880. V SPD za nápravu tohoto neúnosného stavu a o zvýšení příspěvku na péči těmto lidem usilujeme a bojujeme již pátým rokem. V minulém i v tomto volebním období jsme k tomuto tématu předložili příslušné návrhy zákonů, ovšem jak tehdejší, tak současná vláda blokují a blokovaly jejich projednávání zde ve Sněmovně. Ministerstvo práce a sociálních věcí, vláda a všechny strany vládní koalice tedy potřebu pomoci zdravotně postiženým občanům a jejich rodinám dlouhodobě systematicky spíše ignorují. Nyní velice opožděně, a nejenom pod naším tlakem, ale i pod tlakem právě těchto našich postižených spoluobčanů, jejichž životní situace je často neudržitelná, přichází vláda s návrhem částečného zvýšení příspěvku na péči. Já jsem sice řekla vláda, ale já se opravím - vládní poslanci.

Že jde o krok vynucený, nikoliv o krok z vlastního rozhodnutí vlády, o tom právě svědčí skutečnost, kterou jsem tady zmiňovala na začátku, že toto zvýšení příspěvku se v projednávané novele, ve sněmovním tisku číslo 605, objevilo až v průběhu jeho projednávání mezi prvním a druhým čtením ve formě pozměňovacího návrhu. V původní verzi návrhu zákona obsaženo nebylo. Jde ovšem o zvýšení naprosto nedostatečné a nespravedlivé opět vůči osobám v I. stupni závislosti. Ti jsou na tom opět nejhůře, protože Fialova vláda jim nechce přidat ani jednu jedinou korunu.

I v případě zdravotně postižených ve II. stupni závislosti je navrhované zvýšení příspěvku na péči zcela nedostatečné a marginální.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně, já se omlouvám, že vás přerušuji. Jak jsem avizovala, ve 14 hodin bychom měli dnes jednání přerušit. Proto váš příspěvek bude dokončen, samozřejmě dostanete prostor, jakmile se k tomuto bodu znovu vrátíme.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní tedy přerušuji projednávání tohoto bodu, tedy bodu číslo 128.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, přerušuji také 98. schůzi Poslanecké sněmovny do pátku 12. dubna do 9 hodin. Připomínám, že ve čtvrtek 11. dubna v 9 hodin bude zahájena 99. schůze Poslanecké sněmovny.

Ještě mám sdělení pro členy organizačního výboru. Organizační výbor se za pár minut sejde na obvyklém místě, tak prosím, abyste se na něj dostavili.

Přeji vám hezké odpoledne.

 

(Schůze byla přerušena ve 14.01 hodin.)

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 7:19.




Přihlásit/registrovat se do ISP