Úterý 17. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

51.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o kybernetické bezpečnosti
/sněmovní tisk 760/ - prvé čtení

Z pověření vlády i v tomto případě přednese tento tisk pan ministr Martin Baxa. Prosím, abyste se ujal slova, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, já jsem u předchozího sněmovního tisku velmi podrobně odůvodnil jak meritorně ten samotný sněmovní tisk, tak jsem avizoval, že vzhledem k tomu, o jak komplexní se jedná úpravu, tak bude znamenat změnu řady a řady právních norem, tak to je ten změnový návrh, který je tady teď předložen. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuju, pane ministře, a ptám se, respektive žádám zpravodaje pana poslance Petra Letochu, aby se ujal slova. Prosím.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji, pane předsedající. Současně s návrhem zákona o kybernetické bezpečnosti je předkládán i tento návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o kybernetické bezpečnosti.

Tímto návrhem se mění řada dalších zákonů, kterých se přijetí nového zákona o kybernetické bezpečnosti dotýká. Je proto potřeba provést řadu technických změn, po jejichž přijetí se dotčené zákony nové úpravě přizpůsobí.

Největších změn dozná zákon o elektronických komunikacích či zákon o poštovních službách. Pokud jde o navrhovanou změnu zákona o elektronických komunikacích, v případě jejího neprovedení by podnikatelům, kteří zajišťují veřejnou komunikační síť nebo poskytují veřejně dostupnou službu elektronických komunikacích, při kybernetických bezpečnostních incidentech vznikala duplicitní povinnost spolupracovat jak s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost, tak také s Českým telekomunikačním úřadem, respektive by museli hlásit stejné informace zároveň na obě tato místa. Obdobně je tomu také v případě provozovatelů poštovních služeb podle zákona o poštovních službách. Takový právní stav by nutně vedl ke zbytečnému nárůstu administrativy na straně uvedených podnikatelů a ke zvýšení nákladů spojených právě s administrativními úkony.

Návrh doporučuji ke schválení a projednávání výboru pro bezpečnost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Otevírám obecnou rozpravu a eviduji první přihlášku - pan poslanec Robert Králíček. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, pane ministře, kolegyně, kolegové, já nevím, fakt nerozumím tomu, když se tu snaží člověk bavit konstruktivně, tak vy z toho stejně uděláte politiku. Pan zpravodaj si lupne a prostě to do toho výboru pro veřejnou správu nedá, protože to navrhl opoziční poslanec. OK, je to vaše rozhodnutí a já se těším na spolupráci ve druhém čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a ptám se, zda někdo další se hlásí do obecné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, v tom případě končím obecnou rozpravu. Ptám se pana navrhovatele, pana zpravodaje, zda chcete závěrečné slovo? Není o něj zájem. Děkuji.

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání výboru pro bezpečnost jako garančnímu výboru. A já se ptám, zda zde existuje, nebo je jiný návrh přikázání jinému výboru jako garančnímu? Žádný takový návrh nevidím, v tom případě přistoupíme k hlasování.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro bezpečnost jako garančnímu výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 116, přihlášeno je 126 poslankyň a poslanců, pro 108, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán výboru pro bezpečnost jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh hospodářskému výboru jako dalšímu výboru k projednání. Ptám se, zda jsou zde další návrhy k projednání v jiných výborech?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Žádný takový návrh nevidím, v tom případě přistoupíme k hlasování.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, aby předložený návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru jako dalšímu výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 117, přihlášeno je 126 poslankyň a poslanců, pro 109, proti nikdo.

 

Konstatuji, že s tímto návrhem jsme vyslovili souhlas, a tento tisk byl přikázán k projednání i hospodářskému výboru.

Žádný jiný návrh nezazněl, o kterém bychom měli hlasovat, a já končím projednávání tohoto bodu. Děkuju panu ministrovi, děkuju panu zpravodaji a otevírám další bod dnešního jednání, a tím je

 

Aktualizováno 18. 9. 2024 v 20:06.




Přihlásit/registrovat se do ISP