Středa 18. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Věra Kovářová)

53.
Vládní návrh zákona o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 767/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede pan ministr Martin Dvořák. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Děkuji. Do třetice hezké odpoledne, vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci. Dovolte mi opět v zastoupení uvést návrh zákona o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých souvisejících zákonů.

Předkládaný návrh zákona byl zpracován v souvislosti s nutností adaptovat vnitrostátní právní řád na nařízení o obecné bezpečnosti výrobků. Adaptace je primárně provedena novým zákonem o obecné bezpečnosti výrobků, který nahradí stávající zákon č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů. Adaptace však vyžaduje i provedení odpovídajících změn v některých dalších zákonech. Konkrétně se jedná o novelizaci zákona o ochraně spotřebitele, kde se vypouští ustanovení implementující směrnici o požadavcích na výrobky napodobující potraviny, zákona o dozoru nad trhem s výrobky z důvodu rozšíření jeho působnosti i na neharmonizované výrobky a zákona o orgánech státní správy České republiky v oblasti puncovnictví a zkoušení drahých kovů z důvodu zmocnění Puncovního úřadu ke kontrole bezpečnosti výrobků z drahých kovů.

Vzhledem k tomu, že nařízení o obecné bezpečnosti výrobků zakotvuje povinnosti hospodářských subjektů, návrh zákona obsahuje především ustanovení procesní povahy. Zákonem se v souladu s nařízením určuje ústřední styčný úřad pro oblast obecné bezpečnosti výrobků, kterým bude Ministerstvo průmyslu a obchodu, orgány příslušné pro dozor nad bezpečností výrobků, národní kontaktní místo pro systém včasné výměny informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích Safty Gate. Zřizuje se vnitrostátní síť systému Safty Gate a postup oznamování nebezpečných nebo neshodných výrobků na vnitrostátní úrovni do systému Safety Gate.

Dále se stanoví seznam přestupků, kterých se dopustí hospodářské subjekty nebo poskytovatelé on-line tržišť při neplnění povinností stanovených v nařízení o obecné bezpečnosti výrobků včetně výše sankcí za jednotlivé přestupky. Vzhledem k tomu, že se jedná o adaptační předpis, který obsahuje pouze ustanovení, bez nichž by nařízení o obecné bezpečnosti výrobků nebylo v úplnosti na národní úrovni aplikovatelné, a dále s ohledem na skutečnost, že toto nařízení nabývá účinnosti dne 13. prosince 2024, dovoluji si, jak již bylo řečeno, požádat Poslaneckou sněmovnu o souhlas se schválením návrhu zákona v prvém čtení, to znamená již na tomto jednání.

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. A nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Martin Kukla. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, kolegové. Jak již bylo řečeno, jedná se o sněmovní tisk 767, vládní novela zákona o obecné bezpečnosti výrobků. Návrh zákona byl rozeslán poslancům jako sněmovní tisk 767 dne 19. 8. 2024. Navrhovatel Sněmovně navrhl, aby Sněmovna vyslovila souhlas již v prvém čtení podle § 90 odst. 2.

Co se týká novely, tak předkládaný návrh zákona je nezbytný k zajištění řádné implementace nařízení o obecné bezpečnosti výrobků a ukládá členským státům řadu povinností, které by bez vnitrostátní právní úpravy nebylo možné splnit. Právní úprava má za cíl pokrýt identifikované nedostatky v oblasti bezpečnosti výrobků. A já ty podrobnosti - přihlásímse ještě v rozpravě. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Martin Kukla. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo. Já ještě zde uvedu, ten základní právní rámec pro obecnou bezpečnost výrobků na společném trhu Evropská unie upravila směrnicí o obecné bezpečnosti výrobků Evropského parlamentu a Rady 2001/95/ES ze dne 3. prosince 2001. A účelem směrnice bylo zajistit, aby všechny výrobky určené spotřebitelům uváděné na jednotlivý trh Evropské unie byly bezpečné. Nařízení o obecné bezpečnosti výrobků představuje takzvanou záchrannou síť pro nepotravinářské výrobky z hlediska jejich bezpečnosti s cílem ochránit spotřebitele.

Nařízení především upravuje: zakotvuje obecnou povinnost uvádět na trh bezpečné výrobky, stanoví povinnosti hospodářských subjektů ve vztahu k zajištění bezpečnosti nepotravinářských výrobků v návaznosti na jejich role v dodavatelském řetězci, zahrnuje zajištění bezpečnosti výrobků napodobujících potraviny a mnohé další. Má i takzvanou záchrannou síť a řešení informace mezi členskými státy. Jde v podstatě o to, aby se na trh dostávaly bezpečné výrobky, reagovalo se na nové technologie, na vývoj, na on-line prodej, na off-line prodej, a co se týká hnutí ANO, tak tuto novelu nebude v § 90 vetovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Táži se, zda se hlásí ještě někdo do rozpravy. Není tomu tak, končím tedy obecnou rozpravu. Táži se, zda je zájem o závěrečná slova? Pan ministr nemá zájem, pan zpravodaj také nemá zájem. Námitka proti projednávání podle § 90 odst. 2 nebyla vznesena, budeme tedy pokračovat a nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Zagonguji a přivolám kolegy z předsálí. Zaznamenala jsem žádost o odhlášení. Všechny vás tedy odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

 

Mezitím přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 767 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 143, přihlášeno 91 poslanců a poslankyň, pro 88, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní zahajuji podrobnou rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím tedy... Pan ministr... (Ministr Dvořák už chtěl odejít.) Výborně se vrátil se nám, dobrá zpráva. (Pobavení v sále.) Děkuji za spolupráci. Táži se tedy ještě jednou, zda se někdo hlásí do podrobné rozpravy? Není tomu tak, končím podrobnou rozpravu a táži se na závěrečná slova? Pan ministr nemá zájem, pan zpravodaj? Pan zpravodaj nemá zájem o závěrečné slovo. Žádné návrhy, o kterých bychom měli hlasovat, nebyly v obecné rozpravě předneseny.

Nyní tedy přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení. "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých souvisejících zákonů, podle sněmovního tisku 767."

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 144, přihlášeno 96 poslanců a poslankyň, pro 96, proti žádný. Návrh byl přijat. A já konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

A tím končí jeho projednávání. Děkuji panu ministrovi. (Ministr Dvořák už odešel, smích v sále.) Děkuji panu zpravodaji.

A budeme pokračovat v projednávání dalšího bodu. Já otevírám bod číslo

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP