Úterý 17. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

62.
Vládní návrh zákona, kterým se mění volební a některé další zákony v souvislosti s přijetím zákona o volebních kampaních
/sněmovní tisk 779/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede i v tomto případě pan ministr Martin Dvořák. Prosím.

 

 

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Dobré odpoledne ještě jednou. Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, jak už zaznělo, je to jenom doprovodný zákon, který je takzvaným změnovým zákonem k zákonu o volebních kampaních. Jeho primárním účelem je z jednotlivých volebních zákonů vypustit pasáže, které budou nahrazeny novou komplexní úpravou volebních kampaní představenou v předcházejícím bodě. V rámci změnového zákona se dále navrhuje v zákoně o sdružování politických stranách zpřísnit pravidla pro sponzoring politických stran stanovením obdobných pravidel jako pro registraci třetích osob. Účinnost zákona se navrhuje rovněž k 1. lednu 2026, kdy nabude také účinnosti zákon o správě voleb.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane ministře, a poprosím pana zpravodaje, aby se ujal slova.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. U tohoto tisku budu ještě mnohem stručnější. Pravda je, že ta problematika volební kampaně je vlastně zpracována v celkem pěti různých účinných volebních zákonech. A samozřejmě, když přijmeme tento zákon, tak ty změny se budou propisovat do těch jednotlivých zákonů. Z toho důvodu je předkládán tisk 779, který je, jak uvedl pan ministr, změnovým zákonem, který je přijímán v souvislosti s přijetím nového zákona o volebních kampaních.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Nevidím žádnou přihlášku. Je-li tomu tak, končím obecnou rozpravu a ptám se pana ministra, pana zpravodaje, zda si chcete vzít závěrečné slovo. Není tomu tak.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu.

 

Navrhuje někdo jiný garanční výbor, než je ústavně-právní? Takový návrh nevidím.

V tom případě zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, aby tento tisk byl předložen ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 119, přihlášeno je 126 poslankyň a poslanců, pro 100, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru nebo výborům a ptám se, zda je zde návrh na přikázání dalším výborům. Takový návrh nevidím. V tom případě vám děkuji a končím projednávání tohoto bodu.

Otevírám další bod dnešního jednání a tím je

Aktualizováno 18. 9. 2024 v 20:06.




Přihlásit/registrovat se do ISP