Středa 18. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Aleš Juchelka)

200.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 170/2018 Sb., o distribuci pojištění a zajištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 725/ - třetí čtení

A já prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan ministr financí Zbyněk Stanjura, kterého tímto vítám, dobrý den, a taktéž zpravodaj garančního výboru, pan poslanec Michael Kohajda, kterého taktéž vítám a přeji mu dobrý den. Návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly ve druhém čtení předneseny, garanční výbor se tímto návrhem zákona nezabýval, neboť tak rozhodla Poslanecká sněmovna ve druhém čtení.

Nyní se tedy táži pana navrhovatele a vidím, že chce, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Tím pádem já... Mohu otevřít rozpravu. Tím pádem já otevírám rozpravu a pan ministr Zbyněk Stanjura má slovo. A ještě poprosím o klid v sále, abychom pana ministra slyšeli. Máte slovo. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuju za slovo, pane místopředsedo. Vážené paní kolegyně, vážení pánové, kolegové, ten zákon jsem představoval v prvním, druhém čtení, tak opravdu velmi stručně. Je to reakce na rozsudek Soudního dvora Evropské unie, který se týká výkladu směrnice o distribuci pojištění. Týká se takzvaného flotilového pojištění. A Soudní dvůr konstatoval, že zprostředkováním pojištění, že účast v takzvaném flotilovém pojištění je zprostředkováním pojištění ve smyslu této směrnice a je třeba na ni aplikovat veškerá pravidla stanovena směrnicí. Jediným cílem této novelizace je tak přizpůsobit stávající zákon výkladu Soudního dvora. Žádné další změny se nenavrhují. Zákon o distribuci pojištění a zajištění, který transponuje směrnici o distribuci pojištění do českého právního řádu, sice již nyní obsahuje úpravu týkající se činnosti pojistníků...

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já poprosím o klid tady v sále. Vážené kolegyně, vážení kolegové, pokud budete chtít mít nějaké diskuze, poprosím vás, abyste je přenesli do předsálí a nediskutovali během toho, co pan ministr odůvodňuje svůj návrh. Děkuji.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já zopakuji poslední větu. Zákon o distribuci pojištění a zajištění, který transponuje směrnici o distribuci pojištění do českého právního řádu, sice již nyní obsahuje úpravu týkající se činnosti pojistníků, nepovažuje však za zprostředkování pojištění a vztahují se na ni ve stávajícím zákoně pouze některá ustanovení, zejména v oblasti informačních povinností a pravidel jednání se zákazníkem.

Nově budou muset pojistníci získat podnikatelské oprávnění udělené Českou národní bankou, zavést vnitřní pravidla a postupy a dodržovat všechna pravidla stanovená zákonem. Účinnost zákona se navrhuje stanovit s legisvakanční lhůtou šesti měsíců, která umožní dotčeným osobám a orgánu dohledu přizpůsobit se novým pravidlům. Jak už říkal pan místopředseda, nebyl podán žádný pozměňovací návrh. A touto cestou vás žádám o podporu tohoto zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Rozpravu jsme otevřeli. Já se ptám, zdali se hlásí pan zpravodaj? Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michael Kohajda: Dobrý den, pane předsedající, pane premiére, ministři, vážené dámy, vážení pánové, já bych jenom shrnul, protože je to opravdu jednoduchý tisk, že prvním čtením jsme prošli v červnu tohoto roku, následně to samozřejmě projednal garanční výbor 4. září tohoto roku a druhé čtení toho zákona bylo minulý týden 13. září, s tím, že Sněmovna rozhodla, že vzhledem k tomu, že nebyl předložen žádný pozměňovací návrh, se už garanční výbor mezi druhým a třetím čtením tímto návrhem nebude zabývat, a proto dnes jsme v tomto stavu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji. Ano? Hlásí se pan poslanec, prosím.

 

Poslanec David Štolpa: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil se stanoviskem našeho hnutí ANO k návrhu novely o distribuci pojištění a zajištění, kterou tu dnes projednáváme. Tento návrh je nezbytný nejen z hlediska harmonizace našeho právního řádu s evropským právem, ale také z pohledu modernizace a srovnání podmínek na trhu pojištění.

V kostce jde u této novely o to, že se nově stanou distributory pojištění například obchodníci, kteří k prodávanému zboží nabízejí pojištění, prodloužené záruky nebo pojištění zboží proti rozbití či krádeži. To znamená, že pokud si koupíte například elektroniku a obchodník vám nabídne pojištění proti poškození nebo krádeži, bude tento obchodník považován za distributora pojištění. Stejně tak budou distributory pojištění i leasingové společnosti, které nabízejí k poskytnutému úvěru pojištění schopnosti splácet úvěr, nebo prodejci nových či ojetých automobilů.

Důležitým aspektem této novely je také to, že na firmy a podnikatele, kterých se tento zákon dotkne, se budou vztahovat stejná pravidla jako na ostatní distributory pojištění. Budou muset získat příslušné oprávnění jako samostatní zprostředkovatelé, vázaní zástupci nebo doplňkoví pojišťovací zprostředkovatelé a budou muset splňovat odbornou způsobilost. Budou rovněž vedeni v registru České národní banky, která bude na jejich činnost dohlížet. Tímto způsobem zajišťujeme, že na trhu budou působit pouze kvalifikovaní a důvěryhodní distributoři pojištění, což povede ke zvýšení ochrany spotřebitelů.

Na druhou stranu se za zprostředkovatele pojištění nebudou považovat různé typy spolků, například sportovní či myslivecké, pokud budou pojišťovat své členy. Tímto krokem se novela snaží vyjít vstříc těmto spolkům, aby nebyli zbytečně zatěžovány administrativními požadavky, které by mohly ohrozit jejich činnost.

Jako klub hnutí ANO tuto novelu podporujeme. Jsme přesvědčeni, že přispěje k vyšší transparentnosti a efektivitě na trhu pojištění a zároveň zajistí potřebnou ochranu spotřebitelů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji panu poslanci Štolpovi a znovu se ptám, zdali chce ještě někdo vystoupit v obecné rozpravě? Pokud ne, tak obecnou rozpravu končím a můžeme přikročit k hlasování. Já vím, že nebyly žádné pozměňovací návrhy, nicméně poprosím pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování.

 

Poslanec Michael Kohajda: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k tomu, že nebyly předneseny žádné pozměňovací návrhy, není zde ani potřeba nějaké legislativně technické úpravy, tak mám za to, že bychom měli hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. V tom případě přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Já přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 170/2018 Sb., o distribuci pojištění a zajištění, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 725, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 132, přihlášeno bylo 122 poslanců a poslankyň, pro hlasovalo 114, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu předkladateli i panu zpravodaji. Tím pádem ukončuji projednávání tady tohoto tisku.

 

A otevírám sněmovní tisk číslo 697, bod číslo

Aktualizováno 18. 9. 2024 v 20:06.




Přihlásit/registrovat se do ISP