Čtvrtek 12. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

171.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol, kterým se mění a doplňuje Dohoda o ustavení Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno (OIV)
/sněmovní tisk 771/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s tímto vládním návrhem vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr zemědělství Marek Výborný, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, kolegyně, kolegové, dovoluji si vás informovat k tomuto dnešnímu bodu našeho jednání, že Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno sídlí jako nástupnická organizace Mezinárodního úřadu pro révu vinnou a víno od doby svého založení v roce 1924 v Paříži ve Francii. Z ekonomických i profesních důvodů bylo rozhodnuto valným shromážděním této organizace ze dne 25. 10. 2021 o přesunu jeho sídla z Paříže do Dijonu, kde se momentálně upravuje důstojné sídlo pro tuto organizaci. 22. května roku 2022 byl valným shromážděním této organizace přijat protokol, kterým se mění a doplňuje dohoda ustavující Mezinárodní organizaci pro révu a víno, pokud se týká změny sídla. Slavnostní otevření v Dijonu je plánováno na 12. října, čili přesně za měsíc tohoto roku.

Připomínky Ministerstva zahraničních věcí a vnitra byly ve vzájemném dialogu vypořádány, materiál tak je předkládán bez rozporu. Prosím Poslaneckou sněmovnu, aby tuto změnu v rámci ustavení Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno schválila. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Karel Rais. A prosím, kolegyně a kolegové, o ztišení.

 

Poslanec Karel Rais: Přeji dobrý den. Ono v podstatě všechno už bylo řečeno, za prvé, že je tady Mezinárodní organizace pro révu vinnou a pro víno, že seděla v Paříži, přesouvají ji, což je naprosto logické, do Dijonu, protože to je vinařská oblast, a že by bylo vhodné, abychom vyslovili souhlas s návrhem na přijetí protokolu již v prvním čtení. Celá tady ta akce je daná, protože je to dohoda, nebo je to smlouva v podstatě prezidentského typu a musí to projít mimo jiné přes Sněmovnu. Jinak všechno řekl pan ministr. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji i vám, pane zpravodaji. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do ní nevidím nikoho přihlášeného, proto obecnou rozpravu končím. Předpokládám, že není zájem o závěrečná slova.

A protože nebyla podána námitka, tak nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 771 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování 81 je přihlášeno 136 poslankyň a poslanců, pro 117, proti nikdo.

Konstatuji tedy, že návrh usnesení byl schválen.

Proto zahajuji podrobnou rozpravu, do ní nevidím žádného přihlášeného, podrobnou rozpravu končím. Předpokládám, že není zájem o závěrečná slova.

 

Přikročíme k dalšímu bodu. Než tak učiním, načtu došlé omluvy. Paní poslankyně Jana Berkovcová se od 12.30 omlouvá z pracovních důvodů a paní poslankyně Golasowská Pavla od 18 hodin z pracovních důvodů.

 

Nyní se vrátíme do bloku zákonů druhé čtení a přikročíme k bodu číslo

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP