Pátek 13. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Věra Kovářová)

25.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 702/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona v zastoupení za premiéra Petra Fialu přednese paní ministryně obrany Jana Černochová. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Paní místopředsedkyně, vždycky jsem si přála předkládat atomový zákon, tak se mi to konečně podařilo. Předkládaný materiál novelizuje zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon, který je klíčovým a komplexním právním předpisem v oblasti českého atomového práva. Tento zákon zajišťuje ochranu před škodlivými účinky ionizujícího záření a jaderné energie. Téma jaderné bezpečnosti se nyní stává celospolečensky důležitým, jakož i využívání jaderných zařízení přispívá k energetické bezpečnosti České republiky. Kromě energetického sektoru, kde Česká republika plánuje rozvoj a výstavbu nových jaderných kapacit, včetně velkých konvenčních reaktorů v Dukovanech a v Temelíně, a také takzvaných malých modulárních reaktorů, roste význam jaderných technologií...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, paní ministryně, že vás přerušuji. Mohu poprosit o ztišení? Ještě jednou opakuji, jestli bych mohla poprosit o ztišení? Děkuji. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: ...roste význam jaderných technologií i v dalších oblastech, jako je zdravotnictví, výzkum a vývoj. Předkládaná novela má za cíl modernizovat atomové právo a mimo jiné usnadnit nasazení nových jaderných technologií při zachování bezpečnosti a zjednodušit a zefektivnit povolovací procesy pro nové jaderné zdroje včetně malých a středních reaktorů a zároveň posílit transparentnost tohoto procesu.

Jaderné elektrárny budou i nadále pilířem české energetiky a klíčové k dosažení základních strategických cílů. To je pro zajištění bezpečnosti a nezávislosti, pro dosažení stabilních cen a také konkurenceschopnosti České republiky a zároveň i pro nákladově efektivní dekarbonizaci celé ekonomiky. S ohledem na plánovanou výstavbu nových jaderných zdrojů v lokalitách Dukovany a Temelín je tato novela rovněž velmi důležitá a napomůže hladkému průběhu projektu nových jaderných zdrojů.

Navazujeme na významnou úpravu povolovacích procesů podle stavebního práva, kterou jsme přijali v loňském roce prostřednictvím novely liniového zákona. Zároveň pracujeme i na posílení dotčených povolovacích míst včetně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, což doufám získá snad i vaši podporu napříč politickým spektrem. Na novelizaci atomového zákona bude navazovat neméně důležitá novelizace řady jeho prováděcích předpisů, to je vyhlášek Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a řada nařízení vlády. Děkuji vám v tuto chvíli za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní ministryně. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 702/1. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj hospodářského výboru poslanec Róbert Teleky, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Róbert Teleky: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, představuji vám návrh na novelizaci zákona č. 263/2016 Sb., atomového zákona, který je základním kamenem české legislativy v oblasti jaderné energie. Tento zákon zajišťuje ochranu před škodlivými účinky ionizujícího záření a bezpečnost při využívání jaderné energie. Vzhledem k rostoucí potřebě energetické bezpečnosti a s ohledem na nadcházející plány na dekarbonizaci, které kladou důraz na využívání jaderných zdrojů, je novelizace tohoto zákona klíčovou pro budoucnost České republiky. Jaderné technologie mají stále větší význam nejen v oblasti energetiky, ale také ve zdravotnictví, výzkumu a vývoji. Proto je třeba reflektovat současné výzvy a zajistit, aby právní rámec odpovídal aktuálním potřebám.

Na všechny tyto výzvy se překládaná novela snaží reagovat a řeší několik hlavních oblastí: zjednodušení a zefektivnění povolovacích procesů, což umožní urychlení výstavby klasických nových jaderných bloků ve elektrárnách Dukovany a Temelín, přizpůsobení právního rámce novým technologiím, zejména malým modulárním reaktorům, které mají v budoucnu hrát velký význam i v České republice. Implementace mezinárodních doporučení a závazků, které vyplynuly z mezinárodních expertních hodnotících misí zaměřených na jadernou bezpečnost, radiační ochranu a zabezpečení.

Dále je to důraz na transparentnost a na správné vypořádání takzvané Aarhuské úmluvy, která se týká zapojení veřejnosti do rozhodovacích procesů v oblasti životního prostředí i v oblasti atomové legislativy. Zlepšení dohledu nad technickou bezpečnosti systému, konstrukcí a komponent jaderných zařízení. Reflexe praktických zkušeností s aplikací zákona, které byly získány během více než pěti let od jeho účinnosti, a odstranění identifikovaných nedostatků. Upřesnění transpozičních postupů v souladu s právem Euroatom i s jinými mezinárodní dokumenty. Novela tak zavádí rychlejší a jednodušší povolovací procesy pro nové jaderné zdroje i malé modulární reaktory. Spojuje povolení k fyzikálnímu a energetickému spouštění jaderných zařízení do jednoho kroku, což významně urychlí jejich uvádění do provozu.

Dále upravuje podmínky pro využití odstupňovaného přístupu a umožňuje specifické výjimky z regulatorních požadavků, čímž flexibilně reaguje na technologické inovace.

Novým prvkem je také institut takzvané předběžné informace inspirovaný zahraničními zkušenostmi a stavebním zákonem č. 283/2021 Sb. Tento institut poskytne investorům větší jistotu ohledně výkladu regulatorních požadavků, což usnadní proces zavádění nových technologií. Úprava mechanismu stanovení pravidelného poplatku na jaderný účet přinese stabilnější prostředí pro provozovatele jaderných zařízení a zajišťuje pravidelnou aktualizaci odhadů.

 

Poslanec Róbert Teleky: Odpovědnost vlády za adekvátní výši poplatku se tímto také posiluje, aby se zabránilo nadměrnému zatěžování budoucích generací. Toto byl také problém, který jsme řešili na hospodářském výboru. Tady zazní pozměňovací... zákon, který přednese pan předseda hospodářského výboru. Po schválení této novely bude samozřejmě následovat úprava prováděcích předpisů včetně 1 400  (?) vyhlášek Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a dvou nařízení vlády.

Hospodářský výbor o tomto jednal 5. září 2024 a přijal toto usnesení: "Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po vyslechnutí úvodního výkladu zástupce předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Michala Merxbauera, zpravodajské zprávy poslance Róberta Telekyho a po obecné a podrobné rozpravě

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit sněmovní tisk 702 ve znění předloženého vládního návrhu zákona.

II. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s navrhovatelem a legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky provedl v návrhu zákona legislativně technické úpravy, které nemají dopad na věcný obsah navrhovaného zákona.

III. Pověřuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky přednesl zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona v hospodářském výboru.

IV. Pověřuje předsedu výboru, aby předložil toto usnesení předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky."

Děkuji vám za pozornost a prosím o podporu této důležité novelizace.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji, pane zpravodaji. My jsme se vystřídali při řízení schůze, proto všechny srdečně zdravím takto v poledne a otevírám obecnou rozpravu, do které je přihlášen pan poslanec Petr Fifka. Prosím.

 

Poslanec Petr Fifka: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já bych vás rád stručně seznámil s návrhem pozměňovacího zákona, který je v systému uveden jako sněmovní dokument 80... Pardon, 4895.

Týká se bezpečnostní způsobilosti fyzických osob, čili doklad o bezpečnostní způsobilosti fyzických osob podle § 80 a následujícího zákona číslo 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací musí po 1. 1. 2017 získat významné množství fyzických osob, aby splnily požadavky právě projednávaného atomového zákona. Pro ilustraci lze uvést významný nárůst počtu prověřovaných osob ve zdravotnictví. Ta provozují diagnostické a terapeutické přístroje, které spadají do působnosti atomového zákona. Podle nové právní osoby musí mít prověření například i radiologové a rentgenologové. Navíc k tomu musí mít nově prověrku i všichni členové statutárního orgánu, aniž by při výkonu funkce vykonávali činnost spadající do působnosti atomového zákona. V rámci racionalizace právní úpravy proto navrhuji u členů statutárních orgánů právnických osob pověřit pouze toho člena, který reálně plní činnosti spojené s aplikací atomového zákona. Bude tak naplněn účel právní úpravy, aniž by zároveň docházelo k nepřiměřenému nárůstu prověřovaných osob. V zásadě se jedná o návrat do stavu, který zde existoval dle předchozí právní úpravy do konce roku 2016. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně a v rámci obecné rozpravy (Hlásí se poslanec Kubíček.) ještě odmažu pana poslance, vystoupí ještě pan poslanec Roman Kubíček. Prosím

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo. Paní předsedající, dámy a pánové, atomový zákon je věc, která je naprosto nezbytná pro budování nových zdrojů jaderné energie, ať se týká normálních, standardních, či malých modulárních reaktorů. V každém případě má naši podporu. Nicméně na projednání hospodářského výboru byly předloženy tři pozměňovací návrhy, které nedávaly velkou logiku, a bylo přislíbeno, že jeden tento návrh bude modifikován. (Poslanec Kubíček reaguje na poslance Adamce.) Už na mě tady mává pan předseda hospodářského výboru, takže předpokládám, že ho načte. My si to pochopitelně prostudujeme. To, co tady přednášel pan poslanec Fifka mi dává logiku. Zase se na to podíváme, ale tady asi získáte naši podporu, protože to je skutečně věc, které je nad rámec toho, co je potřeba udělat. Takže děkuji za slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Ještě vnímám přihlášku právě pana předsedy hospodářského výboru Adamce. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Já děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já se pokusím být stručný. Skutečně je to tak, jak říká pan kolega Kubíček. My jsme se domluvili. Jedná se o odvod peněz do takzvaného jaderného účtu, kde ta částka byla opravdu vysoká. Protože, jak tady říkal kolega Kubíček, je potřeba investovat dneska do těch jaderných zdrojů. Mimochodem asi víte, že ČEZ připravuje stavbu prvního modulárního reaktoru a už jenom ty přípravné práce stojí obrovskou spoustu peněz.

Nevím, jak ostatní kluby, ale náš klub má příští týden ve čtvrtek setkání, takový brainstorming s představiteli ČEZu právě ohledně modulárních reaktorů, kde si vysvětlíme ten jejich postup, jak to dotáhnou do úspěšného konce.

Co se týká toho mého pozměňovacího návrhu, skutečně je to ten dohodnutý pozměňovací návrh, kde se snižuje prostě ten odvod na reálnou hodnotu tak, aby právě nebyly omezeny ty investice do těch jaderných zařízení, které nesouvisí s tím jaderným účtem... V tuto chvíli, tam by ty peníze jenom zatím ležely. Takže to je asi všechno.

Jinak jsem chtěl říct, že ten atomový zákon na rozdíl od některých jiných, které nám přichází teďka v této době z MPO, byl připraven velmi dobře a tam jsme si vysvětlili ty dva pozměňovací návrhy, že asi to nebude to správné, že přece jenom je to trošku jiný systém, který potřebuje, řekl bych, širší mantinely pro vyjednávání a pro schvalování těch dokumentů o poskytování těch informací, takže ty navrhovat nebudeme. Tento pozměňovací návrh je můj a kolegy Bauera, takže já se k němu přihlásím v podrobné rozpravě. Děkuju vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Už nevnímám žádné přihlášené do rozpravy obecné, tudíž ji končím. Pro pořádek se táži, je zájem o závěrečná slova? Nikoliv. A my tedy můžeme přistoupit k rozpravě podrobné. Tu zahajuji a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené právě v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. A nejprve tedy pan poslanec Ivan Adamec.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně poslankyně, kolegové poslanci, ministři a ministryně, já budu velmi stručný, já se přihlásím ke sněmovnímu dokumentu 4813, který, jeho obsah je vlastně podstatou toho, co jsem tady už hovořil v obecné rozpravě. Odůvodnění máte samozřejmě v rámci písemného materiálu a já děkuji za případnou podporu ve třetím čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. (Poslanec Adamec nabízí místopředsedkyni své písemné materiály.) Jestli to je v systému zaznamenáno, tak to teď nepotřebuji. Děkuji. Nejprve pan poslanec Petr Fifka se svým pozměňovacím návrhem. Prosím.

 

Poslanec Petr Fifka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych se rád tímto přihlásil k pozměňovacímu návrhu pod číslem 4895, s jehož obsahem jsem vás seznámil v obecné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A já děkuji. A nyní je na řadě otázka, zda ještě někdo chce vystoupit v rozpravě podrobné? Není tomu tak, tudíž ji končím. Opět nepředpokládám zájem o závěrečná slova, a jelikož nepadly žádné hlasovatelné návrhy, tak končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji paní ministryni, děkuji panu zpravodaji a končím projednávání tohoto bodu a druhé čtení tohoto tisku.

Než přejdeme k dalšímu bodu, načtu omluvy: omlouvá se pan poslanec Hubert Lang, a to od 12.01 hodin z osobních důvodů, Jiří Mašek z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Iveta Štefanová z celého jednacího dne z pracovních důvodů a Vít Rakušan od 12 hodin z pracovních důvodů.

 

Otevírám bod

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP