Středa 18. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

208.
Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu

A prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak u návrhu na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu je to jedno neuvolněné místo, je to už třetí volba z toho důvodu, že 17. února zemřel člen NKÚ. (V sále je opět hlučno.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, ale v pravé části sálu, kolegyně, kolegové, v pravé části sálu, poprosím o ztišení. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Já slibuji, omezuji své vystoupení na nezbytné minimum pro stenozáznam. 17. února zemřel pan Roman Procházka, člen NKÚ, místo se tedy uvolnilo. Tyto návrhy sem do Sněmovny nedávají poslanecké kluby, ale prezident NKÚ pan Miloslav Kala nejdříve navrhl paní Terezu Koutckou Höfferovou, ale tu Sněmovna 19. dubna nezvolila.

Následně pan prezident Kala zaslal nový návrh, byla to paní Ladislava Slancová, tu nám zaslal 16. května, a ani zde volba nebyla úspěšná, 26. června Sněmovna také nezvolila. V souladu se zákonem pan prezident Kala zaslal novou nominaci, tu jsme obdrželi 2. srpna, a pan prezident Kala opět navrhuje paní Ladislavu Slancovou, je to tedy třetí volba.

Tento návrh od prezidenta Kaly jsme na volební komisi přijali 29. srpna v usnesení číslo 138 per rollam, budete tady vybírat kandidátku paní Ladislavu Slancovou. Volební komise navrhuje volbu tajnou, jednokolovou, protože je to potvrzení nebo nepotvrzení návrhu od jiného subjektu, a pokud by volba byla úspěšná, tak nově zvolený člen se ujímá funkce složením slibu do rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny. I zde prosím, pane předsedající, otevření rozpravy a poté o hlasování o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Otevírám rozpravu a ptám se, kdo se chcete přihlásit s vystoupením? Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu končím. Chcete závěrečné slovo? (Poslanec Kolovratník: Nechci.)

A prosím, seznamte nás se způsobem volby.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Navrhuji za volební komisi volbu tajnou a prosím, abychom o tom hlasovali.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 134, přihlášeno je 135 poslankyň a poslanců, pro 97, proti 1. S tímto návrhem byl vysloven souhlas a já přerušuji projednávání tohoto bodu.

Otevírám další bod, a tím je

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP