Středa 18. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Aleš Juchelka)

217.
Návrh na odvolání Lubomíra Veselého z funkce člena Rady České televize
/sněmovní dokument 4516/

A tak, otevírám právě tady tento bod. Projednávání tohoto bodu jsme přerušili ve všeobecné rozpravě, a to dne 10. července 2024 na 108. schůzi poslanecké sněmovny. Připomínám, že k tomuto bodu byl doručen sněmovní dokument číslo 4516, který obsahuje usnesení výboru pro mediální záležitosti spolu s důvodovou zprávou, a zároveň sněmovní dokument číslo 4535, který obsahuje oponentní zprávu menšiny výboru pro mediální záležitosti.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů, a už ho tam vidím, zaujal pan navrhovatel tohoto bodu a zároveň zpravodaj výboru pro mediální záležitosti pan poslanec Jan Jakob. My budeme pokračovat ve všeobecné rozpravě, do které se přihlásili poslanci, které vidíte na tabuli, a v tuto chvíli - ano, já poprosím klidně samozřejmě pana Jakoba jako předkladatele a zpravodaje, aby se ujal slova. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, já budu v tuto chvíli velmi stručný. Jak padlo, my jsme tento bod, jeho projednávání zahájili 10. července. Bohužel jsme projednávání tohoto bodu nedokončili. V tento den jsem vás podrobně seznámil se samotným návrhem, s průběhem jednání výboru pro mediální záležitosti, s přijatým usnesením na tomto výboru, s návrhem usnesení pro Poslaneckou sněmovnu, a tudíž se odkazuji na stenozáznam z toho 10. července, abych celé to zdůvodnění tady nemusel opakovat. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji panu poslanci a s přednostním právem jsem zaznamenal, že se přihlásila paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já dám kolegům z pětikoalice šanci, aby ukončili schůzi, vyřadili body, protože asi tušíte, co bude následovat. Takže prosím.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Tak v tuto chvíli děkuji. Ano, a ještě se hlásí, jsem zaznamenal, pan předkladatel a zpravodaj v jednom pan poslanec Jakob. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Ale já myslím, že by mělo zaznít na mikrofon to, co asi všichni předpokládají, že paní předsedkyně asi - ale to nechám na ní, a pak se s dovolením ihned hlásím s přednostním právem, abychom procedurám dostáli tak, jak je potřeba.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Rozhodně. Ano, musí zaznít na mikrofon přesně to, co samozřejmě měla paní předsedkyně na mysli. Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Dobře. Já jsem to právě nechtěla procedurálně komplikovat, protože minule mně byl vytýkán pravý opak. Dobře, tak beru to tak, že teď je to jinak. Myslím si, že tato země má úplně jiné starosti. Úplně. Máme tady obrovské povodně, obrovské škody. Za chvíli budu jednat s ministrem financí o problémech, které s tím souvisí, a tak dále, já bych mohla pokračovat, a abychom tu seděli a řešili odvolání Luboše Xavera Veselého z funkce člena Rady České televize, na to opravdu si myslím, že je čas této Sněmovny drahý. Takže já si beru pauzu na jednání klubu hnutí ANO v délce dvou hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji, ale než k tomu dojde, tak pravděpodobně budeme vyřazovat body, proto vám uděluji slovo, pane poslanče. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Já neodpustím velmi stručně zareagovat. Řešili jsme tady různá témata dneska i návrh nebo po příspěvku pana předsedy Babiše. To, že opět vypauzováváte tento bod, tak je jednoznačný signál, že protahujete odvolání pana Veselého a tolerujete jeho naprosto nepřístupné chování. (Projevy nesouhlasu poslanců ANO 2011.) Nicméně abych dostál jednacímu řádu, protože padla dohoda na grémiu, že dnes tuto schůzi ukončíme, tak si dovolím dát návrh, abychom vyřadili z programu této schůze všechny neprojednané body. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji a dávám o tomto návrhu - doufám, že je to všem jasné, - hlasovat v tuto chvíli.

 

Takže kdo je pro vyřazení všech dalších bodů? Proti?

Hlasování číslo 145, bylo přihlášeno 107 poslankyň a poslanců, pro 78, proti 3. Tento návrh byl přijat. Já moc děkuji. Tímto jsme vyčerpali schválený program 112. schůze poslanecké sněmovny a já tuto schůzi končím. Přeji vám příjemný zbytek tohoto dne i týdne a držte se ve svých regionech. Na shledanou.

(Schůze skončila v 19.16 hodin.)

Aktualizováno 6. 10. 2024 v 19:06.




Přihlásit/registrovat se do ISP