Čtvrtek 12. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

170.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi vládou České republiky a kabinetem ministrů Ukrajiny o spolupráci v boji proti trestné činnosti a při udržování veřejného pořádku a bezpečnosti, podepsaná dne 16. července 2024 v Praze
/sněmovní tisk 765/ - prvé čtení

Předložený návrh za místopředsedu vlády a ministra vnitra Víta Rakušana uvede pan ministr Martin Dvořák. Prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi uvést návrh na sjednání smlouvy mezi vládou České republiky a kabinetem ministrů Ukrajiny o spolupráci v boji proti trestné činnosti a při udržování veřejného pořádku a bezpečnosti.

Smlouva, která byla podepsaná 16. července tohoto roku ve vzájemných vztazích, nahrazuje zastaralou dohodu z roku 1997.

Obě strany měly velký zájem o sjednání smlouvy nové, která posune spolupráci bezpečnostních orgánů na vyšší úroveň. Základní formou spolupráce je standardně velmi široce pojatá výměna informací, a to jak na základě žádostí druhé strany, tak spontánní. Smlouva dále oproti platné úpravě umožňuje například vytváření společných pracovních týmů, společných hlídek a nasazení specializovaných týmů pro identifikaci obětí hromadných neštěstí. Podrobně je v souladu s evropskými standardy upravena také oblast ochrany osobních údajů předávaných na základě smlouvy. Vzhledem k vysokému počtu občanů Ukrajiny pobývajících na našem území je zefektivnění policejní spolupráce s Ukrajinou v nejlepším zájmu České republiky.

Dovoluji si vás proto požádat o podporu tohoto návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji, pane ministře. Nyní by se měla ujmout slova zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Helena Langšádlová, ta je však omluvena. A proto bychom měli hlasovat změnu zpravodaje.

Zpravodajkou pro tento tisk navrhuji, aby se stala paní poslankyně Barbora Urbanová.

Zahajuji tedy hlasování o změně zpravodajky. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování 79 je přihlášeno 135 přítomných, pro 111, proti nikdo. Schválili jsme změnu zpravodajky.

Vás tedy poprosím, paní poslankyně, abyste se ujala slova.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Hezké odpoledne. Já se opět inspiruji panem ministrem Blažkem a budu velice stručná. Jedná se o rozšíření a zkvalitnění spolupráce v boji proti trestné činnosti mezi Českou republikou a Ukrajinou. Oproti dosavadním mezinárodním smlouvám smlouva reflektuje posun a možnosti ukrajinské legislativy a upravuje konkrétní procesní postupy pro budoucí spolupráci. Předkládaná smlouva je plně v souladu s českým právním řádem, s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva, se závazky vyplývajícími z jiných mezinárodních smluv, kterými je Česká republika vázána, i se závazky vyplývajícími z členství České republiky v Evropské unii. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám děkuji, paní zpravodajko. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do ní se přihlásil pan poslanec Michal Ratiborský. Proto ho prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Michal Ratiborský: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Oblast policejní spolupráce ve vztahu k Ukrajině je upravena zastaralou dohodou mezi vládou České republiky a vládou Ukrajiny o spolupráci v boji proti organizovanému zločinu, terorismu a nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami z 30. června 1997. K usnadnění realizace této dohody byl 5. listopadu 1999 podepsán protokol mezi Ministerstvem vnitra České republiky a Ministerstvem vnitra Ukrajiny k provedení dohody mezi vládou České republiky a vládou Ukrajiny o spolupráci v boji proti organizovanému zločinu, terorismu a nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami z 30. června 1997, který byl v roce 2006 částečně novelizován.

Smlouva vytváří právní rámec pro spolupráci bezpečnostních orgánů při prevenci a odhalování trestné činnosti, při zjišťování pachatelů trestných činů, při zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti a pro spolupráci v oblasti boje s nelegální migrací. Z působnosti smlouvy je standardně vyloučena úprava právní pomoci v trestných věcech a vydávání osob, která je vyhrazena justičním orgánům. Spolupráce je umožněna i v dalších oblastech výslovně smlouvou upravených. Podmínkou pro realizaci spolupráce v oblasti boje s trestnou činností na základě smlouvy není oboustranná trestnost, postačuje, tak jak je u policejní spolupráce obvyklé, pokud je protiprávní skutek trestným činem podle vnitrostátních právních předpisů strany, která žádá o spolupráci. Spolupráce na žádost zůstává základním způsobem spolupráce. Smlouva standardně upravuje rovněž spontánní předávání informací, které mohou pro druhou stranu být užitečné. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji. Nyní už nevidím nikoho přihlášeného do rozpravy. Pokud tomu tak je i nadále, tak obecnou rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova? Nikoliv. Proto se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Nikoho nevidím se s jiným návrhem hlásit.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování 80 je přihlášeno 138 přítomných, pro 105, proti nikdo.

Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

Pan poslanec Foldyna se hlásí s faktickou? Ale to mi připadá na hlasování, předpokládám. Ano. Děkuji.

Nezazněl žádný jiný hlasovatelný návrh, proto končím projednávání bodu číslo 170. Děkuji panu ministrovi, děkuji i paní zpravodajce.

Nyní tedy přistoupíme k bodu

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP